Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( αυστραλιανο οπεν: ο τιτλος στον φεντερερ, αλλα το χειροκροτημα στον παγδατη, που σηκωσε την κυπρο στους ωμους του :: 29/1/2006 20:39:51) 

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ: Ο Μάρκος Παγδατής πλησίασε το θαύμα της κατάκτησης του αυστραλιανού όπεν, όμως έμεινε με το έπαθλο της δεύτερης θέσης.

Για θυμήσου…

(2ο κείμενο)

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΟΠΕΝ: Ο ΤΙΤΛΟΣ ΣΤΟΝ ΦΕΝΤΕΡΕΡ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΔΑΤΗ, ΠΟΥ ΣΗΚΩΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΟΥ

Η συγκλονιστική ιστορία των αδελφών Ζαρκάδη

ΥΔΡΑ

Δοξάστε τον

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Ανατολή στην Ύδρα

Επιμέλεια: ΗΛΙΑΣ ΤΑΤΑΛΑΣ

Οι αδελφοί Ζαρκάδη το 1946, αντίπαλοι στο ποδηλατοδρόμιο, στου Καραϊσκάκη. Αριστερά ο Νίκος, στη μέση ο Βασίλης, δεξιά ο Ιάκωβος

Πολύ πιο εύκολα μπορείτε να επισκεφθείτε την Ύδρα, ένα πανέμορφο νησί που κατάφερε - άγνωστο πώς και για πόσο ακόμα - να διατηρήσει τον αυθεντικό χαρακτήρα του.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αν οι πέντε αδελφοί Ανδριανόπουλοι δημιούργησαν τον μεγαλύτερο θρύλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν προπολεμικά αποτέλεσαν την επιθετική πεντάδα του Ολυμπιακού, τότε και η οικογένεια Ζαρκάδη είχε και αυτή τον δικό της θρύλο, όταν τα τρία αδέλφια αγωνίστηκαν επί μία 15ετία και ήταν βασικά στελέχη στον Πανιώνιο (οι δύο) και στον Ολυμπιακό (ο τρίτος). Υπάρχουν πυκνά δρομολόγια με ιπτάμενα δελφίνια και άλλα πλοία που συνδέουν την Ερμιόνη με την Ύδρα και τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Τελικά, ποιος νίκησε στον τελικό του αυστραλιανού όπεν;

Παιδιά μιας μεσοαστικής οικογένειας οι αδελφοί Βασίλης, Νίκος και Ιάκωβος Ζαρκάδης, από τα μικρά τους χρόνια, επιδόθηκαν πρώτα στον κλασικό αθλητισμό και εν συνεχεία στο ποδόσφαιρο. Τη μοτοσικλέτα σας όμως θα την αφήσετε στην Ερμιόνη, γιατί στην Ύδρα απαγορεύονται όλα τα τροχοφόρα.

Ο… αυτοκρατορικός Ρότζερ Φέντερερ ή μήπως ο Μάρκος Παγδατής που επί τρεις ώρες γνώριζε την αποθέωση στη "Rod Laver Arena" της Μελβούρνης;

Μαθητές Γυμνασίου, την προπολεμική εποχή, αλώνιζαν τα γήπεδα και τους ελεύθερους χώρους, τις αλάνες της γειτονιάς τους, στον Νέο Κόσμο.

Έτσι κι αλλιώς, όλη η ζωή του νησιού είναι συγκεντρωμένη στην πόλη της Ύδρας, και δη γύρω από το λιμάνι της.

Ο 20χρονος Κύπριος κατάφερε να συσπειρώσει στο πλευρό του, εκατομμύρια ανθρώπων χάρη στις διαδοχικές εκπλήξεις, που πέτυχε κατά τη διάρκεια του τουρνουά και άγγιξε το υπέρτατο θαύμα, αλλά τελικά το βαρύτιμο τρόπαιο κατέληξε στα χέρια του Ελβετού κορυφαίου τενίστα στον πλανήτη.

Έτρεχαν στους μαθητικούς αγώνες στίβου, ενώ παράλληλα έπαιζαν μπάσκετ και βόλεϊ!

Αν θέλετε να πάτε στους άλλους μικρούς παραθαλάσσιους οικισμούς (το Μαντράκι, το Μώλο, το Βλυχό), θα χρειαστεί να μισθώσετε βάρκα ή μουλάρι ή να πάτε με τα πόδια.

Υπό τις "ποδοσφαιρικές" ιαχές 1.000 Ελλήνων και Κυπρίων και την -περισσότερο κόσμια- υποστήριξη ακόμη 14.000 φιλάθλων που βρέθηκαν στις κερκίδες, ο Παγδατής ξεκίνησε ονειρεμένα τον τελικό.

Ο μεγαλύτερος αδελφός Βασίλης Ζαρκάδης από πολύ μικρός διακρινόταν και ως ποδοσφαιριστής.

Λόγω της απουσίας τροχοφόρων η πεζοπορία είναι πολύ ευχάριστη στην Ύδρα, αλλά μόνο το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη.

