Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( ξέσπασμα θέμου :: 23/2/2006 21:09:23) 

Αποφασισμένος να "πριονίσει" την παρεμβατική συμπεριφορά του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Alpha εμφανίστηκε εκ νέου ο Θέμος Αναστασιάδης.

7.2 Η πίεση και τα ρευστά

Κατά Χατζηνικολάου και όσων τον θέλουν εκτός ALPHA

Σε προηγούμενες ενότητες ασχοληθήκαμε αναλυτικά με τη δύναμη και με το ρόλο της σχετικά με την αλλαγή της κινητικής κατάστασης και σχετικά με τις παραμορφώσεις των σωμάτων.

Ξέσπασμα Θέμου

Υπάρχουν, όμως, πολλά φυσικά φαινόμενα στα οποία η δύναμη μοιάζει ανεπαρκής για την περιγραφή και για την εξήγηση τους.

Έναν "θανάσιμο" εχθρό έκανε, εν γνώσει του βέβαια, ο Νίκος Χατζηνικολάου, καθώς ο Θέμος Αναστασιάδης δεν φαίνεται να εγκαταλείπει τα όπλα.

Αυτό συμβαίνει, επειδή η ίδια δύναμη προκαλεί διαφορετικά αποτελέσματα, αν ασκείται σε διαφορετικές επιφάνειες.

Το μεγάλο αστέρι του σταθμού του Δημήτρη Κοντομηνά βρήκε πρόσφορο έδαφος και πάλι στον ΑΝΤ1, στο στούντιο του "Πρωινού καφέ" αυτή τη φορά.

Ας δούμε, π.χ., τους δυο αθλητές της εικ. 7.2.

Γελαστός ο Θέμος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός προς τον πρόεδρο του Alpha.

Εικόνα 7.2: Ο πρώτος αθλητής ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο χιόνι από το δεύτερο, αφού στηρίζεται σε μικρότερη επιφάνεια

"Όταν ήμουν μικρός, μου άρεσε να ντύνομαι Νέρωνας.

Ο πρώτος (αθλητής του χόκεϊ σε πάγο) κινείται φορώντας αθλητικά παπούτσια μικρής επιφάνειας.

Έπαιρνα σπίρτα και έκαιγα ό,τι έβρισκα μέσα στο σπίτι.

Ο δεύτερος (χιονοδρόμος) κινείται φορώντας τα ειδικά πέδιλα του σκι μεγάλης επιφάνειας βάσης.

Τώρα που μεγάλωσα δεν θα αφήσω κανέναν να γίνει Νέρωνας", είπε στην οικοδέσποινα ο παρουσιαστής του "Όλα Χ" .

Ακόμα και αν οι δυο αθλητές έχουν ίδιο βάρος, η επαφή τους προκαλεί διαφορετικά σημάδια στη χιονισμένη επιφάνεια.

Εν συνεχεία ο Θέμος Αναστασιάδης επανέλαβε τα όσα είχε πει σχετικά με τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, που προβλέπει ασυμβίβαστο μεταξύ κορυφαίου διοικητικού στελέχους και δημοσιογράφου, ενώ τόνισε πως ο ίδιος όχι μόνο δεν θα συμβιβαστεί σε όσα θέλει ο Χατζηνικολάου, αλλά αντίθετα θα τραβήξει το σχοινί στα άκρα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, κάποιο μέγεθος συγγενικό με τη δύναμη.

Με την εμφάνισή του στον "Πρωινό καφέ" ο Θέμος αναζωπύρωσε τα σενάρια περί μετεγγραφής του στο κανάλι του Αμαρουσίου, ενώ δήλωσε πως η συμπεριφορά του Νίκου Χατζηνικολάου δεν βρίσκει αντίθετο και αντίπαλο μόνο τον ίδιο αλλά και πολλούς άλλους δημοσιογράφους του καναλιού της Κάντζας.

Το μέγεθος αυτό είναι η πίεση p.

Τα αισθήματα του Θέμου απέναντι στον πρόεδρο του καναλιού στο οποίο ανήκει εδώ και πολλά χρόνια φάνηκαν και από την απάντηση που έδωσε, όταν η Μελέτη τον ρώτησε αν σκοπεύει να καλέσει τον Χατζηνικολάου στην εκπομπή του.

Ορίζεται ως το πηλίκο της δύναμης που ασκείται κάθετα σε μια (όσο γίνεται μικρή) επιφάνεια Α, προς την επιφάνεια: [pic] (7.4)

"Έχω πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους να καλέσω", την αποστόμωσε ο Θέμος.

Εικόνα 7.3: Πίεση σε επιφάνεια

Επιστολή Θέμου

Αξίζει να τονίσουμε ότι:

Αργά το βράδυ ο Θέμος Αναστασιάδης απέστειλε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επιστολή με την οποία χαρακτηρίζει ανυπόστατα τα σενάρια που θέλουν να έχει επαφές με άλλα κανάλια ακόμη και με τη ΝΕΤ. • Η επιφάνεια πρέπει να είναι τόσο μικρή, ώστε (αν η δύναμη είναι διαφορετική στα διάφορα σημεία της επιφάνειας) να μπορούμε να μιλάμε για συγκεκριμένη τιμή δύναμης. "Ο στόχος αυτών των δημοσιευμάτων που προέρχονται από τα ίδια τηλεοπτικά - πολιτικά κέντρα, τα οποία έδειξαν πόσο ενοχλήθηκαν από την σάτιρα του "Όλα" αλλά και την κριτική μέσω της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" στην υπόθεση των υποκλοπών, είναι να πλήξουν την επαγγελματική μου σχέση με τον Alpha". • Αναφερόμαστε σε δύναμη κάθετη στην επιφάνεια, εικ. 7.3., επειδή θεωρούμε ήρεμη την επιφάνεια (πράγμα απαραίτητο στα ρευστά). Το πλέον, πάντως, αποκαλυπτικό σημείο της ανακοίνωσης του κ. Αναστασιάδη είναι το ΥΓ όπου αναφέρονται τα εξής: "Όσον αφορά τα 'τρωκτικά' και τους υψηλά ιστάμενους 'αχυράνθρωπους' που διαρρέουν αυτά τα σενάρια, το γέλιο είναι το καλύτερο θάψιμο των δήθεν δημοσιογραφικών 'αποβλήτων' τους". Μια πλάγια δύναμη, σε σχέση με την επιφάνεια, θα είχε συνιστώσα παράλληλη με αυτήν και η ισορροπία θα ήταν αδύνατη. • Η πίεση θεωρείται μονόμετρο μέγεθος. (Ο σωστός όρος είναι τανυστής). • Επίσημη μονάδα πίεσης (S.I.) είναι το 1 [pic], το οποίο έχει την ονομασία Pascal. ([pic]). Πρακτική μονάδα είναι το 1 [pic]. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε την ατμοσφαιρική πίεση (με την οποία θα ασχοληθούμε παρακάτω). Είναι η πίεση που ασκείται στην επιφάνεια της Γης λόγω του βάρους της γήινης ατμόσφαιρας. Βρέθηκε ότι κάθε 1 cm2 επιφάνειας δέχεται βάρος l,033 kp από τον αέρα που μας περιβάλλει. Ονομάσαμε φυσική ατμόσφαιρα ή, απλά, ατμόσφαιρα (1 Atm) την: 1 Atm = 1,033 kp/cm3. Για διευκόλυνση στις πράξεις έχουμε εισαγάγει την τεχνική ατμόσφαιρα (at) και: 1 at = [pic]. Οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν την μονάδα Bar, που είναι ίση με την τεχνική ατμόσφαιρα: l bar = 105 Pa. Πιο κάτω θα γνωρίσουμε και άλλες πρακτικές μονάδες πίεσης, που βασίζονται στον υδράργυρο. Εδώ αξίζει ακόμα να αναφέρουμε την αγγλοσαξονική μονάδα psi (pounds per square inch, λίμπρες ανά τετραγωνική ίντσα), μονάδα κυρίαρχη στα ελαστικά των οχημάτων.

Από τα παραπάνω μπορεί κάποιος να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, που αφορούν καθημερινές εμπειρίες μας:

* Τα κοπτικά εργαλεία (μαχαίρια, ψαλίδια, χλοοκόπτες κτλ.) είναι πολύ διεισδυτικά. Με μικρή δύναμη προκαλείται μεγάλη πίεση, αφού η επιφάνεια επαφής είναι απειροελάχιστη.

* Ο αθλητής χόκεϊ της εικ. 7.2 (α) αφήνει πίσω του αυλάκια στο χιόνι, ενώ ο χιονοδρόμος απλές γραμμές. Αυτό συμβαίνει, επειδή στην περίπτωση του αθλητή χόκεϊ η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη. Το βάρος (ας το δεχθούμε ίδιο για τους δύο αθλητές) ασκείται σε μικρότερη επιφάνεια από τον πρώτο και γι' αυτό οι συνέπειες σ' αυτή την περίπτωση είναι εντονότερες.

* Όταν λέμε στον υπάλληλο του πρατηρίου καυσίμων: "Ελέγξτε τον αέρα στα λάστιχα. Παίρνουν 32 μπροστά και 30 πίσω", τι εννοούμε;

Αυτά τα νούμερα αναφέρονται σε psi, πράγμα που σημαίνει ότι η υπερπίεση στα μπροστινά λάστιχα είναι [pic]. Λέμε υπερπίεση την παραπάνω από την ατμόσφαιρα, πίεση που έχει ο αέρας στα ελαστικά, αφού το φουσκωμένο λάστιχο πρέπει να έχει μεγαλύτερη πίεση από την ατμοσφαιρική. (Αν λάβετε υπόψη ότι 1 lb = 0,453 kp και lin = 2,54 cm, βρείτε, με την ευκαιρία, πόσα Pa και πόσες at παραπάνω πίεση έχει ο αέρας στα ελαστικά από την ατμόσφαιρα).

Απόσπασμα από το δελτίο καιρού: "Πάνω από τη χώρα μας θα επικρατήσει βαρομετρικό χαμηλό 990 mbars (lbar~ - 1 Atm), ενώ στα βόρεια Βαλκάνια προβλέπεται βαρομετρικό υψηλό 1060 mbars. Προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα…".

Η κίνηση στα ρευστά έχει, λοιπόν, άλλο κίνητρο από την αντίστοιχη στα στερεά. Τα τελευταία κινούνται αυθόρμητα από σημεία μεγάλης δυναμικής βαρυτικής ενέργειας σε αντίστοιχα μικρής. Τα ρευστά οδηγούνται από σημεία μεγαλύτερης σε αυτά με μικρότερη πίεση.

Στον πίνακα 7.2 φαίνονται οι τιμές πίεσης στο περιβάλλον και στον οργανισμό του ανθρώπου.