Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Σύντομη είδηση

( εκλογες στην πορτογαλια :: 20/1/2006 18:06:47) 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, η Πορτογαλία θα εκλέξει τον πρώτο κεντροδεξιό πρόεδρό της από την επανάσταση του 1974

Η δίκη της 17Ν να μη μετατραπεί σε θέαμα

1. Να βρεθούν οι παράγωγοι των συναρτήσεων i) [pic] ii) [pic] iii) [pic].

Μανουέλ Αλέγκρε

ΓΙΑΝΝΗΣ Λ. ΠΟΛΙΤΗΣ

ΛΥΣΗ

Καβάκο Σίλβα

Στην απογοήτευση όσων είχαν επενδύσει προσωπικά συμφέροντα για μετατροπή της δίκης 17Ν σε ριάλιτι σόου αποδίδει ο υπουργός Τύπου κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών ότι θα υπάρξει έλλειμμα ενημέρωσης, αφού δεν θα καλύπτουν κάμερες τη διαδικασία.

i) Αν θέσουμε [pic], τότε η συνάρτηση [pic] γράφεται [pic], οπότε έχουμε [pic] [pic] [pic] [pic].

Μάριο Σοάρες

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρός με δημοσιογράφους, δικηγόρους και όσους άλλους διαμαρτύρονται με τη διάταξη που απαγορεύει την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη της δίκης τονίζοντας:

Ομοίως, έχουμε ii) [pic] (θέσαμε [pic] [pic] [pic] iii) [pic] (θέσαμε [pic]) [pic] [pic]. [pic]

Ο πρώην πρωθυπουργός Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα αντιμετωπίζει τη διασπασμένη Αριστερά, η οποία ελέγχει την πορτογαλική προεδρία τα τελευταία 32 χρόνια, μετά την αποκατάσταση δηλαδή της δημοκρατίας «Η δήθεν ευαισθησία τους υποκρύπτει την απογοήτευση γιατί δεν υπάρχει "τροφή για τα θηρία"».

2. Να βρεθεί η εξίσωση της εφαπτομένης ε του κύκλου [pic] στο σημείο του [pic].

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Ερ: Κύριε Υπουργέ, γιατί τόση ένταση για τη δίκη της 17Ν; Μήπως θα ήταν καλύτερα να είχατε επιτρέψει την τηλεοπτική κάλυψη της διαδικασίας;

ΛΥΣΗ

19 Ιανουαρίου Απ: Το θέμα το κλείσαμε πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή, όταν έπειτα από μεγάλη συζήτηση, υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η σχετική διάταξη, με την οποία απαγορεύεται η τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη εκτός εάν άλλως αποφασίσει το δικαστήριο με ομόφωνη έγκριση των διαδίκων.

Αν λύσουμε την εξίσωση του κύκλου ως προς y, βρίσκουμε ότι [pic], αν [pic] και [pic], αν [pic].

Σίλβα 52,7% Γιατί έγινε αυτό;

Επομένως, ο κύκλος C αποτελείται από τα σημεία των γραφικών παραστάσεων των συναρτήσεων [pic] και [pic] οι οποίες είναι ορισμένες στο κλειστό διάστημα [pic] και παραγωγίσιμες στο ανοικτό διάστημα [pic].

Αλέγκρε 19,2% Κατ' αρχήν αυτό έγινε με την πρόταση και τη σύμφωνη γνώμη των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι ζήτησαν να μπορούν ανεπηρέαστα να αποδίδουν δικαιοσύνη.

Αν, τώρα, με [pic] συμβολίσουμε εκείνη από τις παραπάνω συναρτήσεις στην οποία ανήκει το [pic], τότε θα ισχύει [pic] (1) και [pic] (2)

Σοάρες 14,1% Δεύτερον, έγινε για να μη μετατραπεί η δίκη σε θέαμα.

Έτσι, με παραγώγιση και των δύο μελών της (2), έχουμε [pic] οπότε, για [pic], θα ισχύει [pic].

Τρεις υποψήφιοι της Αριστεράς

Να μη γίνει και αυτή και οι άλλες δίκες τηλεοπτικό θέαμα.

Έτσι, λόγω της (1) θα έχουμε [pic] οπότε, για [pic], θα είναι [pic].

Καβάκο Σίλβα

Σκοπός είναι να λειτουργήσουν ανεπηρέαστα οι δικαστές, οι μάρτυρες, οι δικηγόροι και φυσικά οι κατηγορούμενοι.

Άρα, η εφαπτομένη ε έχει εξίσωση: [pic], η οποία γράφεται διαδοχικά: [pic] [pic] [pic], (3) αφού [pic].

