Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( το "πακιστάν-γκέιτ" συζήτησαν παπούλιας-παπαρήγα :: 5/1/2006 19:43:38) 

ΑΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

8 νέες λωρίδες λεωφορείων σε Αθήνα - Πειραιά

1. Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο

Το "Πακιστάν-γκέιτ" συζήτησαν Παπούλιας-Παπαρήγα

ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ

Η οικογενειακή ζωή

Το θέμα με τους πακιστανούς μετανάστες και το μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα κομμουνιστικά κόμματα και γενικότερα τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού έθεσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, η γ.γ. του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. Στην επέκταση των λεωφορειολωρίδων σε οκτώ κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά προχωρεί ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) έπειτα από σχετική εντολή του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστου Βερελή, Ο νόμος δεν επέτρεπε να παντρεύονται τα κορίτσια κάτω από δώδεκα χρονών και τα αγόρια κάτω από δεκατέσσερα.

Αναφερόμενη στο θέμα με τους πακιστανούς, η γ.γ. του ΚΚΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έγιναν οι απαγωγές, σημειώνοντας ότι η υπόθεση αυτή εξελίχθηκε με βάση συμφωνίες που έγιναν στο πλαίσιο της Ε.Ε. από την κυβέρνηση Σημίτη και υποστηρίζοντας ότι "είναι ανάγκη ο λαός να κινητοποιηθεί και να διεκδικήσει την κατάργησή τους". Υπενθυμίζεται ότι με διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο καθορισμός του είδους των λεωφορειοδρόμων (παράλληλης ή αντίθετης ροής) και ο τρόπος διαχωρισμού τους από τις υπόλοιπες λωρίδες κυκλοφορίας ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταφορών.

Πριν από το γάμο τελούνταν οι αρραβώνες και υπογραφόταν συμβόλαιο που καθόριζε την προίκα της νύφης και τα δώρα του γαμπρού.

Η κα Παπαρήγα είπε ότι απαγωγές γίνονται από Αμερικανούς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, τονίζοντας ότι "το φαινόμενο αυτό ήρθε τώρα και στην Ευρώπη".

Όλες οι λεωφορειολωρίδες παράλληλης ροής θα έχουν πλέον χρώμα πράσινο, ενώ οι λωρίδες αντίθετης ροής θα έχουν χρώμα κόκκινο.

Μετά την τέλεση του μυστηρίου, οι συγγενείς και φίλοι γύριζαν στο σπίτι του γαμπρού, όπου ακολουθούσε το γαμήλιο γλέντι.

Αναφερόμενη, τέλος, στους χειρισμούς της κυβέρνησης, είπε ότι "δεν μας αποπροσανατολίζει ο εσωτερικός κυβερνητικός καβγάς" και ζήτησε τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τους οδηγούς Ι.Χ. που θα παραβιάζουν τις λεωφορειολωρίδες τις ώρες που δεν επιτρέπεται, ανέρχεται στα 78 ευρώ και ο οδηγός επιβαρύνεται με 3 βαθμούς στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (πόιντ σύστεμ).

Το κράτος, παρά την αντίθετη θέση της Εκκλησίας, επέτρεπε το διαζύγιο εφόσον συναινούσαν και τα δύο μέρη.

Όταν η σύζυγος αγανακτεί Φροντίζω το σπίτι και κάνω όλες τις δουλειές […] Φροντίζω τα παιδιά καλύτερα από την καλύτερη παραμάνα. Υφαίνω μόνη μου τη ρόμπα που φορώ […] Φτιάχνω τα πουκάμισα και τα παντελόνια […] Πότε μου αγόρασες μια φούστα; Ποτέ δεν είδα από τα χέρια σου πασχαλιάτικο δώρο. Άντεξα έντεκα χρόνια στερήσεων και μιζέριας κοντά σου και δεν πήρα από σένα ούτε ένα ζευγάρι κάλτσες. Ποτέ δεν είχα μια μεταξωτή ρόμπα, ποτέ ένα δακτυλίδι, ποτέ ένα βραχιόλι. Το απόσπασμα περιγράφει μια κατάσταση που συμβαίνει σε όλες τις εποχές, είναι δείγμα της παιγνιώδους διάθεσης των βυζαντινών και, ασφαλώς, δεν είναι αντιπροσωπευτικό των συζυγικών σχέσεων στη βυζαντινή κοινωνία. Από τα Πτωχοπροδρομικά, στο: Ζεράρ Βαλτέρ, Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο, εκδ. Παπαδήμας, Αθήνα 1999,192.

