Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πορτρέτο

( ο ινδός μάνατζερ που επισκίασε τον μέρντοχ :: 12/1/2006 20:59:32) 

ΝΑΡΑΓΙΑΝΑ ΜΕΡΘΙ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ανακεφαλαίωση

Ο Ινδός μάνατζερ που επισκίασε τον Μέρντοχ

Τα ημιτελή μανιφέστα…

Η πιο συνηθισμένη κατηγορία οθονών υπολογιστών είναι οι οθόνες καθοδικού σωλήνα.

Η διάκριση επικυρώνει την ανάδειξη της Ινδίας σε νέα υπερδύναμη στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας

ΤΑΚΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ

Η λειτουργία τους στηρίζεται στην ύπαρξη ενός πυροβόλου που εκτοξεύει ηλεκτρόνια σε φωσφορίζουσα επιφάνεια προκαλώντας την ακτινοβολία της.

Ο 60χρονος ιδρυτής και πρόεδρος του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems Ναραγιάνα Μέρθι αναδείχθηκε σε πρόσφατη έρευνα του "Economist" όγδοος καλύτερος μάνατζερ παγκοσμίως.

Ο προσεκτικός αναγνώστης ίσως έχει παρατηρήσει ότι τα μανιφέστα των Σάββα και Βασίλη Ξηρού, Δημήτρη Κουφοντίνα και Αλέκου Γιωτόπουλου έχουν δύο κοινά σημεία: πρώτον, τη φιλοδοξία να αποτελέσουν πολιτικά κείμενα και, δεύτερον, την απουσία επιλόγου.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των οθονών καθοδικού σωλήνα είναι η ανάλυση, η συχνότητα οριζόντιας σάρωσης και η συχνότητα ανανέωσης πλαισίου.

Η διάκριση αυτή αποτελεί καταρχήν μια προσωπική δικαίωση για τον Μέρθι, έναν από τους δημοφιλέστερους ανθρώπους της Ινδίας, καθώς ασφαλώς και δεν είναι μικρό πράγμα να θεωρείται καλύτερος ως στέλεχος από "ιερά τέρατα", όπως ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ ή το μέχρι πρότινος αφεντικό της Nokia Γιόρμα Όλιλα.

Δεν έχουν τέλος! Οι κυριότερες κατηγορίες οθονών υγρών κρυστάλλων είναι οι οθόνες ενεργής μήτρας και οι οθόνες παθητικής μήτρας.

Ούτε είναι συνηθισμένο να "εισβάλλει" ένας μη Δυτικός στην αφρόκρεμα των διεθνούς εμβέλειας μεγαλοστελεχών.

Όλα έχουν μία αρχή, συνήθως καταγγελτική, για τον τρόπο με τον οποίο «αποσπάστηκαν οι ομολογίες» ή για την «προαποφασισμένη καταδίκη made in USA».

Οι οθόνες αυτές βασίζονται στην τεχνολογία της πόλωσης του φωτός όταν διέρχεται από κρυσταλλική δομή.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις τέσσερις πρώτες θέσεις της λίστας φιγουράρουν τα ονόματα αφεντικών αμερικανικών εταιρειών (στο Νο 1 βρέθηκε, ως συνήθως, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft), ενώ την πρώτη δεκαπεντάδα συμπληρώνουν τέσσερα στελέχη από τη Βρετανία και από ένα από τη Φιλανδία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Έχουν, επίσης, ένα βασικό επιχείρημα που άλλοτε αφορά την «αντιλαϊκή δικαστική μεθόδευση» και άλλοτε την αναγκαιότητα ύπαρξης «επαναστατικών οργανώσεων ένοπλης βίας» (με μικρές διαφοροποιήσεις, π.χ. του Γιωτόπουλου, ο οποίος την περιορίζει χρονικά κυρίως στις μεταπολιτευτικές συνθήκες).

Με την παροχή ρεύματος μέσω τρανζίστορ, προκαλείται επιλεκτικά περιστροφή του κρυστάλλου και πόλωση του φωτός που διέρχεται από μέσα.

