Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( καμία σύγκριση με τον μακεδονικό :: 13/3/2006 20:53:34) 

ΛΟΥΚΑ ΠΑΒΙΣΕΒΙΤΣ

1.3.5 Σύνθεση πολλών ομοεπιπέδων δυνάμεων

Καμία σύγκριση με τον Μακεδονικό

Για να υπολογίσουμε τη συνισταμένη πολλών ομοεπιπέδων δυνάμεων που έχουν κοινό σημείο εφαρμογής, μπορούμε να βρούμε τη συνισταμένη των δύο πρώτων δυνάμεων με τη μέθοδο του παραλληλογράμμου και στη συνέχεια να συνθέσουμε τη δύναμη αυτή με την τρίτη δύναμη, τη νέα συνισταμένη με την τετάρτη, κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν όλες οι δυνάμεις (Εικ. 1.3.11).

Δεν ασχολείται μόνο ο Άρης με τον πρώτο ημιτελικό του ULEB Cup.

Εικόνα 1.3.11

Ασχολείται και η Χέμοφαρμ, αν και πριν από το παιχνίδι της προσεχούς Τρίτης η αντίπαλος του Άρη έχει πολύ κρίσιμο αγώνα για την Αδριατική λίγκα με την πρωτοπόρο Παρτιζάν.

Η πορεία αυτή είναι συνήθως περίπλοκη και γι’ αυτό δεν ενδείκνυται.

Ο τεχνικός της Χέμοφαρμ, Λούκα Παβίσεβιτς (φωτογραφία), γνωστός σε όλους από τότε που ήταν παίκτης της Γιουγκοπλάστικα και αντιμετώπισε τον Άρη πολλές φορές, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Blic" και μίλησε και για τον ημιτελικό.

Συνήθως εργαζόμαστε ως εξής:

Η πρώτη ερώτηση της συνέντευξης αφορά τον ημιτελικό και ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Παβίσεβιτς αν υπάρχει θέμα σύγκρισης του περσινού ημιτελικού κόντρα στον Μακεδονικό με τον φετινό κόντρα στον Άρη.

Σε ένα σύστημα ορθογωνίων αξόνων, του οποίου η αρχή συμπίπτει με το σημείο εφαρμογής των ομοεπιπέδων δυνάμεων, αναλύουμε όλες τις δυνάμεις σε συνιστώσες.

"Δεν υπάρχει λόγος να παραλληλίσουμε τους δυο ημιτελικούς.

Παρατηρούμε τότε, ότι όλες οι συνιστώσες που βρίσκονται στον ίδιο άξονα, έχουν την ίδια ή αντίθετη κατεύθυνση και επομένως η πρόσθεσή τους είναι εύκολη.

Είναι τελείως διαφορετικές ιστορίες, ενώ ο φετινός αντίπαλος έχει μεγαλύτερη ποιότητα.

Με τον τρόπο αυτό καταλήγουμε στην σύνθεση δύο δυνάμεων καθέτων μεταξύ τους.

Εμείς σκεφτόμαστε τον τελικό, αλλά έχουμε πολύ δύσκολο έργο, γιατί οι Έλληνες είναι ομάδα που βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική φόρμα αυτή την περίοδο και εκτός των άλλων έχουν ένα γήπεδο πραγματικά εκρηκτικό για κάθε αντίπαλο", σχολίασε ο Παβίσεβιτς.

Αυτό θα φανεί αναλυτικά στο παράδειγμα που ακολουθεί. Για ευκολία ας θεωρήσουμε τρεις δυνάμεις F1, F2, F3, που σχηματίζουν με τον άξονα των x γνωστές γωνίες θ1, θ2, θ3, (Εικ. 1.3.12). Αναλύουμε κάθε δύναμη σε συνιστώσες στους άξονες x και y. Η συνισταμένη των δυνάμεων στον x άξονα έχει τιμή: ΣFx = F1x - F2x + F3x Το ίδιο ισχύει και για τη συνισταμένη των δυνάμεων στον y άξονα: ΣFy = F1y + F2y - F3y Τα αθροίσματα αυτά είναι αλγεβρικά.

Εικόνα 1.3.12

Τελικά, θα έχουμε: [pic] (1.3.3) Η γωνία φ που σχηματίζει η συνισταμένη με τον άξονα των x προσδιορίζεται από τη σχέση: [pic] (1.3.4)