Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( σφυρίζουν τα τρένα της θεσσαλίας... :: 16/1/2006 19:19:09) 

Διασταύρωση ατμαμαξών μετρικής και κανονικής γραμμής των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων στο σταθμό Σταυρού Παλαιοφαρσάλων.

Μπροστά στην επικείμενη δίκη

Ανδρεαδάκης Στυλιανός Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Κατσαργύρης Βασίλειος Καθηγητής Β/θμιας εκπαίδευσης Μέτης Στέφανος Καθηγητής Β/θμιας εκπαίδευσης Μπρουχούτας Κων/νος Καθηγητής Β/θμιας εκπαίδευσης Παπασταυρίδης Σταύρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Πολύζος Γεώργιος Καθηγητής Β/θμιας εκπαίδευσης

Εγκαινιάζεται το δεύτερο μέρος της έκθεσης από τη συλλογή Καλεμκερή

Η θλίψη της ασημαντότητας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Σφυρίζουν τα τρένα της Θεσσαλίας…

ΝΙΚΟΣ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Ανδρεαδάκης Στυλιανός - Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Μετά την έκθεση "Τρένα της Κεντρικής Ελλάδας 1869-1968" -εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Μουσείο Φωτογραφίας στο λιμάνι από το γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστο Ζαχόπουλο- σειρά έχουν απόψε τα "Τρένα της Θεσσαλίας 1881-1955".

Πλήξη.

Κατσαργύρης Βασίλειος - Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης

Το δεύτερο μέρος του φωτογραφικού οδοιπορικού στην ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων θα εγκαινιάσει στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, συνοδεία της χορωδίας του Μουσικογυμναστικού Συλλόγου των Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης "Ο Θερμαϊκός" υπό τη διεύθυνση της Αναστασίας Κουμπάκη.

Ανία και πλήξη.

Μέτης Στέφανος - Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης

Το υλικό των δύο εκθέσεων προέρχεται από τη συλλογή του Χρήστου Καλεμκερή και το ομώνυμο Μουσείο του δήμου Καλαμαριάς.

Αν δεν σεβόμουνα τους συγγενείς των θυμάτων, τον πόνο και την αδημονία τους μπροστά στην επικείμενη δίκη, θα περιέγραφα με λέξεις σαν κι αυτές τα αισθήματα που, σε μένα τουλάχιστον, προκαλούν οι κατηγορούμενοι και οι κάθε είδους συμπάσχοντες και συμπαραστάτες.

Μπρουχούτας Κων/νος - Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης

Μέσα από εικόνες-ντοκουμέντα παρακολουθούμε την ιστορία του πρώτου μεγάλου σιδηροδρομικού δικτύου που λειτούργησε στην Ελλάδα, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν αρχίσει να λειτουργούν ο σιδηρόδρομος Αθήνας-Πειραιά και ο αντίστοιχος Πύργου-Κατακώλου, οι οποίοι όμως κινούνταν σε διαδρομή μόνο λίγων χιλιομέτρων.

Θα προτιμήσω λοιπόν τη λέξη θλίψη.

Παπασταυρίδης Σταύρος - Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Το θεσσαλικό δίκτυο αποτελεί "κεντρικό σταθμό" της σιδηροδρομικής πολιτικής του Χαρίλαου Τρικούπη, που απέβλεπε στην κατασκευή διαφόρων τοπικών δικτύων.

Θλίψη για την ασημαντότητα των επιχειρημάτων, ίσως όμως και των ανθρώπων.

Πολύζος Γεώργιος - Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης

Καίριο πλήγμα ωστόσο υπήρξε ο ανταγωνισμός με τους σιδηρόδρομους Αθήνας - Λάρισας - Θεσσαλονίκης (ΣΕΚ), που τους αποστέρησε σημαντικό μέρος του εμπορικού έργου τους, καθώς και ο ανταγωνισμός των αυτοκινήτων -από τη δεκαετία του 1920- και των αστικών λεωφορείων.

Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι εν πρώτοις.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Οι συγκοινωνιακές συνθήκες που αναπτύχθηκαν μετά την Κατοχή κάθε άλλο παρά ευνοούσαν τη λειτουργία των τοπικών σιδηροδρόμων, οπότε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 το θεσσαλικό δίκτυο δεν μπορούσε πλέον να λειτουργεί αυτόνομο και το 1955 προσαρτήθηκε στο δίκτυο των ΣΕΚ.

Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι, από το περασμένο καλοκαίρι, αν και το σύνολο των μέσων ενημέρωσης ήταν στραμμένο επάνω τους, δεν εκμεταλλεύθηκαν τη μοναδική ευκαιρία που τους δινόταν για να δικαιολογήσουν πολιτικά τη διαδρομή τους, για να δημοσιοποιήσουν τα «μανιφέστα» τους.

Θωμαΐδης Ιωάννης - Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης

ΜΙΕΤ (Β. Όλγας 108 )

Απεναντίας, με τις απολογίες, τις φλύαρες συνεντεύξεις και τις απανωτές επιστολές τους, προτίμησαν επί της ουσίας να σιωπήσουν.

OMAΔΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Εγκαίνια έκθεσης "Τρένα της Θεσσαλίας" στις 8 μ.μ.

Εκτός αν δεν είχαν τίποτε να πουν.

Ανδρεαδάκης Στυλιανός

Διάρκεια έως 15/2

Ιδού πώς όρισαν οι δύο σημαντικότεροι από αυτούς το όραμά τους:

Κατσαργύρης Βασίλειος

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

«Γέννημα του συγκεκριμένου ιστορικού περιβάλλοντος - ελληνικού και διεθνούς - [η 17Ν] υπήρξε μια ένοπλη αντικαπιταλιστική - αντιιμπεριαλιστική οργάνωση, με όραμα τον αυτοδιαχειριζόμενο σοσιαλισμό, με χαρακτηριστικά άμεσης δημοκρατίας» (Δ. Κουφοντίνας, «Ελευθεροτυπία», 17.12.2002).

Μέτης Στέφανος

Ε.Σ.

Όσο για τον Αλ. Γιωτόπουλο, όριζε ως στόχο της 17Ν «την ανατροπή του καπιταλιστικού καθεστώτος για έναν αντιγραφειοκρατικό σοσιαλισμό με λαϊκή εξουσία» («Λαμιακός Τύπος», 5.10.2002).

Μπρουχούτας Κων/νος

Λόγια ξύλινα.

Πολύζος Γεώργιος

Λόγια της δεκαετίας του 1950-60 - αν όχι και του μεσοπολέμου - εν έτει 2002.

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Και αυτά, με ένα ύφος το οποίο, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον φερόμενο ως αρχηγό της 17Ν, απέπνεε μιαν απίθανη αλαζονεία, μια προκλητική περιφρόνηση προς ανθρώπους που έχυσαν ποταμούς αίματος για παραπλήσια ιδανικά.

Αδαμόπουλος Λεωνίδας - Επίτιμος Σύμβουλος του Π.Ι.

Σαν να μην είχε μεσολαβήσει ούτε η κατάρρευση των τειχών (την οποία κάποιοι από τους κατηγορουμένους θα θεωρούν ασφαλώς ως «πρόσκαιρη υποχώρηση»), ούτε κυρίως οι απτές αποδείξεις για τα εγκλήματα στα οποία αναπόδραστα οδηγεί η εγκατάλειψη του κράτους δικαίου και της (αστικής) δημοκρατίας, όσο καλές προθέσεις και αν έχουν όσοι την επιχειρούν (αν υποτεθεί ότι πράγματι τις έχουν).

Δακτυλογράφηση: Γαρδέρη Ρόζα

Ακολουθούν οι κάθε είδους συμπάσχοντες και συμπαραστάτες.

Σχήματα: Μπούτσικας Μιχάλης

Δεν αναφέρομαι βέβαια στα βάρβαρα και απάνθρωπα συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση της 1.10.2002 αλλά και σε άλλες που ακολούθησαν.

Με απόφαση της ελληνικής κυβερνήσεως τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου τυπώνονται από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και διανέμονται δωρεάν.

Ούτε στην άκριτη προβολή περίπου όλων των απόψεων της 17Ν από ορισμένα έντυπα, τα οποία φαίνεται πως δεν πρόσεξαν όσο θα έπρεπε ότι η ομάδα αυτή αυτοπροσδιορίζεται ως οργάνωση «ένοπλης προπαγάνδας» (Δ. Κουφοντίνας στην «Ελευθεροτυπία» της 7.12.2002).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Αναφέρομαι, αντίθετα, στη «γλυκιά μελαγχολία» που αναδύουν τα δημοσιεύματα μιας σειράς λιγότερο ή περισσότερο επώνυμων συναγωνιστών του Αλ. Γιωτόπουλου από τα χρόνια της δικτατορίας.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Σε μιαν Ελλάδα που, ήδη από τότε, δεν μπόρεσαν και ίσως δεν θέλησαν ποτέ να καταλάβουν, οι άνθρωποι αυτοί, όταν δεν επιδιώκουν απλώς να βγουν από την αφάνεια, επιστρέφουν στο παρελθόν των νιάτων τους και το ωραιοποιούν. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Προσπαθούν έτσι να δώσουν αναδρομικά νόημα σε μια ζωή, που μάλλον δεν δικαίωσε όλες τις προσδοκίες τους. Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Θετική Κατεύθυνση Και αυτό, χωρίς καμιάν απόπειρα ατομικού και συλλογικού αναστοχασμού. (Ένα χαρακτηριστικό δείγμα τέτοια γραφής ήταν κατά τη γνώμη μου η κριτική του καθηγητή Β. Αγγελόπουλου στο βιβλίο των Αλ. Παπαχελά και Τ. Τέλογλου για τη 17Ν, στην «Ελευθεροτυπία» της 22.1.2003, λίγες μέρες πριν από το οδυνηρό - αν και μιντιακά μάλλον διογκωμένο - περιστατικό του αεροδρομίου της Νέας Υόρκης).

