Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σέρβοι και Αλβανοί βρήκαν κάποιο κοινό έδαφος κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, που διεξήχθη στη Βιέννη, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του ΟΗΕ.

Δραστηριότητα 1

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η μόνη πραγματική συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι η ημερομηνία για το νέο γύρο συνομιλιών, που καθορίστηκε για τις 17 Μαρτίου.

Να υπολογίσετε την πυκνότητα της πορτοκαλάδας που περιέχεται μέσα σε μπουκάλι ή κουτί ενός λίτρου (1L), αφού προηγουμένως μετρήσετε τη μάζα της πορτοκαλάδας με ένα ζυγό. "Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά είναι ορατό ότι σε πρακτικά ζητήματα μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος", υπήρξε η αισιόδοξη προσέγγιση του αναπληρωτή ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κόσοβο, Αυστριακού διπλωμάτη Άλμπερτ Ρόαν.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Πυκνότητες Υλικών Υλικό Πυκνότητα - kg/m3 Ατμοσφαιρικός αέρας (χωρίς υγρασία) σε 0°C - 1,29 Φελιζόλ - 0,03.103 Φελός - 0,2.103 Βενζίνη - 0,88.103 Ελαιόλαδο - 0,92.103 Πάγος - 0,92.103 Νερό (0°C) - 0,99987.103 Νερό (3,98°C) - 1.103 Αίμα - 1,05.103 Ζάχαρη - 1,6.103 Γυαλί - (2,4-2,8).103 Τσιμέντο - (2,7-3).103 Διαμάντι - (3,0-3,5).103 Αλουμίνιο - 2,7.103 Σελήνη (μέση πυκνότητα) - 3,34.103 Γη (μέση πυκνότητα) - 5,25.103 Σίδηρος - 7,9.103 Μόλυβδος - 11,3.103 Υδράργυρος - 13,6.103 Χρυσός - 19,3.103 Πυρήνας ατόμου - 108 1011 Άστρο νετρονίων - 1018 Η διήμερη συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα είναι η πρώτη μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσόβου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκειμένου να αποφασισθεί το μέλλον αυτής της σερβικής επαρχίας, προτεκτοράτου του ΟΗΕ μετά το τέλος των νατοϊκών βομβαρδισμών το 1999.

Με τις συνομιλίες για την αποκέντρωση άρχισαν χθες οι απευθείας διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για τον καθορισμό των μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου, το οποίο τελεί υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Οι Αλβανοί, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, διεκδικούν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ η σερβική πλευρά αντιτίθεται στην πιθανότητα να ανεξαρτητοποιηθεί η περιοχή, την οποία θεωρούν ιερή και κοιτίδα της σερβικής ταυτότητας εδώ και χίλια χρόνια.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κόσοβο, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η πρώτη αυτή συνάντηση υπήρξε εποικοδομητική, ενημερωτική και ότι επικράτησε κλίμα ανεκτικότητας. Ωστόσο διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος, η προσέγγιση δηλαδή των θέσεων των δύο πλευρών, και ότι, όπως άλλωστε αναμενόταν, δεν θα υπάρξει συμφωνία στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Τι ζητούν Σέρβοι και Αλβανοί

Οι δύο αντιπροσωπείες παρουσίασαν τις διαφορετικές πλατφόρμες για το σχέδιο της αποκέντρωσης και τη συγκρότηση νέων δήμων στις περιοχές όπου ζει η σερβική μειονότητα, που βρέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών. Η σερβική πλευρά - σερβική κυβέρνηση και Σέρβοι του Κοσόβου παρουσίασαν σχέδιο δημιουργίας νέων δήμων, στους οποίους θα αποτελούν την πλειοψηφία και θα αυτοδιοικούνται. Βάσει του σερβικού σχεδίου, προβλέπεται σε τρία τμήματα του Κοσσυφοπεδίου -βόρεια, ανατολικά και σε περιοχές στα δυτικά, όπου βρίσκεται και το σερβικό πατριαρχείο- να δοθεί αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση για τους Σέρβους στους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, της οικονομίας, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και θα συνδέονται άμεσα με τους θεσμούς της Σερβίας.

Οι Αλβανοί του Κοσόβου αντιτίθενται στη συγκεκριμένη πρόταση και σε οποιαδήποτε εθνική διαίρεση της περιοχής.

Από την πλευρά τους οι Σέρβοι απέρριψαν το σχέδιο που συνέταξαν από κοινού η κυβέρνηση του Κοσόβου και η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), το οποίο προβλέπει δημιουργία νέων δήμων για τους Σέρβους και τις υπόλοιπες μειονότητες -με ορισμένες εξουσίες να μεταβιβάζονται από την κεντρική κυβέρνηση στους δήμους- υποστηρίζοντας ότι δεν ικανοποιεί την ανάγκη τους για αυτοδιοίκηση.