Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( νέα χρονιά νέες ελπίδες :: 3/1/2006 19:09:47) 

Νέα χρονιά νέες ελπίδες

ΤΖΩΝ ΑΜΠΙΖΑΪΝΤ

Λάμπρος Πορφύρας

Του ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

Πρόσωπα

Από τη συντροφιά του περιοδικού Η Τέχνη ξεκίνησε και ο Λάμπρος Πορφύρας (1879-1932), ποιητής χαμηλών τόνων επηρεασμένος από τους Άγγλους και Γάλλους συμβολιστές, καθώς επίσης και από τη σοσιαλιστική ιδεολογία.

Ξεκίνησε η νέα χρονιά με πολλά όνειρα και προσδοκίες από όλους μας.

Ένας Μακάρθουρ για το Ιράκ

Η μουσικότητα και η νοσταλγική διάθεση, από τα κύρια χαρακτηριστικά του συμβολισμού, χαρακτηρίζουν τη μοναδική του ποιητική συλλογή Σκιές (1920).

Να είναι δημιουργικό το 2006 και -πάνω απ' όλα- με υγεία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τα υπόλοιπα ποιήματά του εκδόθηκαν μετά το θάνατό του.

Το εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας.

Όταν σπούδαζε στη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ είχε το παρατσούκλι "ο Τρελός Άραβας". Τώρα ο αντιστράτηγος Τζων Αμπιζαΐντ προαλείφεται για να κυβερνήσει το Ιράκ.

Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει και το αγαπημένο μας σπορ, το μπάσκετ.

Αντιστράτηγος Αμπιζαΐντ. Ο Κλιντ Ήστγουντ τον μιμήθηκε σε μια ταινία του

Η μεγάλη μας αδυναμία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην εξόριστη ιρακινή αντιπολίτευση, τη διοίκηση του Ιράκ μετά τον σχεδιαζόμενο πόλεμο και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα αναλάβει ένας Αμερικανός πολίτης.

Μας έκανε όλους υπερήφανους τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Βελιγράδι.

Θα χρειαστεί όμως και ένας στρατιωτικός που θα ηγηθεί του ρόλου που θα διαδραματίσει ο αμερικανικός στρατός στη μεταπολεμική διακυβέρνηση της χώρας.

Οφείλουμε όλοι εμείς, που ασχολούμαστε επαγγελματικά και από αγάπη πάνω απ' όλα προς αυτό το δημοφιλές άθλημα, να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας την Εθνική μας ομάδα μπάσκετ και όλους γενικά τους συντελεστές αυτού του απίστευτου άθλου.

Κάποιος σαν τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ, ο οποίος είχε υπηρετήσει χρόνια στην Ασία, γνώριζε καλά την περιοχή και επέβλεψε την ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και το κυριότερο, να υπάρξει συνέχεια.

Σύμφωνα με τον Πήτερ Σπίγκελ των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", ο στρατηγός Μακάρθουρ του Ιράκ θα είναι ο 51χρονος αντιστράτηγος Τζων Αμπιζαΐντ.

Το καλοκαίρι του 2004 στην Πορτογαλία έγινε ένα αθλητικό θαύμα.

Ο Αμπιζαΐντ είναι σήμερα εκ των υπαρχηγών του στρατηγού Τόμμυ Φρανκς, ο οποίος θα διεξαγάγει τον πόλεμο ως αρχηγός της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης.

Το πραγματοποίησε η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ανέλαβε τη θέση αυτή λίγο μετά τα Χριστούγεννα, επειδή τον ζήτησε επίμονα ο ίδιος ο Φρανκς εν όψει του πολέμου.

Ένα χρόνο μετά τη "σκυτάλη" πήρε το μπάσκετ.

Και τούτο επειδή ο Αμπιζαΐντ, όχι μόνο κατάγεται από τον Λίβανο, αλλά μιλάει καλά αραβικά και έχει μάστερ μεσανατολικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η Εθνική μας ομάδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο γράφοντας ένα νέο έπος.

Στη δεκαετία του 1970, είχε μάλιστα επιλέξει να αφήσει τους επίλεκτους Ρέηντζερς, στους οποίους υπηρετούσε τότε, για να πάει στο Αμμάν και να αναλάβει την εκπαίδευση των ιορδανικών ειδικών δυνάμεων.

Και στις δύο περιπτώσεις τίποτε δεν στηρίχθηκε στην τύχη.

Επιπλέον έχει προϋπηρεσία στο Ιράκ.

Για να συμβούν αυτές οι δύο τεράστιες επιτυχίες, που έγραψαν ιστορία με ανεξίτηλα χρυσά γράμματα στον αθλητικό χάρτη της Ευρώπης, και όχι μόνον, κάποιοι δούλεψαν ακατάπαυστα, με μεγάλη συνέπεια και πάθος, μέσα και έξω από το γήπεδο.

Το 1991, το αερομεταφερόμενο τάγμα του διεξήγαγε επιχειρήσεις στις βόρειες περιοχές της χώρας με στόχο την απώθηση των ιρακινών στρατιωτικών μονάδων από τις κουρδικές περιοχές.

Επαναλαμβάνω, τίποτε δεν είναι τυχαίο στη ζωή.

Η εμπειρία του αυτή τον έκανε ένθερμο υποστηρικτή της εκπαίδευσης των αμερικανικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, όπως προκύπτει από άρθρο το οποίο έγραψε το 1993.

Μπορεί σε όλα τα πράγματα να χρειάζεται και τύχη και διάφορες συγκυρίες για να έρθει μια μεγάλη επιτυχία, αλλά πάνω απ' όλα χρειάζεται ικανότητα, παλικαριά, εξυπνάδα, ένας καλός προπονητής, παίκτες με ταλέντο και παράγοντες με τεράστια εμπειρία και διασυνδέσεις.

Ο αντιστράτηγος Αμπιζαΐντ θεωρείται εκπρόσωπος της νέας γενιάς ηγετών του αμερικανικού στρατεύματος, που διαθέτουν υψηλή εκπαίδευση και είναι ανοικτοί στην αναθεώρηση των παραδοσιακών δογμάτων.

Όπως στο ποδόσφαιρο λοιπόν έτσι και στο μπάσκετ, η Εθνική μας ομάδα έγραψε ιστορία, γιατί στηρίχθηκε στο σύνολο που λειτούργησε άψογα, χάρη στην μαεστρική καθοδήγηση από τον Π. Γιαννάκη και την τεράστια στήριξη από τους επιτελείς της ΕΟΚ και τον ευεργέτη τους, Γιώργο Βασιλακόπουλο (και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).

Έχει τη φήμη πολύ ευφυούς ανθρώπου που παίρνει αποφάσεις πολύ γρήγορα. Ευχόμαστε και τη νέα χρονιά να δοθεί περισσότερη ώθηση στο άθλημα, μέσω των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής μας. Η φήμη του αυτή καθιερώθηκε το 1983, στη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στη Γρενάδα.

Καλή χρονιά.

Λοχαγός τότε, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μονάδα Κουβανών στρατιωτών και διέταξε έναν από τους αξιωματικούς του να σκαρφαλώσει σε μια μπουλντόζα, να σηκώσει τη φαγάνα της και να την οδηγήσει προς τον εχθρό, ενώ ο ίδιος και οι στρατιώτες του ακολουθούσαν από πίσω. Το επεισόδιο απέκτησε τέτοια δημοσιότητα, ώστε το "υιοθέτησε" ο Κλιντ Ήστγουντ, ο οποίος έδωσε την ίδια διαταγή στην ταινία του για την εισβολή στη Γρενάδα.