Οι γυναίκες δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες και η συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή ήταν περιορισμένη. Αν και γενικότερα έπαιζαν δευτερεύοντα ρόλο στα κοινά, πολλές φορές κυριαρχούσαν στην οικογενειακή ζωή. Όφειλαν να σκεπάζουν το πρόσωπό τους, όταν έβγαιναν έξω, και δεν είχαν το δικαίωμα να μετέχουν σε δημόσιες τελετές. Οι πλούσιες γυναίκες συνοδεύονταν από ένα δούλο κατά τις εξόδους τους. Ωστόσο, παρά τους περιορισμούς, οι γυναίκες μετά τον 11ο αιώνα μπορούσαν να λάβουν μέρος στα κοινά και είχαν πρόσβαση στην παιδεία. Όπως συμβαίνει σε όλες τις εποχές, η γέννηση ενός παιδιού ήταν οπωσδήποτε ένα ευχάριστο γεγονός. Για να το ξεχωρίζουν από τα άλλα παιδιά πρόσθεταν το όνομα του πατέρα του σε πτώση γενική, αργότερα όμως καθιερώθηκε και το επώνυμο, αρχικά στις αριστοκρατικές οικογένειες, όπως ήταν οι Κομνηνοί και οι Παλαιολόγοι. Η οικογένεια φρόντιζε το παιδί και η μητέρα του το καθησύχαζε με παραμύθια ή με αφηγήσεις από την Αγία Γραφή, όπως η παιδική ηλικία του Ισαάκ και του Ιακώβ. Η βυζαντινή νομοθεσία αντιμετώπιζε το παιδί, όπως και η μητέρα του, με μεγάλη συμπάθεια. Το παιδί, αφού περνούσε τα πρώτα χρόνια της ζωής του κοντά στην οικογένεια του, άρχιζε να μαθαίνει τα πρώτα γράμματα στο σχολείο.

Παίζοντας πάνω σ' ένα παγόβουνο Την ίδια χρονιά (763) από το μήνα Οκτώβριο εκδηλώθηκε σφοδρό και ανυπόφορο ψύχος […] με αποτέλεσμα να παγώσει η θάλασσα […]. Το μήνα Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου ο πάγος σύμφωνα με το θέλημα του Θεού έσπασε και χωρίστηκε σε πολυάριθμα τμήματα που έμοιαζαν με βουνά και παρασύρθηκαν από τη βία του ανέμου στη Δαφνουσία και το Ιερόν και περνώντας από τα Στενά [του Βοσπόρου] έφτασαν στην Πόλη […]. Εγώ ο ίδιος έγινα αυτόπτης και ανέβηκα σ' ένα από τα παγόβουνα μαζί με 30 συνομηλίκους μου (παιδιά), για να παίξουμε πάνω σ' αυτό […]. Ένα άλλο τεράστιο παγόβουνο προσέκρουσε στο τείχος και το συγκλόνισε. Μαζί με το τείχος ταρακουνήθηκαν και τα οικήματα που ήταν μέσα από αυτό […]. Και όλοι οι άντρες και τα γυναικόπαιδα της Πόλης παρακολουθούσαν από κοντά αδιάλειπτα το θέαμα και επέστρεφαν με θρήνους και δάκρυα στα σπίτια τους και δεν ήξεραν τι να πουν γι' αυτά. Θεοφάνης Χρονογραφία, έκδ. C. de Boor, 434-435. • Πώς μπορείς να εξηγήσεις τη συμπεριφορά των παιδιών και των μεγάλων απέναντι στο συγκεκριμένο φυσικό γεγονός;

Όροι-κλειδιά της ενότητας Οικογενειακή ζωή, σχολείο, ενδυμασία και μόδα, διατροφή, ψυχαγωγία, μοναστισμός