Κεντροδεξιός καθηγητής Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός, η ηγεσία του οποίου σημαδεύτηκε από ταχεία ανάπτυξη την περίοδο 1985-1995

Να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Αν [pic], που συμβαίνει όταν το σημείο [pic] είναι το [pic] ή το [pic], τότε εύκολα αποδεικνύεται ότι οι εφαπτόμενες της [pic] στα σημεία αυτά είναι οι κατακόρυφες ευθείες [pic] και [pic] αντιστοίχως.

Μανουέλ Αλέγκρε

Δεν είναι σκοπός να προσφέρουμε σ' αυτούς τους δύο τρεις που είχαν επενδύσει τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα στη μετατροπή της δίκης σε reality show.

Και οι δυο αυτές εξισώσεις δίνονται από τον παραπάνω τύπο (3) για [pic] και [pic] αντιστοίχως.

Συγγραφέας και σοσιαλιστής βουλευτής

Μήπως δεν θυμάστε τα απαράδεκτα φαινόμενα του καλοκαιριού που όλοι καταδικάσαμε;

Με ανάλογο τρόπο βρίσκουμε την εξίσωση της εφαπτομένης οποιασδήποτε άλλης κωνικής τομής.

Μάριο Σοάρες Το δικαστήριο θα πάρει λοιπόν τις τελικές αποφάσεις. Σοσιαλιστής, υπηρέτησε δύο φορές ως πρόεδρος στο παρελθόν

Ερ: Υπάρχει αντίδραση όμως της Ενώσεως Συντακτών.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Απ: Η Ένωσις Συντακτών διεκδικεί μερικά επιμέρους ζητήματα, για να κάνει καλύτερα τη δουλειά του ο κάθε δημοσιογράφος. Ο πρόεδρος εκλέγεται για πενταετή θητεία

Ερ: Δεν λύνετε όμως ούτε τα προβλήματα που θέτει η ΕΣΗΕΑ…

Διεξάγεται δεύτερος γύρος, αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο

Απ: Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Ο πρόεδρος έχει κυρίως διακοσμητικό ρόλο, αλλά οι εξουσίες του περιλαμβάνουν την υπόδειξη και την απόλυση του πρωθυπουργού, μπλοκάρισμα νόμων, την προεδρία του υπουργικού συμβουλίου, τη διάλυση του κοινοβουλίου και την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων

Έχω μιλήσει πολλές φορές με τον πρόεδρο της Ενώσεως σε συναινετικό πνεύμα. Όπως ξέρετε ως αποτέλεσμα του διαλόγου πήραμε την απόφαση για τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα, λύθηκαν μια σειρά από άλλα ζητήματα. Κάνουμε μια προσπάθεια, μέχρι την τελευταία ώρα, να αντιμετωπίσουμε θετικά τα προβλήματα, να βοηθήσουμε τον δημοσιογράφο να κάνει καλά τη δουλειά του. Ακούστε, θέμα δημοσιότητας της δίκης δεν υπάρχει. 120 δημοσιογράφοι στην αίθουσα, 250 δημοσιογράφοι στο Κέντρο Τύπου, με πάρα πολλούς υπολογιστές, με 40 καρτοτηλέφωνα και 13 απευθείας γραμμές, εξασφαλίζουν την πλήρη δημοσιότητα. Επιπλέον θα έχουν απομαγνητοφωνημένο κείμενο κάθε δύο-τρεις ώρες για το τι έχει ειπωθεί στη δίκη. Θα γνωρίζει απόλυτα ο ελληνικός λαός τα τεκταινόμενα. Για τα υπόλοιπα ζητήματα θα αποφασίσει το δικαστήριο.

Ερ: Υπάρχει ωστόσο ένας κίνδυνος για την κυβέρνηση. Και αυτός είναι η συζήτηση το προσεχές εξάμηνο αντί να είναι στην ουσία της δίκης, να επικεντρωθεί στη διαδικασία με βασικό ερώτημα στα τηλεοπτικά παράθυρα «γιατί οι κάμερες δεν βρίσκονται στην αίθουσα;".

Απ: Το θέμα αυτό κλείνει σήμερα. Από εκεί και πέρα είναι πράγματι η ώρα να μιλήσουμε για την ουσία. Επέρχεται με μια δίκαιη δίκη η κάθαρση σ' ένα θέμα που ταλάνισε την Ελλάδα και την κοινωνία της για τρεις δεκαετίες.

