Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Οικονομική είδηση

( συμβιβάζονται τα διεστώτα; ) 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Οι Χετταίοι

Συμβιβάζονται τα διεστώτα;

Αρχαία παλαίστρα με δώδεκα γωνίες!

Το κράτος των Χετταίων.

Προσπάθειες για συγκερασμό των διαφορετικών εκτιμήσεων για τον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική καταβάλλει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, αβεβαιότητα επικρατεί για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις

Μια δωδεκάγωνη ρωμαϊκή παλαίστρα, κτίσματα και ειδώλια 8.000 ετών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και άμαξες του 1ου μ.Χ. αιώνα είναι τα εντυπωσιακά ευρήματα των φετινών ανασκαφών στη Βόρεια Ελλάδα

Η Μικρά Ασία, κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., γίνεται η έδρα ενός λαού ινδοευρωπαϊκής καταγωγής, των Χετταίων.

Αθήνα.-

ΒΙΚΥ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στην αρχή ήταν ανοργάνωτοι και χωρισμένοι σε αλληλομαχόμενες φυλές, αργότερα όμως ενώθηκαν και ίδρυσαν ένα ισχυρότατο κράτος με πρωτεύουσα τη Χαττούσα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά λύσεις για την οικονομική πολιτική του 1999,δεδομένων των διαφωνιών που υπάρχουν σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο.

Το ασπρόμαυρο ψηφιδωτό δάπεδο στην είσοδο της ρωμαϊκής (δωδεκάγωνης!) παλαίστρας του Δίου Πιερίας

Οι Χετταίοι είχαν γραφή, ενώ πινακίδες που βρέθηκαν στη Χαττούσα μας δίνουν ένα πλήθος ιστορικών πληροφοριών.

Τα προβλήματα που υπάρχουν φαίνεται ότι θα συζητηθούν όχι στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά σε ολιγομελή ομάδα κυβερνητικών στελεχών έτσι ώστε οι διαφωνίες που υπάρχουν να μετριαστούν και παράλληλα να μεταδοθεί ένα κλίμα ενότητος του κόμματος και της κυβέρνησης.

Την αναγέννηση του κλασικού πολιτισμού οραματίζονταν, όπως φαίνεται, οι Ρωμαίοι αρχιτέκτονες του θρησκευτικού κέντρου των αρχαίων Μακεδόνων, του Δίου Πιερίας.

Η μεγάλη ακμή του κράτους των Χετταίων σημειώνεται στα μέσα της 2ης χιλιετίας, οπότε έχουν υπό την εξουσία τους σχεδόν ολόκληρη τη Μικρά Ασία, τη Βόρεια Μεσοποταμία και τη Βόρεια Συρία.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων, οι οποίες θα αποτελούν το συγκερασμό διαφορετικών εκτιμήσεων τόσο σε θέματα ουσίας, όσο και σε δευτερεύοντα θέματα.

Για τη νέα πόλη του 2ου μ.Χ. αιώνα, που αναδύεται στην περιοχή, οι σχεδιαστές και διαμορφωτές της χρησιμοποίησαν στοιχεία και υλικά των ελληνιστικών χρόνων (κίονες, βάθρα μνημείων κ.ά.).

Κατά την περίοδο αυτή αναπτύσσουν διπλωματικές σχέσεις με τους Μυκηναίους, τους Αχιγιάβα (Αχαιούς) των πινακίδων της Χαττούσα.

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς το κυβερνών κόμμα προέρχεται από μία εκλογική ήττα στις νομαρχιακές εκλογές που ασφαλώς εγείρει ζητήματα αλλαγής της οικονομικής πολιτικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αμφισβητηθεί ο στόχος για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, με την υλοποίηση όλων των κριτηρίων της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των ανασκαφών που διενεργεί τριάντα σχεδόν χρόνια τώρα ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής και παρουσιάζει σήμερα στο πλαίσιο της ΙΣΤ' αρχαιολογικής συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, η αγορά του Δίου στον 2ο μ.Χ. αιώνα μετατοπίζεται προς τα ιερά, ενώ στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν και νέα μεγάλα συγκροτήματα λουτρών, αγάλματα των ελληνιστικών χρόνων που χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά, νέο θέατρο με μνημειακή πρόσοψη αγαλμάτων δημοσίων προσώπων κ.ά.

Προς τα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. οι επιδρομές των «λαών της θάλασσας»*, που κυριολεκτικά ανέτρεψαν την πολιτική και εμπορική τάξη στην ανατολική Μεσόγειο, διέλυσαν το κράτος των Χετταίων.

Οι στόχοι που θέτει ο προϋπολογισμός για το 1999 είναι αρκετά φιλόδοξοι ως προς τις δαπάνες, αφού οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν καθυστερήσεις και οι οποίες θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για τη μείωση των δαπανών.

