Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Κριτική βιβλίου

( τίτλος: το νέο τοπίο της ανάπτυξης ) 

Τίτλος: Το Νέο Τοπίο της Ανάπτυξης «Λευκός» Φλεβάρης αλλά τα χειρότερα έρχονται…

Η τέχνη

Συγγραφέας: Νίκος Χριστοδουλάκης Εκδόσεις: Καστανιώτη

Επιδείνωση του καιρού από την Κυριακή το απόγευμα

Η τέχνη, δηλαδή η δημιουργία αντικειμένων και κατασκευών που δεν καλύπτουν μόνο βασικές ανάγκες και δραστηριότητες για την επιβίωση, όπως η διατροφή, αλλά έχουν και διακοσμητικό ή συμβολικό χαρακτήρα, πρωτοεμφανίζεται κατά τα τέλη της παλαιολιθικής περιόδου.

Τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, ανεργίας, καθώς και επαναχάραξης των ορίων του κράτους και της οικονομίας αποτελούν το αντικείμενο μελέτης του εν λόγω βιβλίου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Στα έργα τέχνης αυτής της περιόδου περιλαμβάνονται ζωγραφικές παραστάσεις και αγαλματίδια από πηλό, κόκκαλο ή λίθο.

Μάλιστα, η απαίτηση για κοινωνικό έλεγχο, διαφάνεια και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη υπαγόρευσε την ανάγκη για ένα νέο ρόλο του κράτους στην οικονομία, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει μία ισχυρή συνιστώσα αποκρατικοποιήσεων.

«Λευκό μήνα». Έτσι χαρακτηρίζουν οι μετεωρολόγοι τον φετινό Φεβρουάριο - μέχρι τώρα τουλάχιστον. Σφοδρές συνεχόμενες χιονοπτώσεις πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όσο για τις επόμενες ημέρες, τα νέα δεν είναι αισιόδοξα.

Καλλιτεχνικά δημιουργήματα αποτελούν επίσης τα κοσμήματα, όπως περιδέραια, βραχιόλια, σκουλαρίκια και άλλα.

Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα φαίνεται να έχει αποκολληθεί από την οικονομική στασιμότητα και να κινείται πλέον με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σημαντικά, οδικά κυρίως, προβλήματα

Σε πολλές ευρωπαϊκές παλαιολιθικές θέσεις έχουν βρεθεί σπηλαιογραφίες, δηλαδή εικόνες ζώων και σπανίως ανθρώπων ζωγραφισμένες με χρώματα ή χαραγμένες στα τοιχώματα των σπηλαίων.

Η σύγκλιση προς την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης, η αξιοποίηση των νέων ευκαιριών συνεργασίας στα Βαλκάνια, η αλλαγή του ρόλου του κράτους και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του συνθέτουν ένα νέο τοπίο για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας. Από την Κυριακή το απόγευμα θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο ο καιρός, σύμφωνα πάντα με τις προγνώσεις.

Οι παλαιολιθικές παραστάσεις έχουν, μάλλον, μαγική ή συμβολική σημασία και εκφράζουν την αντίληψη των παλαιολιθικών ανθρώπων για το μυστήριο της δημιουργίας της ζωής, την αγωνία για την επιβίωση (εξασφάλιση ζωής) και το θάνατο.

Αξιοποιώντας τις νέες αυτές δυνατότητες, η Ελλάδα μπορεί να θεμελιώσει μία νέα προοπτική κοινωνικής ευημερίας.

Πυκνό χιόνι έπεφτε χθες, ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στα βόρεια προάστια της Αθήνας οι σκεπές είχαν ασπρίσει.

Κατά την εποχή αυτή πιστεύεται ότι ξεκινά και η δημιουργία της θρησκείας, η πίστη δηλαδή σε κάποιες δυνάμεις που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων.

"Όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεπεράσουμε τόσο τις πρακτικές του κρατισμού και της επιχειρηματικής αδράνειας που οδήγησαν στη στασιμότητα όσο και τις επαγγελίες για μονομερή κυριαρχία των αγορών, τις οποίες είδαμε συχνά να προκαλούν εκτεταμένο και αξεπέραστο κοινωνικό κόστος.

Χιόνι έπεσε για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ακόμα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τότε ξεκινά και η ταφή των νεκρών.

"Το εν λόγω βιβλίο περιγράφει μία σειρά από δημόσιες πολιτικές για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, την απασχόληση, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις υποδομές, την παιδεία, τη διοίκηση, την τεχνολογία", υπογραμμίζει ο συγγραφέας στο πρόλογο.

Οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν και μεγάλη διάρκεια, κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, στο Πήλιο, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο.

Αναπαράσταση σπηλαιογραφίας

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικές αυτές προάγουν την ανάπτυξη και την ευημερία στη χώρα μας και της επιτρέπουν να έχει μία ισχυρή παρουσία στο νέο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται από την παγκοσμιοποίηση, την αναδυόμενη δυναμική των Βαλκανίων και τη νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης.

Όπως εξηγεί ο επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου, μετεωρολόγος κ. Κώστας Λαγουβάρδος, το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας οφείλεται στην αλληλεπίδραση δύο βαρομετρικών συστημάτων, ακριβώς πάνω από τη χώρα μας. «Ένας ισχυρός αντικυκλώνας από τα Βόρεια Βαλκάνια κινήθηκε νότια πριν από μερικές ημέρες και «συνάντησε» πάνω από την Ελλάδα ένα βαρομετρικό χαμηλό που βρισκόταν ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με τη «συνάντηση» των δύο συστημάτων, αναφέρει ο μετεωρολόγος, δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή μας. «Η ύπαρξη αυτών των μαζών, ειδικά στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, έδωσε όλες αυτές τις ημέρες την απαραίτητη ποσότητα υδρατμών για τη δημιουργία της βροχής και του χιονιού».

Ο ρόλος των βουνών

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, με τσουχτερό κρύο θα κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα

Σημαντικό ρόλο στη γεωγραφική κατανομή του χιονιού παίζει και η κατανομή των οροσειρών της Ελλάδας. «Έτσι, τα βουνά του Πηλίου, της Εύβοιας και της Αττικής ευνοούν τις χιονοπτώσεις, λόγω της θέσης τους», επισημαίνει ο μετεωρολόγος. «Άλλες φορές τα βουνά μπορούν να σταματήσουν τελείως τα φαινόμενα στην πλευρά που δεν επηρεάζεται από τον αέρα. Κάτι τέτοιο συνέβη και χθες στην Αττική. Ενώ χιόνιζε συνεχώς στην Πεντέλη, στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια οι καιρικές συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές».

«Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε και τις ευεργετικές συνέπειες του χιονιού», λέει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Ανδρέας Λαζάνης. «Το χιόνι είναι ο κύριος τροφοδότης των υπόγειων νερών, ενώ προστατεύει ευεργετικά τα φυτά και τους σπόρους στο έδαφος από τον παγετό, ο οποίος ευνοείται πολύ από τη νυχτερινή ακτινοβολία του εδάφους», συμπληρώνει.

Οδικά προβλήματα

Πάντως, οι χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σημαντικά, οδικά κυρίως, προβλήματα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά του Νομού Θεσσαλονίκης ήταν απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Τα αυτοκίνητα κινούνταν με αντιολισθητικές αλυσίδες στα ορεινά των Νομών Χαλκιδικής, Πιερίας και σε σημεία του Νομού Κιλκίς, όπως και σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα.

Στη Δυτική Μακεδονία το θερμόμετρο έδειξε τους -3, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα τους -4. Προβλήματα στους δρόμους υπήρχαν από τις προχθεσινές χιονοπτώσεις και με αλυσίδες κινούνταν τα αυτοκίνητα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών, στη Βίγλα, το Βίτσι και το Νεστόριο Καστοριάς. Αντίστοιχα προβλήματα υπήρχαν και στη Νότια Ελλάδα.

Όσο για τις επόμενες πέντε ημέρες, τα νέα δεν είναι αισιόδοξα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, η κακοκαιρία θα επιμείνει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το ίδιο και το τσουχτερό κρύο. Από την Κυριακή το βράδυ, μάλιστα, αναμένεται νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις βοριάδες. Στην Αθήνα οι επόμενες δύο ημέρες θα κυλήσουν, σύμφωνα πάντα με την ΕΜΥ, με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονόνερο στα βόρεια προάστια και βορειοανατολικούς, μέτριους έως ισχυρούς, ανέμους.