Οδηγοί και Πηγές 

Εστίες διδασκαλίας και εξεταστικά κέντρα για την πιστοποίηση ελληνομάθειας 

UA Ουκρανία

10 εγγραφές [1 - 10]
  • ua Ουκρανία | Εστίες Διδασκαλίας | Εξεταστικά Κέντρα

    L'viv State University

    Centre of Greek Language and Culture

    http://www.franko.lviv.ua/faculty/inomov.new/1eng.htm |

    1/415 Universitetskaya St.
    79000 L'viv
    Tel.: +380 32 239 4138

    Αναστάσιος Ζορμπάς

    Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας έχει εισαχθεί στο πρόγραμμα του Τμήματος Κλασικών Σπουδών από το 1991. Από το 2000 η νέα ελληνική διδάσκεται στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Επίσης, από το 2000, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, παρέχει προαιρετικά μαθήματα νέων ελληνικών στους φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου και των άλλων Α.Ε.Ι., στα μέλη του ελληνικού συλλόγου του Λβίβ, καθώς και στους ενδιαφερόμενους στην πόλη και σε όλη την περιφέρεια της Δυτικής Ουκρανίας.
    Διδάσκουν: Lina Hlushchenko, M.T.Mokrivska.

  • ua Ουκρανία | Εστίες Διδασκαλίας | Εξεταστικά Κέντρα

    Mariupol State University of Humanities

    College of Greek Philology

    http://www.mdgu.com.ua/ |

    129 Budivelnikiv Ave.
    87500 Mariupol
    Tel: + 380 629 527016, +380 629 532251
    Fax: +380 482346640

    Coordinator: Victoria Chelpan

    Πρόκειται για το μοναδικό αυτόνομο τμήμα νέας ελληνικής φιλολογίας στην Ουκρανία. Διαιρείται σε δύο τομείς: Ελληνική Φιλολογία και Ελληνική Γλώσσα και Μετάφραση. Ιδρύθηκε το 2002 επί τη βάσει του υπάρχοντος, από το 2006, τμήματος ελληνικής φιλολογίας και εποπτεύεται από το ουκρανικό υπουργείο παιδείας και τεχνολογίας, το οποίο έχει εγκρίνει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος.
    Μαθήματα που προσφέρονται: νέα ελληνική γλώσσα, εφαρμοσμένη γλωσσολογία, ιστορία της λογοτεχνίας, φωνολογία, αρχές της έρευνας, ιστορία της νέας ελληνικής γλώσσας, γεωγραφία και ιστορία, μέθοδοι διδασκαλίας της νέας ελληνικής, θεωρίες γραμματικής, υφολογία, ιστορία της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, διαλεκτολογία, μεταφραστική θεωρία και πράξη, ανάλυση κειμένου, Αγγλικά, Ιταλικά.
    Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών σπουδών οι φοιτητές εργάζονται σε 3 εργασίες: α) 2ο έτος: εργασία στη λογοτεχνία, β) 3ο έτος: εργασία στο θέμα της ειδίκευσής τους, γ) 4ο έτος: εργασία στο θέμα της ειδίκευσής τους. Κατά το 3ο και 4ο έτος σπουδών οι φοιτητές κάνουν πρακτική στη διδασκαλία της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας, καθώς και στη μετάφραση της ελληνικής.
    Μετά τα 4 έτη σπουδών στους φοιτητές χορηγείται πτυχίο (ανάλογα με την ειδίκευσή τους: διδάσκοντες της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης/ξένης γλώσσας ή μεταφραστές της ελληνικής και της αγγλικής. Μετά το τέλος του 5ου έτους πρέπει να εξεταστούν στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία και να υποστηρίξουν εργασία με θέμα γλωσσολογικού ή λογοτεχνικού ενδιαφέροντος.
    Φοιτητές από όλη την Ουκρανία έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εντατικά τμήματα ελληνικών δι' αλληλογραφίας.
    Από τους 18 διδάσκοντες, οι 15 έχουν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης και 3 είναι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί από το Ελληνικό υπουργείο παιδείας.
    Την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα μπορούν να διδαχθούν και φοιτητές από άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου.
    Το Τμήμα συνεργάζεται με άλλα ουκρανικά πανεπιστήμια, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσ/νίκης, Ιωαννίνων, Πατρών και Κύπρου.
    Στο Τμήμα λειτουργεί βιβλιοθήκη 7.000 τόμων.
    Το Τμήμα, επίσης, οργανώνει εκδηλώσεις για τον ελληνικό πολιτισμό, και τα τελευταία 6 χρόνια οργανώνει τους Πανουκρανικούς Ολυμπιακούς Αγώνες στα νέα ελληνικά.

