Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( τι θα μετρήσει στη ζυγαριά του ντέρμπι :: 5/1/2006 20:03:44) 

Τι θα μετρήσει στη ζυγαριά του ντέρμπι

β. Κύρια είδη ύμνων

Του ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

Παράλληλα με το περιεχόμενο των ύμνων εξελίσσεται και το μουσικό μέρος.

Αν εξαιρεθεί ο αγώνας Παναθηναϊκός- Απόλλωνας Πατρών, όπου το φαβορί είναι ξεκάθαρο, όλα τα άλλα παιχνίδια του Σαββατοκύριακου για το πρωτάθλημα της Α1, που επαναρχίζει μετά από τρεις εβδομάδες διακοπής είναι "φωτιά και λαύρα".

Κατά τον 5ο μ.Χ. αιώνα επικρατεί το Κοντάκιο στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας.

Το μεγάλο παιχνίδι της αγωνιστικής αυτής είναι ο αγώνας Άρη - Ολυμπιακού, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο "Αλεξάνδρειο".

Λέγεται ότι ο Ρωμανός ο Μελωδός, ο δημιουργός του είδους, συνέθεσε περί τους χίλιους ύμνους.

Τεράστιο το ενδιαφέρον για την αναμέτρηση αυτή λόγω πολλών ιδιαιτεροτήτων.

Το Κοντάκιο ονομάστηκε έτσι, επειδή τύλιγαν το υλικό στο οποίο ήταν γραμμένος ο ύμνος σε ένα μικρό κοντάρι.

Κατ' αρχήν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ομάδα του Πειραιά είναι πρώτη αυτή τη στιγμή στη βαθμολογία και άρα το κίνητρο των παικτών του Άρη είναι πολύ μεγάλο.

Αποτελείται από το προοίμιο, δηλαδή ένα αρχικό τροπάριο που παρουσιάζει το περιεχόμενο του Κοντακίου και ακολουθούν οι Οίκοι, δηλαδή οι στροφές του Κοντακίου που συνήθως ήταν από 18 μέχρι 24.

Από την άλλη πλευρά έχουμε τη σημαντική ιδιαιτερότητα ότι ο Άρης θα έχει στον πάγκο του ένα νέο προπονητή.

Όλοι οι Οίκοι τελειώνουν με την ίδια φράση που λέγεται εφύμνιο.

Τον Αντρέα Ματζόν, που επιστρέφει μετά πέντε χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στο γνωστό Κοντάκιο του Ακάθιστου Ύμνου το προοίμιο είναι το "Τή Υπερμάχω" και το εφύμνιο τα "Χαίρε νύμφη ανύμφευτε" και "Αλληλούϊα".

Πιο ιδανικό ντεμπούτο δεν θα μπορούσε να γίνει για τον Ιταλό κόουτς στην Α1, αν θα συνοδευτεί η επιστροφή του με μια τόσο μεγάλη νίκη.

Κατά τους 6ο και 7ο μ. Χ. αιώνες εμφανίζεται ένα άλλο είδος εκκλησιαστικής ποίησης, ο Κανόνας.

Η άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι θα συγκρουστούν στη "σκακιέρα" του Αλεξάνδρειου δύο ξένοι προπονητές (Ματζόν - Καζλάουσκας) που αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές "σχολές" μπάσκετ (ιταλική και λιθουανική).

Ονομάζεται έτσι, επειδή ο μελωδός χρησιμοποιούσε ως κανόνα-χάρακα κάποια συγκεκριμένα γεγονότα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, όπως το θαύμα της σωτηρίας του Ιωνά μέσα στην κοιλιά του θαλάσσιου κήτους, τον ύμνο της Θεοτόκου προς το Θεό κ.ά.

Πρεμιέρα και για τον κορυφαίο Έλληνα διαιτητή Νίκο Πιτσίλκα, στο Αλεξάνδρειο μετά την επιστροφή των "ανταρτών" της ULEB στην Α1. Ο Κανόνας περιέχει δογματικές αλήθειες και διδάσκει βαθύτερες έννοιες. Θα σφυρίξει μαζί με τον Καρούση και τον Ηλιόπουλο και ευχόμαστε να κυλήσουν όλα ομαλά για το καλό του μπάσκετ. Οι πιο φημισμένοι ποιητές Κανόνων είναι ο Ανδρέας, επίσκοπος Κρήτης, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Κοσμάς, επίσκοπος Μαϊουμά (7ος - 8ος αι.) κ.ά.

Τι θα μετρήσει περισσότερο στη "ζυγαριά" του μεγάλου αυτού αγώνα; Οι ύμνοι λέγονται και τροπάρια, επειδή ο καθένας έχει δικό του τρόπο για να ψαλεί, και η γενική αυτή ονομασία έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα. Σίγουρα ο έλεγχος του ρυθμού, η απόδοση των ατού των δύο ομάδων, το καθαρό μυαλό, ο αιφνιδιασμός από πλευράς τρικ των προπονητών και βέβαια ο νόμος της έδρας.

Ιωάννης Δαμασκηνός και Κοσμάς ο Μελωδός. Νωπογραφία Φώτη Κόντογλου, Καπνικαρέα.

Όσο για τα υπόλοιπα παιχνίδια, πιστεύω, ότι και ο ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής, μπορούν να ξεκινήσουν και αυτοί όπως και ο Άρης με το "δεξί" γιατί κάθε αλλαγή προπονητή κάνει καλό.

Στο Ρόδο πάντως, ο Κολοσσός, σήμερα απέναντι στον Πανελλήνιο, παίζει το τελευταίο του χαρτί. Ενώ η Λάρισα πρέπει και αυτή να κερδίσει πάσα θυσία τον Μακεδονικό, για να συνεχίσει να ελπίζει βάσιμα στη σωτηρία.