Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οταν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός τους, τον Φεβρουάριο του 2007, οι δημοτικές βιβλιοθήκες θα μπορούν να προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε νέους, άνεργους και μετανάστες.

3.4.6 Οι πρώτοι άνθρωποι

Αρωγός στην ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημοτικές βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης έρχεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι πρώτοι άνθρωποι εξελίχθηκαν από τους Αυστραλοπιθήκους πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια περίπου και αντιπροσωπεύονται από το είδος Homo habilis.

Θα διαθέσει το ποσό των 209.956 ευρώ για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και στη συνέχεια προγραμμάτων ειδικών για βιβλιοθήκες, καθώς και εκπαίδευσης του προσωπικού των βιβλιοθηκών στη χρήση τους.

Εικόνα 3.23: Εξελικτικό δέντρο Ανθρωπιδών

Ευκολότερη πρόσβαση

Εικόνα 3.24: Κρανίο του Homo habilis

Οι υπολογιστές αλλά και η ανάπτυξη δικτύου μεταξύ τους επικοινωνίας θα τοποθετηθούν στην κεντρική βιβλιοθήκη της Εθνικής Αμύνης 27, καθώς και στην Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη στην οδό Κασσάνδρου 17-19, στη Βιβλιοθήκη αντιδημαρχίας Αρχιτεκτονικού, στην οδό Αγγελάκη 13, και τη Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, στην οδό Αρχαιοτήτων 13. Ο Homo habilis (άνθρωπος ο επιδέξιος) περπατούσε όρθιος, είχε δόντια που έμοιαζαν περισσότερο με αυτά του ανθρώπου παρά με τα δόντια των Αυστραλοπιθήκων και μεγαλύτερο εγκέφαλο από αυτούς.

"Με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού οι βιβλιοθήκες του δήμου θα εξοπλιστούν με νέο μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο θα ενσωματώσει όλες τις νέες τεχνολογίες και θα επιτρέψει τη σύνδεση της βιβλιοθήκης με τα παγκόσμια δίκτυα ηλεκτρονικής επικοινωνίας", δήλωσε ο περιφερειάρχης Γεώργιος Τσιότρας.

Έφτιαχνε και χρησιμοποιούσε πολλά πέτρινα εργαλεία και είχε μεγάλη επιδεξιότητα.

Τα οφέλη για εργαζόμενους και χρήστες θα είναι πολλά.

Χάρη σ' αυτά τα χαρακτηριστικά του θεωρείται ένα μεγάλο βήμα από τη ζωώδη προς την ανθρώπινη κατάσταση.

Όχι μόνο θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που ήδη παρέχονται, αλλά θα γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στις πληροφορίες και τη συσσωρευμένη στο Διαδίκτυο γνώση.

Ο Homo habilis έζησε στην Αφρική για 500.000 χρόνια και μετά εξαφανίστηκε.

Ακόμη οι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πηγές απαραίτητες για την έρευνά τους και οι βιβλιοθήκες θα μπορούν να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες των νέων σε ηλικία επισκεπτών τους αλλά και μικρότερων κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνεργοι, οι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών, οι οποίοι πέραν των άλλων θα μπορούν να βοηθηθούν στην αναζήτηση πληροφοριών για θέματα, όπως οι δυνατότητες κατάρτισής τους, η αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησής τους ή των τρόπων επιμόρφωσης που διατίθενται από διαφόρους φορείς.

Τον διαδέχτηκε ένα νέο είδος ανθρώπου με ακόμα μεγαλύτερο εγκέφαλο, ο Homo erectus (άνθρωπος ο όρθιος).

Το έργο προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2007.

Στο Homo erectus αποδίδονται πολλές απολιθωμένες μορφές που είναι σήμερα γνωστές ως ο Άνθρωπος της Ιάβας και ο Άνθρωπος του Πεκίνου (Homo erectus pekinensis). Το είδος αυτό εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από 1,6 εκατομμύρια χρόνια και είναι το πρώτο ανθρώπινο είδος που μετανάστευσε στην Ασία και στην Ευρώπη. Ζούσε σε ομάδες, κατοικούσε σε σπηλιές ή και σε ξύλινα καταλύματα που κατασκεύαζε ο ίδιος, χρησιμοποιούσε τη φωτιά και παρουσίασε μια μεγάλη στροφή στη δίαιτά του, καθώς έψηνε το κρέας που έτρωγε. Πιθανότατα είχε την ικανότητα ομιλίας. Ο Homo erectus, αν και παρέμεινε στον πλανήτη περισσότερα χρόνια από κάθε άλλο προγονικό μας είδος, εξαφανίστηκε από την Αφρική και την Ευρώπη πριν από 500.000 χρόνια, με την εμφάνιση του Ηomo sapiens (άνθρωπος ο σοφός). Έζησε όμως στην Ασία μέχρι πριν από 250.000 χρόνια.