  • ua Ουκρανία | Εστίες Διδασκαλίας

    National University I.I.M. Mechnikovo

    Faculty of Foreign Languages, Chair for Translation and Interpretation, Center of Modern Greek Studies

    http://www.onu.edu.ua/?type=en&action=common_info |

    Frantsouskij Boulevard 24/26
    65026 Odessa
    Tel.: +380 50 55 46 141
    Fax: +380 482 346640

    Coordinator: Nanouchka Podkovyroff

    Η νέα ελληνική διδάσκεται από το 1996 ως τρίτη ξένη γλώσσα. Το Κέντρο ιδρύθηκε επίσημα το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000, έτος που άρχισε να διδάσκεται η ελληνική και ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Το Τμήμα φιλοδοξεί να προετοιμάσει τους φοιτητές προκειμένου να εργαστούν ως μεταφραστές ή διερμηνείς αλλά και ως διδάσκοντες την ελληνική στα σχολεία και τα ιδρύματα της χώρας.
    Διδάσκει: Nanouchka Podkovyroff.

  • ua Ουκρανία | Εστίες Διδασκαλίας

    Taras Shevchenko National University of Kyiv

    The National Institute of Philology

    http://www.univ.kiev.ua/en/ |

    14 Taras Shevchenko Ave., of. 49-50
    Postal address: 64, Volodymyrska str.
    01033 Kyiv
    Tel. / Fax: +38 044 239 33 48

    Coordinator: Hrygorii Semeniouk

    Η Έδρα των Ελληνικών Σπουδών και το Κέντρο των Ελληνικών Μελετών και Πολιτισμού ιδρύθηκαν το 1999. Tο Κέντρο φέρει το όνομα ενός γνωστού Ουκρανού κλασικού φιλολόγου, του καθηγητή Ανδρέα Μπιλέτσκυ, ο οποίος το 1958 μαζί με την υφηγήτρια Τατιάνα Τσερνισσόβα, άρχισε να διδάσκει για πρώτη φορά τη νέα ελληνική γλώσσα. Ο Ανδρέας Μπιλέτσκυ έγραψε τη σύντομη γραμματική της νέας ελληνικής που περιλαμβάνεται στο Έλληνο-Ρωσσικό λεξικό δημοσιευμένο στη Μόσχα το 1950. Οι πρώτοι επιστήμονες που μελετούσαν τη μαριουπολίτικη (ρουμαίϊκη) διάλεκτο των Ελλήνων των περιοχών της Αζοφικής θάλασσας, μαζί με τους φοιτητές τους, για πρώτη φορά παρουσίασαν στο ουκρανικό κοινό τα έργα των νεότερων Ελλήνων συγγραφέων (τη δεκαετία του '60 μεταφράστηκαν στα ουκρανικά ο Ν. Καζαντζάκης, ο Α. Σαμαράκης, ο Γ. Ρίτσος κ.ά.) και παρουσίασαν στο ελληνικό κοινό στοιχεία του ουκρανικού πολιτισμού (π.χ. η έκδοση των ποιημάτων του γνωστού Ουκρανού ποιητή Ταράς Σεβτσένκο στην Αθήνα).
    Από το 1993 τα νέα ελληνικά διδάσκονται στο Ινστιτούτο Φιλολογίας, στο Ινστιτούτο των Διεθνών Σχέσεων και στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου, ως πρώτη (ειδίκευση) και δεύτερη ξένη γλώσσα. Στους απόφοιτους του Ινστιτούτου Φιλολογίας, χορηγείται το πτυχίο του φιλολόγου, καθηγητή της νέας ελληνικής και μιας άλλης ξένης γλώσσας (αγγλικά, γερμανικά) και λογοτεχνίας ή του μεταφραστή / διερμηνέα δυο ξένων γλωσσών (συνήθως αγγλικά - ελληνικά). Οι επιθυμούντες έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο μεταπτυχιακό και διδακτορικό κύκλο σπουδών. Επίσης, παραδίδονται μαθήματα σε όσους θέλουν να μάθουν τη γλώσσα.
    Δυο φορές το χρόνο, στο πλαίσιο των επιστημονικών συνδιασκέψεων του Ινστιτούτου Φιλολογίας, η Έδρα διεξάγει ημερίδες όπου συμμετέχουν όσοι ασχολούνται με τη νέα ελληνική φιλολογία.
    Από τις δημοσιεύσεις της Έδρας πρέπει να σημειωθεί το πρώτο Έλληνο-Ουκρανικό λεξικό (2003) (το Ουκρανό-Ελληνικό λεξικό αναμένεται να εκδοθεί το 2005).
    Η Έδρα διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη από τη συλλογή του Ανδρέα Μπιλέτσκυ, την προσφορά του προγράμματος "ΙΑΣΩΝ" του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ελληνικών ιδρυμάτων, καθώς και οπτικοακουστικά μέσα διδασκαλίας της γλώσσας.
    Το Κέντρο εκτός από τις διάφορες εκδηλώσεις, οργανώνει και τον πανουκρανικό διαγωνισμό καλύτερης ουκρανικής απόδοσης ελληνικού λογοτεχνικού έργου ανάμεσα στους ελληνομαθείς φοιτητές των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ουκρανίας.
    Διδάσκουν: Nina Klimenko, Alexander Ponomariv, Eugenie Chernukhin, Svitlana Perepliotchykova, Andrey Savenko, Irina Titarenko, Tahisia Poushkar.

