Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στη Θεσσαλονίκη ΓΝΩΜΗ

Ιστορική εξέλιξη των υπολογιστικών συστημάτων

Eικαστικά-Διάφορα

Η αναμονή προκαλεί τη ζημιά…

Τις θεωρητικές βάσεις των υπολογιστών έθεσε πρώτος ο μαθηματικός J. Von Neumann (1945).

ΑΠΟΘΗΚΗ Γ', ΛΙΜΑΝΙ: Εγκαινιάζεται στις 8.30 μ.μ. έκθεση "10 designers υπογράφουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης" (έως 15/2).

Οι φόβοι για πόλεμο στο Ιράκ εξακολουθούν να πιέζουν τα χρηματιστήρια. Προς τιμή του, μία μεγάλη κατηγορία υπολογιστών ονομάζονται υπολογιστές τύπου Von Neumann και η λειτουργία τους στηρίζεται στις έννοιες του αποθηκευμένου προγράμματος (stored program) και του μετρητή προγράμματος (program counter), με τη βοήθεια του οποίου προσδιορίζεται η εκτέλεση του προγράμματος.

ΓΚΑΛΕΡΙ "TSATSIS PROJECTS/ARTFORUM" (Μητροπόλεως 12): Ομαδική έκθεση "Διασπορά" (έως 10/2).

Η ιστορία μάς δείχνει, όμως, ότι η προοπτικές μπορεί να μην είναι τόσο άσχημες όσο φαίνονται, καθώς οι επενδυτές με υπομονή συνήθως κερδίζουν πάλι πίσω αυτά που είχαν χάσει αρχικά. Τις έννοιες αυτές είχε εμπνευστεί πρώτος ο Charles Babbage τον περασμένο αιώνα.

Ζωγραφική

Όταν ξεκίνησε ο Β' Παγκόσμιο Πόλεμος οι μετοχές έπεσαν σημαντικά, αλλά μέχρι το 1945 είχαν ξανακερδίσει την αξία τους. Τα συστήματα της πρώτης γενιάς (1946-1953) χρησιμοποιούσαν ως βασικές δομικές μονάδες ηλεκτρονικές λυχνίες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ Θ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ" (Μεταμορφώσεως 7-9): Ομαδική έκθεση του εργαστηρίου Ψαράκη (έως 12/2).

Η αντιπαράθεση στο Σουέζ το 1950 είχε μικρές επιπτώσεις στην τιμή των μετοχών, όπως έγινε και το 1982 στο πόλεμο των Φόκλαντς. Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής ήταν ο ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer), που κατασκευάστηκε το 1946 στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ (Β. Όλγας 162 & Μαρτίου): Έκθεση "Όμορφες Πινελιές από τη Συρία" (έως 12/2).

Μετά τον πόλεμο αυτό, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ράλι σε μετοχές. Αντιπροσωπευτικός υπολογιστής αυτής της γενιάς είναι ο IBM 701.

Κατασκευές

Τη ζημιά στις αγορές σήμερα την έχει κάνει η αναμονή των επενδυτών για το εάν θα γίνει πόλεμος ή όχι.

Οι υπολογιστές της πρώτης γενιάς προγραμματίζονταν απευθείας σε γλώσσα μηχανής.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ (Β. Όλγας 66): Έκθεση της Χάνε Βουκαλή "Πρώτα ίχνη" (έως 16/2).

Πάντως, οι αγορές έχουν αποδείξει ότι αντιμετωπίζουν με επιτυχία διάφορες δύσκολες καταστάσεις πράγμα που αναμένεται να εξακολουθήσουν να κάνουν και στο μέλλον.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό τους κόστος και τη χαμηλή τους ταχύτητα, έθετε σοβαρούς περιορισμούς στην ευρεία χρήση τους.

ΓΚΑΛΕΡΙ "TinΤ" (Χρ. Σμύρνης 13): Έκθεση του Ανδρέα Βούσουρα (έως 11/2).

Τα συστήματα δεύτερης γενιάς (1952-1963) χρησιμοποιούσαν ως βασικές δομικές μονάδες κρυσταλλοτριόδους (Transistors).

Φωτογραφία

Ο υπολογιστής TRADIC που κατασκευάστηκε το 1954 στα εργαστήρια της Bell, ήταν ο πρώτος υπολογιστής αυτής της γενιάς.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (Αποθήκη Α', Λιμάνι): Έκθεση "Οι Σιδηρόδρομοι της Κεντρικής Ελλάδας 1869-1968" (έως 12/2).

