Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Σύντομη είδηση

( "ψήθηκε" η θεσσαλονίκη ) 

ΜΕΓΑΛΗ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Α ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

"Ψήθηκε" η Θεσσαλονίκη

Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να εκπληρώσει τις αρχές του

Κείμενο 1 Αυτή η μαγική εικόνα

Στα ύψη ο υδράργυρος - Το Ε.Κ.Α.Β. αντιμετωπίζει χωρίς προβλήματα την κατάσταση - Πολλοί κατέφυγαν στα δημόσια κτίρια που έχει κλιματισμό

ΠΑΤΡΑ

Στην Ελλάδα η τηλεόραση κάνει τα πρώτα της βήματα το 1966, με ένα κανάλι, και λίγα νοικοκυριά θα νιώσουν τη μαγεία του "σπιτικού κινηματογράφου".

Χώρους δροσιάς αναζητούσαν χθες απεγνωσμένα οι Θεσσαλονικείς για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη και τη δυσφορία.

«Οι διεθνείς οργανισμοί είχαν αδυναμία να εφαρμόσουν τις αρχές τους σήμερα στον κόσμο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλοςχθες στον Πύργο.

Από την εποχή της παρεΐστικης τηλεθέασης στα καφενεία και στα σπίτια φίλων έως σήμερα, την πολυκαναλική κοινωνία, πολλά έχουν αλλάξει? κυρίως έχει αλλάξει η σχέση μας με αυτό το μέσο που οι ειδικοί το αποκαλούν το κατεξοχήν Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας ή Ενημέρωσης.

Ο υδράργυρος άγγιξε τους 36 βαθμούς Κελσίου και σήμερα αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο.

Ο κ. Στεφανόπουλος επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόσφατα δεν μπόρεσε να ομονοήσει», χωρίς όμως να κάνει άλλες διευκρινίσεις.

Σήμερα, όλα σχεδόν τα νοικοκυριά στις δυτικές χώρες έχουν τουλάχιστον μία τηλεόραση, ενώ πολλά πλέον διαθέτουν και δύο και τρεις τηλεοπτικές συσκευές, διασκορπισμένες σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού… Η ζέστη ιδιαίτερα επικίνδυνη και οι πολίτες, που ήταν αναγκασμένοι να κινηθούν στο κέντρο της πόλης, ένιωσαν ανίσχυροι. Ωστόσο, ανέφερε ότι «ο ΟΗΕ δυστυχώς δεν είναι πάντοτε σε θέση να εκπληρώνει τις αρχές του». (Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτό;)

Παρ' όλα αυτά η δύναμη του Ε.Κ.Α.Β. δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, αφού οι κλήσεις που δέχτηκε ήταν περίπου ίσες με αυτές, που δέχεται πάντα.

Αλληλεγγύη

Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει πόσο πολύ έχει εισβάλει στη ζωή μας μια οικιακή συσκευή, η οποία όχι μόνο μας ψυχαγωγεί, αλλά μας πληροφορεί, μας μαθαίνει, μας δείχνει πώς θα είμαστε στον αφρό των ημερών.

Οι Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με το διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας της Θεσσαλονίκης, Δημήτριο Μπούτλη, αντιμετώπισαν την υψηλή θερμοκρασία ψύχραιμα και χωρίς πανικό. «Τέτοιες αρχές είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη στον κόσμο. Εμείς, πιστοί απέναντί της, της αφιερώνουμε τουλάχιστον δύο ώρες τη μέρα, αφού τη θεωρούμε το σημαντικότερο μέσο ψυχαγωγίας, αφού οι εκπομπές της γίνονται σημείο αναφοράς, αφού τα πρόσωπά της γίνονται δικά μας. "Γι' αυτό και το τηλεφωνικό μας κέντρο δέχτηκε τόσες κλήσεις όσες δέχεται και κάθε άλλη ημέρα, δηλαδή περίπου 350-400 σε ολόκληρο το 24ωρο" είπε ο κ. Μπούτλης και συνέχισε "πιστεύω ότι αυτό που βοήθησε περισσότερο ήταν η έγκαιρη ενημέρωση για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Άλλωστε, σ' αυτές τις αρχές στηρίζεται ο ΟΗΕ», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και όμως, αυτός ο κόσμος, ο βουτηγμένος στην απέραντη απελπισία ή στην ανεξήγητη αισιοδοξία και τρέλα, εξακολουθεί να μην είναι ο αληθινός, ο δικός μας κόσμος.

Πάντως εμείς από την πλευρά μας είμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα".

Νωρίτερα στην ομιλία του ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε τον πατριωτισμό των Ελλήνων και εξέφρασε την ευχή «να μην εμπλακούμε σε πολέμους». Εξακολουθεί να είναι ένας κόσμος όπου εμείς δεν έχουμε παρά μόνο ένα μέσο αντίδρασης και άρνησης, το ζάπινγκ και το μαύρισμα της οθόνης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τον Πύργο με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους, έκανε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε πλατεία της πόλης και ξεναγήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Για να μην έχουμε λοιπόν "Έγχρωμη TV, ασπρόμαυρη ζωή", ας μετατρέψουμε αυτό το μαγικό κουτί σε εργαλείο γνώσης και γνωριμίας με τον Άλλο, τον Κόσμο έξω και γύρω από εμάς.

Χρύσα Παϊδούση, περ. "Ερευνητές", εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/11/2002

Ερωτήσεις κατανόησης 1. Ποια θέση έχει καταλάβει η τηλεόραση στη ζωή μας; 2. Ποιο κόσμο μάς παρουσιάζει η τηλεόραση και πώς πρέπει εμείς να τη χρησιμοποιούμε; Εσύ πόσο κριτικά βλέπεις τηλεόραση;