Εξώφυλλο

Ανεμόσκαλα
Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες Νεοέλληνες Ποιητές

Σκαρφαλώνοντας λέξεις όπως μιαν ανεμόσκαλα. Γιώργος Σεφέρης, «“Νότες” για ένα ποίημα» (ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ, Β΄)
Για τη ζωή και το έργο του Το ποιητικό του έργο
Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879)

  • Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Ελαιογραφία Σπ. Προσαλέντη. Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, τ. 2, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1991, σ. 141. Αθήνα, Συλλογή Ελένης Καραπαναγιώτη. Πηγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Ελληνική Ιστορία

  • Εξώφυλλο του μεταθανάτιου αφιερωματικού τεύχους του περ. Εστία, 231 (1880).

  • Η Μαδουρή. Από το αφιερωματικό στον Βαλαωρίτη μεταθανάτιο τεύχος του περ. Εστία 231 (1880)

  • Α. Βαλαωρίτης, Στ. Παδοβάς, Κ. Λομβάρδος, Αθήνα, 1864. Φωτογραφία των αντιπροσώπων των Ιονίων Νήσων στην Εθνοσυνέλευση μετά την Ένωση. Πηγή: Αριστοτέλους Βαλαωρίτου, Βίος και έργα. Επιμ. Ι. Α. Βαλαωρίτου, τόμος Α΄. Αθήνα: Βιβλιοθήκη Μαρασλή, Τύποις Π. Δ. Σακελαρίου, 1907, σ. 88.

  • Ο Παλαμάς και ο Σικελιανός στον τάφο του Βαλαωρίτη, Λευκάδα 1925. Στις 7 Ιουνίου 1925 στη Λευκάδα γιορτάστηκαν τα 100χρονα από τη γέννηση του Βαλαωρίτη με λαμπρές τελετές, με αποκορύφωση την αποκάλυψη της προτομής του από τον γλύπτη Δημητριάδη αλλά και τις απαγγελίες πανηγυρικών ποιημάτων από τον Κωστή Παλαμά («Αριστοτέλης Βαλαωρίτης») και τον Άγγελο Σικελιανό («Ωδή στο Βαλαωρίτη»).

  • Αναμνηστικό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή

  • Προτομή του ποιητή. Έργο του Φωκίωνα Ρωκ (1886 - 1941). Αθήνα, Εθνικός Κήπος. Φωτογραφία του Δημήτρη Σφήκα (2008)


