"Institute of Educational Policy" Books

Search

Go
Show

Βρασμός - Υγροποίηση

Θερμαίνουμε νερό μέσα σε μια φιάλη και μετράμε τη θερμοκρασία του. Συγχρόνως παρατηρούμε τι συμβαίνει μέσα στη φιάλη. Αρχικά η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται και παράγονται υδρατμοί με αργό ρυθμό. Όταν η θερμοκρασία φθάσει τους 100° C εκδηλώνεται στο νερό μία βίαιη αναταραχή. Οι υδρατμοί παράγονται γρήγορα και σχηματίζονται μεγάλες φυσαλίδες σε όλη την έκταση του νερού. Το νερό βράζει. Σε όλη τη διάρκεια του βρασμού η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή και την ονομάζουμε θερμοκρασία βρασμού. Κάθε υγρό βράζει αλλά σε διαφορετική θερμοκρασία. Η θερμοκρασία βρασμού είναι μια φυσική σταθερά των καθαρών σωμάτων.

Το αντίστροφο φαινόμενο του βρασμού λέγεται υγροποίηση. Οι υδρατμοί υγροποιούνται στους 100° C δηλαδή σε θερμοκρασία ίση με τη θερμοκρασία βρασμού. Γενικά όταν μεταφέρεται σε ένα υγρό θερμότητα τότε η θερμοκρασία του υγρού αρχικά αυξάνεται. Όταν φτάσει τη θερμοκρασία βρασμού, το υγρό μετατρέπεται σε αέριο. Αντιθέτως όταν θερμότητα μεταφέρεται από ένα αέριο. Όταν η θερμοκρασία του γίνει ίση με τη θερμοκρασία βρασμού, τότε υγροποιείται. Κατά την τήξη, τη πήξη, το βρασμό και την υγροποίηση η κατάσταση των σωμάτων αλλάζει. Αυτές οι αλλαγές ονομάζονται αλλαγές φάσης.