Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( στους καβαλιερς ο φλιπ μάρεϊ χάρισε τη νίκη :: 20/3/2006 20:02:14) 

Ο Σακίλ Ο' Νιλ δέχεται το μαρκάρισμα του Εντι Κάρι στην αναμέτρηση Μαϊάμι Χιτ- Νιου Γιορκ Νικς.

Μερικές εφαρμογές της αρχής διατήρησης της ορμής

ΣΤΟΥΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ Ο Φλιπ Μάρεϊ χάρισε τη νίκη

1) Κρούσεις

Σε έναν αγώνα μεταξύ Κλίβελαντ και Λέικερς τα βλέμματα πέφτουν σίγουρα στη μονομαχία μεταξύ Λεμπρόν Τζέιμς και Κόμπι Μπράιαντ. Με τον όρο κρούση στη Φυσική εννοούμε μια αλληλεπίδραση μεταξύ δυο ή περισσότερων σωμάτων, κατά την οποία: Αυτός όμως, που έκρινε τη χθεσινή αναμέτρηση ήταν ο Φλιπ Μάρεϊ ο οποίος με μια βολή στο τέλος χάρισε την νίκη στους Καβαλίερς.

• Αναπτύσσονται ισχυρότατες δυνάμεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Στην κόντρα των δυο σταρ πάντως, νικητής αναδείχθηκε ο Κόμπι που πέτυχε 38 πόντους έναντι 29 του Τζέιμς.

• Η κινητική κατάσταση των συγκρουόμενων σωμάτων μεταβάλλεται απότομα, με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε με σαφήνεια τις χρονικές στιγμές «πριν» και «μετά» την κρούση.

Στην Νέα Υόρκη, οι Χιτ συνέχισαν το σερί πετυχαίνοντας την 15η νίκη τους στα 16 τελευταία παιχνίδια επικρατώντας των Νικς με 100-111.

• Ισχύει πάντα η αρχή διατήρησης της ορμής, διότι οι εξωτερικές δυνάμεις, οι οποίες ενδεχομένως ασκούνται στο σύστημα των συγκρουόμενων σωμάτων, είναι πολύ μικρότερες από τις εσωτερικές δυνάμεις, που αναπτύσσονται κατά την κρούση.

Από τους φιλοξενούμενους ο κορυφαίος ήταν ο Ντουέιν Ουέιντ που τελείωσε το παιχνίδι με 30 πόντους, 9 ασίστ και 5 ριμπάουντ, ενώ από τους Νεοϋορκέζους ξεχώρισε ο Κάρι με 18 πόντους.

• Η κρούση στην οποία διατηρείται σταθερή η συνολική κινητική κατάσταση του συστήματος λέγεται ελαστική.

ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ χθεσινούς αγώνες του ΝΒΑ: Νιου Τζέρσεϊ Νετς-Ντάλας Μάβερικς 100-89 (Τζέφερσον 28-Νοβίτσκι 37), Ατλάντα Χοκς-Ορλάντο Μάτζικ 108-107 (Χάριγκτον 24, Τζόνσον 40-Νέλσον 18), Ιντιάνα Πέισερς-Μπόστον Σέλτικς 88-103 (Στογιάκοβιτς 16-Πιρς 22), Μινεσότα Τίμπεργουλβς-Σακραμέντο Κινγκς 95-89 (Γκαρνέτ 37-Μπίμπι 35), Ουάσιγκτον Ουίζαρντς-Σικάγο Μπουλς 113-104 (Μπάτλερ 25, Αρίνας 29-Γκόρντον 20), Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς-Φιλαδέλφεια Σίξερς 98-89 (Ντανλίβι 28-Ουέμπερ 21), Μέμφις Γκρίζλις-Γιούτα Τζαζ 90-84 (Ατκινς 20-Μπούζερ 19).

• Όταν δυο σώματα μετά την κρούση συνιστούν ένα νέο σώμα (συσσωμάτωμα), τότε έχουμε μη ελαστική ή πλαστική κρούση.

Στο παράδειγμα του σχήματος ένα βλήμα μάζας m και ταχύτητας υ κινούμενο οριζόντια σφηνώνεται σε ένα αρχικά ακίνητο κομμάτι ξύλου μάζας Μ. Θέλουμε να βρούμε την ταχύτητα του συσσωματώματος.

Λύση Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για το σύστημα «βλήμα-ξύλο» θα ισχύει η αρχή διατήρησης της ορμής, οπότε θα έχουμε: [pic] (1)

Αν, τώρα, θέλαμε να βρούμε πόση είναι η εσωτερική δύναμη με την οποία αλληλεπιδρούν το βλήμα και το ξύλο, θα πρέπει να εφαρμόσουμε το νόμο μεταβολής της ορμής για ένα από τα δυο σώματα:

Βλήμα: ΔP= Pμετα –Pπριν =mV-mυ και λόγω της (1) μετά τις πράξεις βρίσκουμε ότι [pic], επομένως η δύναμη που δέχεται είναι: [pic]

Ξύλο: ΔP =Ρμετα –Pπριν =MV-0 και λόγω της (1) μετά τις πράξεις βρίσκουμε ότι [pic],επομένως η δύναμη που δέχεται είναι: [pic].

Τι παρατηρείτε σχετικά με τις δυνάμεις που ασκούνται στο βλήμα και στο ξύλο;