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΑ. ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1824Γέννηση στη Λευκάδα. Πρωτότοκος γιος του γερουσιαστή Ιωάννη Βαλαωρίτη και της Κεφαλλήνιας αρχοντοπούλας Αναστασίας, το γένος Τυπάλδου- Φορέστη.Εμφύλιες διαμάχες. Καταστροφή των Ψαρών. Θάνατος του Byron στο Μεσολόγγι.
~ Έκδοση της Λύρας του Κάλβου στη Γενεύη. Έναρξη λειτουργίας της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα. Στο Παρίσι η συλλογή ελληνικών δημοτικών τραγουδιών του Cl. Fauriel συμπεριλαμβάνει ως επίμετρο τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Σολωμού.
Leopardi, Canzoni. C. Delavigne, Messénienne sur lord Byron. Ο Delacroix ζωγραφίζει τη «Σφαγή της Χίου».
1830Φοιτά στο Λύκειο της Λευκάδας (-1837).Η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος.
~ Α. Μάτεσις, Ο Βασιλικός.
Ιουλιανή επανάσταση στο Παρίσι.
~ V. Hugo, Hernani. Stendhal, Le Rouge et le Noir.
1833Γέννηση του αδερφού του, Ξενοφώντα.Άφιξη του βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο.
~ Α. Σούτσος, «Προς την Α.Μ. τον βασιλέα της Ελλάδος, Όθωνα».
Η Αγγλία καταργεί τη δουλεία στις αποικίες της.
~ A. Pushkin, Eugene Onegin.
1837Αποφοιτά από το Λύκειο της Λευκάδας.Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Αρχαιολογική Εταιρεία. Το προοίμιο του δράματος Φροσύνη του Α.Ρ. Ραγκαβή θεωρείται το μανιφέστο του ρομαντισμού.Ενθρόνιση της βασίλισσας Βικτωρίας.
Θάνατος του Giacomo Leopardi.
1838Στην Κέρκυρα, οικότροφος του ελληνιστή Ι. Οικονομίδη. Φοίτηση στην Ιόνιο Ακαδημία με δάσκαλο τον Κ. Ασώπιο (-1841).Γέννηση του Αχιλλέα Παράσχου.Η Βικτωρία βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.
~ Ch. Dickens, Oliver Twist.
1842Επίσκεψη σε Ελλάδα και Ιταλία. Γνωριμία με τον Αιμ. Τυπάλδο (;). Γενεύη για σπουδές. «Στίχοι γραφθέντες κατά τας τελευταίας ημέρας της εις Ελβετίαν αναχωρήσεώς μου. Ποίημα εναντίον της Αγγλοκρατίας εν ταις Ιονίοις Νήσοις».Γρ. Παλαιολόγος, ΖωγράφοςE. Sue, Les mysteres de Paris (-1843)
1844Ολοκληρώνει τις εγκύκλιες σπουδές του στη Γενεύη. Μαθήματα νομικής στο Παρίσι (-1846).Κυβέρνηση Ι. Κωλέττη, υποστηρικτή της Μεγάλης Ιδέας. Ψήφιση συντάγματος από το ελληνικό κοινοβούλιο.Α. Dumas, Les Trois Mousquetaires.
1846Συνεχίζει τις νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πίζας.Θ. Kολοκοτρώνης, Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836.Κήρυξη πολέμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Μεξικό για τα εδάφη του Νέου Μεξικού.
1847Στιχουργήματα, έκδοση με φροντίδα του δασκάλου του, Ι. Οικονομίδη. Τυρόλο, Βαυαρία, Βενετία, όπου συλλαμβάνεται για επανασταστική, αντιαυστριακή δράση.Γ. Tερτσέτης, Aπλή γλώσσα. Ε. Φραγκούδης, Θέρσανδρος. περ. ΕυτέρπηCh. Brontë, Jane Eyre. E. Brontë, Wuthering Heights.
1848Στο Πανεπιστήμιο της Πίζας αρχηγός των ελλήνων φοιτητών που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξεγέρσεις στην Ιταλία. Διδακτορικό δίπλωμα νομικής (Πίζα). Στην Ουγγαρία για συμμετοχή στην εκεί επανάσταση. Επιστροφή στη Βενετία και ταξίδι σε Αγγλία και Σκωτία.Πρώτη ένοπλη στάση χωρικών στην Κεφαλονιά. Ελευθεροτυπία στα Επτάνησα.Karl Marx - Friedrich Engels, Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Επαναστάσεις σε όλη την Ευρώπη. Επανάσταση στην Ιταλία - Γαριβάλδης.
