Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( φωτογραφίες χιλιάδες λέξεις χιλιάδων παιδιών :: 5/1/2006 20:25:18) 

Το Παπάφειο πρωτολειτούργησε το 1903, υπήρξε το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο της Ελλάδας και επιτέλεσε λαμπρό κοινωνικό έργο, περιθάλποντας χιλιάδες ορφανά παιδιά και εκπαιδεύοντάς τα στα περίφημα εργαστήρια και στην ονομαστή μπάντα του.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Η κατοικία

Φωτογραφίες χιλιάδες λέξεις χιλιάδων παιδιών

Τρία παιδιά επιβίωσαν στα συντρίμμια

Τα σπίτια στις πόλεις οικοδομούνταν γύρω από μια κεντρική αίθουσα που την χρησιμοποιούσαν για υποδοχή.

Μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από αύριο στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο «Ο Μελιτεύς»

Τρία αγόρια και ο πατέρας τους επέζησαν της συντριβής του αεροπλάνου τους και πέρασαν τη νύχτα μέσα στην παγωνιά σ' ένα χιονισμένο δάσος σε ορεινή περιοχή της Μασαχουσέτης. Στο ισόγειο, τα σπίτια διέθεταν δωμάτιο με τζάκι, κουζίνα, πλυσταριό, λουτρό και ένα εικονοστάσιο ή παρεκκλήσι.

Μία εξόχως σημαντική έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάζεται αύριο στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο «Ο Μελιτεύς», η οποία περιλαμβάνει μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και καταγράφει όλη την ιστορική διαδρομή του ιδρύματος, την τεράστια ακτινοβολία του και την ανεκτίμητη προσφορά του.

Ένα ελικόπτερο της αστυνομίας τούς εντόπισε, αλλά ο πατέρας υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο. Κολώνες πέτρινες ή ξύλινες στήριζαν τον επόμενο όροφο, όπου βρίσκονταν τα υπόλοιπα δωμάτια.

Τα εγκαίνια θα τελέσει αύριο 7 Ιανουαρίου στις 11.15 το πρωί ο παναγιότατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος, μετά το καθιερωμένο μνημόσυνο του Ιωάννη Παπάφη.

Τρία άλλα μέλη τής οικογένειας έχασαν τη ζωή τους. Αντίθετα, οι φτωχοί της Κωνσταντινούπολης και των άλλων πόλεων ζούσαν σε άθλιες κατοικίες με ελάχιστες έως ανύπαρκτες ανέσεις.

Το Παπάφειο πρωτολειτούργησε το 1903, υπήρξε το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο της Ελλάδας και επιτέλεσε λαμπρό κοινωνικό έργο, περιθάλποντας χιλιάδες ορφανά παιδιά και εκπαιδεύοντάς τα στα περίφημα εργαστήρια και στην ονομαστή μπάντα του.

Ο πατέρας, ο Ρόναλντ Φέρις, 39 χρόνων, υπέκυψε από καρδιακή προσβολή.

Σε παρόμοιες τραγικές συνθήκες ζούσαν και οι χωρικοί.

Με την ευκαιρία της έκθεσης έχει κυκλοφορήσει και ένα ιδιαίτερα προσεγμένο και επιμελημένο φωτογραφικό λεύκωμα.

Η σύζυγός του, η Τέιν, και δύο γιοι τους, ο Σον και ο Κάιλ, σκοτώθηκαν όταν το μικρό αεροπλάνο της οικογένειας συνετρίβη τη Δευτέρα στο ύψους 510 μέτρων βουνό Ουίλκοξ.

Τα σπίτια τους ήταν μικρά και αποτελούνταν από ένα μοναδικό στεγασμένο χώρο, που μερικές φορές ήταν διαιρεμένος σε δύο δωμάτια.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Φεβρουαρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις εξής ημέρες και ώρες: Δευτέρα ως Παρασκευή 10.00-14.00 και 17.00-20.00, Σάββατο και Κυριακή 11.00-14.00.

