Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ραντεβού στην 21η Agrotica, που ανοίγει σήμερα τις πύλες της, δίνουν ο αγροτικός κόσμος και εμπορικοί επισκέπτες της εσωτερικής αγοράς, καθώς και των χωρών των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Παρευξείνιας Ζώνης, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

1.5 Ηλεκτρονιακοί τύποι - σχήματα μορίων

Η φετινή διοργάνωση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν σήμερα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Μπασιάκο, είναι μεγαλύτερη, σύμφωνα με τη διοργανώτρια της Helexpo, από κάθε προηγούμενη, καθώς αναπτύσσεται στα ισόγεια και τους ορόφους του συνόλου των περιπτέρων και σε υπαίθριους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, ενώ επεκτείνεται για πρώτη φορά στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", όπου παρουσιάζονται αγροτικά αυτοκίνητα.

Ηλεκτρονιακοί τύποι κατά Lewis

Σύμφωνα με τα έως τώρα καταγεγραμμένα στοιχεία, στην 21η Agrotica μετέχουν 1.246 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες έναντι 1.193 το 2004, ενώ έντονη είναι η συμμετοχή επιχειρήσεων με εξαγωγικό ενδιαφέρον. Είναι φανερό, ότι τα ηλεκτρόνια σθένους αποτελούν το κλειδί της χημικής συμπεριφοράς των στοιχείων. Από το σύνολο των εκθετών 559 είναι Έλληνες από όλη την επικράτεια και 687 ξένοι, οι οποίοι προέρχονται ή αντιπροσωπεύουν 32 χώρες. Όμως, η ακριβής περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα άτομα συνδέονται χημικά είναι πολύπλοκο θέμα και απαιτεί βαθιές γνώσεις χημείας.

Στη φετινή Agrotica λειτουργεί για πρώτη φορά η υπηρεσία προκαθορισμένων συναντήσεων ExpoPartenariat, στην οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει τα επαγγελματικά ραντεβού του.

Μια καλή προσέγγιση στο θέμα της ερμηνείας του χημικού δεσμού αποτελεί η ηλεκτρονιακή θεωρία του σθένους (Kossel, Lewis).

Στο πλαίσιο της 21ης Agrotica πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων τέσσερα συνέδρια της Helexpo, τα εξής: "Υδατικοί πόροι και Γεωργία", "Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης εχθρών και καλλιεργειών", "Σύγχρονες τεχνολογίες στη γεωργία" και "Ευρωπαϊκές δράσεις για την ποιότητα των γεωργικών μηχανημάτων στο πλαίσιο των νέων απαιτήσεων".

Με βάση τις αντιλήψεις αυτές θεωρείται ότι:

- Στους δεσμούς συμμετέχουν μόνο τα ηλεκτρόνια σθένους.

Για την γραφή των ηλεκτρονιακών τύπων Lewis, ο Lewis εισήγαγε απλά σύμβολα για τα στοιχεία (σύμβολα Lewis), όπου τα ηλεκτρόνια της τελευταίας στιβάδας (ηλεκτρόνια σθένους) συμβολίζονται με τελείες, (βλέπε πίνακα 1.8). Τα ηλεκτρόνια σθένους στη συνέχεια διαμοιράζονται μεταξύ των συνδεομένων ατόμων με βάση τον κανόνα της οκτάδας:

- Σύμφωνα με τον κανόνα της οκτάδας, τα άτομα αποβάλλουν ή προσλαμβάνουν ηλεκτρόνια (ετεροπολικός δεσμός) ή αμοιβαία συνεισφέρουν ηλεκτρόνια (ομοιοπολικός δεσμός), προκειμένου να αποκτήσουν δομή ευγενούς αερίου, δηλαδή, οκτώ ηλεκτρόνια στην τελευταία τους στιβάδα. Εξαιρείται η στιβάδα Κ, που συμπληρώνεται με δύο ηλεκτρόνια.

Να θυμηθούμε, ότι τους ηλεκτρονιακούς τύπους κατά Lewis είχαμε αξιοποιήσει στην Α΄ Λυκείου για τη γραφή των ηλεκτρονιακών τύπων ιοντικών και ομοιοπολικών ενώσεων, όπως στα παραδείγματα που δίνονται παρακάτω.

ΠΙΝΑΚΑΣ1.8 Σύμβολα Lewis των στοιχείων που ανήκουν σε κύριες ομάδες του περιοδικού πίνακα. [pic]

Στους τύπους κατά Lewis για όλα τα ηλεκτρόνια χρησιμοποιούμε το ίδιο σύμβολο, π.χ. μια τελεία. Να παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ενώσεων, όπου τα άτομα δεν αποκτούν δομή ευγενούς αερίου (δεν ισχύει ο κανόνας της οκτάδας). Όμως, σε κάθε περίπτωση, όταν δημιουργείται χημικός δεσμός το σύστημα οδηγείται σε σταθερότερη κατάσταση.