~ A. Dumas (υιός), La Dame aux camélias.
1852Γράφει τη «Νεκρική ωδή» και τη δημοσιεύει σε μονόφυλλο. Ο πατέρας του εκλέγεται αλλά χάνει τη θέση του στη Γερουσία, λόγω της δυσαρέσκειας του άγγλου αρμοστή με τη συμπεριφορά του γιου του. Γάμος με την Ελοϊσία Αιμ. Τυπάλδου-Πρετεντέρη στη Βενετία.Καταδίκη του Θ. Καΐρη.
~ Σπ. Ζαμπέλιος, Άσματα δημοτικά της Ελλάδος. A. Σούτσος, O Περιπλανώμενος, άσμα τέταρτον.
Ο Ναπολέων Γ' αυτοκράτορας της Γαλλίας.
~ L. de Lisle, Poèmes antiques. H. B. Stowe, Uncle Tom's Cabin or, Life Among the Lowly. A. Tennyson, Ode on the Death of the Duke of Wellington.
1853Εγκαθίσταται στη Λευκάδα. Γεννιέται η κόρη του Μαρία.Κ. Ασώπιος, Τα Σούτσεια, ήτοι ο Κύριος Παναγιώτης Σούτσος εν γραμματικοίς, εν φιλολόγοις, εν σχολάρχαις, εν μετρικοίς και εν ποιηταίς εξεταζόμενος (-1854). Π. Σούτσος, Νέα Σχολή του γραφομένου λόγου ή Ανάστασις της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσης εννοούμενης υπό πάντων. Κ. Παπαρρηγόπουλος, Ιστορία του ελληνικού έθνους (α΄ μορφή).Κριμαϊκός πόλεμος (-1856). Η Βρετανία σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
~ Ch. Dickens, Bleak House.
1854Συμμετέχει στην οργάνωση εξέγερσης στην Ήπειρο, συνδράμοντας τον φίλο του Θ. Γρίβα. Σύγκρουση με τον Άγγλο Αρμοστή George Ward. Αυτοεξόριστος για ένα χρόνο στη Βενετία.Αγγλογαλλική κατοχή στον Πειραιά (-1857). Επανάσταση στην Ηπειρο.E. About, La Grece contemporaine
1855Γέννηση του γιου του, Ιωάννη (Νάνος). Θάνατος της κόρης του Μαρίας σε ηλικία δύο ετών. Γράφει το «Ψυχοσάββατο».Χολέρα στα Επτάνησα.
~ Π. Καλλιγάς, Θάνος Βλέκκας.
W. Whitman, Leaves of Grass
1856Θάνατος των γονιών του.Α. Λασκαράτος, Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς. Ι. Τυπάλδος, Ποιήματα διάφορα.Τέλος Κριμαϊκού Πολέμου. Χάττι Χουμαγιούν.
~ G. Flaubert, Madame Bovary. V. Hugo, Les Contemplations.
1857Εκδίδονται στην Κέρκυρα τα Μνημόσυνα.
Άσματα Αριστοτέλους Βαλαωρίτου Λευκαδίου
(Κέρκυρα), όπου και το ποίημα «Η Δάφνη και τ’ Αηδόνι» για τον Σολωμό. Ο Όθων τού απονέμει το Χρυσό Σταυρό Σωτήρος. Γέννηση του δεύτερου γιου του, Αιμίλιου. Αρχίζει την Κυρά Φροσύνη.
Βουλευτής Λευκάδας στην Ιόνιο Βουλή (με το Κόμμα των Ριζοσπαστών), αρνείται τη θέση επάρχου που του προτείνουν οι Βρετανοί. Αγόρευση στη Βουλή για την ένωση με την Ελλάδα (10 Ιουν.)
Θάνατος του Σολωμού στην Κέρκυρα (9/27 Φεβρ). Η βουλή διακόπτει τις εργασίες της και κηρύσσεται δημόσιο πένθος. Ποιήματα του Ι. Πολυλά και του Γ. Μαρκορά για τον Σολωμό.
Τυπώνονται οι συλλογικοί τόμοι Συλλογή των γνωστών ποιημάτων του Ιππότ. Διονυσίου Κομ. Σολωμού (Έκδοση Ρωσσολίμου, Ζάκυνθος) και Ποιήματα Σολωμού και Ωδή εις τον θάνατόν του (Αθήνα).
Ινδική εξέργερση εναντίον της Βρετανικής αυτοκρατορίας.
E. About, Le roi des montagnes. Ch. Baudelaire, Les Fleurs du mal.
1858Ταξίδι στη Βενετία και αλλού στην Ευρώπη. Επιστροφή στα Επτάνησα στο τέλος του έτους. Γνωριμία με τον Γλάδστωνα (Gladstone), τον απεσταλμένο της αγγλικής κυβέρνησης στα Επτάνησα που βρίσκονται σε αναταραχή.ΙΑ΄ Βουλή στα Επτάνησα, κυβέρνηση από τον Α. Δαμασκηνό, στην οποία συμμετέχει ο Δημήτριος Σολωμός. Παραίτηση του Άγγλου Αρμοστή των Επτανήσων Γιούγκ.
~ Λ. Μελάς, Ο Γεροστάθης. Θ. Ορφανίδης, Η Χίος δούλη. Φωτάκος, Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως. Εγκαίνια θεάτρου όπερας στη Κεφαλονιά.
 
