Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Συνέντευξη-πληροφορία

( εκλεισε ο πρώτος κύκλος :: 26/1/2006 20:22:25) 

Για δύο ημέρες, σήμερα και αύριο, θα εμφανιστεί στο καφέ Αμερικέν ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης.

1.1.6 Η έννοια της μέσης ταχύτητας

Εκλεισε ο πρώτος κύκλος

Στην προηγούμενη παράγραφο μελετήσαμε την έννοια της ταχύτητας στην ευθύγραμμη ομαλή κίνηση όπου η ταχύτητα παραμένει σταθερή σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή της κίνησης.

Η Θεσσαλονίκη μάλλον αγαπά ιδιαίτερα τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη, γεγονός που πιστοποιείται από τις συχνές και πυκνές εμφανίσεις του στην πόλη.

Διαπιστώσαμε, ότι η ταχύτητα δείχνει πόσο μετατοπίζεται ένα κινητό στην μονάδα του χρόνου και “προς τα πού” κινείται, ή διαφορετικά δείχνει το ρυθμό μεταβολής της θέσης ενός κινητού και την κατεύθυνση κίνησής του.

Σήμερα και αύριο θα εμφανιστεί στο Καφέ Αμερικέν (Εθνικής Αντιστάσεως, τηλ. 426003, 410124), στις 10.30 το βράδυ.

Στην καθημερινή ζωή όμως οι συνηθισμένες κινήσεις δεν είναι ευθύγραμμες ομαλές.

"Θα παίξουμε συνθέσεις από όλη τη δισκογραφία μου, για την ακρίβεια από τα δέκα χρόνια που γράφω τραγούδια.

Πώς θα μελετήσουμε τις κινήσεις αυτές;

Φυσικά δεν θα λείψουν και κάποια καινούργια κομμάτια, αυτά που δοκιμάζω στο κοινό, σύμφωνα με την παλιά κλασική συνταγή".

Πώς θα απαντήσουμε στο ερώτημα: με τι ταχύτητα διανύει το αυτοκίνητο τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη;

Λίγο πριν, σήμερα στις 8 το απόγευμα, θα βρίσκεται στο χώρο του Public, στο Mediterranean Cosmos, όπου μπορείτε να τον γνωρίσετε από κοντά, να σας υπογράψει αυτόγραφα, αλλά και να σας τραγουδήσει unplugged κάποια από τα αγαπημένα σας τραγούδια του, ένα από αυτά που περιέχονται στη νέα δισκογραφία του με τον τίτλο "Έχουν περάσει χρόνοι δέκα…".

Στις “μη ομαλές” κινήσεις η ταχύτητα αλλάζει, δεν είναι η ίδια σε όλη τη χρονική διάρκεια της κίνησης.

"Η έκδοση αυτού του δίσκου ήταν μία γιορτή για όλους όσοι συμμετέχουμε.

Δηλαδή το πηλίκο s/t παίρνει διαφορετικές τιμές κατά τη διάρκεια της μετατόπισης του αυτοκινήτου από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

Κλείσαμε μία δεκαετία παραγωγής και μπήκαμε σε μία καινούργια.

Οι τιμές αυτές εξαρτώνται από το διάστημα s ή από το χρόνο t που θα επιλέξουμε.

Τα πρώτα αυτά χρόνια για μένα σημαίνουν μεγάλη χαρά και την είσπραξη μιας φοβερής αγάπης από τον κόσμο, που εκτίμησε αυτό που έκανα μέχρι σήμερα.

Παραδείγματος χάρη στο ευθύγραμμο τμήμα της εθνικής οδού στη Μαλακάσα μπορεί να είναι [pic].

Αγάπη που προέρχεται και από πρόσωπα κοντινά μου αλλά και από αυτούς που φροντίζουν να μου τη δείχνουν δίνοντας το 'παρών' στις συναυλίες μου".

Στην επόμενη όμως στροφή μπορεί να είναι [pic] κ.τ.λ.