Παίζοντας με ψυχή κατάφερνε να σπάσει το πλεονέκτημα σερβίς του Φέντερερ και να πάρει το πρώτο σετ με 7-5.

Το ταλέντο του αξιοποιήθηκε το 1937, όταν για πρώτη φορά φόρεσε τη φανέλα με το Νο 2 του Αθηναϊκού, που εκείνη την εποχή είχε την έδρα του μεταξύ Θησείου - Ακροπόλεως.

Το καλοκαίρι το βραχώδες και γυμνό νησί πυρώνει, δεν υπάρχει πουθενά νερό ή σκιά και η μόνη σωτηρία σας είναι η θάλασσα.

Όλοι πίστεψαν, ότι το όνειρο απέχει ελάχιστα από την πραγματικότητα.

Ο Νίκος με τον Ιάκωβο έπαιζαν μπάσκετ στον Πανιώνιο και όταν κατασκευάσθηκε και άρχισε να λειτουργεί το γήπεδο της Νέας Σμύρνης, λίγο πριν από τον πόλεμο του 1940, οι δύο αδελφοί Ζαρκάδη αποτέλεσαν τα πρώτα στελέχη στην επανίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανιωνίου.

Μεγάλες παραλίες δεν διαθέτει το νησί, αλλά αν έχετε βαρκάκι μπορείτε να πάτε στη νότια πλευρά της, όπου σχηματίζονται πολλοί αμμουδεροί ορμίσκοι.

Ο Ελβετός, όμως, ύψωσε το ανάστημά του στο δεύτερο σετ, το οποίο κατέκτησε με 7-5, με τον διαιτητή να του χαρίζει δύο αμφισβητούμενες φάσεις στο 5-5 και στο 6-5.

Λίγο πριν όμως αγωνίζονταν στην ερασιτεχνική ομάδα του Δουργουτίου (της γειτονιάς του Αγ. Παντελεήμονα) και πήγαν στον Πανιώνιο ομαδικά, για να αποτελέσουν την πρώτη ισχυρή ενδεκάδα της ιστορικής ομάδας της Νέας Σμύρνης.

Αν μάλιστα έχετε και νερό μαζί σας και τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορείτε να διανυκτερεύσετε στην ακτή, αλλά το καλοκαίρι δεν υπάρχει ούτε ένας ορμίσκος που να μην είναι γεμάτος με τα αντιαισθητικά cruisers και τις θορυβώδεις γεννήτριές τους.

ΑΠΟ ΕΚΕΙ και πέρα ο Φέντερερ ήταν καταιγιστικός.

Την ίδια περίοδο ο μεγαλύτερος αδελφός Βασίλης ζήτησε μεταγραφή από τον Αθηναϊκό να πάει στον Πανιώνιο να αγωνισθεί με τ' αδέλφια του, αλλά η ομάδα του δεν τον έδωσε και τον παραχώρησε στον Ολυμπιακό, επειδή πήρε μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα.

Ο βυθός στις νότιες ακτές και κυρίως γύρω από τις βραχονησίδες στη νοτιοδυτική άκρη της Ύδρας είναι βραχώδης και κρατάει ακόμα πολλά ψάρια, κυρίως σαργούς, σηκιούς και ροφούς, αλλά τα νερά είναι βαθιά (συνήθως τα ψάρια είναι κάτω από τα 15μ. βάθος), οπότε καλό είναι να μην ψαρεύετε με ψαροντούφεκο μόνος.

Κέρδισε εννιά συνεχόμενα γκέιμς (ένδεκα συνολικά) και κατέκτησε το τρίτο σετ με 6-0.

Έτσι για περίπου μία δεκαετία (1942 - 1952) οι αδελφοί Ζαρκάδη ήταν αντίπαλοι μέσα στα γήπεδα και μάλιστα σκληροί.

Επίσης είναι απολύτως απαραίτητη η σημαδούρα, ειδικά το καλοκαίρι που η κίνηση σκαφών θυμίζει αθηναϊκή λεωφόρο.

Η πλάστιγγα είχε γείρει υπέρ του.

Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σ' έναν αγώνα πρωταθλήματος Ελλάδος μεταξύ Πανιωνίου - Ολυμπιακού 3-2, πάνω σε μία φάση, ο Βασίλης Ζαρκάδης δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει τον αδελφό του Νίκο, τον κράτησε και τον χτύπησε στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί επεισόδιο, αφού ο επιθετικός Ζαρκάδης είχε τραυματισθεί.

Η Ύδρα στην αρχαιότητα ονομαζόταν Υδρέα, όνομα που παραπέμπει σε νησί με πολλά νερά, αλλά σήμερα είναι ένα κατάξερο νησί που υδρεύεται με υδροφόρο πλοίο.

Στο τέταρτο σετ ο Παγδατής προσπάθησε να κάνει τη μεγάλη επιστροφή, όμως ένα τράβηγμα στην γάμπα του δεξιού ποδιού και η ανωτερότητα του Φέντερερ χάρισαν τη νίκη στον Ελβετό με 6-2.