1859Έκδ. Κέρκυρα, Η Κυρά Φροσύνη, Το σήμαντρον. «Ευαγγελισμός-Ελληνισμός». Το νησάκι Μαδουρή περιέρχεται στους αδερφούς Βαλαωρίτη. Συντάσσει αναφορά προς τη Βασίλισσα της Αγγλίας σχετικά με το αίτημα ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα. Ξεκινά η αλληλογραφία του τον Α. Λασκαράτο.Η Ιόνιος βουλή απορρίπτει τις προτάσεις Γλάδστον και ψηφίζει την ένωση με την Ελλάδα. Σκιαδικά (φοιτητικά επεισόδια στο Πεδίο του Άρεως). Λειτουργούν τα πρώτα τηλεγραφεία στην Αθήνα, τη Σύρο, το Αίγιο και την Πάτρα.
~ Α. Μάτεσης, Ο Βασιλικός. Δ. Σολωμός, Τα Ευρισκόμενα (εκδ. Ι. Πολυλά). Γέννηση Κ. Παλαμά.
Νίκη του Ναπολέοντα ΙΙΙ και του Βίκτορα Εμμανουήλ II στη μάχη του Solferino, στη Λομβαρδία (δεύτερος πόλεμος για την ιταλική ανεξαρτησία). Έναρξη των εργασιών για τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ.
~ Ch. Darwin, On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or The Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life.
1860Προκήρυξη (5 Ιουλ.) προς τον λαό της Επτανήσου, καλώντας τον να συμπαρασταθεί με εράνους στους Ιταλούς επαναστάτες και τον Γαριβάλδη. «Εις την μνήμην Διονυσίου Κόμητος Σολωμού» (ανώνυμη δημοσίευση στην κερκυραϊκή εφημ. Νέα Εποχή, ανταποκρινόμενος στη δημοσίευση ποιήματος από τον Σπ. Τρικούπη με τίτλο «Η δάφνη και το αηδόνι», ομότιτλο με το προηγούμενο ποίημα του Βαλαωρίτη για τον Σολωμό).Σπ. Ζαμπέλιος, Ιστορικά σκηνογραφήματα.Ο Γκαριμπάλντι καταλαμβάνει το Παλέρμο της Σικελίας, ως μέρος του αγώνα για την Ιταλική ενοποίηση.
1861Δεύτερη έκδοση των ΜνημοσύνωνΑπόπειρα εναντίον της βασίλισσας Αμαλίας.
~ Στ. Ξένος, Η ηρωίς της ελληνικής επαναστάσεως.
Αμερικάνικος εμφύλιος πόλεμος (-1865).
1862Επανακλέγεται. Λόγος του ιππ. Αριστοτέλους Βαλαωρίτου βουλευτού Λευκάδος εκφωνηθείς την 12 Απριλίου 1862: κατά την συζήτησιν επί της εκθέσεως της επιτροπής προς τροπολόγησιν του εν ισχύι φορολογικού συστήματος.Ναυπλιακά. 11 Οκτωβρίου στρατιωτική κυβέρνηση του Βούλγαρη. Παραίτηση-έξωση Όθωνος.
~ Α΄ Βουτσιναίος Διαγωνισμός (-1877). Στ. Ξένος, Ο Διάβολος εν Τουρκία. Κ. Ράμφος, Ο Κατσαντώνης. Αι τελευταία ημέραι του Αλη-Πασά.
Ίδρυση πριγκηπάτου Ρουμανίας. Διεθνής Έκθεση στο Λονδίνο. Ο Λίνκολν πρόεδρος των ΗΠΑ.
~ V. Hugo, Les Miserables.
1863«Ο βράχος και το κύμα». Ο κερκυραϊκός σύλλογος «Αναγέννησις» τον ανακηρύσσει «εθνικό ποιητή». Στις 25/7/1863 εκλογές με διακύβευμα την Ένωση της Επττανήσου με την Ελλάδα. Προκήρυξη προς τον λαό της Επτανήσου σε δημοτική γλώσσα. Επανεκλέγεται βουλευτής. Στις 5 Οκτωβρίου 1863, στην πανηγυρική συνεδρίαση της ΙΓ΄ Βουλής, διαβάζεται το ψήφισμα της Ενώσεως, που είχε συντάξει ο Βαλαωρίτης.Βασιλιάς ο Γεώργιος Α΄. Η Αγγλία ανακοινώνει την απόφασή της να παραχωρήσει τα Ιόνια νησιά στην Ελλάδα.
~ Γέννηση Κ.Π. Καβάφη.
 
