Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( εικόνες και ντοκουμέντα πλάι στις ράγες :: 11/1/2006 21:51:19) 

Οι εν λόγω εκδηλώσεις αφορούν τους σιδηροδρόμους της Θεσσαλίας και γενικότερα της Κεντρικής Ελλάδας.

ΟΚΤΑΒΑ

6. Ποια στάση κράτησαν οι Ρωμαίοι απέναντι στη θρησκεία των Ισραηλιτών;

Δύο εκθέσεις και ένα λεύκωμα για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους

Παρεΐστικα τραγούδια

Και στη χώρα τους και όπου βρέθηκαν στη Διασπορά οι Ισραηλίτες έδειχναν μεγάλη αφοσίωση, σοβαρότητα και ευαισθησία για τη θρησκεία τους και τη θρησκευτική τους ζωή.

Εικόνες και ντοκουμέντα πλάι στις ράγες

Χ.Π.

Η λατρεία τους στις συναγωγές, η τήρηση του Σαββάτου και όλων των θρησκευτικών τους παραδόσεων, η μεταξύ τους ενότητα και αλληλεγγύη εντυπωσίαζαν τους άλλους λαούς.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Φρεσκάδα, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, ωραίες φωνές, τραγούδια που έχουν την αμεσότητα αυθεντικών λαϊκών που έχουν δοκιμαστεί πρώτα σε ζωντανές εμφανίσεις.

Με βάση όλα αυτά, και ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους Ρωμαίους, κατόρθωσαν τα εξής:

Της ΕΛΣΑΣ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η Οκτάβα είναι ένα συγκρότημα που έρχεται από την Κρήτη και το «Άγγιγμα Μιας Χορδής» (Eros Music) είναι το πρώτο τους άλμπουμ. • Εξασφαλίστηκε στους Ισραηλίτες το δικαίωμα να αναγνωρίζονται ως "ιδιαίτερο έθνος" και η θρησκεία τους ως "επιτρεπόμενη" σε ολόκληρη την αυτοκρατορία.

Μπορεί το Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής" του δήμου Καλαμαριάς να παραμένει ουσιαστικά άστεγο, όμως μεγάλο μέρος της συλλογής του "ταξιδεύει" σε δύο χώρους μέσα από δύο εκθέσεις.

Παρόλα αυτά, μην περιμένετε νέους Χαΐνηδες ή νέο Λουδοβίκο των Ανωγείων.

• Η μονοθεϊστική ισραηλιτική θρησκεία έγινε παντού σεβαστή και οι Ισραηλίτες απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση που ίσχυε παντού να λατρεύουν τον αυτοκράτορα ως θεό.

"Οι σιδηρόδρομοι της Κεντρικής Ελλάδας (1869-1969)" και "Οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι (1881-1955)" θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο λιμάνι και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης αντίστοιχα.

Τα τραγούδια τους, αν και σε ορισμένα σημεία έχουν ένα λεπτό κρητικό άρωμα, διέπονται εν γένει από μια πιο ελεύθερη γραφή που δεν περιορίζεται γεωγραφικά.

Συμφωνήθηκε μόνο να προσφέρουν στον Ναό της Ιερουσαλήμ δύο φορές την ημέρα θυσίες υπέρ του αυτοκράτορα και της Ρώμης.

Η έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας είναι η εναρκτήρια για το 2006 (ενώ προετοιμάζεται για τη 18η Φωτοσυγκυρία στις 25/2-25/3) αλλά και για το θεματικό κύκλο "Συλλογές-Συλλέκτες", ο οποίος, όπως ανέφερε χθες κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Ιωακειμίδης, αναμένεται να κορυφωθεί με την οργάνωση συμποσίου το 2008 στη Θεσσαλονίκη.

Το ζεϊμπέκικο που ερμηνεύει ο Δημήτρης Μητροπάνος είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, ενώ επιτυχημένο είναι και το «κάστινγκ» της Ερωφίλης στα συγκεκριμένα τραγούδια.

• Στην Ιερουσαλήμ δεν επιτρεπόταν να τελούνται ξένες λατρείες.

Την έκθεση στο ΜΦΘ θα εγκαινιάσει αύριο, στις 8 μ.μ, ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, ενώ την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιανουαρίου ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης θα εγκαινιάσει στο ΜΙΕΤ (Β. Όλγας 108) το δεύτερο τμήμα της έκθεσης.

Εξαίρεση έγινε μόνον για τον στρατώνα της ρωμαϊκής φρουράς στον πύργο Αντωνία.

Εικόνες και βιβλία

Θα λέγαμε ότι πρόκειται για εκθέσεις που αφορούν κυρίως τους ερευνητές. Ντοκουμέντα από την ιστορία των σιδηροδρόμων της Ελλάδας και εικόνες από ένα άγνωστο στους νεότερους τοπίο.

Τριακόσια φωτογραφικά έργα σε ψηφιακή αναπαραγωγή πλαισιώνουν πέντε ενότητες με ενδιαφέροντα στιγμιότυπα της ιστορικής διαδρομής κατασκευής των σιδηροδρόμων, εικόνες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που κυλούσε παράλληλα, λευκώματα, έγγραφα, συμβάσεις και μετοχές των σιδηροδρομικών και κατασκευαστικών εταιρειών.

Μάλιστα στις 14 Ιανουαρίου, στις 12 μ., στο χώρο του Μουσείου θα γίνει παρουσίαση των τεσσάρων τόμων της Ιστορίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων από το βουλευτή Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρύτανη του ΑΠΘ Ιωάννη Αντωνόπουλο, την καθηγήτρια Νεοελληνικής Ιστορίας του ΑΠΘ Άρτεμη Ξανθοπούλου-Κυριακού και την καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γερόλυμπου-Καραδήμου.

Επόμενα σχέδια

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καλεμκερής, αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες δύο εκθέσεις, που θα αφορούν τα τρένα της Πελοποννήσου και της Βορείου Ελλάδος, καθώς και η έκδοση άλλων τριών βιβλίων για την περίοδο από τη δημιουργία του ΟΣΕ και έπειτα και πέντε-έξι μικρότερων για τις μηχανές των τρένων.

Το υλικό αυτό δεν είναι η μόνη περιουσία του μουσείου "Χρήστος Καλεμκερής", που δημιουργήθηκε το 2001. Η συλλογή του διαθέτει επίσης φωτογραφικό υλικό από το 1839 μέχρι και σήμερα με σημαντικά θέματα Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, αρχείο από τους βαλκανικούς και τους δύο παγκόσμιους πολέμους, καθώς και από τις αρχαιότητες της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας.

Μολονότι τα γραφεία του μουσείου στεγάζονται σε ένα διαμέρισμα στην οδό Αιγαίου 100 και ο δήμος Καλαμαριάς τού έχει παραχωρήσει και άλλα διαμερίσματα, βρίσκεται σε αναμονή, έως ότου αναπαλαιωθεί το τριώροφο κτίριο των Κοιτώνων στην περιοχή του στρατοπέδου "Κόδρα", που θα αποτελέσει το επίσημο σπίτι του. Σε αυτό το χώρο αναμένεται να φιλοξενηθούν επίσης βιβλιοπωλείο και εκδοτικός οίκος, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και ιστοσελίδα του μουσείου, όπως τόνισε ο κ. Καλεμκερής.