Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Πορτρέτο

( κεραμεία αλλατίνη: ζημίες και το 2005 :: 28/2/2006 20:00:49) 

Κεραμεία Αλλατίνη: Ζημίες και το 2005

Πυρκαγιές στα μεσογειακά οικοσυστήματα

Υπό εξέταση ακόμη η συνεργασία με τον κυπριακό όμιλο MFS - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Το μεσογειακό κλίμα χαρακτηρίζεται από αλληλοδιαδοχή ενός υγρού και σχετικά ήπιου θερμοκρασιακά χειμώνα με ένα θερμό και ξερό καλοκαίρι που ευνοεί την εκδήλωση της φωτιάς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της μεγάλης ξηρασίας και της συσσώρευσης μη αποικοδομημένων ξερών φύλλων στο έδαφος.

Με ζημίες έκλεισε και το 2005 για την Κεραμεία Αλλατίνη, που στην προσπάθειά της να επανέλθει σε κερδοφόρα τροχιά δρομολογεί τη μετοχική συνεργασία της με τον κυπριακό όμιλο ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών MFS. Τα μεσογειακά οικοσυστήματα μπορούν να επανακάμψουν σε λιγότερο από δέκα χρόνια, γιατί οι οργανισμοί τους έχουν προσαρμοστεί στην περιοδική εμφάνιση της φωτιάς αναπτύσσοντας συγκεκριμένους μηχανισμούς αναγέννησης. Προς αυτήν την κατεύθυνση συγκάλεσε για χθες έκτακτη γενική συνέλευση, με σκοπό τη διεύρυνση του αντικειμένου της, αναγκάστηκε όμως να την αναβάλει για τις 13 Μαρτίου, προκειμένου να εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία της κυπριακής εταιρείας, τα οποία έλαβε μόλις πριν από μερικές ημέρες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο σχηματισμός νέων βλαστών και φύλλων από υπόγειους οφθαλμούς, η αυξημένη φύτρωση σπερμάτων που διασκορπίστηκαν λόγω της φωτιάς κ.ά. Όπως έγινε γνωστό στο περιθώριο της αναβληθείσας γενικής συνέλευσης, η διοίκηση της Κεραμεία Αλλατίνη θα προσπαθήσει να πετύχει την καλύτερη δυνατή σχέση ανταλλαγής μετοχών στη δρομολογούμενη συμφωνία με τους Κύπριους, η οποία όμως είναι ακόμη υπό αίρεση. Δυστυχώς όμως οι μηχανισμοί αυτοί δεν μπορούν να συμβάλουν στην επανάκαμψη ενός μεσογειακού οικοσυστήματος, όταν αυτό έχει καεί επανειλημμένα και όταν μετά τη φωτιά επιχειρούνται ανασταλτικές επεμβάσεις όπως η βόσκηση. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε σχετικά, στην περίπτωση που η ανταλλαγή δεν είναι συμφέρουσα, ο "γάμος" των δύο εταιρειών δεν θα οριστικοποιηθεί.

Μία από τις συνέπειες της φωτιάς είναι ότι αυξάνεται η διάβρωση του εδάφους, αφού καταστρέφονται τα φυτά που θα το συγκρατούσαν με τις ρίζες τους.

Στόχος της εταιρείας

Όταν μάλιστα η κλίση του εδάφους είναι μεγάλη και ακολουθήσουν καταρρακτώδεις βροχές, τότε η διάβρωση του εδάφους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και τελικά οδηγεί σε βαθμιαία κατάρρευση των οικοσυστημάτων και ερημοποίηση.

Εξηγώντας το σκεπτικό της συνεργασίας η διοίκηση της Κεραμεία σημείωσε πως στόχος είναι να καρπωθεί η εταιρεία τα οφέλη μιας κερδοφόρας δραστηριότητας, την οποία θα ασκούν όμως ειδικοί επί του αντικειμένου.

Εικόνα 2.30: Με την καταστροφή των φυτών παύει το έδαφος να συγκρατείται από τις ρίζες τους. Οι βροχές σχηματίζουν χειμάρρους που παρασύρουν το χώμα στους ποταμούς, στις θάλασσες και στις λίμνες. Η διάβρωση οδηγεί σε ένα γυμνό από χώμα φλοιό και η περιοχή ερημοποιείται.

Όσο για την άλλη πλευρά, την κυπριακή, είναι προφανής η πρόθεση αξιοποίησης των υπεραξιών της Κεραμεία στο επίπεδο των ακινήτων.

Εικόνα 2.31: Φωτιά σε ένα μεσογειακό οικοσύστημα

Απαντώντας σε ερωτήσεις μικρομετόχων, που εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι και απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της εταιρείας, η διοίκηση ανέφερε πως, αν και τα έξοδα της Κεραμεία έχουν μειωθεί, οι υψηλές αποσβέσεις που πρέπει να εγγράφονται βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, παρότι τα ακίνητά της δεν χρησιμοποιούνται, είναι μία σημαντική δαπάνη.

Εικόνα 2.32: Καπνός από φωτιά στη Σάμο (07/08/2000), όπως φαίνεται από δορυφόρο.

Στην παρούσα φάση οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ προς τον πρώην μέτοχο της Κεραμεία Λιβέρη Κώτσια σε 4 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων έγινε γνωστό ότι η απόσχιση του βιομηχανικού κλάδου βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, που καθυστερεί όμως για την ώρα να δώσει το πράσινο φως. Η διοίκηση της εταιρείας πάντως δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την αξιοποίηση των ακινήτων της, που αναμένεται να κάνουν τη διαφορά στη μελλοντική πορεία της.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