1864Πρώτος βουλευτής Λευκάδας στην ελληνική Βουλή. Απαγγέλλει τον «Ασπασμόν προς τη Μητέρα Ελλάδα» μπροστά στον ενθουσιασμένο λαό της Ζακύνθου, στη Λέσχη της Αδελφότητος. Θερμή υποδοχή των επτανησίων αντιπροσώπων στον Πειραιά. Επιστρέφει στη Λευκάδα και ξανά στην Αθήνα τον Ιούλιο για την ορκομωσία, οπότε και βγάζει θερμό λόγο στην Εθνοσυνέλευση. Αρνείται την προεδρία της Βουλής και το υπουργείο Εξωτερικών. Τέλη του έτους επιστρέφει στη Λευκάδα, όπου του γίνεται ενθουσιώδη υποδοχή, και αποσύρεται στη Μαδουρή, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της οικίας και τα μέτρα προστασίας εναντίων των ληστών.Ένωση των Ιόνιων νησιών με την Ελλάδα. Στις 29 Μαρτίου 1864 υπογράφεται στο Λονδίνο η συνθήκη της παραχωρήσεως της «Ηνωμένης Πολιτείας των Ιονίων Νήσων» στο Ελληνικό κράτος. Το Σύνταγμα του 1864 καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών και θεσπίζει τη λαϊκή κυριαρχία.
~ Αλ. Ρ. Ραγκαβής, Διονύσου Πλους. Ο Α. Βλάχος μεταφράζει τους Ποιητικούς στοχασμούς του Lamartine.
Επανεκλογή Προέδρου Λίνκολν.
~ F. Dostoevsky, Το υπόγειο. Jules Verne, Ταξίδι στο κέντρο της γης.
1865Αν και αρχικά, απογοητευμένος, αρνείται να πολιτευθεί ξανά, τελικά δέχεται και επανεκλέγεται βουλευτής με το κόμμα του Αλ. Κουμουνδούρου. Το καλοκαίρι με τη διακοπή των εργασιών της Βουλής στην Αθήνα, επιστρέφει στη Μαδουρή και ξεκινά να γράφει τον Διάκο.Εθνικές Εκλογές.
~ Με Βασιλικό Διάταγμα του Υπουργείου Ναυτικών οι πρώτες στροφές του σολωμικού Ύμνου εις την Ελευθερίαν μελοποιημένες από τον Ν. Μάντζαρο χαρακτηρίζονται «Επίσημον Εθνικόν Άσμα της Ελλάδας». Ίδρυση του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός.
 
