Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Ανάλυση

( συντήρηση δυνάμεων :: 23/3/2006 19:24:16) 

Συντήρηση δυνάμεων

8. ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ (ΣΦΑΛΜΑ) ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Στις 4.148 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης (ημέρα που γράφτηκε το άρθρο), με αποτέλεσμα η ποσοστιαία μεταβολή για τις τέσσερις ημέρες που προηγήθηκαν να είναι ακριβώς μηδενική. Καμία μέτρηση φυσικού μεγέθους δεν είναι απόλυτα ακριβής. Είναι εμφανές ότι ήταν μία εβδομάδα με περιορισμένη διακύμανση. Το αριθμητικό αποτέλεσμα κάθε μέτρησης είναι πάντοτε μια προσέγγιση. Οι παράγοντες της Σοφοκλέους φάνηκαν ιδιαίτερα διστακτικοί τόσο στις αγορές όσο και στις πωλήσεις τους. Η διαφορά (απόκλιση) του αριθμητικού αποτελέσματος μιας μέτρησης από την πραγματική τιμή που έχει το μέγεθος ονομάζεται αβεβαιότητα (ή σφάλμα) της μέτρησης. Ως απόδειξη αυτού, η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα περιορίστηκε σε χαμηλά επίπεδα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ ημερησίως. Για να γίνουν ευκολότερα κατανοητά τα παραπάνω, ας θεωρήσουμε το σώμα Σ, του οποίου θέλουμε να βρούμε το μήκος (Εικ. 8.1). Οι συνεδριάσεις αυτές σταμάτησαν την ανοδική κίνηση, η οποία είχε ξεκινήσει από τις 3.829 μονάδες και είχε φέρει το γενικό δείκτη στις 4.189 μονάδες.

Για το σκοπό αυτό τη μία άκρη Α του σώματος τη φέρνουμε σε επαφή με τη χαραγή μηδέν (0) του κανόνα και επιζητούμε να εκτιμήσουμε τη θέση κατά μήκος του κανόνα της άλλης άκρης Β.

Όμως η βραχυχρόνια ανοδική τάση του χρονικού διαστήματος αυτού, αν και έχει διακοπεί, δεν έχει ακόμη αντιστραφεί, αφού οι τελευταίες συνεδριάσεις δεν ήταν πτωτικές αλλά απλά σταθεροποιητικές.

Η τεχνική της μέτρησης ενός μήκους καταλήγει πάντοτε στην εύρεση της θέσης μιας χαραγής κατά μήκος μιας υποδιαιρεμένης κλίμακας.

Άρα το θετικό σενάριο θα βρίσκεται σε πλήρη ισχύ αν διασπαστούν ανοδικά οι 4.200 μονάδες, περιοχή η οποία αποτελεί την πρώτη αντίσταση (SR1) για το γενικό δείκτη.

Είναι φανερό ότι για να είναι η μέτρηση ακριβής πρέπει α) η μία άκρη Α να έρθει σε τέλεια σύμπτωση με το μηδέν της κλίμακας και β) η θέση της άκρης Β κατά μήκος του κανόνα να βρεθεί με τέλεια ακρίβεια.

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να περιμένουμε ίσως και επαναπροσέγγιση του υψηλού των 4.270 μονάδων (αντίσταση SR2).

Είναι προφανές ότι και τα δύο δεν επιτυγχάνονται ακριβώς, άρα εισάγεται σφάλμα στη μέτρηση του μήκους του σώματος.

Προβληματισμό όμως προκαλεί το γεγονός ότι ο χαμηλός τζίρος δεν είναι φαινόμενο μόνο των τελευταίων συνεδριάσεων αλλά ολόκληρης της ανοδικής κίνησης από τις 3.829 μονάδες.

Το μήκος του σώματος βρίσκεται ίσο με 14,5mm χωρίς όμως να είμαστε βέβαιοι γι' αυτό.

Δηλαδή παρατηρήσαμε την αγορά να υποχωρεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου με μεγάλο τζίρο, αλλά δεν ανέκαμψε ανάλογα.

Εκείνο για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι ότι η ακριβής θέση της άκρης Β βρίσκεται μεταξύ 14 και 15mm.

Η συμπεριφορά αυτή υποχρεώνει για αυξημένη επαγρύπνηση.

Αλλά δεν γνωρίζουμε, αν είναι 14,1 ή 14,2 ή 14,3 κτλ.

Άρα πέρα από το ανοδικό σενάριο που περιγράψαμε παραπάνω, ο επενδυτής πρέπει να έχει έτοιμο και το αντίθετό του.

Γι' αυτό είναι πιο σωστό να γράφουμε ως αποτέλεσμα το: (14,5 ± 0,5)mm.

Η καθοδική διάσπαση των 4.130 μονάδων (το οποίο είναι το χαμηλό που κράτησαν οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις) ίσως είναι το πρώτο βραχυχρόνιο σήμα, αλλά ουσιαστικά καθοριστική είναι η στήριξη που βρίσκεται στην περιοχή των 4.050 μονάδων (SS1).

Τα σφάλματα (αβεβαιότητες) μπορεί να οφείλονται είτε στη χρησιμοποιούμενη μέθοδο, είτε στην ατέλεια των οργάνων, είτε στην αδεξιότητα του παρατηρητή.

Πιθανή διάσπασή της και μάλιστα με αυξημένο τζίρο θα προκαλούσε πιθανή επιτάχυνση της καθόδου. Μέχρι όμως να δούμε είτε ανοδική είτε καθοδική διάσπαση πρέπει να ανεχθούμε την αναμέτρηση και συσπείρωση δυνάμεων που υποδηλώνει μία πλευρική κίνηση, η οποία όμως τελικά δεν κρατάει πολύ.

Ιδιαίτερα περιορισμένος ο ημερήσιος τζίρος