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Άφησα τελευταίους τους νομικούς, παραστάτες και μη των κατηγορουμένων. Ως προς τους συνηγόρους, το λειτούργημα του υπερασπιστή επιβάλλει αν όχι τον σεβασμό, τουλάχιστον την ανοχή ακόμη και της πιο ακραίας υπερβολής.

Προσωπικά, ωστόσο, δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί - τουλάχιστον έως τώρα - το κύριο βάρος της υπεράσπισης δόθηκε στις συνθήκες κράτησης των 19, όταν είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν σημειώθηκαν σημεία και τέρατα, και όταν οι όποιες αποκλίσεις από τις συνθήκες κράτησης των κοινών κρατουμένων είναι σίγουρο ότι δεν ξεπέρασαν τα όρια του ανεκτού, σύμφωνα με τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά στάνταρ. (Περί αυτού, πολλά ασφαλώς θα είχαν να πουν όσοι πέρασαν από την Μπουμπουλίνας, το ΕΑΤ-ΕΣΑ και τις ελληνικές φυλακές του πρόσφατου ακόμη παρελθόντος, τις οποίες οι κατηγορούμενοι ούτε από μακριά φαίνεται πως είδαν).

Το ίδιο ισχύει και για την προβαλλόμενη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, το οποίο είναι προφανές ότι με διαφορετικό τρόπο συντρέχει στο πρόσωπο ενός κατηγορουμένου που αρνείται κάθε εμπλοκή (όπως η Αγγ. Σωτηροπούλου) και με διαφορετικό όταν ο κατηγορούμενος έχει ομολογήσει τα πάντα - και μάλιστα παρουσία συνηγόρου.

Όμως, εξίσου πολύ δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί η υπεράσπιση δεν έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στον πολιτικό χαρακτήρα των εγκλημάτων που αποδίδονται στους 19. Αν και προσωπικά θα ήμουν πολύ διστακτικός να δεχθώ ότι η ειδεχθέστερη μορφή πολιτικής βίας, που είναι η εν ψυχρώ δολοφονία του αντιπάλου, μπορεί κατά το ισχύον Σύνταγμα να θεωρηθεί πολιτικό έγκλημα (και συνεπώς να υπαχθεί στη δικαιοδοσία των ενόρκων), θα ήμουν έτοιμος να αναγνωρίσω πολιτικά κίνητρα σε όλους σχεδόν τους κατηγορουμένους για ορισμένα τουλάχιστον από τα εγκλήματα που τους αποδίδονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποινική μεταχείρισή τους (άρθρα 83-84 Π.Κ.). Έως σήμερα, ωστόσο, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ήταν ιδιαίτερα ισχνή και στο κεφάλαιο αυτό.

Άφησα τελευταίο το επιχείρημα περί επικείμενης τάχα κατάλυσης του κράτους δικαίου στη χώρα μας, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν το προέβαλαν μόνο πολιτικοί (ο Π. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΝ, μιλούσε π.χ. «για μιαν άνευ προηγουμένου επιχείρηση τρομοκράτησης» από το κράτος, «με στόχο όχι μόνο την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά κυρίως τη συντηρητική μεταλλαγή της συνείδησης της κοινωνίας», βλ. «Ελευθεροτυπία», 20.9.2002). Τα περί «κρατικής τρομοκρατίας» προέβαλαν κατά κόρον και συνάδελφοι πανεπιστημιακοί, χωρίς, ωστόσο, να επικαλούνται συγκεκριμένα στοιχεία (ή έστω ενδείξεις) που να αποδεικνύουν κατ' ελάχιστον τον ισχυρισμό τους. Λες και δεν μπορούν και αυτοί να αποκοπούν από την Ελλάδα της δεκαετίας του '50 και του '60, η οποία μοιάζει να ασκεί επάνω τους μιαν ανεξήγητη γοητεία. Εκτός και αν ήθελε θεωρηθεί ότι, παρά την παρουσία 320 διαπιστευμένων δημοσιογράφων, η διαφαινόμενη απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης της 17Ν, βάσει του πρόσφατου Ν. 3090/2002, προσβάλλει τη δημοσιότητα της δίκης, κάτι που προσωπικά δεν το πιστεύω.

Είναι βέβαιο πως, από την προσεχή Δευτέρα, η δίκη της 17Ν θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Αμφιβάλλω αν θα το διατηρήσει ύστερα από μερικές εβδομάδες. Εκτός αν, τα στερεότυπα μιας υπεράσπισης χωρίς φαντασία, τις μονότονες ενστάσεις για παντός είδους «αντισυνταγματικότητες» και τις ξύλινες κορόνες για την απανθρωπιά του καπιταλισμού, τις εκτοπίσει ένας λόγος κριτικός, έτοιμος να παραδεχθεί σφάλματα και να ζητήσει συγγνώμην, ένας λόγος που θα προσπαθήσει επιτέλους να συμβάλει στη συλλογική μας αυτογνωσία. Κοντολογίς, ένας λόγος που θα ξεπερνά την ασημαντότητα, τη φτήνεια και το παρωχημένο.