Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

"Ασυγχώρητο έγκλημα" χαρακτήρισε ο Αμπάς την ισραηλινή επιδρομή στις φυλακές της Ιεριχούς και τη σύλληψη του Aχμέντ Σααντάτ, που πυροδότησε απεργίες και διαδηλώσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

β. Το κήρυγμα και η φροντίδα του Αποστόλου Παύλου για τις εκκλησίες που ίδρυσε

Η κρίση έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στο Ισραήλ και απειλεί τις εύθραυστες ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στη Μέση Ανατολή μετά την εκλογική νίκη της Xαμάς.

Το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου απλώθηκε γρήγορα σα φωτιά σε όλη την Ελλάδα. Για "προσβολή κατά του παλαιστινιακού λαού" έκανε λόγο ο Μαχμούντ Αμπάς, αναφερόμενος στην ισραηλινή εισβολή στις φυλακές της Ιεριχούς και τη σύλληψη του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) Αχμέντ Σααντάτ, την οποία χαρακτήρισε "ασυγχώρητο έγκλημα". Σε κάθε πόλη που έφτανε, ο Απόστολος Παύλος απευθυνόταν πρώτα στους συμπατριώτες του, τονίζοντας ότι η προσδοκία τους είχε εκπληρωθεί: ο Χριστός ήταν ο Μεσσίας που περίμεναν.

Ο Αμπάς, ο οποίος λόγω των τελευταίων γεγονότων διέκοψε την περιοδεία του στην Ευρώπη, υπονόησε ότι υπήρξε στενός συντονισμός μεταξύ των διεθνών παρατηρητών, που από το 2002 βρίσκονται στην Ιεριχώ, και των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη μόλις δέκα λεπτά μετά την αποχώρηση των ξένων παρατηρητών.

Στην προσδοκία των εθνικών για μια ανώτερη θρησκευτικότητα μιλούσε για το Χριστό και την Ανάστασή Του.

Πριν από την αποχώρηση, άλλωστε, των δυτικών παρατηρητών το Ισραήλ διαμήνυε πως δεν θα διστάσει να εισβάλει στις φυλακές της Ιεριχούς. Οι εκκλησίες που οργανώνονταν από τον Απόστολο Παύλο συνέχιζαν το έργο του, ζώντας μέσα σε κλίμα ενότητας και αγάπης, χωρίς όμως να λείπουν και τα προβλήματα.

Στόχος της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης ήταν η σύλληψη του αρχηγού της οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" Aχμέντ Σααντάτ, ο οποίος είχε συλληφθεί προ πενταετίας από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας κατόπιν εντολής του Aραφάτ, ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Pεχαβάμ Zεέβι, και μέχρι την Τρίτη κρατούνταν στις φυλακές της Ιεριχούς υπό επιτήρηση Βρετανών και Αμερικανών.

Ο Απόστολος τα μάθαινε αυτά είτε από απεσταλμένους είτε από γράμματα των εκκλησιών.

Βρετανοί και Αμερικανοί δικαιολόγησαν την αποχώρηση των παρατηρητών τους επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας και, όπως είχε δηλώσει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο Αμπάς είχε ενημερωθεί από τις 8 Μαρτίου με επιστολή ότι θα αποσύρονταν από τη φυλακή "αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν σεβόταν τις δεσμεύσεις της".

Κάποιες φορές επισκεπτόταν ξανά τις εκκλησίες που ίδρυσε, ενώ άλλοτε τους έστελνε Επιστολές, με τις οποίες απαντούσε στα ερωτήματα και έδινε λύση στα προβλήματα που εμφανίζονταν.

Ευρωβουλευτές επέκριναν χθες την ισραηλινή επιχείρηση στην Ιεριχώ.

Με υπομονή, αγάπη και, όταν χρειαζόταν, με αυστηρό τόνο καθοδηγούσε και διαπαιδαγωγούσε τους πιστούς με την ίδια φροντίδα που οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

"Ήταν μια ανώφελη και παράνομη στρατιωτική επιχείρηση", σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ την καταδίκη του για "οποιαδήποτε μορφή βίας, από οπουδήποτε και αν προέρχεται", εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

Οι Επιστολές του Αποστόλου δεν έπαψαν να διαβάζονται μέχρι και σήμερα στις εκκλησίες.

Διαδηλώσεις και γενική απεργία

Πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν χθες σε όλη τη Δυτική Όχθη διαμαρτυρόμενοι για την απαγωγή από το Ισραήλ του ηγέτη της παλαιστινιακής στρατιωτικής οργάνωσης PFLP Αχμέντ Σααντάτ και πέντε συγκρατουμένων του από τη φυλακή της Ιεριχούς.

Πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά στα Παλαιστινιακά Εδάφη και κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη γενική απεργία που κηρύχθηκε προχθές βράδυ απ' όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Στη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Ραμάλα, στη Ναμπλούς και στη Χεβρώνα, κρατώντας φωτογραφίες του Σααντάτ. "Υπάρχει πολλή οργή, αλλά πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι μεταξύ μας", δήλωσε ο Ουισάμ Ραφίντι, μέλος της κεντρικής επιτροπής του PFLP απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος στη Ραμάλα, κατηγορώντας τον Αμπάς ότι γνώριζε για την πρόθεση των διεθνών παρατηρητών της φυλακής να αποχωρήσουν από το σωφρονιστικό ίδρυμα.

Ελεύθεροι οι όμηροι

Οι τελευταίοι τέσσερις ξένοι όμηροι που είχαν απαχθεί αφέθηκαν τελικώς ελεύθεροι χθες. Πρόκειται για ένα Νοτιοκορεάτη και δύο Γάλλους δημοσιογράφους και έναν Καναδό που εργαζόταν για ανθρωπιστική οργάνωση. Συνολικά ένδεκα δυτικοί υπήκοοι έπεσαν θύματα απαγωγής μετά την εισβολή στις φυλακές της Χεβρώνας που πυροδότησε έξαρση βίας και απαγωγών κατά δυτικών πολιτών.

Είχε προηγηθεί προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ενδέχεται να διακόψει την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους εάν συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια και οι απαγωγές δυτικών υπηκόων, όπως άλλωστε φέρεται να διεμήνυσε η επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.