  • ua Ουκρανία | Εστίες Διδασκαλίας

    Tauric National University "V. I. Vernadsky"

    Faculty of Foreign Philology, Deparrtment of Greek Philology

    http://www.ccssu.crimea.ua/eng/tnu_eng/structure/for_phil_fac/departments/grec/index.htm |

    11 Lenin St.
    95001 Simferopol-Crimea
    Tel.: +38 0652 232380
    Fax: +38 0652 232310

    Chairperson: Edward Sh. Isayev

    Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Ταυρίδας "V. I. Vernadsky" ιδρύθηκε το 1918 και ως το 1921 ονομαζόταν Πανεπιστήμιο Ταυρίδας. Κατά την περίοδο 1921-1972 μετονομάστηκε σε Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κριμαίας και κατά την περίοδο 1972-1999 σε Κρατικό Πανεπιστήμιο Συμφερούπολης. Από το 1999 ονομάστηκε Εθνικό Πανεπιστήμιο Ταυρίδας "V. I. Vernadsky". Ήδη από το 1992 λειτουγεί το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας το οποίο ανήκει στη Σχολή Ξένων Φιλολογιών. Διδάσκονται: νέα ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμός, αρχαία ελληνικά, βυζαντινά, μεθοδολογία διδασκαλίας της ελληνικής. Η διάρκεια σπουδών είναι 4-5 έτη και τα πτυχία που χορηγούνται στους φοιτητές αποτελούν τίτλο που πιστοποιεί τη γνώση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών. Οι φοιτητές που φοιτούν είναι περίπου 83.
    Το Τμήμα διαθέτει βιβλιοθήκη περίπου 1.700 τόμων και οπτικοακουστικά μέσα. Στο πλαίσιό του έχουν εκδοθεί επτά σχολικά βιβλία και έχουν οργανωθεί δύο επιστημονικά συνέδρια.
    Διδάσκουν: Alexander S. Kozlov, Leonid B. Pavlenko, Olga N. Alexandrova, Irina I. Vdovitchenko, S. A. Lazaridis, Alexander K. Georgiadis, Leila A. Shenghelia, A. A. Lazaridi, Vasilios Makris, Christos Chrisafis.

  • ua Ουκρανία | Εξεταστικά Κέντρα

    Εθνικό Πανεπιστήμιο Κιέβου "Τάρας Σεβτσένκο"

    Ινστιτούτο Φιλολογίας, Έδρα Ελληνικών Σπουδών

    www.philology.kiev.ua/php/kafkaf.php?id=15&sid=1 |

    Blvd. Tarasa Shevchenka 14,
    Office 49-50
    1030 Kiev
    Ukraine
    τηλ./fax: 0038 044 239 33 48

    κα Svitlana Pereplyotchykova

  • ua Ουκρανία | Εστίες Διδασκαλίας

    Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Οδησσού

    http://www.hfcodessa.org |

    16-20 Krasnij Pereoulok
    65026 Odessa
    Tel: 00380 482357136, 0038 482357137, 0038482357138
    Fax: 00380 482346640

    Ms N. Podkovyroff

    Η διάδοση και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, σε συνάρτηση πάντα με την εμβάθυνση και τον παράλληλο προσανατολισμό σε ζητήματα ιστορίας και πολιτισμού, προσδιορίστηκε ως μία από τις βασικότερες προτεραιότητες του Παραρτήματος του ΕΙΠ.

