Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Πορτρέτο

( βλέπει λονδίνο η αλυσίδα αγαπητός :: 19/1/2006 19:52:24) 

Συνολικά η Αγαπητός διαθέτει 13 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Χαλκιδική, ενώ απασχολεί 150 εργαζομένους. Στην ένθετη φωτογραφία από αριστερά τα τρία αδέλφια που διευθύνουν την εταιρεία Θεόδωρος, Αλέξανδρος και Αγαπητός Βαλογιώργης.

3.4.4 Η εξέλιξη των Πρωτευόντων

Βλέπει Λονδίνο η αλυσίδα Αγαπητός

Πώς όμως εξελίχθηκαν τα σύγχρονα Πρωτεύοντα από τα μικρά εντομοφάγα Πλακουντοφόρα Θηλαστικά;

Στις αγορές του εξωτερικού, ξεκινώντας από το Λονδίνο, στοχεύει η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Αγαπητός.

Η σύγκριση των πληροφοριών από τη Μοριακή Βιολογία και τη Γενετική, σε συνδυασμό με τη μελέτη των απολιθωμάτων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα Πρωτεύοντα, από τα οποία έχουν προέλθει όλες οι σύγχρονες μορφές, ήταν οι Προπίθηκοι.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε στη "Μ" ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θεόδωρος Βαλογιώργης, δρομολογείται στην επόμενη τριετία η ανάπτυξη καταστημάτων σε Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ.

Οι Προπίθηκοι εμφανίστηκαν στη Γη πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια.

Μάλιστα εντός του έτους η θεσσαλονικιώτικη επιχείρηση φιλοδοξεί να εγκαινιάσει ακόμη ένα επιχειρηματικό "βήμα": το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας "Αγαπητός Καφέ" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επένδυσης 300.000 ευρώ.

Αποκτώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της τάξης τους (δάχτυλα κατάλληλα για λαβές, μάτια στο πρόσθιο τμήμα του κεφαλιού κτλ.) οι Προπίθηκοι εξαπλώθηκαν σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, καθώς τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί μαρτυρούν την ύπαρξή τους στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική (σημειωτέον ότι οι δύο ήπειροι τότε ήταν ακόμη ενωμένες) και στην Ασία.

Συνολικά για το τρέχον έτος η εταιρεία αναμένεται να ολοκληρώσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, που αφορά -πέρα από το "Αγαπητός Καφέ"- τη δημιουργία δύο νέων καταστημάτων στην Αθήνα, καθώς και την αποπληρωμή του ζαχαροπλαστείου που βρίσκεται εντός του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos.

Οι Προπίθηκοι μάλιστα που επιβιώνουν ως τις μέρες μας (λεμούριοι, τάρσιοι) έχουν αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με τα προγονικά τους είδη.

"Βασικός σταθμός της ιστορίας της Αγαπητός ήταν η επέκταση στην Αθήνα το 2000, ενώ επιχειρηματική πρόκληση αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δυστυχώς όμως οι λεμούριοι που ζουν στα δάση της Μαδαγασκάρης απειλούνται με εξαφάνιση, αφού η ανθρώπινη παρέμβαση έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στους βιότοπούς τους.

Σήμερα διαθέτουμε ήδη τρία ζαχαροπλαστεία, ενώ φέτος θα λειτουργήσουν άλλα δύο, ένα στον Πειραιά και ένα στο κέντρο", διευκρίνισε ο κ. Βαλογιώργης.

Πριν από 38 εκατομμύρια χρόνια μια ομάδα Προπιθήκων εξελίχθηκε στα Ανθρωποειδή, στην ομάδα των Πρωτευόντων που περιλαμβάνει το γίββωνα, τον ουραγκοτάγκο, το χιμπαντζή, το γορίλα και τον άνθρωπο.

Συνολικά η Αγαπητός διαθέτει 13 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Χαλκιδική, ενώ απασχολεί 150 εργαζομένους.

Τα Ανθρωποειδή, με βάση τα απολιθώματα, φαίνεται ότι πρωτοεμφανίστηκαν στην Αφρική και στην Ασία.

Στο μεταξύ η εταιρεία αναζητά κατάλληλο χώρο στην πόλη με στόχο τη δημιουργία του Κτήματος Αγαπητός, που θα φιλοξενεί δεξιώσεις και γάμους και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της υπηρεσίας catering.

Το μέγεθός τους ήταν γενικά μεγαλύτερο από αυτό των Προπιθήκων και τα περισσότερα ήταν ημερόβια, σε αντίθεση με τους Προπιθήκους που ήταν νυχτόβιοι.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2002 προχώρησε στη δημιουργία των νέων παραγωγικών εγκαταστάσεών της στην περιοχή της Πυλαίας, έκτασης 3.000 τ.μ. και επένδυσης περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Πριν από 35 εκατομμύρια χρόνια στη γεωγραφική περιοχή που αντιστοιχεί στη σημερινή Αίγυπτο έζησε το παλαιότερο γνωστό Ανθρωποειδές, ο Αιγυπτιοπίθηκος.

Αναφορικά με τα οικονομική μεγέθη της Αγαπητός, εκτιμάται ότι το 2005 ο κύκλος εργασιών της έκλεισε σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο 17,6% σε σχέση με το 2004.

Αυτό το Ανθρωποειδές, που είχε περίπου το μέγεθος της γάτας και ήταν δενδρόβιο, μέσα από διαδοχικές μορφές εξελίχθηκε στο Δρυοπίθηκο.

Την ίδια στιγμή τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 200.000 ευρώ με αύξηση 33,3% σε σχέση με την περασμένη χρήση.

Η σημασία του Δρυοπιθήκου στην εξέλιξη των Πρωτευόντων είναι μεγάλη, γιατί είναι ίσως το προγονικό είδος από το οποίο προήλθαν, αποκλίνοντας μεταξύ τους, ο γορίλας, ο χιμπαντζής και ο άνθρωπος.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλογιώργη, φέτος οι εκτιμήσεις της διοίκησης κάνουν λόγο για τζίρο περί τα 12 εκατ. ευρώ και κέρδη που θα αγγίξουν τις 300.000 ευρώ.

Το Ανθρωποειδές αυτό ήταν κατά βάση δενδρόβιο, ίσως όμως να περνούσε και ένα μέρος της ζωής του στο έδαφος.

ΜΠΕΤΤΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Οι αποδείξεις για τη φυλογενετική σχέση που υπάρχει μεταξύ του γορίλα, του χιμπαντζή και του ανθρώπου στο μοριακό επίπεδο είναι άφθονες. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αλληλουχίες των νουκλεοτιδίων του DNA στον άνθρωπο και στο χιμπαντζή διαφέρουν μόνο κατά 1,27% και ότι η αλυσίδα α της αιμοσφαιρίνης τους είναι τελείως όμοια, ενώ η αλυσίδα β διαφέρει κατά ένα μόνο αμινοξύ. Οι μελέτες των μοριακών ευρημάτων και των απολιθωμάτων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο γορίλας απέκλινε από την εξελικτική γραμμή του ανθρώπου και του χιμπαντζή πριν από 8 με 10 εκατομμύρια χρόνια, ενώ οι εξελικτικές γραμμές του χιμπαντζή και του ανθρώπου διαχωρίστηκαν πριν από 6 μόλις εκατομμύρια χρόνια.

Εικόνα 3.21: Λεμούριοι