Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Ταξιδιωτική λογοτεχνία

( κουμ καπί :: 8/3/2006 17:38:10) 

ΣΤΗΛΗ: ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κουμ Καπί

Στο κεφάλαιο αυτό εισάγονται δύο νέες έννοιες στην περιγραφή του φαινομένου της κίνησης και γενικότερα στην περιγραφή της φύσης.

Γράφει ο Κώστας Θεολόγου*

Η μία είναι η έννοια της ορμής και η άλλη η έννοια του συστήματος των σωμάτων.

Δύο σώματα αλληλεπιδρούν όταν ασκούν μεταξύ τους δυνάμεις.

Τα Χανιά διατηρούν, όπως και η Θεσσαλονίκη, τις αισθήσεις του οθωμανικού παρελθόντος τους.

Δύο ή περισσότερα σώματα που αλληλεπιδρούν αποτελούν σύστημα.

Στο προσαρακοστιανό τριήμερο καταφθάσαμε στη χανιώτικη Πύλη της Άμμου, στο Κουμ Καπί, με τη Χριστίνα, την Πόπη και τη Χανιώτισσα Ειρήνη.

Σε ένα σύστημα σωμάτων διακρίνουμε δύο είδη δυνάμεων: α) αυτές που προέρχονται αποκλειστικά από τα σώματα που αποτελούν το σύστημα και τις οποίες ονομάζουμε εσωτερικές, και β) αυτές που προέρχονται από άλλα σώματα εκτός του συστήματος και οι οποίες ονομάζονται εξωτερικές.

Συμφυρθήκαμε με το βενετσιάνικο, το αραβικό και το οθωμανικό στοιχείο, που επιβιώνει ζωηρά στο δομημένο περιβάλλον της παλιάς πόλης.

Τα φαινόμενα όπως η σύγκρουση δύο αυτοκινήτων, το σφήνωμα του βλήματος στον στόχο, ο βομβαρδισμός των πυρήνων των ατόμων με σωματίδια όπως τα πρωτόνια, κ.λπ., υπάγονται σε μία γενικότερη κατηγορία και ονομάζονται φαινόμενα κρούσης.

Δυο μιναρέδες μοιάζουν δεσπότες της πιο περιπόθητης θέας του λιμανιού, της θάλασσας και των παλιών μαχαλάδων.

Κατά τη διάρκειά τους αναπτύσσονται πολύ μεγάλες δυνάμεις αλληλεπίδρασης και αυτό μας επιτρέπει να θεωρούμε τα συστήματα πρακτικά μονωμένα.

Η κοσμοσυρροή πυκνή, σουλατσάριζε σε πλήρη οικογενειακή απαρτία λόγω της σχόλης, ψώνιζε, οχλαγωγούσε, σκλήραινε το κέλυφος της ατομικότητας επιβεβαιώνοντας την εξωκοινοτική και μικροαστικοποιημένη υπόστασή της.

Η αλλαγή της κινητικής κατάστασης ενός σώματος μπορεί να περιγραφεί με το διανυσματικό μέγεθος που ονομάζουμε ορμή p.

Οι μνήμες με ξανατραβούν πίσω προ εικοσαετίας (και πλέον), όταν με τον Στέφανο Ταυρ. μπαίναμε στο Κανάλι χορεύοντας με ξένους κυρίως θαμώνες τα σκληρά ροκ εκείνης περιόδου.

Η ορμή δίνεται από τη σχέση [pic] και έχει κατεύθυνση την κατεύθυνση της ταχύτητας του σώματος.

Τώρα, το πάλαι ποτέ σκληρό Κανάλι μεταλλάχτηκε σε Μοναστήρι, που σερβίρει χορταστικές νοστιμιές σε αγχωμένους αναζητητές της ευδαιμονίας.

Η δύναμη που προκαλεί τη μεταβολή της ορμής δίνεται από τη σχέση: [pic] η οποία αποτελεί και τη γενικότερη διατύπωση του δεύτερου νόμου του Νεύτωνα.

Πριν από τόσα χρόνια αφήναμε τις μηχανές έξω από τα Δύο Λουξ, πίναμε καφέ, πρωινές μπίρες, παίζαμε τάβλι και ρουφούσαμε την αίσθηση της ερειπωμένης, τότε, χανιώτικης παράδοσης μέσα από τα δικά μας βιώματα, τα αλήτικα, τα ερωτικά, τα εφήμερα.

Σε ένα μονωμένο σύστημα η ορμή διατηρείται σταθερή, ή όπως λέμε ισχύει η αρχή διατήρησης της ορμής.

Η γοητεία της πόλης διέθετε, αλλά και εξακολουθεί να έχει μια ευλογία που υπερβαίνει την ανθρώπινη παρέμβαση.

Η αρχή διατήρησης της ορμής διατυπώνεται ως εξής: [pic]

Οι φροντίδες των κτιρίων και οι μέριμνες για τις χρήσεις τους απέδωσαν καρπούς και τα πάντα έχουν ομορφύνει.

Εντούτοις, η ανάπτυξη του αστικού χώρου επιφέρει παρεκτροπές στις μεταπρατικές χρήσεις των κτιρίων και των μνημείων. Το κριτικό και κρητικό συνάμα σχόλιό μου δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένο μεταπράτη, αλλά στη νοοτροπία του εμπόρου, που μας χρέωσε 20% περισσότερα ευρώ σε μη νόμιμη απόδειξη. Το λάθος, που τυχαία ανακαλύφθηκε, δεν θα υπήρχε, εάν είχε εκδοθεί απόδειξη από ταμειακή μηχανή, μια χειρόγραφη, ατρύπητη, απόδειξη απλώς επιβεβαιώνει την προμελέτη και το δόλο της ενέργειας, από ένα κεντρικότατο επιχειρηματία, που εστιάζει πλήθος εκδρομέων και μονίμων κατοίκων.

Τέτοιες γιορτινές μέρες ευωχίας και ψυχαγωγίας οι έλεγχοι της αγορανομίας μοιάζουν δυστυχώς επιτακτικοί, επειδή η αντίληψη περί άψογης παροχής υπηρεσίας, εκτός από το στοιχείο της ποιότητας περιλαμβάνει και το στοιχείο της εντιμότητας, που είναι άκρως απαραίτητο στην εθνική υπόθεση του τουρισμού, όταν η προϋπόθεση της εντιμότητας παραβιάζεται, πρέπει να επισύρει την άρση της άδειας του επιχειρηματία. Καλή Σαρακοστή, λοιπόν, χωρίς παρεκτροπές.