Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Οικονομική είδηση

( ερευνα του ευρωβαρόμετρου καταρρίπτει τον ισχυρισμό της ότι έχει αντιστρέψει το κακό οικονομικό κλίμα ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση :: 20/1/2006 18:47:53) 

Οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι η ανεργία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, άποψη που συγκεντρώνει το 60% των "ψήφων".

Εκρηκτικό κοκτέιλ

ΕΡΕΥΝΑ

Ερευνα του Ευρωβαρόμετρου καταρρίπτει τον ισχυρισμό της ότι έχει αντιστρέψει το κακό οικονομικό κλίμα Ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση

Τρεις βόμβες στον προϋπολογισμό, καμπανάκι για πληθωρισμό

Να συγκεντρώσετε στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Benjamin Franklin.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά της είναι η αντιστροφή του κακού οικονομικού κλίματος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, καθώς το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο αποκάλυψε ότι πάνω από το 60% των Ελλήνων πιστεύει πως η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί το 2006.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Προσπαθήστε να βρείτε γκραβούρες εποχής και σχετικές εικόνες.

Η συγκεκριμένη έρευνα έλαβε χώρα το φθινόπωρο του 2005, προτού δηλαδή γίνουν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στα εργασιακά θέματα -αρχής γενομένης από τις ΔΕΚΟ- οπότε μπορεί κανείς να υποθέσει ότι μεσολάβησε η περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος μεταξύ των πολιτών.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στην οικονομία, που δοκιμάζεται λόγω του επικείμενου πολέμου και της κακοκαιρίας.

Να συνθέσετε μια εργασία έκτασης 5 περίπου σελίδων και να την παραδώσετε στον καθηγητή σας.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του Ευρωβαρομέτρου, που μετρά τις τάσεις της κοινής γνώμης στα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ότι στην ιεράρχηση των προβλημάτων τους οι Έλληνες τοποθετούν στις πρώτες τρεις θέσεις ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης εξέπεμψε χθες σήμα κινδύνου για τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι "χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση, ετοιμότητα, έλεγχος και αποτελεσματικότητα, ώστε να μην αφήσουμε τον πληθωρισμό να πάρει διαστάσεις".

Νο 1 Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Την ίδια ώρα, όμως, έντονες πιέσεις δέχεται και ο προϋπολογισμός, με τις δαπάνες να ξεφεύγουν και τα έσοδα να απειλούνται με υστέρηση, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να διογκώνεται.

Τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους πρέπει να τους νιώθει ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι η ανεργία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, συγκεντρώνοντας το 60% των "ψήφων".

Το εκρηκτικό κοκτέιλ του πολέμου και της κακοκαιρίας συμπληρώνουν οι υπερβάσεις στις δαπάνες των έργων της Ολυμπιάδας.

Μάλιστα το 64% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης θα είναι δυσμενείς το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ, αν εξαιρέσει κανείς το 23% των ερωτηθέντων που προβλέπει στασιμότητα, η ομάδα των αισιόδοξων αρκείται στο ρόλο της μειοψηφίας με 11%.

Απανωτές συσκέψεις

Όσον αφορά τις προσωπικές επαγγελματικές προοπτικές τους, οι Έλληνες βλέπουν σε ποσοστό 19% με φόβο το εργασιακό τους μέλλον, πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν στο επόμενο δωδεκάμηνο, ένα 58% διαβλέπει στασιμότητα, ενώ μόλις το 18% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το 2006 θα αποδειχθεί ευνοϊκότερο για τα επαγγελματικά του.

Το σκηνικό προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να συγκαλούνται απανωτές συσκέψεις, προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των νέων προβλημάτων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Την κατάσταση εξέθεσε χθες στον Πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος δήλωσε στη συνέχεια ότι η ελληνική οικονομία υφίσταται αυτό τον μήνα δύο δοκιμασίες: Πρώτον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν διαταράξει, όπως είπε, την οικονομική και κοινωνική ζωή σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας και έχουν προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις.

Τη δεύτερη και την τρίτη θέση στη λίστα των προβλημάτων των Ελλήνων καταλαμβάνουν η ευρύτερη οικονομική κατάσταση (42%) και η ακρίβεια (36%), ήτοι τα θέματα που διαχειρίζονται οι Γιώργος Αλογοσκούφης και Δημήτρης Σιούφας ως υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης αντίστοιχα.

Δεύτερον, την αβεβαιότητα της πολεμικής σύρραξης, η οποία πυροδοτεί τις τιμές του πετρελαίου.

Η απαισιοδοξία των Ελλήνων αποκαλύπτεται επίσης από τις απαντήσεις τους στα εξής ερωτήματα:

Τρεις πονοκέφαλοι

- Στο ερώτημα πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία τους επόμενους 12 μήνες το 63% των Ελλήνων απαντά "χειρότερα", ένα 24% εκτιμά ότι η κατάσταση θα παραμείνει στάσιμη, με το ποσοστό των αισιόδοξων να περιορίζεται στο πενιχρό 12% του συνόλου των ερωτηθέντων. Αναλυτικά, σύμφωνα και με πληροφορίες από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το νέο σκηνικό συνθέτουν τα εξής προβλήματα:

Σε ό,τι αφορά τα του οίκου τους, οι Έλληνες εμφανίζονται εξίσου απαισιόδοξοι:

1. Η προοπτική του πολέμου, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου και επιβάρυνση του πληθωρισμού.