Η εξάρθρωση της 17Ν αποτέλεσε μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Και η Ελλάδα είναι πλέον μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο. Όσο για τις επικρίσεις στα παράθυρα που λέτε ε, δεν πειράζει, τα έχει αυτά η Δημοκρατία. Πρέπει να σεβόμαστε και τις διαφορετικές απόψεις και την κριτική που μας ασκείται. Βεβαίως υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστοι που διαμαρτύρονται γιατί είχαν επενδύσει στο show και τα προσωπικά τους συμφέροντα. Φαντάζομαι ότι τους γνωρίζουμε όλοι από το καλοκαίρι και κατανοούμε ότι η δήθεν «ευαισθησία» τους υποκρύπτει την απογοήτευση για το ότι δεν υπάρχει «τροφή για τα θηρία». Είναι οι ίδιοι που δεν δίσταζαν να παρουσιάζουν π.χ. τον Β. Βασιλικό ως τρομοκράτη.

Οριστικά οι εκλογές το 2004

Ο Χρ. Πρωτόπαπας είναι πλέον ένας από τους 2-3 πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση του κ. Γ. Πανταγιά από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν μαζί με τον Τηλέμαχο Χυτήρη τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα θέματα Τύπου και επικοινωνίας. Έτσι από τη θέση του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, του ανθρώπου που συνομιλεί καθημερινά πολλές φορές και για πολλά θέματα με τον κ. Κ. Σημίτη, δηλώνει κατηγορηματικά: «Τα σενάρια περί αλλαγής ηγεσίας και πρόωρων εκλογών θα παραμείνουν σενάρια, καθώς η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2004 με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη».

Ερ: Στο προσκήνιο βρίσκονται τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ και πάλι κυριαρχεί η ίδια συζήτηση για τον σκόπελο του Ιουνίου, και ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μπορεί να γίνουν εκλογές τον Ιούνιο;

Απ: Όχι, οι εκλογές θα γίνουν το 2004. Αυτό θεωρήστε το οριστικό. Οι αναλυτές που κάνουν διαφορετικές προβλέψεις θα διαψευσθούν για μια ακόμα φορά. Και κάτι άλλο. Η ενασχόλησή μας με τα λεγόμενα «εσωτερικά» δεν έχει πια καμιά αξία. Δεν προσφέρει ούτε στα στελέχη μας και το κυριότερο στον κόσμο μας. Αν κάποιος θέλει να προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ ας κάνει καλά τη δουλειά του και ας συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας μας στον λαό.

Ερ: Είναι το κλίμα που πηγάζει και από στελέχη του κόμματός σας. Μιλούν για αντικατάσταση του Πρωθυπουργού, από τον κύριο Παπανδρέου. Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις.

Απ: Ακούστε, κύριε Πολίτη. Κατ' ιδίαν συζήτηση, σημαίνει «μη συζήτηση». Εγώ έχω μάθει στο κόμμα μου τόσα χρόνια και αυτό εφαρμόζω με το όποιο κόστος όταν θέλω να πω κάτι, να το λέω δημοσίως. Και δημοσίως τέτοια δήλωση δεν έχω ακούσει.

Ο Κώστας Σημίτης είναι ένας ηγέτης μακράς πνοής για τη χώρα μας, ένας ηγέτης που αποδέχεται και τιμά όλη η Ευρώπη. Βέβαια υπάρχουν και οι «αναλυτές» που άλλα μας λένε. Νομίζω όμως ότι η αγωνία τους δεν είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Ερ: Αποκλείετε, εντελώς το ενδεχόμενο, εσείς ως κορυφαίο πολιτικό στέλεχος, στις εκλογές αυτές να μην ηγηθεί του κόμματος ο Κώστας Σημίτης;

Απ: Τον ξέρω καλά τον Κώστα Σημίτη, όπως ξέρω καλά και το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό μπορώ να σας κάνω προβλέψεις. Στις εκλογές θα πάμε με τον Κώστα Σημίτη, και με τον Κώστα Σημίτη θα συνεχίσουμε, και μετά τη νέα εντολή του ελληνικού λαού, την οποία διεκδικούμε. Εμείς δεν την δώσαμε αυτή την εντολή στον ίδιο στο πρόσφατο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ; Και ουσιαστικά αυτή η εντολή δεν του δόθηκε από τον ελληνικό λαό; Γιατί πρέπει να ψάχνουμε; Αν κάτι δεν πάει καλά στην πολιτική μας, να συζητήσουμε τι είναι αυτό, και να το διορθώσουμε. Αν κάτι χρειάζεται να διορθώσουμε στην πολιτική μας, να κουβεντιάσουμε, για να το κάνουμε. Με παρρησία να το πούμε. Ας μη γυρίζουμε προς τα μέσα και ομφαλοσκοπούμε. Ας καταλάβουμε ότι εκεί όπου διαμορφώνονται οι συσχετισμοί, είναι η ίδια η κοινωνία. Από μας δεν περιμένει να συζητάμε και να σκεφτόμαστε ποιον θα έχουμε αρχηγό, από μας περιμένει με τον Κώστα Σημίτη να κάνουμε τη δουλειά μας και να ανταποκριθούμε σε αυτό που περιμένει ο πολίτης. Και είναι σημαντικό αυτό.