Η μετάβαση από το Homo erectus στις πρωτόγονες μορφές του Homo sapiens (Homo archaico, Homo presapiens), οι οποίες χρονολογούνται πριν από 400.000- 130.000 χρόνια, φαίνεται να έγινε σταδιακά και με συνεχή αύξηση του όγκου του εγκεφάλου.

Το 1856 στην κοιλάδα Neander της Γερμανίας βρέθηκε ένα κρανίο που αποδόθηκε στον Άνθρωπο του Νεάντερταλ. Ο Άνθρωπος του Νεάντερταλ θεωρείται σήμερα ως ένα υποείδος του Homo sapiens και γι' αυτό ονομάζεται Homo sapiens neanderthalensis. Ο Homo sapiens neanderthalensis εμφανίστηκε πριν από 130.000 περίπου χρόνια και έζησε μέχρι πριν από 35.000 χρόνια. Ήταν πιο δυνατός σωματικά από το σύγχρονο άνθρωπο, με προτεταμένο μέτωπο, τονισμένα υπερόφρυα τόξα και δόντια μεγαλύτερα του σύγχρονου ανθρώπου. Ζούσε ομαδικά σε σπηλιές ή καλύβες και κατασκεύαζε και χρησιμοποιούσε εργαλεία. Έκανε χρήση της φωτιάς, ντυνόταν με προβιές, έθαβε τους νεκρούς του και έδωσε δείγματα της πρωτόγονης τέχνης του. Το γεγονός ότι μαζί με τους νεκρούς έθαβε και φαγητό, όπλα και άνθη υποδηλώνει ότι πίστευε στη μεταθανάτια ζωή. Σ' αυτόν παρουσιάζονται τα πρώτα στοιχεία συμβολικής σκέψης που χαρακτηρίζουν το σημερινό άνθρωπο.

Εικόνα 3.25: Homo erectus

Πριν από 34.000 χρόνια περίπου τον Άνθρωπο του Νεάντερταλ διαδέχτηκε ο πιο εξελιγμένος άνθρωπος, ο Homo sapiens sapiens (Άνθρωπος του Κρο-Μανιόν, που ονομάστηκε έτσι από την κοιλάδα της Γαλλίας όπου βρέθηκε). Ο Άνθρωπος του ΚροΜανιόν δε διαφέρει από το σύγχρονο άνθρωπο ως προς τα σκελετικά χαρακτηριστικά του. Ξεκίνησε από την Αφρική, πέρασε από τη Μέση Ανατολή και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Πιθανόν να ζούσε για ένα διάστημα παράλληλα με πληθυσμούς του Νεάντερταλ και να διασταυρωνόταν μαζί του για πολλές χιλιάδες χρόνια. Μερικά απολιθώματα που βρέθηκαν θεωρούνται ότι είναι υβρίδια Νεάντερταλ και Κρο-Μανιόν. Ο Νεάντερταλ έπαψε να υπάρχει εντελώς ξαφνικά και πιθανολογείται ότι εξοντώθηκε από τον Άνθρωπο του Κρο-Μανιόν. Η ύπαρξη υβριδίων από Νεάντερταλ και Κρο-Μανιόν μπορεί να σημαίνει ότι οι Νεάντερταλ αφομοιώθηκαν γενετικά από το σύγχρονο άνθρωπο.

Οι Άνθρωποι του Κρο-Μανιόν είχαν καλή κοινωνική οργάνωση και πλήρη ικανότητα ομιλίας, τρέφονταν με το κρέας των ζώων που κυνηγούσαν και ζωγράφιζαν τους τοίχους των σπηλαίων με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο από ό,τι οι Νεάντερταλ. Πριν από 10.000 χρόνια άρχισαν να εγκαθίστανται μόνιμα σε περιοχές και πριν από 3.000 χρόνια να φτιάχνουν τις πρώτες πόλεις. Οι Άνθρωποι του Κρο-Μανιόν δημιούργησαν το νεολιθικό πολιτισμό, που οδήγησε στους ιστορικούς χρόνους.

Εικόνα 3.26: Κρανίο του Ανθρώπου του Νεάντερταλ

Εικόνα 3.27 Αναπαράσταση του Ανθρώπου του Νεάντερταλ

Εικόνα 3.28: Κρανίο Homo sapiens

Εικόνα 3.29: Οι Άνθρωποι του Κρο-Μανιόν ζωγράφιζαν τους τοίχους των σπηλαίων.