Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Οικονομική είδηση

( σε κέφια επιχειρηματίες και καταναλωτές :: 5/1/2006 17:27:30) 

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ

Ι. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ (5ος - 10ος αι.)

Σε κέφια επιχειρηματίες και καταναλωτές

Το γαϊτανάκι της Παιδείας

1. Οι συνέπειες της μετανάστευσης των γερμανικών φύλων για την Ευρώπη

Ισχυρή βελτίωση σημείωσε το Δεκέμβριο το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών εκτοξεύτηκε τον ίδιο μήνα σε ζενίθ τριετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτηματικά μετά τα έργα της Συνόδου των υπουργών Παιδείας της Ε.Ε.

Η μεγάλη μετανάστευση των λαών

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος εκτινάχθηκε στις 0,35 μονάδες από 0,14 το Νοέμβριο του 2005.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Κατά τον 4ο και 5ο αιώνα οι Βάρβαροι, όπως ονομάστηκαν τα γερμανικά φύλα και ο ασιατικός λαός των Ούννων, εισβάλλουν στα εδάφη του Ρωμαϊκού Κράτους.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο δείκτης κυμαίνεται πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο και η τιμή του Δεκεμβρίου ήταν η υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2005, οπότε είχε αγγίξει τις 0,39 μονάδες. Οι πιο μεγάλες αλήθειες παραμένουν μέσα μας εντοιχισμένες.

Ο όρος Βάρβαροι χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους, που δήλωναν με τον τρόπο αυτό ότι οι λαοί αυτοί ήταν ξένοι προς τον πολιτισμό τους, και αργότερα υιοθετήθηκε από τους νεότερους ιστορικούς. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις χώρες της περιοχής του ευρώ ανήλθε στο -11 από -13 το Νοέμβριο.

Ασάλευτες σαν επιγραφές.

Σήμερα, το ιστορικό αυτό γεγονός έχει καθιερωθεί να ονομάζεται μεγάλη μετανάστευση των λαών.

Από τους επιμέρους δείκτες ο δείκτης βιομηχανικής εμπιστοσύνης σημείωσε άνοδο δύο μονάδων το Δεκέμβριο (στο -5) κυρίως λόγω των υψηλών προσδοκιών για τα επίπεδα παραγωγής και των παραγγελιών.

Λουκά Αξελού, Σκοτεινό πέρασμα

Τα γερμανικά ή βαρβαρικά βασίλεια ή κράτη και η εξέλιξή τους

Μεγαλύτερη αισιοδοξία χαρακτηρίζει και τον τομέα της λιανικής, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει δύο μονάδες και να ανέρχεται στο -4, χάρη στην πιο αισιόδοξη αποτίμηση των τρεχουσών συνθηκών. Ο καθένας μπορεί να βγάλει - σύμφωνα με τη θέση που κατέχει ή τις θέσεις που υποστηρίζει - τα δικά του συμπεράσματα για τις εργασίες και τα έργα της Συνόδου των υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. ή για την επιτυχία της Αντι-συνόδου του συνδικαλιστικού (και όχι μόνον) πανεπιστημιακού κινήματος.

Ενώ οι Ούννοι τελικά απωθούνται και διασκορπίζονται, τα γερμανικά φύλα εγκαθίστανται μόνιμα στην Ευρώπη και οργανώνονται σε βασίλεια.

Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε το Δεκέμβριο του 2005 στις 100,5 μονάδες από 99,9 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα. Αυτά τα ζητήματα θα εξετασθούν νηφάλια, μόλις καταλαγιάσει ο αχός.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το Οστρογοτθικό, το Βησιγοτθικό και το Φραγκικό.

Οι υπηρεσίες

Ένα είναι βέβαιο.

Όροι-κλειδιά της ενότητας Τα καλά νέα για την Ευρωζώνη δεν σταμάτησαν όμως εκεί, καθώς ανακοινώθηκε ότι ο κλάδος των υπηρεσιών αναπτύχθηκε το Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 23 μηνών, ενώ δημιουργήθηκαν και οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στον τομέα τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.

Πορευόμαστε σε παράλληλα επίπεδα.

Γερμανικά ή βαρβαρικά βασίλεια, Οστρογοτθικό Βασίλειο, Βησιγοτθικό Βασίλειο, Φραγκικό Βασίλειο, Μεροβίγγειοι, Καρολίδες Ο σχετικός δείκτης που καταρτίζει η NTC Research ανήλθε στις 56,8 μονάδες από τις 55,2 που ήταν το Νοέμβριο του 2005.

Οι "αγωνίες" των εξουσιαζόντων με τους αγώνες των (περισσότερων) δασκάλων δεν έχουν πολλά κοινά σημεία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε και στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, με τον ταχύτερο ρυθμό να καταγράφεται για τρίτο συνεχή μήνα στη Γαλλία και τον ασθενέστερο στην Ισπανία.