Ερ: Άρα λέτε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004; Γιατί είστε τόσο σίγουρος;

Απ: Ναι, την άνοιξη του 2004. Είμαι σίγουρος. Και από τώρα να μιλήσουμε στον ελληνικό λαό όχι μόνο για τον απολογισμό του έργου μας, αλλά και για το όραμα, την προοπτική, τη στρατηγική μας για το 2008. Τις εκλογές δεν τις κερδίζεις μόνο με τον απολογισμό, αλλά κυρίως με την προοπτική, την προσδοκία του λαού. Αυτό δεν πρέπει να το «αφήσουμε» για την τελευταία στιγμή. Οι τελευταίοι μήνες από τον Ιούλιο μέχρι τις εκλογές, δεν μπορεί να είναι μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος, όπως επιδιώκει απαράδεκτα η Νέα Δημοκρατία. Πρέπει να πάρουν τα χαρακτηριστικά της νέας πολιτικής προσπάθειας για μια νέα εποχή. Να προαναγγέλλουν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2004-2008, με στόχο τη δημιουργία της ευημερίας του ελληνικού λαού. Οι τελευταίοι μήνες πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας τετραετίας…

Ερ: Έχετε και έναν ακόμη σκόπελο, τις δημοσκοπήσεις. Αν οι δημοσκοπήσεις του Ιουνίου θα είναι καλές ή όχι. Στο παρελθόν από δημοσκοπήσεις οδηγηθήκατε σε συνέδριο…

Απ: Όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις, υπήρξαν πολλά που είχαν βαρύνει το κλίμα εκείνη την εποχή. Θα σας πω τώρα, τι θα κάνουμε με τις δημοσκοπήσεις, είτε είναι καλές, είτε είναι λιγότερο καλές. Οι δημοσκοπήσεις θα πούμε και πάλι έχουν την αξία τους, τις μελετάμε, αλλά δεν αναιρούν το κυβερνητικό έργο, την προσπάθειά μας. Οι δημοσκοπήσεις μετρούν, αλλά αν μετρούν σήμερα έτσι, με τη δουλειά μας και το νέο «στίγμα» μας αύριο θα μετρούν αλλιώς. Αυτό έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν. Δεν πρόκειται οι δημοσκοπήσεις να μας καθορίσουν ούτε να επικυριαρχήσουν της ουσίας της πολιτικής.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Έχουμε θωρακίσει την οικονομία μας

Οι τελικές αποφάσεις για τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ θα πρέπει να ληφθούν από τον ΟΗΕ, τονίζει ο κ. Πρωτόπαπας, ενώ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της για την οικονομική κρίση που θα φέρει ο πόλεμος.

Αν και αυτή δεν είναι η καλύτερη περίοδος για την κυβέρνηση, είναι πιθανόν να εντείνει την ένταση μια επίθεση στο Ιράκ;

Δεν σας κρύβω την ανησυχία μου γι' αυτό. Βέβαια, δώσαμε και δίνουμε τη μάχη της ειρήνης. Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη γι' αυτό που προσδοκούσαν οι λαοί από μας: μια ακόμη ευκαιρία στην ειρήνη. Πιστεύω ότι είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Είναι γνωστή η εμμονή των ΗΠΑ για την επίθεση, εμείς επιμένουμε, όμως, ότι τόσο όλες οι εξελίξεις γύρω από τον αφοπλισμό του Ιράκ όσο και οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μόνο με την ευθύνη του ΟΗΕ. Με την επιβολή του διεθνούς δικαίου του κι όχι του δικαίου τού ενός.

Είστε προετοιμασμένοι για μια οικονομική κρίση που θα φέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Και δεν σας κρύβω ότι πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και σταθερότητα στον ελληνικό λαό πάνω στο θέμα αυτό. Πρέπει να μας έχει εμπιστοσύνη, γιατί η οικονομία μας έχει μπει σε σταθερές βάσεις, έχει τη δική της αναπτυξιακή δυναμική. Αυτά πρέπει να τα διατηρήσουμε.