Το 30% πιστεύει ότι τα οικονομικά της οικογένειάς του θα επιδεινωθούν στο επόμενο δωδεκάμηνο, οι μισοί βλέπουν τα πράγματα να μένουν ως έχουν, ενώ μόλις ένας στους πέντε πιστεύει ότι το άμεσο μέλλον θα φέρει καλύτερες ημέρες.

Επιπλέον, η διεθνής ύφεση χτυπά καμπανάκι για τον ελληνικό τουρισμό και τις εξαγωγές και τα στελέχη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν πλέον σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος.

Οι Έλληνες αποδεικνύονται μάλιστα ο πλέον απαισιόδοξος λαός της Ε.Ε. των "15" παλαιών κρατών-μελών (δηλαδή προ της τελευταίας διεύρυνσης), καθώς μόνον οι Πορτογάλοι διακατέχονται από μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα για το μέλλον.

Μία υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, αλλά και σε μείωση των φορολογικών εσόδων, δηλαδή, σε μεγαλύτερο έλλειμμα.

Είναι ενδεικτικό ότι το 35% των συμπατριωτών μας βρίσκει τη σημερινή ζωή του καθόλου (10%) ή ελάχιστα ικανοποιητική (25%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. των "25" δεν ξεπερνά το 20%.

2. Η κακοκαιρία, η οποία έχει βάλει φωτιά στις τιμές των οπωροκηπευτικών, αλλά τώρα πλέον απειλεί και τον προϋπολογισμό, λόγω των μεγάλων ζημιών που έχει προκαλέσει σε έργα υποδομής και καλλιέργειες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, οι ζημιές, για την αντιμετώπιση των οποίων η κυβέρνηση θα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ.

3. Η Ολυμπιάδα του 2004 και οι υπερβάσεις που σημειώνονται στους προϋπολογισμούς των σχετικών έργων. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμά ότι οι υπερβάσεις αυτές θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της συγκράτησής τους.

Επιβάρυνση

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο προϋπολογισμός οδηγείται σε μια επιβάρυνση 1,8 δισ. ευρώ, μόνο από την αποκατάσταση των ζημιών της κακοκαιρίας και τις υπερβάσεις στα έργα της Ολυμπιάδας. Ωστόσο, ένα μέρος των ζημιών υπολογίζεται ότι θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει για τέτοιες περιπτώσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης έδωσε χθες στην Επίτροπο Μ. Σρέγιερ, που βρισκόταν στην Αθήνα, επιστολή με την οποία της ζητά να υποστηρίξει το αίτημα για κοινοτική ενίσχυση, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η πλήρης καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί ώς το τέλος Φεβρουαρίου και ότι οι σχετικοί αναλυτικοί φάκελοι θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμέσως μετά.

Προς το 3,5% ο πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έγινε χθες σύσκεψη, με συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδη και Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου, όπου εξετάσθηκαν τρόποι αντιμετώπισής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δείκτης κινείται απειλητικά προς το 3,5% τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω των οπωροκηπευτικών, όπου οι ανατιμήσεις φτάνουν έως και το 92%. Παράλληλα, τον τιμάριθμο φουντώνει το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο έχει φτάσει να πωλείται ώς και 42 λεπτά το λίτρο.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ, για τις υπερβολικές αυξήσεις. Αρμόδια στελέχη, εξάλλου, απέκλειαν το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ξεχάστε το πλεόνασμα

Πίεση, δεν ασκείται μόνο στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού, αλλά και σ' αυτό των εσόδων. Τα έσοδα αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά, αν υποχωρήσει τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνουν ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για τα έσοδα κινείται σε οριακά πλαίσια και δεν υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί πλεόνασμα εσόδων. Ενδεχόμενη υστέρηση στον ρυθμό ανάπτυξης θα εκδηλωθεί, επομένως, αμέσως με υστέρηση εσόδων.

Ήδη, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θεωρούν ότι το έλλειμμα του 0,9% του ΑΕΠ, που προβλέπει ο προϋπολογισμός, είναι ανέφικτο. Το πιθανότερο είναι ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 1% και ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μην ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, όμως, θα επηρεασθεί και το δημόσιο χρέος, το οποίο δεν θα υποχωρήσει με τον προβλεπόμενο ρυθμό του 5% του ΑΕΠ.

Για τις έκτακτες δαπάνες θα επιστρατευθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο θα περικοπούν δαπάνες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία. Κατά τον κ. Πάχτα, οι περικοπές δεν θα αφορούν το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά μόνο το εθνικό σκέλος του προγράμματος.

Επίσης, θα περικοπούν δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον τακτικό προϋπολογισμό.