Κατά δεύτερον η διάκριση επικυρώνει την ανάδειξη της Ινδίας σε νέα υπερδύναμη στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Και ενώ είναι έκδηλη η προσπάθεια των συγγραφέων να χαρακτηρισθούν (και να αντιμετωπισθούν) αυτά τα κείμενα ως πολιτικά, όλοι τους κατά σύμπτωση (;) ξεχνούν το σημαντικότερο χαρακτηριστικό μιας πολιτικής ανάλυσης: το «διά ταύτα» που λέγανε και οι της «αμυνόμενης» αριστεράς.

Η τεχνολογία των υγρών κρυστάλλων προσφέρει οθόνες λεπτότερες, μικρότερες σε όγκο και ελαφρύτερες, όμως ειδικά σε φθηνότερες οθόνες υπάρχουν προβλήματα απεικόνισης.

Ο ινδικός κλάδος ανάπτυξης λογισμικού αναπτύσσεται με φρενήρεις ρυθμούς. Βλέπετε, δεν μπορούν (τουλάχιστον δημόσια και μέσω μανιφέστων) να μας πουν τι πέτυχε η 27χρονη ένοπλη βία στην Ελλάδα.

Στο μέλλον αναμένεται να επικρατήσουν ακόμα και σε επιτραπέζιους υπολογιστές γραφείου.

Ολόκληρη η χώρα έχει συνεπαρθεί από τον πυρετό της υψηλής τεχνολογίας. Μας έκανε λιγότερο ή περισσότερο ανεξάρτητους;

Ερωτήσεις

Στόχος της ινδικής κυβέρνησης είναι να αυξήσει τα έσοδά της από τον τομέα της πληροφορικής στα 80 δισ. δολ. ως το 2008, από 17 δισ. δολ. που ήταν το 2005, ενώ εκ των 80 δισ. τα 50 δισ. δολ. εκτιμάται ότι θα προέλθουν από εξαγωγές.

Αποδυνάμωσε ή ενίσχυσε τον εχθρό (τον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό»);

- Πώς λειτουργούν οι μονόχρωμες οθόνες με καθοδικό σωλήνα;

Ο Μέρθι γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1946 στην πόλη Καρνατάκα. Βοήθησε τον λαό, πώς και πού;

- Πώς λειτουργούν οι οθόνες με αποχρώσεις του γκρι με καθοδικό σωλήνα;

Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κανπούρ. Ένιωσαν τα «μεγάλα τζάκια» την καυτή ανάσα του επαναστάτη;

- Πώς λειτουργούν οι έγχρωμες οθόνες με καθοδικό σωλήνα;

Ίδρυσε την Infosys το 1981, μαζί με άλλους έξι επαγγελματίες του χώρου της πληροφορικής, ενώ το 1999 έκανε το μεγάλο βήμα, βάζοντας την εταιρεία στον Nasdaq, την αγορά μετοχών υψηλής τεχνολογίας της Νέας Υόρκης.

Αντίθετα…

- Πώς λειτουργούν οι έγχρωμες οθόνες υγρών κρυστάλλων;

Η Infosys είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού της Ινδίας.

Στα μανιφέστα ουδείς «κάνει ταμείο» της 27χρονης δράσης της 17Ν.

Απασχολεί σχεδόν 60.000 ανθρώπους, ενώ η διοίκησή της πιστεύει ότι δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου παγκοσμίως.

Ως αυτό να μην ενδιαφέρει ή να μην είναι το θέμα…

Η περιγραφή αυτή δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα, όπως φάνηκε και πρόσφατα, όταν η Infosys εξασφάλισε, μαζί με μία ακόμη ινδική εταιρεία, παραγγελίες συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ από την ΑΒΝ Amro, προκειμένου να αναβαθμίσουν το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της ολλανδικής τράπεζας.

Για ένα πράγμα είναι ανίκανοι να μιλήσουν: Για το λάθος τους…

Η περασμένη εβδομάδα δεν ήταν όμως ιδιαίτερα καλή για την Infosys, που είδε τη μετοχή της να καταβαραθρώνεται στη Νέα Υόρκη. Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές, παρά την εκτόξευση της καθαρής κερδοφορίας της κατά 31% στα 147 εκατ. δολ. Η απογοήτευση των επενδυτών οφείλεται στο γεγονός ότι ο πήχης των απαιτήσεών τους από την Infosys έχει τοποθετηθεί πολύ ψηλά, ενώ είναι βέβαιοι πως η εταιρεία του Μέρθι μπορεί να δικαιώσει τις προσδοκίες τους.