Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αγνωστη ωδή του Κάλβου

13.2.5 Εκπαίδευση, πρόσβαση στη γνώση

Μία άγνωστη μέχρι τώρα ωδή του Ζακυνθινού ποιητή Ανδρέα Κάλβου ανακάλυψε στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Γλασκόβης ο Κύπριος φιλόλογος και ερευνητής Λεύκιος Ζαφειρίου. Οι νέες τεχνολογίες, και ιδιαίτερα τα πολυμέσα και το Διαδίκτυο, επηρεάζουν καθοριστικά τον τρόπο εκπαίδευσης και απόκτησης γνώσεων. Τιτλοφορείται "Ελπίς πατρίδος", εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1819 και είναι το πρώτο έργο του Κάλβου στα ελληνικά. Αυτές οι επιρροές αναμένεται ότι θα καθίστανται όλο και πιο εμφανείς με το πέρασμα του χρόνου και την ωρίμανση της τεχνολογίας. Η φωτογραφική αναπαραγωγή του δημοσιεύεται στο βιβλίο του Λεύκιου Ζαφειρίου "Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου". Με ποιον τρόπο θα γίνει καλύτερη εκμετάλλευση αυτών των τεχνολογιών είναι ένα θέμα που ακόμα βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης και του πειραματισμού.

Διχάζει ο μουσικός "Άρχοντας"

Τα πολυμέσα προσφέρουν τη δυνατότητα παρουσίασης των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων με πολλούς και ποικίλους τρόπους, που ο ένας συμπληρώνει τον άλλο - οπτικά, ηχητικά, με βίντεο, κλπ.

Παρά τα τέσσερα χρόνια προετοιμασίας και τα 25 εκατ. δολάρια που κόστισε η μουσική εκδοχή της τριλογίας του Τόλκιν "Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών", σε σκηνοθεσία Μάθιου Γουάρκους, που έκανε πρεμιέρα στο Τορόντο του Καναδά, έγινε χλιαρά δεκτή από τους κριτικούς, οι οποίοι χαρακτήρισαν το μιούζικαλ "ακατανόητο" και "ανυπόφορα γλυκανάλατο", αν και το κοινό το βρήκε "φανταστικό".

Αυτές οι πολλαπλές δυνατότητες ενός μόνο μέσου, του υπολογιστή, παρέχουν την ευχέρεια παρουσίασης των διαφόρων θεμάτων με τον καταλληλότερο κάθε φορά τρόπο, ώστε να φθάσουν στον αποδέκτη μέσω περισσοτέρων του ενός διαύλων πρόσκτησης της γνώσης.

Κινητικότητα στο ΥΠΠΟ

Το Διαδίκτυο, από την άλλη, παρέχει τεράστιες δυνατότητες πρόσβασης σε πηγές γνώσεων και εκπαίδευσης και, κατά μία έννοια, καταργεί την εξάρτηση από το χώρο και το χρόνο.

Τη διαδικασία αξιολόγησης των θεατρικών παραγωγών της περιόδου 2005-2006 θα κινήσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες καταχωρισμένες οπουδήποτε στον πλανήτη και όχι μόνο σε αυτές που βρίσκονται στον τόπο διαμονής του.

Ο υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης ανακοίνωσε ότι θα γίνει προκήρυξη για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θιάσους και θα ακολουθήσει αξιολόγησή τους από τη γνωμοδοτική επιτροπή θεάτρου του ΥΠΠΟ.

Μπορεί να αναζητά σε μια βιβλιοθήκη τα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν και μάλιστα σε ώρες που οι κλασικές βιβλιοθήκες είναι κλειστές.

Απόψε στις 8.30 ο κ. Βουλγαράκης θα απονείμει το έπαθλο "Κυβέλη" στην τελετή απονομής των επάθλων θεάτρου περιόδου 2004-2006.

Το Διαδίκτυο κάνει επίσης δυνατή την εκπαίδευση από απόσταση.

Σήμερα, εξάλλου, ξεκινά τις συναντήσεις του με τους φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας.

Άτομα που διαμένουν σε απομακρυσμένα μέρη με περιορισμένες εναλλακτικές λύσεις εκπαίδευσης, όπως τα ακριτικά νησιά, μπορούν να παρακολουθούν, για παράδειγμα, μάθημα μουσικής που γίνεται σε κάποια μεγάλη πόλη.

Η Βρετανία κάνει πίσω…

Το ίδιο ισχύει για την περίπτωση που κάποιος θα ήθελε να παρακολουθήσει τη διάλεξη ενός πολύ καλού καθηγητή, που όμως διδάσκει για παράδειγμα στην Ινδία, κάτι που σε ένα βαθμό μπορεί βέβαια να γίνει και με την τηλεόραση.

Δύο δοχεία με τέφρα Αβορίγινων της Αυστραλίας θα επιστρέψει στην Τασμανία το Βρετανικό Μουσείο.

Η διά βίου εκπαίδευση, επίσης, μπορεί να ωφεληθεί από αυτές τις τεχνολογίες.

Το μουσείο δέχτηκε το αίτημα των ιθαγενών, καθώς, όπως λέει, "υπερέχει οποιουδήποτε άλλου δημόσιου οφέλους".

Κάποιος θα μπορεί να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που τον ενδιαφέρει σε ώρες που τον εξυπηρετούν.

Οι Τέχνες αποχαιρετούν

Όλα αυτά είναι πιθανά σενάρια, για τα οποία η τεχνολογία ήδη υπάρχει.

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής και συνθέτης Πίο Λέιβα, το τελευταίο μέλος του συγκροτήματος Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ, ενώ στα 76 του πέθανε ο τραγουδιστής της κάντρι Μπακ Όουενς.

Οι αντίστοιχες υπηρεσίες, όμως, τώρα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης.

Στο χώρο του κινηματογράφου, έφυγε από τη ζωή ο βετεράνος σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Φλάισερ στα 89 του.

Το βέβαιο είναι ότι οι νέες τεχνολογίες δεν αναμένεται να καταργήσουν τη διδακτική πράξη και τις εκπαιδευτικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στην εποχή μας. Τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον οι δυνατότητες εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στη διδακτική πράξη θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά, διευκολύνοντας αφενός τον διδάσκοντα στο έργο του και αφετέρου διευρύνοντας όλο και περισσότερο τον ορίζοντα της γνώσης σε όσους την αναζητούν.