Ο Μ. Πασχαλίδης αντιλήφθηκε ποτέ ποιο μπορεί να είναι το "πιστό" ακροατήριό του;

Οπότε, για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, πρέπει να “κατασκευάσουμε” μια νέα έννοια.

"Όχι, δεν ξέρω, γιατί δεν κάνω στατιστικές.

Αυτή η νέα έννοια σχετίζεται με τη συνολική απόσταση που διανύει το αυτοκίνητο και τη συνολική χρονική διάρκεια κίνησής του.

Με αυτές ασχολήθηκα μόνο την περίοδο που ήμουν μαθηματικός.

Αν π.χ. η απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη είναι 513km και η χρονική διάρκεια του ταξιδιού είναι 5h, τότε το πηλίκο [pic], μας πληροφορεί για την απόσταση κατά μέσο όρο που διανύει το αυτοκίνητο σε κάθε ώρα ταξιδιού.

Αυτό πάντως που μου δίνει μεγάλη χαρά είναι ότι μπορώ να διακρίνω ανάμεσα στο κοινό κάποια γνωστά πρόσωπα, τους πρώτους 20 - 30 που έρχονταν στις εμφανίσεις μου.

Το πηλίκο αυτό το ονομάζουμε μέση ταχύτητα του αυτοκινήτου και το συμβολίζουμε με [pic] ή [pic].

Σημαίνει πως ο παλιός πυρήνας είναι ακόμη εκεί".

Δηλαδή: [pic] (1.1.4)

Ο δημοφιλής τραγουδοποιός σε επίπεδο δημιουργίας αισθάνεται πως οι τέσσερις δίσκοι που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα αποτελούν έναν κύκλο ο οποίος έκλεισε.

Η μέση ταχύτητα είναι μονόμετρο μέγεθος και μας δείχνει απλά με πόση “περίπου” ταχύτητα καλύφθηκε η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη ή ακριβέστερα μας δείχνει τη σταθερή ταχύτητα που έπρεπε να είχε το αυτοκίνητο για να καλύψει τη διαδρομή των 513km σε 5h.

"Τώρα πάμε για τους επόμενους τέσσερις.

Πολλές φορές αναφέρεται η μέση διανυσματική ταχύτητα,[pic], η οποία ορίζεται από το πηλίκο [pic], όπου [pic] η μετατόπιση και Δt ο αντίστοιχος χρόνος.

Πιθανόν να έχουν διαφορετική μορφή, μπορεί να είναι κοντά στους προηγούμενους, δεν ξέρω… Πάντως νιώθω έτοιμος για πειράματα και παιχνίδια".

Όμως η έννοια αυτή ξεφεύγει από τους σκοπούς αυτού του βιβλίου.

Τέσσερα προσωπικά άλμπουμ

Δραστηριότητα

Στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν από την εμφάνιση του Μίλτου Πασχαλίδη στη δισκογραφία μας έδωσε τέσσερα προσωπικά άλμπουμ.

Να υπολογίσετε τη μέση ταχύτητα ενός αυτοκινήτου, για τη διαδρομή Πάτρα - Αθήνα, το οποίο ξεκίνησε από την Πάτρα στις δέκα και μισή το πρωί, έκανε στάση μισή ώρα στην Κόρινθο και έφτασε στην Αθήνα στις μία το μεσημέρι.

Την 1η Σεπτεμβρίου που μας πέρασε σε ένα κατάμεστο Θέατρο Βράχων στήθηκε μία μεγάλη γιορτή τόσο στη σκηνή όσο και στις κερκίδες.

Η απόσταση Πάτρα - Aθήνα είναι 210km.

Και ήταν όλοι εκεί: ο Δημήτρης Μητροπάνος για τις "Πεθαμένες Καλησπέρες", ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου για την "Πηνελόπη", η Ελένη Τσαλιγοπούλου για τον "Αμανέ", ο Χρήστος Θηβαίος για το "Άγγελος με τους Αγγέλους", ο Γερμανός, η Ζορμπαλά, ο Θωμαΐδης, ο Λειβαδάς, ο Χαρούλης, ο Παυλάκος και η Δανάη Παναγιωτοπούλου.