Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Παρουσίαση βιβλίου

( αφιέρωμα στον μ. αναγνωστάκη :: 24/1/2006 19:28:55) 

Στο πρόσωπο του Μανόλη Αναγνωστάκη και λιγότερο στο έργο του εστιάζει το αφιέρωμα του λογοτεχνικού περιοδικού "Εντευκτήριο" που επιμελείται και εκδίδει ο Γιώργος Κορδομενίδης.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΛΛΟΘΙ

ΑΣΚΗΣΗ

Αφιέρωμα στον Μ. Αναγνωστάκη

Ο συνήγορος Γιωτόπουλου ανακάλυψε την «επιτιθέμενη» και την «αμυνόμενη» Αριστερά

Δίνεται ο πίνακας:

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, που έφυγε από τη ζωή πριν από επτά μήνες (23 Ιουνίου 2005), κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού "Εντευκτήριο", το οποίο εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη από τον Γιώργο Κορδομενίδη.

Η αγόρευση του Ι. Ραχιώτη, συνήγορου του Αλ. Γιωτόπουλου, που τοποθέτησε τη 17Ν στο χώρο της… επιτιθέμενης Αριστεράς, προκάλεσε την αντίδραση και του αναπληρωτή εισαγγελέα Βασ. Μαρκή

L – 0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 - 8 TP – 0 – 3 – 9 – 13 – 15 – 17 – 17 – 15 - 12

Περισσότεροι από τριάντα φίλοι, συμφοιτητές, συναγωνιστές, ομότεχνοι, μελετητές του Αναγνωστάκη, καταθέτουν τις αναμνήσεις, τις γνώμες και τις αποτιμήσεις τους για τον ίδιο και την εποχή του.

Στο χώρο της «επιτιθέμενης αριστεράς» τοποθέτησε χθες τη 17 Νοέμβρη ο κ. Ι. Ραχιώτης, συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

Ζητείται: Περιλαμβάνονται όμως και δύο αυτοβιογραφικά κείμενα του ποιητή.

Θέλησε με τον νεολογισμό αυτό να την εντάξει μέσα στο ιστορικό ρεύμα της ελληνικής αριστεράς - την οποία χαρακτήρισε «αμυνόμενη αριστερά» - και να υπερασπιστεί την άποψη του για τον πολιτικό χαρακτήρα των εγκλημάτων της.

α) Να υπολογιστεί το μέσο και το οριακό προϊόν. Το ένα μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ιδεολογική αφύπνισή του και το άλλο είναι απόσπασμα από συνομιλία του με τον Μισέλ Φάις, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά εδώ.

Έφτασε μάλιστα να μιλήσει για «κυνηγημένους αγωνιστές που μετατράπηκαν σε κυνηγούς»!

β) Να γίνει γραφική παράσταση του συνολικού, του μέσου και του οριακού προϊόντος.

Όπως γράφει ο Γιώργος Κορδομενίδης, το αφιέρωμα εστιάζει κυρίως στο πρόσωπο του Αναγνωστάκη και λιγότερο στο έργο του, όσο βέβαια είναι δυνατόν να διαχωριστούν αυτά τα δύο.

Αμέσως βέβαια έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο εντολέας του, ως φορέας της κλασικής αριστερής αντίληψης για την πολιτική βία, είναι αντίθετος με την τάση αυτή.

Η ζωή του, άλλωστε, ήταν μοιρασμένη "ανάμεσα στην τέχνη και την ενεργό συμμετοχή του στην πολιτική και την κοινωνική δράση".

Ωστόσο, η τοποθέτηση του κ. Ραχιώτη, που ταυτίζεται με το περιεχόμενο των συνεντεύξεων που έχουν κατά καιρούς δώσει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και έντονες αντιδράσεις, ενώ από έδρας ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Βασ. Μαρκής σχεδόν τον επέπληξε:

Κι ακόμη, με τη σχετικά μικρή ποιητική παραγωγή του (περίπου 100 ποιήματα σε τριάντα χρόνια) κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα έργο που, χωρίς να είναι στρατευμένο με τη στενή έννοια του όρου, αντανακλά όλους τους προβληματισμούς του σύγχρονου πολιτικοποιημένου ανθρώπου, αλλά και όλης της γενιάς που πέρασε από την αντίσταση στην απογοήτευση.

«Δεν μπορούμε να παραλληλίζουμε τη δράση της 17Ν με τη δράση του παράνομου κομμουνιστικού κόμματος», είπε, προτείνοντας συγχρόνως την απόρριψη της σχετικής ένστασης, που πρώτη υπέβαλε η κ. Ιωάννα Κούρτοβικ.

"Από τους πιο αγαπητούς ποιητές μας" και "σίγουρα ο περισσότερο συζητημένος ποιητής της μεταπολεμικής Ελλάδας", όπως σημειώνεται, ο Μανόλης Αναγνωστάκης έβαλε την ποίηση σε ένα καθημερινό γλωσσικό πλαίσιο, δίχως να της στερήσει τη συγκίνηση, την αναμνηστική λειτουργία, την ειρωνεία.

Υπέρ της απόρριψης ετάχθη και ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χρ. Λάμπρου.

Περιοδικό "Κριτική"

«Στυγνές δολοφονίες»

Η πνευματική του προσφορά δεν περιορίζεται μόνο στο ποιητικό του έργο.

Ο αντίλογος στις αιτιάσεις της υπεράσπισης διατυπώθηκε από τον συνήγορο πολιτικής αγωγής Ηλία Αναγνωστόπουλο, ο οποίος εκπροσωπεί τους Αμερικανούς θύματα της 17Ν και τη χήρα τού Στίβεν Σόντερς.

Μαζί με τη γυναίκα του Νόρα εξέδωσε το βραχύβιο αλλά πολύ σημαντικό περιοδικό "Κριτική", ενώ οι δυο τους συνετέλεσαν αποφασιστικά στη δημιουργία ενός γόνιμου και ανοιχτού πνευματικού κλίματος στη Θεσσαλονίκη, όπου ζούσαν τότε.

«Τότε είχαν το θράσος να εκτελέσουν τις δολοφονίες, τώρα δεν έχουν το θάρρος να τις πουν με το πραγματικό τους όνομα», τόνισε.

Το αφιέρωμα πλουτίζεται με άφθονο εικονογραφικό υλικό (φωτογραφίες, χειρόγραφα, άλλα ντοκουμέντα) και συμπληρώνεται μοναδικά με ένα dvd που περιέχει το ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη "Μανόλης Αναγνωστάκης" από την εκπομπή "Παρασκήνιο", στο οποίο ο ίδιος ο μεγάλος Θεσσαλονικιός ποιητής μιλά για τη ζωή και το έργο του.

Και πρόσθεσε: «Οι στυγνές δολοφονίες και οι αποδοτικές ληστείες με πολιτικό καρύκευμα δεν αποτελούν πολιτικά εγκλήματα».

Νωρίτερα τις εντυπώσεις είχαν «κερδίσει» γνωστά ονόματα της πολιτικής, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, αλλά και πολλοί προσωπικοί φίλοι και συντοπίτες των κατηγορουμένων για τη δράση της 17Ν, οι οποίοι θα καταθέσουν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ως μάρτυρες υπεράσπισής τους.

Μάρτυρες γνωστά ονόματα

Η εκφώνηση ονομάτων, όπως του πρώην υπουργού Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ο οποίος είχε από την πρώτη στιγμή σταθεί στο πλευρό τού Γιάννη Σερίφη, ή του Κώστα Ζουράρι, του δημάρχου Χαλανδρίου Κώστα Παττακού, του εκδότη Γιώργου Κουρή και πολλών άλλων προκάλεσε αίσθηση στο ακροατήριο. Ωστόσο, την… παράσταση έκλεψε το «παρών» που ακούστηκε στην αίθουσα όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου εκφώνησε με τον κωδικό Α1 τον έναν από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες! Με τον αυθορμητισμό του ο… μυστικός μάρτυρας αποποιήθηκε - χωρίς να το αντιληφθεί - την ιδιότητά του, γύρω από την οποία είχε αναπτυχθεί ένας μύθος.

Πάντως, ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων υπεράσπισης (279) πλησιάζει τον αριθμό των μαρτύρων κατηγορητηρίου(350), ενώ δεν αποκλείεται να τον ξεπεράσει τελικά, καθώς οι τρεις Θεσπρωτοί κατηγορούμενοι - Κ. Καρατσώλης, Ηρ. Κωστάρης, Π. Σερίφης - δεν έχουν προτείνει μάρτυρες λόγω της χθεσινής απουσίας του συνηγόρου τους, αλλά και όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα, κατά το στάδιο της εξέτασης μαρτύρων υπεράσπισης, να προσθέσουν και άλλα ονόματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορητηρίου με την εκφώνηση του οποίου άρχισε η χθεσινή διαδικασία δεν περιλαμβάνονται μόνο μάρτυρες κατηγορίας, όπως λανθασμένα νομίζει κάποιος, αλλά και μάρτυρες που ουσιαστικά θα καταθέσουν υπέρ των κατηγορουμένων. Πρόκειται δηλαδή για τα πρόσωπα εκείνα τα οποία έχουν κλητευθεί ως μάρτυρες από την Εισαγγελία και έχουν ήδη εξεταστεί στο στάδιο της ανάκρισης. Όπως, π.χ., ο Αθ. Τέλιος, αδελφός τού Κώστα Τέλιου, ή ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης.

Ο Γιάννης Σερίφης προτείνει τους περισσότερους. Σαράντα οκτώ! Ακολουθούν κατά σειρά: Σωτήρης Κονδύλης 42, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Θεολόγος Ψαραδέλλης από 35 ο καθένας. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει από δέκα, κάποιοι από τους οποίους είναι κοινοί. Οι αδελφοί Ξηρού δεν κοινοποίησαν ακόμη τα ονόματα των μαρτύρων υπεράσπισής τους, αλλά, όπως έγινε γνωστό, θα προτείνουν δέκα για τον Χριστόδουλο, εννέα για τον Σάββα και επτά για τον Βασίλη.