Δεν τέμνονται, ούτε καν στον τελικό σκοπό.

Οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε προσλήψεις, για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ζήτησης.

Αυτή όμως η διάσταση απόψεων δεν έχει να κάνει μόνο με ζητήματα κοινής ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής πολιτικής.

Η απασχόληση αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2001, με τους ρυθμούς δημιουργίας θέσεων εργασίας να βελτιώνονται και στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Σχηματοποιείται και διογκώνεται μέσα στα ίδια τα σπλάχνα της εθνικής πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση που λειτουργεί με "τριτοκοσμικό τρόπο".

Η μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων απασχόλησης σημειώθηκε στη Γαλλία και η μικρότερη στη Γερμανία. Όσο κι αν ο υπουργός Παιδείας ασχολείται με την αισθητική (του ιδίου, του υπουργείου ή και των μαθητών) έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της ηθικής των Πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών. Και δεν κατανοώ πώς περιμένει να γίνουμε πιστευτοί στην Ευρώπη για τις αγνές και ακαδημαϊκού χαρακτήρα προθέσεις μας όταν το "σύστημα μπάζει" από παντού.

Θ' αρχίσω με ένα από τα κεφάλαια της Λερναίας Ύδρας που φέρει τον τίτλο: Πρυτανικές Αρχές. Εν όψει των επικείμενων πρυτανικών εκλογών (και συνεχίζοντας τον προβληματισμό του συναδέλφου Π. Νούτσου περί των επαγγελματιών πρυτάνεων) αναρωτιέμαι και ταυτόχρονα ρωτάω τον υπουργό Παιδείας:

1. Ισχύει ή όχι η διάταξη του νόμου (άρθρο 6§3α Ν. 2530/97), με βάση την οποία παύονται αυτοδικαίως όσοι πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες, πρόεδροι, αντιπρόεδροι διοικουσών επιτροπών παραβιάζουν το ασυμβίβαστο και ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα; Εάν ναι, δεν γνωρίζει κανέναν από αυτούς που δημόσια και αλαζονικά περιφρονούν τη νομοθεσία και την ακαδημαϊκή δεοντολογία.

2. Είναι θεσμικά και ακαδημαϊκά ανεκτό ένας πρύτανης να μένει 6 χρόνια στη θέση του και μετά να θέλει (και να μπορεί) να εκλεγεί αντιπρύτανης ή ένας πρόεδρος διοικούσας επιτροπής να τυγχάνει και αντιπρύτανης άλλου Πανεπιστημίου, δηλ. να είναι πρύτανης και αντιπρύτανης "ταυτόχρονα";

3. Είναι δυνατό - παρά την επιλεκτική ευαισθητοποίηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου - να εκκρεμούν επί 9 χρόνια δίκες στο Πανεπιστήμιο Θράκης, να μη διώκονται όσοι πρυτάνεις έχουν παίξει/χάσει τα λεφτά του προϋπολογισμού σε repos ή στο Χρηματιστήριο, να μην ελέγχονται οι εταιρείες Αξιοποίησης/Διαχείρισης των ΑΕΙ (πολλές από τις οποίες έχουν μετατραπεί σε "φωλεά σκανδάλων");

4. Είναι - "σοσιαλιστικώς" - ηθικόν πρόεδροι Δ.Σ. να κερδοσκοπούν (πολλαπλώς) με τις υπό προκήρυξιν θέσεις ΔΕΠ ή πρυτάνεις ν' αφήνουν ανέλεγκτους διάφορους ενεργούντες "αντ' αυτών" να μεταγράφουν σε σχολές υψηλής ζήτησης 176 φοιτητές (ενώ ο νόμος επιτρέπει μόνον 16);

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή ο υπουργός δεν παίρνει χαμπάρι (οπότε δεν κάνει γι' αυτή την ευαίσθητη θέση) ή σιωπά/συμπράττει, διότι στην ουσία βασίζεται σ' αυτή την ίδια ομάδα εξουσίας που νέμεται τα ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια. Ίδια πρόσωπα με ίδιους ρόλους και με ίδιον όφελος (σε συνεργασία με "έγκριτους" επ' αμοιβή δημοσιογράφους εκπαιδευτικού ρεπορτάζ) έχουν αλώσει τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων (και όχι βέβαια τις αίθουσες των μαθημάτων) και μέσω αυτών των πρυτανικών αρχών (ανεξαρτήτως της πολιτικής τους ταυτότητας) το υπουργείο Παιδείας ασκεί την "εκπαιδευτική του πολιτική".

Υψηλή πολιτική χαμηλών κινήτρων δεν υπάρχει.

Ή είμαστε με την Ευρώπη ή με τους πελάτες μας (όπως θα 'λεγε και ο Βέγγος).