Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού :: 14/3/2006 20:02:24) 

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ (287-212 π.Χ.):

Μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού

Έλληνας μαθηματικός, φυσικός και μηχανικός που έζησε στις Συρακούσες.

Δώρο ζωής σε δύο συνανθρώπους μας έκαναν χθες οι συγγενείς μίας 48χρονης γυναίκας από την Αθήνα, η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Θεωρείται σαν ο μεγαλύτερος θετικός επιστήμονας της αρχαιότητας.

Οι δικοί της αποφάσισαν να δωρίσουν το ήπαρ και τον έναν νεφρό της, τα οποία μεταφέρθηκαν στη χειρουργική κλινική μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

Σημαντικότερες προσφορές του ήταν:

Σύμφωνα με τους γιατρούς, χθες το πρωί έγινε η μεταμόσχευση του ήπατος της 48χρονης γυναίκας.

- Απέδειξε πώς το πηλίκο του μήκους κάθε περιφέρειας προς τη διάμετρό της είναι σταθερό και ίσο με π= 3,14156…

Λήπτης ήταν ένας 42χρονος άντρας από τα Ιωάννινα, ο οποίος έπασχε από κίρρωση ήπατος εξαιτίας της ηπατίτιδας β'.

Βρήκε, επίσης, τις σχέσεις για τον υπολογισμό του όγκου και της ολικής επιφάνειας όλων των γνωστών γεωμετρικών σχημάτων (σφαίρας, κυλίνδρου κτλ.).

Αργά χθες το απόγευμα έγινε και η μεταμόσχευση του νεφρού της νεκρής γυναίκας από την Αθήνα.

Σε αυτόν αποδίδεται η φράση: "μη μου τους κύκλους τάραττε", που απηύθυνε σε Ρωμαίο στρατιώτη έτοιμο να τον συλλάβει, ενώ έλυνε γεωμετρικό πρόβλημα στην άμμο.

Λήπτρια ήταν μία 55χρονη από τη Βέροια, η οποία έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

- Προσδιόρισε τη φύση και τον τύπο για την άνωση που δέχονται τα στερεά μέσα στα ρευστά.

Μάλιστα, η γυναίκα εδώ και ένα χρόνο υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση, ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν θα μπορούσε πλέον να συνεχίσει, καθώς τα αγγεία του σώματός της δεν μπορούσαν να αντέξουν πλέον την αιμοκάθαρση. - Επινόησε πολλές απλές μηχανές (μοχλούς, τροχαλίες κτλ) για τη μετακίνηση σωμάτων με μεγάλο βάρος. Κατά συνέπεια, ήταν από τους πρώτους στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού. Είπε τη φράση «δώσε μου, δηλαδή, μέρος να σταθώ και θα μετακινήσω τη γη».

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αύξηση των μοσχευμάτων και διπλασιασμό των μεταμοσχεύσεων.

Οι μηχανικές και οπτικές επινοήσεις του (παραβολικά κάτοπτρα κ.ά.) αξιοποιήθηκαν από το στόλο των Συρακουσών στο διετή πόλεμο με τους Ρωμαίους.

Υπενθυμίζεται πως στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο το 2004 έγιναν 32 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη και 23 από ζώντα.

Τον συνοδεύει η ιστορική φράση "Εύρηκα", η οποία ακολούθησε τη δοκιμασία που του επέβαλε ο βασιλιάς Ιέρωνας, ο οποίος του ζήτησε να ελέγξει τη γνησιότητα τον στέμματος τον, χωρίς να προκαλέσει ζημιά σ' αυτό.

Τα αντίστοιχα νούμερα για το 2005 είναι 45 από πτωματικό δότη και 26 από ζώντα.

Ο Αρχιμήδης ανακάλυψε τυχαία - ενώ έκανε το μπάνιο του - τη λύση του προβλήματος αντιλαμβανόμενος την άνωση του νερού στο σώμα του.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι έως το 2010 θα έχει λυθεί το πρόβλημα έλλειψης μοσχευμάτων.

Το παραπάνω ρήμα ακούστηκε σαν κραυγή από τον εφευρέτη, που έτρεχε με αδαμιαία περιβολή στους δρόμους των Συρακουσών θριαμβολογώντας.

Από πέντε πτωματικούς δότες που είχαμε ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2004, το 2005 οι δότες έφτασαν τους 11 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Φήμες….

Ν.Μ.