Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πορτρέτο

( ο φερναντο τορες εκλεισε και παλι το... σπιτι της μπαρτσελονα :: 6/2/2006 20:36:57) 

Για πολλοστή φορά ο Φερνάντο Τόρες έκανε… κηδεία στην Μπαρτσελόνα, στην οποία δεν αρκούσε ο Ντέκο.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΑΝΣΟΝ

• Επιστημονική Σκέψη -Διαφωτισμός

επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗΣ

Και τώρα "κοινωνικά εκπαιδευμένα" ρομπότ!

Το δρόμο για τη νεότερη επιστήμη, που άνοιξε ο Βάκωνας, συνέχισε ο γάλλος Ρενέ Ντεκάρτ (1596-1650) που θεμελίωσε τον ορθολογισμό*, υποστηρίζοντας ότι η κύρια πηγή της κάθε αλήθειας είναι η λογική απόδειξη.

Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΤΟΡΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ… ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Δηλώνει επάγγελμα "γλύπτης ρομπότ". Παίζει στα δάχτυλα κατσαβίδια, αλλά και ηλεκτρονικούς ραπιτογράφους. Ο δημιουργός του πρώτου "κοινωνικά εκπαιδευμένου" ρομπότ αναζητά "αρχέγονους συμβολισμούς στις παρυφές της υψηλής τεχνολογίας"

Τον ορθολογισμό, επίσης, και τον εμπειρισμό* χρησιμοποίησε ο άγγλος φιλόσοφος Τζον Λοκ (1632-1704) ως βάση για την ερμηνεία και τη βελτίωση της κοινωνίας.

Δήμιος κατά συρροή

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Θέλει γαμπρό αριστοκράτη (Ο Κλεόντης, υποψήφιος γαμπρός, ζητάει το χέρι της κόρης του νεόπλουτου Γιορδάνη). Γιορδάνης: Πριν σας δώσω απάντηση, κύριε, σας παρακαλώ να μου πείτε, αν είσαστε αριστοκράτης. Κλεόντης: [….] σας λέω καθαρά πως δεν είμαι αριστοκράτης Γιορδάνης: Το χέρι της, παλικάρι μου: η κόρη μου δεν κάνει για σας. Κλεόντης: Ορίστε; Γιορδάνης: Αριστοκράτης δεν είσαστε, την κόρη μου δεν την παίρνετε [….] Απόσπασμα από τον Αρχοντοχωριάτη του Μολιέρου, στο: ΚΝΛ, Α' Λυκείου, σ. 386-387. • Ποια είναι η φιλοδοξία των νεόπλουτων;

Αν η Μπαρτσελόνα "πέταξε" την ευκαιρία να ισοφαρίσει το ιστορικό ρεκόρ των 15 διαδοχικών νικών της Ρεάλ Μαδρίτης του Ντι Στέφανο (σεζόν 1960-61) στην ισπανική πριμέρα ντιβιζιόν, αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον Φερνάντο Τόρες!

"Στο μέλλον, ένα ρομπότ όπως η Κ-bot θα μπορούσε να είναι αχώριστος σύντροφος ανθρώπων με ιατρικά προβλήματα που περιορίζουν την κοινωνική τους δράση", λέει ο δημιουργός της εκφραστικής μηχανικής κεφαλής, Ντέιβιντ Χάνσον. "Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βοηθά ανθρώπους αυτιστικούς, να αντιλαμβάνονται και να αντιδρούν σε εκφράσεις του προσώπου"

Το επιστημονικό πνεύμα επιβάλλεται, όταν ο Ισαάκ Νεύτων (1643-1727) διατυπώνοντας το νόμο της παγκόσμιας έλξης (1687) έδειξε ότι ο κόσμος λειτουργεί με βάση ορισμένους σταθερούς νόμους.

Ο χαρισματικότερος σύγχρονος Ισπανός ποδοσφαιριστής σκόραρε δύο φορές στο 1-3 της Ατλέτικο στο "Καμπ Νόου", αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι πρόκειται για τον κατά… συρροή "δήμιο" της Μπάρτσα στο ίδιο της το σπίτι!