Τα τυπωμένα κυκλώματα, οι μνήμες μαγνητικών δακτυλίων, οι συμβολικές γλώσσες, οι γλώσσες υψηλού επιπέδου όπως η FORTRAN, η ALGOL και η COBOL, τα λειτουργικά συστήματα ομαδικής επεξεργασίας κλπ. ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της γενιάς.

Μουσική

Στα συστήματα τρίτης γενιάς (1962-1975) χρησιμοποιήθηκαν ως βασικές δομικές μονάδες τα ολοκληρωμένα κυκλώματα μικρής κλίμακας ολοκλήρωσης (SSI) και μέσης κλίμακας ολοκλήρωσης (MSI).

ΒΑΡΔΙΑ (Σερρών 15 & Φ. Μένου, Κ. Τούμπα): Στις 10.30 μ.μ. ο Μάνος Πυροβολάκης.

Μνήμες ημιαγωγών, εικονικές μνήμες (βλ. Κεφ. 4), γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου με «έξυπνους» μεταφραστές, λειτουργικά συστήματα πολυπρογραμματισμού και καταμερισμού χρόνου κλπ. ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της γενιάς.

Βιβλίο

Οι CDC-7600, IBM 360/91, Illiac IV κλπ. είναι χαρακτηριστικοί τύποι υπολογιστών της γενιάς αυτής.

ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους 7): Στις 8 μ.μ. παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Τριάντη "Ούτε τύμπανα, ούτε τρομπέτες".

Την ίδια εποχή εμφανίζονται και οι μίνι-υπολογιστές.

ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ "ΑΝΑΤΟΛΙΑ" (Δ. Γούναρη 39):

Τα συστήματα τέταρτης γενιάς (1972-σήμερα) χρησιμοποιούν ως βασικές δομικές μονάδες ολοκληρωμένα κυκλώματα μεγάλης και πολύ μεγάλης κλίμακας ολοκλήρωσης (LSI και VLSI).

Στις 7.30 μ.μ. παρουσίαση του βιβλίου της Πελούσας Τσαντάκη "Γιατί δεν κοιμάμαι τα βράδια".

Τα χαρακτηριστικά των συστημάτων της τρίτης γενιάς έχουν βελτιωθεί και έχουν χρησιμοποιηθεί αρχιτεκτονικές αγωγού, πολυεπεξεργασίας, μητρώου κλπ. για την κατασκευή υπερυπολογιστών (Supercomputers), όπως ο Cray Τ3-Ε, ο ΜΡΡ κλπ.

Στην Αθήνα

Την ίδια εποχή εμφανίζονται και οι μικροϋπολογιστές.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Μασσαλίας 22): Στις 8.30 μ.μ. το συγκρότημα τζαζ Agora.

Τα συστήματα πέμπτης γενιάς, τα οποία δεν έχουν διαδοθεί ευρέως, χρησιμοποιούν ολοκληρωμένα κυκλώματα πολύ μεγάλης κλίμακας ολοκλήρωσης (VLSI) και έχουν δύο βασικούς στόχους.

Είσοδος ελεύθερη.

Ο πρώτος είναι η επίτευξη στο μέγιστο δυνατό βαθμό της παράλληλης επεξεργασίας (για την αύξηση της ταχύτητας επεξεργασίας).

ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου): Στις 7 μ.μ. παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Διαμαντίδη "Τ' ανάντι του Ρου".

Ο δεύτερος είναι η ανάπτυξη «έξυπνων» υπολογιστικών συστημάτων, με την ενσωμάτωση τεχνικών που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

ΓΚΑΛΕΡΙ "XIPPAS" (Σοφοκλέους 53Δ): Έκθεση φωτογραφίας της Βέρα Λούτερ (έως 11/2). ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΡΥΣΙΡΑ (Μονής Αστερίου 3 & 7, Πλάκα): Έκθεση του 2ου Βραβείου Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής (έως 12/2). ΓΚΑΛΕΡΙ "ΖΥΓΟΣ" (Πειραιώς 254, Ταύρος): Έκθεση ζωγραφικής της Έρρικα "Αναμνήσεις Γεύσεων" (έως 19/2).