Αλλά τρία από τα αγόρια του ζευγαριού, ο Ράιαν, 2 χρόνων, ο Τζόρνταν, 5 χρόνων και ο Τάιλερ, 10 χρόνων, επέζησαν και εισήχθησαν χθες σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιατρικό Κέντρο του Όλμπανι.

Οι πιο ευκατάστατοι ζούσαν σε διώροφα σπίτια.

Παρουσιάζουν σοβαρή υποθερμία και ο Τάιλερ έχει ένα σπασμένο πόδι, είπαν οι γιατροί.

Το ισόγειο χρησίμευε για κοτέτσι, στάβλος και αποθήκες, ενώ στον πάνω όροφο βρίσκονταν τα δωμάτια της οικογένειας.

"Είμαι κατάπληκτος.

Οι μεγαλοκτηματίες που ζούσαν στην επαρχία έμεναν μακριά από τα χωριά σε πολυτελείς επαύλεις με εσωτερικούς κήπους και στοές.

Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βγάλουν τη νύχτα", δήλωσε ο υπεύθυνος των συνεργείων διάσωσης.

Ένα αριστοκρατικό σπίτι στην επαρχία Ένα μεγάλο σπίτι με μία μεγάλη αίθουσα υποδοχής σταυροειδώς σκεπασμένη από ένα τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κολόνες και περιτριγυρισμένη από τέσσερα δωμάτια, και γύρω μια ακάλυπτη ταράτσα με μαρμάρινο πάτωμα χωρίς πόρτες. Ένα από τα ακίνητα που χορήγησε ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Ζ' στον αδελφό του Ανδρόνικο Δούκα (1073), στο: Andre Guillou, Ο Βυζαντινός Πολιτισμός, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1996, 374.

Ο πιλότος του ελικόπτερου είπε πως, όταν έφτασε πάνω από το σημείο της συντριβής, είδε ένα μικρό παιδί να κινείται σε απόσταση 12 μέτρων από την καμπίνα του αεροπλάνου. Δεν μπορούσε να καταλάβει αν το παιδί είχε εκτιναχτεί κατά τη συντριβή ή είχε συρθεί ως εκεί. Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ είχε ζητήσει ενισχύσεις, είδε ένα χέρι, πιθανόν του πατέρα, να βγαίνει από την καμπίνα και να νεύει προς το ελικόπτερο. Όταν οι διασώστες έφτασαν στο σημείο της συντριβής, ο πατέρας ήταν παγωμένος και βρισκόταν σε σύγχυση. Κανένας τους δεν φορούσε γάντια ή καπέλα, ήταν όλοι ντυμένοι με καθημερινά ρούχα της πόλης, είπε ο πιλότος. Μέσα στα συντρίμμια της καμπίνας βρήκαν τους δύο άλλους μικρούς επιζώντες, τους οποίους είχαν προστατεύσει τα σώματα της μητέρας τους και ενός αδελφού τους.

Το κρύο

Ο Ρόναλντ Φέρις, ιδιοκτήτης μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στο Σουόνζι του Νιού Χαμσάιρ, είχε πάθος με τα αεροπλάνα. Η οικογένεια ξεκίνησε για να επιστρέψει στο σπίτι της από το Λέικλαντ της Φλόριντας στη 1 μ.μ. της Κυριακής και ο Φέρις άλλαξε δύο φορές το σχέδιο πτήσης λόγω της κακοκαιρίας. Για τελευταία φορά ήρθε σε επαφή με τον πύργο ελέγχου γύρω στις 6.50 μ.μ. Οι διασώστες βρήκαν το αεροπλάνο λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας και η άτρακτος ήταν σχεδόν ανέπαφη. Αν ο καιρός ήταν πιο ζεστός, είπαν, η οικογένεια ίσως να είχε επιβιώσει.