Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Συνέντευξη-γνώμη

( "η γενιά μου ευθύνεται για την κατρακύλα" :: 28/3/2006 20:00:54) 

"Η γενιά μου ευθύνεται για την κατρακύλα"

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΩ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας (φωτογραφία) και η μουσική διαμαρτυρία του για τη μετριότητα και το σκυλάδικο απόψε στη "Βάρδια"

- Ο χριστιανικός και ο ελληνικός κόσμος συναντήθηκαν τον 1ο μ.Χ. αι. και έθεσαν τις βάσεις για την μετέπειτα πολιτισμική ανάπτυξη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

- Ο Ελληνισμός προσέφερε στον Χριστιανισμό τη γλώσσα, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τις καλές τέχνες και τις κλασικές του αξίες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΤΑΡΤΖΑΛΗ

- Ο Χριστιανισμός προσέδωσε στον Ελληνισμό το πνεύμα της αγάπης, το ανθρωπιστικό του μήνυμα και ένα νέο όραμα για τη ζωή του κόσμου και του ανθρώπου.

Από το ακουστικό του τηλεφώνου ακούγεται ο "Κεμάλ" του Χατζιδάκι. Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας βρίσκεται στο Αργοστόλι, όπου τον βρήκαμε πριν από τη σημερινή εμφάνισή του μαζί με τον Δημήτρη Νικολούδη στη "Βάρδια".

- Χριστιανισμός και Ελληνισμός συνδέθηκαν μέσα από γόνιμες συζεύξεις, αλλά γνώρισαν και συγκρούσεις.

Ο 59χρονος Θραξ έρχεται απόψε στη μουσική σκηνή, με πρόθεση να μοιραστεί τα "όπλα" του, τα τραγούδια, αυτός ο "ρομαντικός παραβάτης", όπως αυτοπροσδιορίζεται.

ΚΕΙΜΕΝΟ Όλοι οι φημισμένοι για τη σοφία τους συγγραφείς, ο καθένας λίγο- πολύ επαινεί την αρετή στα συγγράμματά του. Να τους ακούμε λοιπόν και να προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε στη ζωή αυτά που γράφουν. Όποιος με έργα βεβαιώνει τη φιλοσοφία, που για άλλους είναι μόνο λόγια, «αυτός έχει φρόνηση, ενώ οι άλλοι είναι απλές σκιές» (Ομηρ. Οδ. Κ',495 και Πλ. Πολ. 386d) … Παραδεχόμαστε τα λόγια των αρχαίων που μας δίνουν οδηγίες … Κάποτε ένας άνθρωπος της αγοράς έβριζε τον Περικλή, αλλά ο Περικλής δεν έδινε καμιά σημασία. Όλη την ημέρα ο υβριστής τον περιέλουζε μ' όλες τις βρισιές, αλλά πάλι ο Περικλής έμεινε αδιάφορος. Κι όταν επιτέλους βράδιασε και ο υβριστής με δυσκολία απομακρυνόταν εξαιτίας του σκοταδιού, ο Περικλής, πιστός στην άσκηση της φιλοσοφίας, είπε: «Δώστε του φως, γιατί ο δρόμος είναι σκοτεινός» (Πλουτ. Περικλής 5) …Ο φρόνιμος άνθρωπος πρέπει ν' αποφεύγει να ζει για να κάνει εντύπωση ή να συμμορφώνει τη ζωή του με τη γνώμη των πολλών. Αντίθετα, πρέπει να έχει οδηγό στη ζωή του τη λογική (Σωκρ. Κρ. 46) και να μένει ακλόνητος στις αρχές που θεωρεί σωστές, ακόμη κι αν έρθει σε αντίθεση με τους πολλούς, έστω κι αν πρόκειται να αντιμετωπίσει κινδύνους και περιφρόνηση για χάρη της αρετής (Μ. Βασιλείου, Προς τους νέους…, Β.Ε.Π.Ε.Σ., εκδ. Απ. Διακ. τόμ. 54, σελ. 203, 39 - 204, 4, 21-22, 25-29, σελ. 210,9-13.)

"Θέλω πάρα πολύ να μοιράζομαι με τους ανθρώπους τις ιδέες, τα όνειρα, τις χίμαιρες που μαζεύω εκεί πάνω στην Κομοτηνή".