Ο Νίκος Ζαρκάδης στον Πανιώνιο αγωνίστηκε μέχρι το 1955.

Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού ξεπερνάει τις 2.500, αλλά το καλοκαίρι αποβιβάζονται στην Ύδρα δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που κυριολεκτικά πνίγουν το νησί.

ΟΙ ΣΚΗΝΕΣ που εκτυλίχθηκαν μετά το τέλος του αγώνα ήταν συγκινητικές.

Από τότε μέχρι το 1965 πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως προπονητής και για μεγάλο διάστημα μαζί με τον συμπαίκτη και φίλο του Γιάννη Σκορδίλη.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι αδύνατο να βρείτε δωμάτιο, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια είναι γεμάτα και πανάκριβα και θα δυσκολευτείτε ακόμα και να περπατήσετε στα στενοσόκακα της πόλης.

Ο Παγδατής μέσα σε αποθέωση ζήτησε από τους Έλληνες φιλάθλους να κάνουν ησυχία για να πει δυο κουβέντες.

Σήμερα ο Νίκος και ο Ιάκωβος, μέσα από τον σύλλογο παλαιμάχων του Πανιωνίου, εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες στην ομάδα τους.

Όσο για το μικρό λιμάνι της, είναι το θαλασσινό ανάλογο της πλατείας Ομονοίας εν ώρα αιχμής!

"Είναι σαν ένα όνειρο και έχω μόλις ξυπνήσει.

Ο Βασίλης Ζαρκάδης του Ολυμπιακού έχει φύγει από τη ζωή από το 1985.

Αν έρθετε εδώ με δικό σας σκάφος, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να δέσετε σε κάποιον από τους γειτονικούς κολπίσκους και να βγαίνετε στην Ύδρα με τη βάρκα.

Είναι φανταστικό.

Τα περισσότερα καταστήματα στο λιμάνι είναι κοσμηματοπωλεία, που κάνουν χρυσές δουλειές με τους πλούσιους τουρίστες που έρχονται εδώ με κρουαζιερόπλοια ή πολυτελή γιοτ και ιστιοπλοϊκά, περαστικοί του ενός απογεύματος ή φιλοξενούμενοι σε κάποιο από τα αρχοντικά των διαφόρων Κροίσων φίλων τους που απαραιτήτως έχουν και στην Ύδρα ένα παλατάκι.

Κατάφερα να φτάσω στον τελικό, έπαιξα κι έχασα.

Εκτός από τους πλούσιους που συνήθως ανοίγουν τα σπίτια τους μόνο το καλοκαίρι, στην Ύδρα μένουν - όλο το χρόνο οι περισσότεροι - και ένα σωρό συνταξιούχοι καλλιτέχνες κάθε είδους και εθνικότητας, δίνοντας έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στο νησί.

Ηταν δύο φανταστικές εβδομάδες.

Πολλά από τα σπίτια των ανώνυμων και επώνυμων καπεταναίων έχουν μετατραπεί σήμερα σε ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες.

Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε" και έκανε ειδικές αναφορές στον αδελφό και τον εξάδελφό του που βρίσκονταν στις κερκίδες, στον προπονητή του, στην ακαδημία του Πατρίκ Μουράτογλου, στους Έλληνες και Κύπριους φιλάθλους και φυσικά στους γονείς του:

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όμως πρέπει να είστε πολύ τυχεροί ή να έχετε μέσον για να βρείτε δωμάτιο σ' αυτά, και να είστε προετοιμασμένοι για υψηλές τιμές.

"Οι θυσίες σας έπιασαν τόπο.

Το χειμώνα τα περισσότερα είναι κλειστά, αλλά νωρίς την άνοιξη και στο τέλος του φθινοπώρου είναι όλα στη διάθεσή σας, και μάλιστα σε διαπραγματεύσιμες τιμές.

Ελπίζω να σας δω σε τρεις ημέρες" είπε χαρακτηριστικά.

Έχετε επίσης υπόψη σας ότι μπορεί στην Ύδρα να μην κυκλοφορούν αυτοκίνητα και μηχανάκια, αλλά αυτά δεν σημαίνει ότι δεν έχει και θόρυβο.

Για φαγητό δυσκολευόμαστε να σας προτείνουμε οτιδήποτε, γιατί ακόμα και παραδοσιακά μαγαζιά έχουν υποκύψει - ειδικά στην τουριστική περίοδο - στον πειρασμό του εύκολου κέρδους, της πρόχειρης εξυπηρέτησης, της προτηγανισμένης πατάτας και του χιλιοζεσταμένου φαγητού. Τις καλύτερες πιθανότητες να φάτε αξιοπρεπώς τις έχετε στο εστιατόριο "Ελιά" και στον "Μπαρμπαλιά". Στο Βλυχό επίσης θα βρείτε ένα συμπαθητικό εστιατόριο.