Άγνωστο πώς τα καταφέρνει και ισορροπεί σε χώρους διαμετρικά αντίθετους: στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, στα εικαστικά, στη βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας. Αυτός ο επιστημονικός στοχασμός γεννά την αισιοδοξία ότι η λογική και η εφαρμογή παρόμοιων νόμων στα κοινωνικά φαινόμενα θα φέρουν στον άνθρωπο την ελευθερία, την αρμονία και την ευημερία.

ΑΝ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ στη Μαδρίτη (το 1984), ο ξανθομάλλης Τόρες είναι κοινό μυστικό ότι λατρεύει την Μπάρτσα.

Μέχρι πρόσφατα εργαζόταν για τη Walt Disney, τα Universal Studios και το MTV, αναμετρώντας τα όρια της φαντασίας και τις δημιουργικότητάς του με τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας απεικόνισης. Προβάλλεται έτσι, κατά το 18ο αιώνα, ένα γενικότερο αίτημα για βαθιές μεταβολές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, το οποίο εντάσσεται στο κίνημα του Διαφωτισμού.

Ο ίδιος αποκάλυψε δημόσια ότι αν ποτέ μεταγραφεί σε άλλη ισπανική ομάδα, θα αφήσει την Ατλέτικο μόνο για τους "μπλαουγκράνα".

Πριν από λίγους μήνες επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο (σε αυτό του Τέξας, των ΗΠΑ) ως διδακτορικός φοιτητής. Το κίνημα αυτό αποσκοπούσε στην αποδέσμευση της ανθρώπινης σκέψης από κάθε ιδεολογική, θρησκευτική ή φιλοσοφική προκατάληψη.

Πέρα από… συμπάθειες, ο Τόρες αποδεικνύεται στυγνός επαγγελματίας και μετρά ήδη επτά γκολ καριέρας εις βάρος της Μπαρτσελόνα!

Πριν από λίγες ημέρες, ο ηλικίας 30 και κάτι Ντέιβιντ Χάνσον (David Hanson) εντυπωσίασε άπαντες στο ετήσιο συμπόσιο της Αμερικανικής Επιτροπής για την Προώθηση των Επιστημών (AAAS), παρουσιάζοντας το πρώτο "κοινωνικά εκπαιδευμένο" ρομπότ: την Κ-bot.

Οι σημαντικότεροι Διαφωτιστές Βολταίρος (1694-1778) Ρούσσο (1712-1788) Μοντεσκιέ (1698-1755) Ντιντερό (1713-1784)

Εκτός από τα δύο του γκολ στο προχθεσινό 1-3, ο Τόρες είχε πετύχει άλλα δύο στο περσινό 0-2 στο "Καμπ Νόου", ενώ άλλες τρεις φορές έχει σκοράρει κατά της Μπάρτσα στο "Βιθέντε Καλντερόν", ήτοι στο 2-1 του περασμένου Σεπτεμβρίου, στο περσινό 1-1 και στο προπέρσινο 3-1 των "ροχιμπλάνκος".

"Ναι, είναι γένους θηλυκού.

Με λίγα λόγια, σε οκτώ παιχνίδια με τον Τόρες στην 11άδα της από το 2002, η Ατλέτικο μετρά εναντίον της Μπάρτσα πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις μία ήττα(!), ενώ και ο ίδιος ο Τόρες, που σε τέσσερις σεζόν μετρά συνολικά 55 γκολ καριέρας με την Ατλέτικο, έχει πετύχει το 13% των συνολικών του γκολ εις βάρος της ομάδας της καρδιάς του!

Είναι η Κ-bot", λέει ο ίδιος στα "ΝΕΑ" και εξηγεί πως "θεμελιώδης αρχή είναι ένα όμορφο πρόσωπο, ελκυστικό, προκλητικό - τι άλλο θα μπορούσε να είναι το ανθρώπινο πρόσωπο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αν όχι γυναικείο;".

ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ αντιμετώπισαν ρεαλιστικά την πρώτη ήττα από το Σεπτέμβριο και μετά και πρώτη εντός έδρας μετά από 634 ημέρες.