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η συνεύρεση σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη και επικοινωνία, θεωρεί ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας.

1. Ποια είναι η προσφορά του Ελληνισμού στον Χριστιανισμό;

"Θεωρώ πολύ πιο σημαντική τη λειτουργία που γινόταν στις μπουάτ του Νέου Κύματος και που συνεχίζει να γίνεται πιο πονεμένα τώρα στις μουσικές σκηνές.

Ποιο στοιχείο αυτής της προσφοράς, κατά την κρίση σας, είναι το σημαντικότερο;

Γίνεται με περισσότερο 'γαμώτο', γιατί τώρα προσπαθούμε να νικήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

2. Ποιες αντιλήψεις του Χριστιανισμού για τον Θεό και τον άνθρωπο επέδρασαν θετικά στον Ελληνισμό;

Τότε ξέραμε ότι αυτό που κάνουμε θα μας πάει ένα βήμα πιο μπροστά.

Ποια θεωρείτε ως την πιο δυνατή;

Ήμασταν για κάτι καλύτερο σαν κοινωνία, σαν γονείς, σαν ψηφοφόροι", διαπιστώνει, με την πικρία έκδηλη στη φωνή του.

3. Ποιες θέσεις του Χριστιανισμού για τον κόσμο και τη Θεία Πρόνοια άλλαξαν τις απόψεις του Ελληνισμού στα ζητήματα αυτά;

Ο μεγάλος αντίπαλος τώρα;

4. Μπορείτε να αναφέρετε παραδείγματα γόνιμης συνάντησης Χριστιανισμού και Ελληνισμού;

"Πρέπει να νικήσουμε τη μετριότητα γύρω μας.

5. Ποια υπήρξε η σημασία της συνάντησης Ελληνισμού και Χριστιανισμού για την οικοδόμηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού;

Και η μετριότητα έχει την ηλικία μας και αυτοί που την κουβαλούν είναι οι πρώην συμμαθητές μας. Εάν έχω καταφέρει κάτι ελάχιστο στη ζωή μου, είναι ότι δεν έπαψα να πιστεύω πως πρέπει να διαμαρτύρομαι, να θυμώνω και να προσπαθώ να 'χαστουκίσω' τον περίεργα εφησυχασμένο Έλληνα, να καταγγέλλω την αβάσταχτη ελαφρότητά του. Μπορεί να είναι φίλος, σύντροφος, πρώην συμμαθητής και να χαλάσει φιλίες η στάση μου. Κι όμως δεν σταματώ να τον καταγγέλλω. Και για ένα είμαι απολύτως βέβαιος: ότι είναι πολύ αργά, για να αλλάξω", λεει γελώντας.

Το χυδαίο στο σαλόνι μας

Στις αρχικές ακόμη εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ότι θα δοθεί έμφαση στο δίπτυχο παιδεία-πολιτισμός. Τι έχει γίνει λοιπόν στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ; "Μάλλον τίποτα. Και λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί κάθε χρόνος που περνά είναι ένας χαμένος αιώνας. Αλλά είμαστε υπεύθυνοι εμείς, η γενιά μου, η ηλικία μου γι' αυτήν την κατρακύλα. Και δεν φταίει κανένας Καραμανλής, γιατί δεν θα μπορούσε σαν μάγος μέσα σε δύο χρόνια να αλλάξει νοοτροπίες και σαπίλα. Τη στιγμή που πάντα υπήρχε το χυδαίο, μόνον που πολύ σωστά η κοινότητα το είχε εξοβελίσει στις εθνικές οδούς. Και ήρθε ο νεόπλουτος, ο αφισοκολλητής, που έγινε ξαφνικά εξουσία μέσα από την κλαδική, και έφερε το σκυλάδικο μες στο σαλόνι μας. Έγινε το ιδανικό το 'πρώτο τραπέζι πίστα', ό,τι προσβάλλει την αισθητική και τη νοημοσύνη. Ε, λοιπόν δεν φταίει ο Καραμανλής, εμείς φταίμε, που στο κάτω κάτω δεν ψηφίσαμε Καραμανλή", καταλήγει.