Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Παρουσίαση βιβλίου

( αποτυπώματα της μακεδονίας :: 23/1/2006 20:14:01) 

Ημερολόγιο με φωτογραφίες από τα "Παιδιά της Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα" (αριστερά) και "Ο Παύλος Μελάς σε ποιήματα Μακεδόνων ποιητών" του Ντίνου Χριστιανόπουλου είναι δύο από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Η ψηφιακή μεραρχία επιτίθεται!

Μάθημα 9.1 Διαχείριση Μνήμης

Εκδήλωση για την παρουσίαση των εκδόσεων του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Το πρώτο δικτυακό πολεμικό σύστημα, «όπλο» των Αμερικανών

Σκοπός του μαθήματος

Αποτυπώματα της Μακεδονίας

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να εξηγήσει τον τρόπο που ένα ΛΣ χειρίζεται τις ανάγκες των διεργασιών για μνήμη.

Η ενδιαφέρουσα εκδοτική δραστηριότητα του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 103, Διαγώνιος).

Καθ' οδόν προς τη Βαγδάτη είναι ο Αμερικανός… «ψηφιακός στρατιώτης» και η «ψηφιακή» μεραρχία, έτοιμοι για την πιο δύσκολη, ίσως, φάση της νέας «Καταιγίδας». Το «ψηφιακό πεδίο μάχης» και ο «ψηφιακός στρατιώτης» είναι ορισμένοι από τους πιο διάσημους φουτουριστικούς όρους που αναφέρονται στις μελλοντικές εξελίξεις στην πολεμική τεχνολογία.

Οι εκδόσεις του ιδρύματος (όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά ή δίγλωσσες) φέρνουν στο φως νέα ιστορικά στοιχεία για το Μακεδονικό Αγώνα, συστηματοποιούν τη γνώση μας για την περίοδο εκείνη και επίσης συνεισφέρουν με μελέτες για σύγχρονα θέματα που αφορούν τη Μακεδονία.

Όμως, από ό,τι φαίνεται, «το μέλλον είναι πια εδώ» και, σύμφωνα με την έγκυρη αμυντική επιθεώρηση «Defense News», η πρώτη ψηφιοποιημένη μεραρχία του αμερικανικού στρατού, η 4η Μεραρχία Πεζικού, με έδρα το Φορντ Χουντ του Τέξας, βρίσκεται στο Κουβέιτ, αναμένοντας να πάρει μέρος στην ταχέως επερχόμενη επίθεση.

Ιστορικοί και φιλόλογοι ερευνητές πραγματοποιούν μια σημαντική δουλειά με νηφάλιο και επιστημονικό τρόπο, αξιοποιώντας το υλικό του μουσείου και την ιστορική παρακαταθήκη του.

Η μεραρχία αυτή διαθέτει ψηφιοποιημένα άρματα μάχης Abrams Μ1Α2 SEP και το σύστημα διοίκησης FBCB2, ό,τι πιο προηγμένο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μάχες - κυρίως εντός πόλεων.

Ενδεικτικοί οι τίτλοι, που μας παραπέμπουν στα θέματα των βιβλίων: "Αγώνας και διλήμματα.

Ένα σύστημα που φέρνει τις φίλιες δυνάμεις… πιο κοντά, ώστε να γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί αλλά και τι… βλέπει η αριστερά της.

Η Μακεδονία του Παύλου Μελά μέσα από τα σημειωματάριά του", "Πρόσφυγες στα Βαλκάνια. Μνήμη και ενσωμάτωση", "Αποτυπώσεις του Μακεδονικού Αγώνα στη νεοελληνική πεζογραφία", "Ο Παύλος Μελάς σε ποιήματα Μακεδόνων ποιητών", "Αθήνα-Σκόπια.

Σύμφωνα με τον αμυντικό αναλυτή Κωνσταντίνο Γρίβα, η μεραρχία αυτή είναι το πρώτο δικτυακό οπλικό σύστημα στην Ιστορία.

Η επτάχρονη συμβίωση (1995-2002)", "Μακεδονία. A modern Greek term in use", "Τα 100 χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα (1904-2004), Οι εκδηλώσεις της επετείου", "Παιδιά της Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα", "65+1 ιστορικά μουσεία της Ελλάδας".

Ο Κ. Γρίβας υποστηρίζει ότι η «μονάδα αυτή θα είναι λάθος να θεωρηθεί ως ένα απλό άθροισμα στρατιωτών, αρμάτων μάχης και όπλων.