Στον χώρο της νέας ρωμαϊκής αγοράς εντοπίστηκε ένα σπάνιο δωδεκάγωνο κτίριο παλαίστρας του 2ου αιώνα μ.Χ., συνολικής έκτασης περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων, με ασπρόμαυρα ψηφιδωτά στο δάπεδο της εισόδου του (διαστάσεων 4Χ1,5μ.), τα οποία απεικόνιζαν αθλητικές εκδηλώσεις, σκηνές από το ζωικό και φυτικό βασίλειο, καθώς και γεωμετρικά σχήματα.

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αφού τα επιτόκια θα διαμορφώνονται από την αγορά και δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν μειώσεις ανάλογες με αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα σύγκλισης.

Ταφή… αμαξών

Ακόμη δεν είναι σίγουρο κατά πόσο θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Οι άμαξες (σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση η εγχάρακτη μεταλλική διακόσμηση) και οι σκελετοί των αλόγων που την έσερναν και ετάφησαν μαζί της βρέθηκαν στον Έβρο

Το πρόγραμμα σύγκλισης, όπως είναι γνωστό προβλέπει για φέτος 600 δισ. δρχ. τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να εισπράξει κατά μεγάλο μέρος από το τρίτο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ που μετοχοποιείται.

Μαζί με τα άλογα που έσερναν την άμαξα-νεκροφόρα θάβονταν οι Ρωμαίοι αξιωματούχοι και γαιοκτήμονες στις αρχές του πρώτου μεταχριστιανικού αιώνα στη Θράκη.

Για το 1999 τα έσοδα προβλέπονται σε 300 δισ. δρχ., και το 2000 γύρω στα 200 δισ. δρχ.

Δύο εντυπωσιακά διακοσμημένες, με χάλκινα στοιχεία, άμαξες και και μία τρίτη, με επάργυρα κοσμήματα ήρθαν στο φως στη διάρκεια των ανασκαφών που διενεργεί, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε ταφικό τύμβο του Βόρειου Έβρου η ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής.

Ο προϋπολογισμός στηρίζεται και στα πλεονάσματα τα οποία θα δημιουργηθούν από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου τομέα και κυρίως τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο τύμβος, ένας από τους μεγαλύτερους της περιοχής (με διάμετρο 60 μέτρα), βρίσκεται κοντά στο χωριό Μικρή Δοξιπάρα του Έβρου.

Πρόκειται για την "άσπρη" τρύπα του προϋπολογισμού η οποία καλύπτει σημαντικό μέρος από το έλλειμμα.

Σε δύο σημεία του αποκαλύφθηκαν τετράτροχες άμαξες μαζί με τους σκελετούς αλόγων, τα οποία, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο, έσερναν την άμαξα με τους νεκρούς, για να καούν στην πυρά.

Έτσι με βάση τον προγραμματισμό για το 1998 το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 895 δισ. δρχ., το 1999 στα 958 δισ., το 2000 στα 990 δισ. και το 2001 πάνω από 1 τρισ. δρχ.

Στη συνέχεια θανατώνονταν κι εκείνα, για να ταφούν με τον νεκρό, τα κτερίσματα και την άμαξα.

Πάντως τα στοιχεία του προϋπολογισμού περιέχουν στοιχεία αβεβαιότητος, καθώς η διεθνής συγκυρία από τη μια πλευρά και τυχόν αποτυχία σε ορισμένους στόχους καθιστούν επισφαλείς τις προβλέψεις.

Στην πρώτη άμαξα μάλιστα βρέθηκε και ο σκελετός ενός σκύλου.

Οι δύο καύσεις που εντοπίστηκαν διαπιστώθηκε (από τα κτερίσματα) πως ανήκαν σε άνδρα και γυναίκα αντίστοιχα. Πρόκειται, όπως εικάζουν οι αρχαιολόγοι, για οικογενειακό τάφο πλούσιας οικογένειας της ρωμαϊκής επαρχίας, με έδρα την Αδριανούπολη.

Σπίτια και ειδώλια 8.000 ετών

Ειδώλιο μητέρας βρεφοκρατούσας, ηλικίας 8.000 ετών, από τη διακρατική ανασκαφή στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Ομοιώματα σπιτιών της Νεολιθικής εποχής (περί το 5.500 - 6.000 π.Χ.), αγγεία και ειδώλια εντόπισαν Έλληνες και Βούλγαροι αρχαιολόγοι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Από τα ευρήματα ξεχώρισαν δύο ειδώλια ως νέοι εικονογραφικοί τύποι. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο κ. Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, πρόκειται για ένα ειδώλιο μητέρας βρεφοκρατούσας και ένα ακόμη, που αποδίδει δύο μορφές ενωμένες σε ένα σώμα: «Ο τύπος του δικέφαλου ειδωλίου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο νεολιθικός πρόγονος του εικονογραφικού τύπου της δυάδας μητέρας-κόρης, που εμφανίστηκε στον μυκηναϊκό κόσμο και αποκρυσταλλώθηκε στην κλασική αρχαιότητα ως δυάδα Δήμητρας και Κόρης». Στους αρχαιολόγους «μίλησαν» και δύο αποσπασματικά σωζόμενα μικρογραφικά ομοιώματα οικιών, που έδειξαν ότι υπήρχε μια μικρή βεράντα προς το δίχωρο εσωτερικό του κτιρίου.