Η Κ-bot δεν είναι απλά ένα όμορφο ρομπότ - θεωρείται και το πιο εξελιγμένο που φτιάχτηκε ποτέ.

Οι ελλείψεις των Ροναλντίνιο και Ετό είναι σοβαρή δικαιολογία, αλλά καλούνται να συνέλθουν άμεσα, μια και την ερχόμενη εβδομάδα φιλοξενούνται στο "Μεστάγια" από τη 2η Βαλένθια.

Αν τοποθετηθεί απέναντί σας, το μηχανικό γυναικείο κεφάλι, το δημιούργημα του David Hanson, θα αντιδρά σε κάθε σας κίνηση, το βλέμμα του (στην πραγματικότητα, οι κάμερες που βρίσκονται πίσω από τα μάτια) θα σας ακολουθεί συνεχώς.

Απέναντι στις "νυχτερίδες", μάλιστα, δεν θα αγωνιστούν οι Ροναλντίνιο (τιμωρημένος), Μέσι (τραυματίας), οπότε δεν αποκλείεται η διαφορά των εννιά πόντων να "ροκανιστεί" ακόμη περισσότερο και αίφνης η πριμέρα ντιβιζιόν να αποκτήσει ενδιαφέρον…

Ίσως όμως και να είναι εκνευριστικός σύντροφος, καθώς θα μιμείται διαρκώς τις εκφράσεις του προσώπου σας (εφικτό, χάρη σε ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο υπολογιστικό πρόγραμμα - software - που δίνει ακριβείς οδηγίες στα μικροσκοπικά μοτέρ, τα οποία κρύβονται πίσω από το πολυμερές υλικό που έχει αντί για… δέρμα).

"Η Κ-bot γελά, καγχάζει, συνοφρυώνεται, αλληθωρίζει", εξηγεί ο Hanson. "Είναι το κοινωνικό πρόσωπο των ρομπότ - ή, αλλιώς, το πρόσωπο των κοινωνικών, εξωστρεφών ρομπότ". Είκοσι τέσσερις μηχανικοί μύες συνεργάζονται και αντιδρούν σε χρόνο μικρότερο του ενός δευτερολέπτου, έτσι ώστε οι εκφράσεις του προσώπου να αλλάζουν, ανάλογα με τα δεδομένα της στιγμής. Το συνολικό βάρος της ρομποτικής κεφαλής δεν ξεπερνά τα δύο κιλά και όσοι έζησαν την Κ-bot, εν δράσει, στο συμπόσιο της AAAS, στο Denver των ΗΠΑ, έμειναν άφωνοι με την εκφραστικότητα του μηχανικού προσώπου.

"Όταν μιλάμε για αλληλεπίδραση ανάμεσα σε μηχανές και ανθρώπους, δεν μπορεί παρά οι μηχανές να έχουν ανθρώπινο πρόσωπο". Με αυτή την αρχή ξεκινά ο David Hanson και σημειώνει πως "οι υπολογιστές του μέλλοντος, για να είναι προσιτοί και φιλικοί, πρέπει και η εικόνα τους να είναι οικεία". Σύντομα θα συμβεί - μηχανικά πρόσωπα όπως αυτό της Κ-bot θα μπουν σε σειρά μαζικής παραγωγής. "Η τεχνολογική εξέλιξη από μόνη της δίνει λύσεις. Πρόβλημα όγκου και βάρους, πλέον, δεν υπάρχει. Όσο περνούν τα χρόνια τα ρομπότ γίνονται όλο και πιο μικρά, άρα μπορούν να φτάνουν παντού. Αρχικά σε ερευνητικά εργαστήρια, σε ολόκληρο τον κόσμο και στη συνέχεια στα σπίτια όλων μας. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το κόστος τους μειώνεται εξίσου. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποίησα για να κατασκευάσω την Κ-bot δεν κόστισαν πάνω από 400 δολάρια ΗΠΑ. Στα επόμενα χρόνια οι τιμές θα μειωθούν και άλλο".

Στόχος ο Παγκόσμιος Άνθρωπος

LINKS http: //www.aaas.org/ http: //www.utdallas.edu/