Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Οικονομική είδηση

( ανοδος εν μέσω νευρικότητας :: 17/2/2006 19:25:48) 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ τοποθετήσεις στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση ΚΑΡΕΝ ΕΛΙΟΤ ΧΑΟΥΖ

Γ. Ερμηνεία κειμένου Παραγωγή λόγου

Ανοδος εν μέσω νευρικότητας

Πρόσωπα

1. Παρακολούθησες χθες το βράδυ το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων ενός σταθμού, το οποίο σου προκάλεσε αγανάκτηση.

Η νευρικότητα και οι έντονες διακυμάνσεις που, σύμφωνα με τους αναλυτές οφείλεται στη λήξη των παραγώγων της σειράς Φεβρουαρίου, χαρακτήρισε την εικόνα της αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με το βασικό δείκτη να καταγράφει κέρδη για δεύτερη συνεδρίαση, κλείνοντας πάνω από τις 4.100 μονάδες.

Υποστηρίζουμε ιδέες και όχι πολιτικούς

Να παρουσιάσεις με ειρωνικό και καυστικό τρόπο τη δομή και το περιεχόμενο αυτού του δελτίου σ' ένα κείμενο που θα στείλεις σε τηλεοπτικό περιοδικό.

Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης κατέγραψε υποχώρηση σε ποσοστό 0,78%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 12,35%.

"Την ιδέα είχαν οι υπεύθυνοι της ευρωπαϊκής έκδοσης. Εκείνοι κάλεσαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να γράψει ένα κείμενο, κι αυτός το είπε στον Αθνάρ και στον Μπλαιρ. Νομίζω πως ήταν τιμή για την εφημερίδα μας ότι πήρε αυτή την πρωτοβουλία".

Η συνεδρίαση έστειλε θετικά μηνύματα για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι σημαντικές τοποθετήσεις τόσο στη μεσαία όσο και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση προς το τέλος των συναλλαγών ανέτρεψαν την αρχική εικόνα της αγοράς.

Η Κάρεν Έλιοτ Χάουζ, διευθύντρια σύνταξης της "Γουώλ Στρητ Τζέρναλ" (WSJ)

Aπό τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με σημαντική άνοδο έκλεισαν η Βιοχάλκο (+4,61%), η ΔΕΗ (+2,94%), η Alpha Bank (+2,67%) και η Πειραιώς (+1,44%), ενώ με πτώση 1,91% και 1,31%, αντιστοίχως, έκλεισαν οι μετοχές της Eurobank και η Τιτάν.

Έτσι περιγράφει η Κάρεν Έλιοτ Χάουζ, διευθύντρια σύνταξης της "Γουώλ Στρητ Τζέρναλ" (WSJ), τις ενέργειες που οδήγησαν στη δημοσίευση, στις 30 Ιανουαρίου, του κειμένου των οκτώ Ευρωπαίων ηγετών με το οποίο εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στην αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράκ.

Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4.116,27 μονάδες έναντι 4.095,17 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 21,10 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,52%.

"Στόχος των αρθρογράφων μας δεν είναι να εκφράζουν δογματικές απόψεις, αλλά να προκαλούν τον διάλογο.

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 2.249,72 μονάδες, με άνοδο 0,33%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 διαμορφώθηκε στις 4.182,21 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 1,61%.

Θεωρούν πως είναι καιρός να φύγει ο Σαντάμ Χουσεΐν, και δεν διστάζουν να το γράψουν".

Ο δείκτης FTSE/ASE Smallcap 80 έκλεισε στις 797,30 μονάδες, με άνοδο 1,53 %, ενώ ο δείκτης FTSE 140 διαμορφώθηκε στις 4.907,71 μονάδες (+0,56%).

Η WSJ δεν υποστηρίζει κανέναν πολιτικό, υποστηρίζει μονάχα ιδέες, τονίζει η κ. Χάουζ.

Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 5.692,29 μονάδες, με άνοδο 0,66%.

"Τα κύρια άρθρα μας δεν υποστηρίζουν πάντα τον Μπους.

Από τις 323 μετοχές που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση, 197 κινήθηκαν ανοδικά, 66 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ η τιμή 60 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Γράψαμε έτσι ότι ο πρόεδρος δεν ήταν αρκετά αποφασιστικός στη μείωση της φορολογίας.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 339,969 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στο ιρακινό θέμα, όμως, οι θέσεις μας συμπίπτουν με εκείνες του Μπους.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 140,470 δισ. ευρώ.

Προσοχή, όμως, δεν ήταν ο Μπους που ζήτησε από την εφημερίδα μας να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους Ευρωπαίους ηγέτες! Άλλωστε, οι θέσεις μας για τον Σαντάμ Χουσεΐν είναι ίδιες εδώ και 12 χρόνια. Πιστεύαμε τότε ότι ο πατέρας Μπους δεν έπρεπε να αφήσει τον Σαντάμ στην εξουσία μετά το τέλος του πολέμου του Κόλπου".

Η θέση της εφημερίδας είναι σαφής: "Όσο νωρίτερα κάνουμε τον πόλεμο, τόσο καλύτερα". Η εφημερίδα θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου απ' ό,τι στις ίδιες τις μάχες. Κεντρική θέση θα έχουν τα θέματα που σχετίζονται με το πετρέλαιο. Αρκετοί δημοσιογράφοι, κυρίως της ευρωπαϊκής έκδοσης, θα σταλούν στην περιοχή, ενισχύοντας τις ομάδες που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την Κάρεν Έλιοτ Χάουζ, η κρίση ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παροδική. Δεν βλέπουμε σήμερα τους εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς που διαδήλωναν κατά του Ρήγκαν στην κρίση των ευρωπυραύλων. Ο καγκελάριος Σρέντερ δεν θα είναι για πάντα καγκελάριος. Όσο για τη Γαλλία, υπερασπιζόταν ανέκαθεν τα συμφέροντά της. Αυτό θα συμβεί και τώρα. Ο κόσμος ξεχνά ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται.

Πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η νέα μορφή της εφημερίδας, κυρίως με την προσθήκη του ενθέτου "Προσωπική εφημερίδα" που ενδιαφέρεται για την καθημερινή ζωή, την οικογένεια, την υγεία, τα ταξίδια, το αυτοκίνητο. Χάρις σε αυτό το ένθετο, που κυκλοφορεί τέσσερις φορές την εβδομάδα, ο αριθμός των συνδρομητών αυξήθηκε. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η προσθήκη του χρώματος: η WSJ είναι σήμερα η μοναδική εφημερίδα που μπορεί να δημοσιεύει έγχρωμες διαφημίσεις.