Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( λείπουν οι κράχτες, επεσε το επίπεδο :: 24/1/2006 20:56:08) 

Λείπουν οι κράχτες, επεσε το επίπεδο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Λανθάνουσα μνήμη στον προσωπικό υπολογιστή

Του ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

«Θα ήθελα άλλη μία προσπάθεια»

Η λανθάνουσα μνήμη, όπως είδαμε στο μάθημα 4.4, βοηθά στην επιτάχυνση της λειτουργίας ενός επεξεργαστή κρατώντας το περιεχόμενο των πιο πρόσφατα χρησιμοποιημένων θέσεων μνήμης.

Δεν συναίνεσε τελικά ο Ηρακλής στο να δοθούν εισιτήρια του τοπικού ντέρμπι του Ιβανώφειου στον συμπολίτη, Άρη.

Η ελληνική πρεσβεία είναι η τελευταία της Ε.Ε. που θα «κλείσει» σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, με τον οποίο μιλήσαμε χθες τα ξημερώματα.

Οι προσωπικοί υπολογιστές διαθέτουν και αυτοί λανθάνουσα μνήμη. Από τη στιγμή που βάσει κανονισμών είχε το δικαίωμα να το πράξει κανείς δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί.

Στόχος να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Μάλιστα, εξαιτίας της διαφοράς στην ταχύτητα των επεξεργαστών και των κυκλωμάτων κύριας μνήμης, οι πιο πολλοί προσωπικοί υπολογιστές έχουν δύο διαφορετικούς τύπους λανθάνουσας μνήμης, που είναι γνωστοί σαν λανθάνουσα μνήμη «επιπέδου 1» (Level 1 ή L1 cache) και «επιπέδου 2» (Level 2 ή L2 cache). Αν και το μπάσκετ για να πάει μπροστά τέτοια σημαντικά παιχνίδια πρέπει να έχουν την ανάλογη ατμόσφαιρα και χρώμα στην κερκίδα. «Θα ήθελα», μας λέει ο υπουργός, «να μπορούσα κι εγώ και η ελληνική κυβέρνηση να κάνουμε άλλη μία προσπάθεια για την ειρήνη και εάν συμφωνούσαν στην Ε.Ε. θα μπορούσα να ταξιδέψω και στη Βαγδάτη, εάν αυτό θα ήταν χρήσιμο για την ειρήνη».

Η λανθάνουσα μνήμη επιπέδου 1 δεν είναι άλλη από αυτή που βρίσκεται μέσα στον ίδιο τον επεξεργαστή.

Οι "κυανόλευκοι" όμως, αυτή τη στιγμή βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί και θέλουν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους.

Ο πρώτος επεξεργαστής που περιείχε λανθάνουσα μνήμη ήταν ο 80486 της Intel, με 8 Kb.

Οπότε η τακτική και οι αποφάσεις της ΚΑΕ είναι σεβαστές.

Στη συνέχεια όλοι οι επεξεργαστές των προσωπικών υπολογιστών περιείχαν λανθάνουσα μνήμη με μεγέθη που φτάνουν τα 32 Kb.

Άλλωστε, η τελευταία και η διοίκηση του Ερασιτέχνη θα κριθούν στο τέλος της χρονιάς.

Εσωτερικά η λανθάνουσα μνήμη L1 χωρίζεται σε ομάδες των 16 ή 32 bytes. Αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω είναι οι ατέλειωτες αλλαγές παικτών στις συνθέσεις όλων των ομάδων του πρωταθλήματος.

Η λανθάνουσα μνήμη L1 κρατά διευθύνσεις μνήμης που αντιστοιχούν σε δεδομένα, αλλά και σε εντολές μηχανής.

Χάθηκε η μπάλα.

Συχνά χωρίζεται σε δύο τμήματα για τα δύο αυτά είδη διευθύνσεων.

Κάθε μέρα όλο και κάποιος Αμερικανός ή κοινοτικός παίκτης θα φθάσει στο αεροδρόμιο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή της Ρόδου.

Οι εντολές μηχανής που εκτελούνται εσωτερικά στον επεξεργαστή είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, όταν ο επεξεργαστής έχει αρχιτεκτονική αγωγού (pipeline), που επεξεργάζεται πολλές εντολές συγχρόνως.

Χαμός ατελείωτος.

Η λανθάνουσα μνήμη επιπέδου 2 είναι πιο μεγάλη σε μέγεθος από την L1, αλλά όχι τόσο γρήγορη, και βρίσκεται πάνω στη μητρική κάρτα του υπολογιστή.

Ο Άρης λοιπόν περιμένει από στιγμή σε στιγμή τον δικό του αντι-Μπρούερ, ο ΠΑΟΚ τον Μακσάντεφ και ο Ηρακλής θα κρατήσει τελικά τον Μαλέσεβιτς, όπως και ο Πανελλήνιος τον Καναδό Χουάν Μέντεζ.

Όπως είπαμε και πιο πριν, τα κυκλώματα της κατά κύριο λόγο αποτελούνται από στατική μνήμη.

Τι εστί τελικά Χουάν Μέντεζ;

Η λανθάνουσα μνήμη επιπέδου 2 έχει μέγεθος συνήθως που μπορεί να φθάσει και το 1 Mb, αλλά το μέγιστο της μέγεθος εξαρτάται και από τη μητρική κάρτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξα πρόκειται για έναν παίκτη που παίζει μέσα και έξω από το καλάθι αν χρειαστεί.

Η ιεραρχία μνήμης λοιπόν στον προσωπικό υπολογιστή φαίνεται στο σχήμα: [pic]

Τον χαρακτηρίζει η δύναμη και η καλή άμυνα. Γενικά είναι ένας σκληροτράχηλος παίκτης. Έχω όμως ενδοιασμό αν θα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Έχει καταντήσει πάντως πάγιο γεγονός στο ελληνικό πρωτάθλημα να μην έρχονται ακριβοπληρωμένοι παίκτες και μεγάλα ονόματα. Δηλαδή, κράχτες τέλος. Γι' αυτός ακριβώς το λόγο έχει πέσει και το επίπεδο του πρωταθλήματος και έχει ανέβει η ανταγωνιστικότητα, γιατί οι περισσότερες ομάδες βράζουν στο ίδιο καζάνι. Έχω την εκτίμηση ότι αν ο Άρης, η ΑΕΚ και το Μαρούσι έβαζαν φέτος πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα εξασφάλιζαν εύκολα μια θέση στην ευρωλίγκα.