    Λειτουργούν Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (υπεύθυνη καθηγήτρια: Νάνουσκα Ποντκοβυρώφ), σε τέσσερα επίπεδα, και σύμφωνα με κατευθύνσεις που δίνει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Πάνω από 2.600 μαθητές έχουν φοιτήσει όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως Ουκρανοί. Επίσης λειτουργούν ειδικά τμήματα για παιδιά.

    Το Παράρτημα είναι εντεταλμένο εξεταστικό κέντρο του ΚΕΓ στην Ουκρανία και στη Μολδαβία για την απόκτηση αναγνωρισμένου τίτλου πιστοποίησης της ελληνομάθειας. Από το 2001 πιστοποιητικό ελληνομάθειας έχουν λάβει 213 άτομα σε τέσσερα διαφορετικά γλωσσικά επίπεδα. Κάτοχοι του πιστοποιητικού εργάζονται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό, στο Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης, σε ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, στο Παράρτημα του ΕΙΠ και σε άλλους φορείς. Πολλοί διδάσκουν ελληνικά σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το γυμνάσιο Μαριίνσκι και τα κυριακάτικα σχολεία της Οδησσού, τα κυριακάτικα σχολεία της Κριμαίας και το Πανεπιστήμιο του Κισινιόβ στη Μολδαβία.

    Το Παράρτημα συμβάλλει στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ενισχύοντας με διδακτικό υλικό και προσωπικό το Πανεπιστήμιο Οδησσού, καθώς και σχολεία και ΑΕΙ σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Από το 1999 η καθηγήτρια του Παραρτήματος κυρία Νάνουσκα Ποντκοβυρώφ διδάσκει ελληνικά και στο Πανεπιστήμιο της Οδησσού, ενώ είναι υπεύθυνη και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου.

    Με τη φροντίδα και την οικονομική συμβολή του Ιδρύματος διοργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας με μετάκληση ειδικών από την Ελλάδα και τη συμμετοχή ενδιαφερομένων απ' όλη την Ουκρανία.

    Χορηγούνται υποτροφίες για την παρακολούθηση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε αντίστοιχα προγράμματα ελληνικών Πανεπιστημίων, ενώ οι αριστούχοι μαθητές των παιδικών τμημάτων και οι νικητές του ετήσιου διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής του Παραρτήματος φιλοξενούνται στην Ελλάδα, σε μαθητικές κατασκηνώσεις, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας.

  • ua Ουκρανία | Εξεταστικά Κέντρα

    Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Οδησσού (Hellenic Foundation for Culture, Odessa)

    Krasnij Pereoulok 16-20
    65026, Odessa
    Tel: 00380 482357136, 0038 482357137, 0038482357138
    Fax: 00380 482346640

    Ms N. Podkovyroff

  • ua Ουκρανία | Εξεταστικά Κέντρα

    Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

    М.ΛЬВΙВ ВУΛ. УНІВΕΡСИТЕСЬΚА 1
    79000
    Λβοφ
    Ukraine
    τηλ: 380322964138
    fax: 380322727976

    Πρύτανις του Εθνικού Παν/μίου "Ivan Franco" του Λβιβ Βακαρτσούκ.Ι.Ο. (Υπεύθυνος αποσπ. Εκπ/κός Αναστάσιος Ζορμπάς)

  • ua Ουκρανία | Εξεταστικά Κέντρα

    Ταυρικό Εθνικό Πανεπιστήμιο Βερνάντσκι (Taurus National University, Bernantski)

    Έδρα Ελληνικής Φιλολογίας Σχολής Ξένων Φιλολογιών (Department of Greek Philology)

    Postal Code: 950001,
    Lenina 11,
    Συμφερούπολη, Κριμαία
    Tel: 0038 0652 275748, 0038 0652 496424
    Fax: 0038 0652 221370

    κ. Παύλος Παπαδόπουλος

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >