Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( διαμάντια στη λάσπη :: 4/1/2006 18:12:10) 

Διαμάντια στη λάσπη

Χρηματαγορές

γ) Επιστήμη και Παλαιά Διαθήκη: μια σύγκρουση που έχει πια ξεπεραστεί

γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗΣ

Άνοδος εξ αντανακλάσεως

Διαβάζοντας το βιβλικό κείμενο της δημιουργίας του κόσμου σίγουρα νιώθουμε έκπληξη μπροστά στην εικόνα που έχει ο συγγραφέας του για το σύμπαν.

"Τον χειμώνα δεν γίνονται καλές μεταγραφές, παρά μόνο… μπαλώματα" λένε οι παροικούντες την ποδοσφαιρική Ιερουσαλήμ και για να στηρίξουν τη θεωρία τους, υποστηρίζουν πως "τέτοια εποχή μόνο φθηνούς και δανεικούς παίκτες μπορεί να αποκτήσει κανείς.

Η Σοφοκλέους ακολούθησε την πορεία των ξένων αγορών και ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 2,15% σε πέντε συνεδριάσεις

Είναι τόσο διαφορετική απ' αυτή που έχουμε σήμερα εμείς!

Και κατά συνέπεια ο κίνδυνος να προκύψουν… παλτά, είναι μεγάλος".

Με τις ανησυχίες για τα θεμελιώδη στοιχεία της διεθνούς οικονομίας να παραμένουν, οι επενδυτές, τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και στα αμερικανικά χρηματιστήρια, προεξόφλησαν στην περίοδο 14/3/2003 - 20/3/2003 έναν σύντομο πόλεμο στο Ιράκ. Κι όμως, μια τέτοια περίπου εικόνα για το σύμπαν (= κοσμοείδωλο) είχαν οι άνθρωποι της Μεσογείου για αιώνες.

Εξ ορισμού, η χειμωνιάτικη περίοδος είναι δυσκολότερη για μεταγραφές: περιορισμένη χρονικά (ένας μήνας τον χειμώνα, τρεις το καλοκαίρι) σε διεθνές επίπεδο πλέον, αλλά και με δεδομένο την άρνηση της πλειοψηφίας των ομάδων να παραχωρούν παίκτες όσο βρίσκονται σε πλήρη αγωνιστική δράση.

Ο Γ.Δ. του ΧΑΑ χωρίς ιδιαίτερες δυνάμεις, ακολούθησε εν μέρει την ανοδική κατεύθυνση των ξένων αγορών, παρουσιάζοντας κατά την παραπάνω περίοδο περιορισμένη άνοδο κατά 2,15%. Ας προσπαθήσουμε να αναπαραστήσουμε το κοσμοείδωλο όπως το φαντάζονταν τότε οι άνθρωποι:

Υπάρχουν όμως και πλεονεκτήματα για τους επίδοξους αγοραστές.

Έτσι, την Πέμπτη ο Γ.Δ. έπειτα από τρεις ανοδικές και δύο πτωτικές συνεδριάσεις, έκλεισε στις 1.538,89 μονάδες. Η γη ήταν ένας μεγάλος δίσκος που στεκόταν πάνω στη θάλασσα στηριγμένος σε ισχυρές κολόνες.

Πρώτον, όποιος έχει χρήματα, μπορεί να τα "σπρώξει" ανά πάσα στιγμή. Το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτήν τη φορά ήταν εντονότερο στις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που είχαν δεχθεί και τις μεγαλύτερες πιέσεις κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.

Την κάλυπτε ένας τεράστιος θόλος που συγκρατούσε τα νερά του ουρανού.

Δεύτερον, επειδή ακριβώς δεν δραστηριοποιούνται όλες οι ομάδες, υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών. Ο μόνος κλάδος που υποχώρησε ήταν αυτός των Τραπεζών κατά 1,70%, λόγω κυρίως των αρνητικών εκτιμήσεων για την κερδοφορία τους κατά το α' τρίμηνο του 2003, ενώ τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο παρουσίασαν οι Κατασκευές, οι Εκδόσεις και τα Διυλιστήρια.

Από τα ανοίγματα αυτού του θόλου προερχόταν η βροχή!

Και τρίτον, κάθε χειμώνα υπάρχουν συγκεκριμένα πρωταθλήματα -χωρών της ανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Νότιας Αμερικής- που βρίσκονται σε διακοπή.

Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών (χωρίς τα πακέτα) παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα περίπου 59 εκατ. ευρώ, έναντι 61 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας.

Το σχέδιό μας θα μπορούσε να μοιάζει με το παρακάτω:

Κατά συνέπεια, εκεί οι ποδοσφαιριστές είναι διαθέσιμοι…

Σε ημερήσια βάση, οι εξελίξεις στο ΧΑΑ είχαν ως εξής:

Σιγά σιγά οι γνώσεις των ανθρώπων σχετικά με το σύμπαν ολοένα και αυξάνονταν.

Πέρα από τη θεωρία, άλλωστε, υπάρχει και η πράξη.

Την Παρασκευή 14/3/2003 ο Γ.Δ. σημείωσε άνοδο κατά 0,49% και έκλεισε στις 1.513,88 μονάδες.

Χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν αιώνες έως ότου γίνει αποδεκτό ότι η γη είναι μόνον ένας από τους πολλούς πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο, ότι δισεκατομμύρια ήλιοι αποτελούν ένα γαλαξία, και ότι το σύμπαν αποτελείται από πολλούς γαλαξίες.

Κι η ιστορία διδάσκει ότι μερικές από τις πιο επιτυχημένες μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έγιναν χειμώνα!

Τη Δευτέρα 17/3/2003 ο Γ.Δ. σημείωσε πτώση κατά 1,68% και έκλεισε στις 1.488,49 μονάδες.

Σήμερα μάλιστα μπορούμε να τους φωτογραφίζουμε.

Ο Χριστόφ Βαζέχα, ο μακράν κορυφαίος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήλθε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1989, στοιχίζοντας στον Παναθηναϊκό ένα κομμάτι ψωμί σχετικά με τα 244 γκολ που πέτυχε στα 15 χρόνια που ακολούθησαν…

Την Τρίτη 18/3/2003 ο Γ.Δ. σημείωσε ισχυρή άνοδο κατά 3,34%, επηρεασμένος από την ανοδική αντίδραση των ξένων κεφαλαιαγορών, κλείνοντας τελικά στις 1.538,15 μονάδες.

Στη διάρκεια όλων αυτών των αιώνων δημιουργήθηκαν μεγάλες διαμάχες. Έναν χρόνο νωρίτερα, πάλι Δεκέμβριο (του 1988), η ΑΕΚ είχε προκαλέσει αίσθηση επενδύοντας σε έναν άσημο Σκοπιανό ονόματι Τόνι Σαβέβσκι, ενώ τον Ιανουάριο του 1992 ήλθε στην Ελλάδα και στον Πανηλειακό ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Την Τετάρτη 19/3/2003 ο Γ.Δ. σημείωσε άνοδο κατά 0,33%, κλείνοντας τελικά στις 1.543,29 μονάδες.

Απ' τη μια μεριά κάποιοι αρνούνταν τη Βίβλο, επειδή η εικόνα που δίνει για τον κόσμο (το κοσμοείδωλό της) δεν συμφωνούσε με την επιστημονική αλήθεια. Προσθέστε στους παραπάνω και τους Ολισαντέμπε, Γιανότσκο, Μπορέλι, Καρκουρί, Γκονζάλες, που όλοι τους ήλθαν χειμωνιάτικα χωρίς κανείς τους να κοστίσει πανάκριβα.

Την Πέμπτη 20/3/2003 ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 0,29% και έκλεισε στις 1.538,89 μονάδες.

Κάποιοι άλλοι αρνούνταν τις επιστημονικές αλήθειες, επειδή θεωρούσαν ότι έρχονταν σε αντίθεση με την αλήθεια της Αγίας Γραφής. "Διαμάντια", κοινώς, μπορεί να βρει κανείς και στη λάσπη, αλλά όχι τυχαία.

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 20/3/2003 στις 739,90 μονάδες, παρουσιάζοντας εβδομαδιαία άνοδο κατά 0,95%.

Το λάθος και των δύο πλευρών βρισκόταν στο ότι ξεχνούσαν πως άλλοι είναι οι σκοποί της επιστήμης και άλλοι της Αγίας Γραφής. Χρειάζεται να ψάχνει οργανωμένα και μεθοδικά, σε αγορές προσιτές και εναρμονισμένες με τις ελληνικές οικονομικές δυνατότητες.

Ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 157,91 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,49% και τέλος ο δείκτης FTSE/ASE 80 έκλεισε στις 375,52 μονάδες, παρουσιάζοντας στην ίδια περίοδο σημαντική άνοδο κατά 4,86%.

Σήμερα αυτή η διαμάχη έχει πια ξεπεραστεί. Και για τους περισσότερους είναι πλέον ξεκάθαρο: ο σκοπός της επιστήμης είναι να ερευνά με επιστημονικούς τρόπους το σύμπαν και να διατυπώνει απόψεις για το πώς δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε. Από την άλλη, ο σκοπός της Παλαιάς Διαθήκης, από τότε που γράφτηκε έως και σήμερα, είναι να εκφράζει στα κείμενά της με παραστατικές εικόνες την πίστη ότι ο Θεός έδωσε στα πάντα τη ζωή και δε σταματάει να τη φροντίζει διαρκώς. Ας προσέξουμε ότι ο Μέγας Βασίλειος, ήδη από τον 4ο αι. μ.Χ., εκφράζει την άποψη ότι επιστήμη και Αγία Γραφή στην πραγματικότητα δεν συγκρούονται. Γράφει: «Δε μειώνεται ο θαυμασμός μας για τα έργα του Θεού, αν βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο έγινε κάποιο από τα θαυμαστά αυτά έργα». (P.G. 29, 25)