Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Συνέντευξη-γνώμη

( αναστοπουλος :: 19/1/2006 20:14:35) 

ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ανύψωση του σημείου βρασμού και ταπείνωση του σημείου πήξης

Το καράβι από την… Περσία

Ανύψωση σημείου βρασμού

Για όλα τα ανοιχτά θέματα τοποθετήθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Νίκος Αναστόπουλος: Το πέρασμα για κάθε ουσία από τη μία φάση στην άλλη είναι στενά συνδεδεμένο με την τάση των ατμών της ουσίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: "Αν έπρεπε μια ομάδα να κερδίσει το παιχνίδι ήταν ο Άρης.

Ως σημείο βρασμού (ή σημείο ζέσεως) ορίζεται η θερμοκρασία εκείνη στην οποία η τάση των ατμών ενός υγρού εξισώνεται με την εξωτερική πίεση.

Ήμασταν καλύτεροι σε απόδοση και ευκαιρίες.

Στην περίπτωση του καθαρού νερού αυτό συμβαίνει στους 100 oC (κανονικό σημείο βρασμού του νερού).

Δικαιούμασταν τρεις βαθμούς, αλλά στον Άρη έπαιξα καλά σημαίνει ότι κέρδισα και αφού δεν κερδίσαμε η εμφάνιση δεν μετράει".

Ωστόσο, σ' ένα υδατικό διάλυμα η τάση των ατμών του διαλύματος είναι μικρότερη από εκείνη του νερού, με αποτέλεσμα το σημείο βρασμού να ανυψώνεται.

ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: "Η βαθμολογική μας θέση στο τέλος του πρώτου γύρου δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα της ομάδας και ιδιαίτερα τις δέκα τελευταίες εμφανίσεις της.

Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση του διαλύματος, τόσο μικρότερη είναι η τάση των ατμών του διαλύματος, άρα και τόσο μεγαλύτερη είναι η ανύψωση του σημείου βρασμού.

Η θέση αδικεί την ομάδα.

Συνεπώς, η ανύψωση του σημείου βρασμού του διαλύτη εξαρτάται από τη συγκέντρωση του διαλύματος και μάλιστα ισχύει:

Αν ήμασταν λίγο πιο τυχεροί στις λεπτομέρειες θα ήμασταν πρώτοι.

- Σε αραιά μοριακά διαλύματα μη πτητικών ουσιών η ανύψωση του σημείου βρασμού του διαλύτη είναι ανάλογη προς τη μοριακότητα κατά βάρος (molality) του διαλύματος.

Για μένα λεπτομέρειες μας στέρησαν νίκες στα παιχνίδια με Εθνικό Αστέρα, Παναχαϊκή, Χαϊδάρι και Κέρκυρα.

Δηλαδή, ΔΤb = Kb m όπου, ΔΤb: η ανύψωση σ.β. του διαλύτη (σ.β. διαλύματος - σ.β. διαλύτη), m: η μοριακότητα κατά βάρος του διαλύματος (molality) Κb: σταθερά ανύψωσης σ.β. ή σταθερά ζεσεοσκοπίας, η οποία εξαρτάται από τη φύση του διαλύτη.

Από την πρώτη στιγμή πίστευα και πιστεύω ότι το υλικό της ομάδας δίνει το παραπάνω στα παιχνίδια.

Όταν η μοριακότητα κατά βάρος του διαλύματος είναι 1 m, τότε η τιμή της ΔΤb είναι αριθμητικά ίση με την Κb.

Δεν γίνεται κάθε Κυριακή να παίζουμε στο μάξιμουμ, αλλά έχουμε μια σταθερή παρουσία.

Η παραπάνω σχέση ανταποκρίνεται πολύ καλά σε αραιά διαλύματα μη πτητικών, μοριακών ενώσεων (μη ιοντικών και μη πολυμεριζομένων).

Στο τέλος, στο ταμείο, θα έχουμε υλοποιήσει το στόχο μας.

Όμως, με κάποια τροποποίηση μπορεί να εφαρμοστεί και για αραιά διαλύματα ηλεκτρολυτών.

Όταν πάει στην ΕΠΑΕ η βαθμολογία τότε θα είμαστε αυτοί που θα πανηγυρίζουν, αν και δεν μπορούμε να λέμε ότι ο Άρης θα πανηγυρίζει την άνοδο στην Α' εθνική".

- Ζεσεοσκοπία ονομάζεται η μέθοδος προσδιορισμού της σχετικής μοριακής μάζας (μοριακό βάρος) με βάση τη μέτρηση πειραματικά του ΔΤb, εφαρμόζοντας τον παραπάνω νόμο: [pic] όπου, m ουσίας : η μάζα της διαλυμένης ουσίας Μr ουσίας: η σχετική μοριακή μάζα της διαλυμένης ουσίας και m διαλύτη: η μάζα του διαλύτη.

ΓΙΑ ΕΡΓΟΤΕΛΗ: "Κάθε παιχνίδι που γίνεται πλέον δεν έχει δεύτερο.

Κανονικό σ.β. είναι η θερμοκρασία στην οποία η τάση ατμών της ουσίας είναι 1 atm. Η εξίσωση της ανύψωσης του σ.β ισχύει με την προϋπόθεση ότι: - η διαλυμένη ουσία είναι μη πτητική - το διάλυμα είναι αραιό - το διάλυμα είναι μοριακό, δηλαδή η διαλυμένη ουσία είναι υπό μορφή μορίων. molality: εκφράζει τον αριθμό των mol της διαλυμένης ουσίας σε 1000 g διαλύτη. Δηλαδή, αν έχουμε 0,3 mol διαλυμένης ουσίας σε 1000 g διαλύτη η molality είναι 0,3 m.

Θα είμαστε έτοιμοι από κάθε άποψη και έχουμε τον πρώτο λόγο. Η δική μας απόδοση θα κρίνει το αποτέλεσμα. Έχουμε αυτό και ακόμη ένα παιχνίδι με τη Νίκη Βόλου χωρίς κόσμο. Πιστεύω όμως, ότι όσοι βρεθούν τη Δευτέρα στο γήπεδο θα μας βοηθήσουν. Με τέτοια ποινή μόνο ο Άρης θα μπορούσε να αντεπεξέλθει. Αν είμαστε σοβαροί, πειθαρχημένοι και παθιασμένοι δεν θα έχουμε πρόβλημα".

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ: "Γνώμονας για τη μεταγραφή του Κουλουχέρη ήταν η ηλικία του, η δίψα για μπάλα και η προοπτική του σαν παίκτης. Δεν θα πάρουμε κανένα παίκτη για 15 παιχνίδια αλλά βλέπουμε και το μέλλον. Για τις επόμενες κινήσεις κοιτάζουμε κάθε λεπτομέρεια. Δεν θα πάρουμε… γουρούνι στο σακί, ούτε περιμένουμε να ξεφορτώσει το καράβι απ' την Περσία. Προσπαθούμε να περιορίσουμε την περίπτωση λάθους".