Στην αυριανή παρουσίαση των βιβλίων του ΙΜΜΑ θα μιλήσουν οι συγγραφείς-επιμελητές των εκδόσεων Βλάσης Βλασίδης, Βασίλης Γούναρης, Περσεφόνη Καραμπάτη, Ευάγγελος Κωφός, Βασίλειος Νικόλτσιος, Βικτωρία Χατζηγεωργίου-Χασιώτη, Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Αντίθετα, είναι ένα ενιαίο οπλικό σύστημα, ένα 'σύστημα συστημάτων' (system - of - systems, όπως λένε οι Αμερικανοί), το οποίο ενοποιείται διαμέσου του πληροφορικού δικτύου FBCB2».

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Δημήτρης Γουσίδης.

Το σύστημα αυτό επιτρέπει στους στρατιώτες - και εδώ είναι το νέο στοιχείο - να γνωρίζουν τη θέση των φίλων και των εχθρών και τους διευκολύνει να ανταλλάσσουν δεδομένα μέσω των επικοινωνιακών τους συσκευών.

Ερευνητικό κέντρο

Με απλά λόγια, η εικόνα που έχει ένας στρατιώτης ή ένα άρμα μάχης μεταφέρεται αυτόματα και στους υπόλοιπους στρατιώτες και τα οχήματα.

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα λειτουργεί από το 1982 στο νεοκλασικό κτίριο, έργο του Τσίλερ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας και Προξένου Κορομηλά), το οποίο κατά την περίοδο 1893-1912 είχε φιλοξενήσει το ελληνικό γενικό προξενείο.

Η ικανότητα αυτή, αφενός μεν βελτιώνει σημαντικά την ταχύτητα αντίδρασης στις εξελίξεις και τη συνολικότερη μαχητική ικανότητα της μονάδας, αφετέρου δε περιορίζει σημαντικά τους κινδύνους προσβολής φίλιων τμημάτων.

Τα τελευταία χρόνια έχει μετονομαστεί σε Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ) και δραστηριοποιείται πλέον στην έρευνα κάθε πτυχής της νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα φίλια πυρά ήταν ο κύριος παράγοντας απωλειών των συμμαχικών δυνάμεων στην «Καταιγίδα της Ερήμου» το 1991.

Στο ερευνητικό κέντρο που στεγάζεται στο μουσείο βρίσκεται συγκεντρωμένο πλούσιο μικροφωτογραφημένο αρχειακό υλικό για την περίοδο 1870-1912, καθώς και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων για την τοπική ιστορία της Μακεδονίας.

Η ψηφιακή ενοποίηση των στρατιωτών και η δυνατότητα να γνωρίζει ο καθένας πού βρίσκονται και τι κάνουν οι σύντροφοί του ενδέχεται να αποδειχθεί παράγοντας κρίσιμης σημασίας, σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις εμπλακούν σε αγώνα μέσα σε πόλεις, δεδομένου ότι η συνοχή των μονάδων και ο συντονισμός των επιχειρήσεων μέσα σε πόλεις είναι σχεδόν αδύνατος και μια συμβατική μεραρχία θα διασπαστεί σε μικρές ασυντόνιστες ομάδες που θα δεν ξέρει η μία τι κάνει η διπλανή της.

Η έφοδος στη Βαγδάτη

Οι πληροφορίες που φθάνουν από πολλές πλευρές στο ελληνικό Πεντάγωνο θέλουν τα 250 άρματα της 3ης Μεραρχίας να φθάνουν πρώτα στη Βαγδάτη από το ΝΑΤΟ, ενώ, παράλληλα, θα κινείται η 1η εκστρατευτική δύναμη των πεζοναυτών των ΗΠΑ, με 70.000 Αμερικανούς και 25.000 Βρετανούς. Στον Νότο θα εξασφαλισθούν αμέσως η πόλη Βασόρα και το λιμάνι Ουμ-Κασρ, ως βάσεις ανεφοδιασμού. Η έφοδος σε αυτές τις περιοχές θα γίνει κυρίως με ελικόπτερα «Απάτσι» Lonbow.

Το κόστος του πολέμου για τις ΗΠΑ υπολογίζεται σε 50-55 δισ. δολάρια - το 1991 το κόστος ήταν 61 δισ. δολ., αλλά τότε κινητοποιήθηκαν 500.000 στρατιώτες έναντι 250.000 τώρα. Οι Αμερικανοί υπολογίζουν ότι θα χρειασθούν επιπλέον 60-80 δισ. δολ. για την «επόμενη ημέρα».