Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πορτρέτο

( κατασκευάζει χαρταετούς 26 χρόνια :: 3/3/2006 21:50:21) 

Ο Κ. Καραγιαννίδης είναι από τους τελευταίους που ασχολούνται με την τέχνη κατασκευής του χαρταετού, μία εποχική δουλειά χωρίς πολλά έσοδα.

- Μετατόπιση - Διάστημα

ΘΡΑΚΗ

1. Η αθλήτρια στην εικόνα 4.18 ακολουθεί τη διαδρομή ΑΒΓ.

Κατασκευάζει χαρταετούς 26 χρόνια

Εικόνα 4.18 Διαδρομή αθλήτριας

Είκοσι έξι χρόνια κατασκευάζει τους παραδοσιακούς χαρταετούς της Θράκης. Το διάστημα που διανύει είναι: AB+BΓ=4m+3m=7m, ενώ η μετατόπισή της καθορίζεται από το διάνυσμα ΑΓ, το οποίο έχει μέτρο 5m και σχηματίζει γωνία θ με την ΑΒ τέτοια, ώστε: εφθ=3/4 δηλαδή θ = 41°. Ο Κωνσταντίνος Καραγιαννίδης είναι από τους τελευταίους που ασχολούνται με μία εποχική δουλειά, η οποία εκ των πραγμάτων δεν αφήνει μεγάλα έσοδα.

Ας προσέξουμε ότι ο διανυσματικός χαρακτήρας της μετατόπισης επιβάλλει και τον καθορισμό της διεύθυνσης της. Ωστόσο δεν εγκαταλείπει την τέχνη του, όπως ο ίδιος αποκαλεί αυτό που κάνει, και για μια μέρα είναι ο άρχοντας της περιοχής. Βρίσκουμε, δηλαδή, μια γωνία ή έναν τριγωνομετρικό αριθμό της (συνήθως την εφαπτομένη), που σχηματίζει το διάνυσμα με μια γνωστή από τα δεδομένα μας διεύθυνση.

Οι τιμές των χαρταετών του κυμαίνονται από 4 έως 6 ευρώ, για να είναι προσιτοί σε όλους. 2. Το άλογο στην εικόνα 4.19 διαγράφει την ημιπεριφέρεια ΑΒΓ ακτίνας R=2m. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή του, όπως ο ίδιος λέει, είναι το χαμόγελο των παιδιών που τρέχουν να αγοράσουν τους χαρταετούς του.

Το διάστημα που διατρέχει προφανώς θα ισούται με το ήμισυ του μήκους της περιφέρειας: [pic], ενώ η μετατόπισή του ταυτίζεται με την διάμετρο ΑΓ και έχει μέτρο 2R=4m. Τα 26 χρόνια φαίνεται ότι είναι πολλά για την τέχνη που υπηρετεί και φέτος δηλώνει ότι είναι τελευταία χρονιά που ασχολείται.

Εικόνα 4.19 Κυκλική κίνηση αλόγου

Από του χρόνου σύνταξη.

Αν το άλογο είχε διαγράψει όλη την περιφέρεια, μπορούμε να βρούμε το διάστημα και τη μετατόπιση;

Όλα αυτά τα χρόνια έχει φτιάξει περισσότερους από 3.000 χαρταετούς.

Μέγιστες ταχύτητες στο ζωικό Βασίλειο (σε km/h)

Ποια είναι τα μυστικά του; "Ο σκελετός λοιπόν χρειάζεται πολλή μαστοριά, λέει, πρέπει να δεθεί καλά με το σκοινί, χωρίς να βαραίνει το χαρταετό. Όπως και η κόλλα που θα χρησιμοποιηθεί δεν θα πρέπει να προσθέτει βάρος". Και το πώς φτιάχνεται η κόλλα, έχει σημασία. "Τη φτιάχνω με αλεύρι και νερό για να μη δίνει βάρος στο χαρταετό", υποστηρίζει ο Καραγιαννίδης.

"Και τα ζύγια που δένονται στο σκελετό είναι μια ξεχωριστή τέχνη, εγώ τα λέω γκέμια. Θα πρέπει να έχουν τέτοιο δέσιμο, ώστε το τέντωμά τους να απέχει το ίδιο από κάθε γωνιά του χαρταετού", περιγράφει. Όμως και η ουρά έχει τα μυστικά της. Τα παλιά περιοδικά και οι εφημερίδες είναι το υλικό που χρησιμοποιεί για την ουρά. Είναι διπλάσια από το μήκος των ζυγιών και αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό για το ασφαλές πέταγμα του χαρταετού.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