1866Ολοκληρώνει στη Μαδουρή τη γραφή του Διάκου τον Μάιο. Γράφει το «Ξεριζωμένο Δέντρο» και τον «Αστραπόγιαννο». Πεθαίνει η δεύτερη κόρη του Μαρία. Επιστροφή στην Αθήνα, μέλος Κεντρικής Επιτροπής του Κρητικού Αγώνα.Κρητική Επανάσταση (-1869).
~ Εμ. Ροΐδης, Πάπισσα Ιωάννα. Πρώτη ποιητική εμφάνιση και βράβευση του Δ. Παπαρρηγόπουλου στον Βουτσιναίο διαγωνισμό.
F. Dostoevsky, Έγκλημα και τιμωρία.
1867Πατριωτική αγόρευση στη Βουλή ως εισηγητής νομοσχεδίου για τη στρατολογία, της κυβέρνησης Κουμουνδούρου. Αθανάσης Διάκος, Αστραπόγιαννος (α' έκδ). «Απόσπασμα εκ του "Τυφλού Χορμοβίτου"», στο Αττικόν Ημερολόγιον του δισέκτου έτους 1868. Γέννηση του γιού του Ανδρέα.Σεισμός στη Κεφαλλονιά. Πτώση Κυβέρνησης Κουμουνδούρου. ~ περ. <Αττικόν Ημερολόγιον (-1896).Karl Marx, Το Κεφάλαιο. Ίψεν, Πέερ Γκυντ. Λ. Τολστόι, Πόλεμος και Ειρήνη.
1868Ποιήματα, εκδιδόμενα υπό Παύλου Λάμπρου. T. 1: Μνημόσυνα και έτερα ανέκδοτα--Τ. 2: Κυρά Φροσύνη / Σήμαντρον. Επανεκλέγεται βουλευτής. Επεισόδιο στη Βουλή, χειροδικεί εναντίον των βουλευτών του Βούλγαρη, αδελφών Ιακωβάτων. Χάνει χειρόγραφα με ανέκδοτο ποιητικό υλικό στο λιμάνι της Σύρου, επιστρέφοντας προς Λευκάδα.Εκλογές νοθείας. Κυβέρνηση Δ. Βούλγαρη. 
1869Αποσύρεται οριστικά από τον κοινοβουλευτικό στίβο. Γέννηση της κόρης του Όλγας. Εγκαθίσταται οριστικά στη Μαδουρή, όπου φροντίζει τα κτήματά του, βασική πηγή εισοδήματος της οικογένειας. Το σπίτι του στην πόλη της Λευκάδας καταστρέφεται από σεισμό. Εκδήλωση της καρδιοπάθειάς του.Διάσκεψη Παρισιού για την επίλυση του κρητικού ζητήματος. Παραίτηση κυβέρνησης Βούλβαρη. Κυβέρνηση Θ. Ζαΐμη. Σεισμός στη Λευκάδα προκαλεί μεγάλες καταστροφές.
~ Δ. Παπαρρηγόπουλος, Oρφεύς – Δευκαλίων. Ν. Γ. Πολίτης, Νεοελληνική Μυθολογία. Θάνατος του Κάλβου.
Θάνατος του Lamartine. G. Flaubert, L’éducation sentimentale. F. Dostoevsky, Ο ηλίθιος.
1870Γέννηση της κόρης του Ναταλίας. Γράφει το «Περί των σεισμών Λευκάδος». Η γυναίκα του με τα παιδιά του φεύγουν για Κέρκυρα και μετά στη Βενετία, στην εκεί οικογένειά της, λόγω των σεισμών του προηγούμενου έτους.Σφαγή Δήλεσι. Κυβέρνηση Ε. Δεληγεώργη.
~ Πρώτη μετάφραση της «Λίμνης» του Lamartine στα ελληνικά από τον Σπ. Βασιλειάδη. Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι.
Γαλλογερμανικός πόλεμος (-1871). Ανασκαφές από τον Σλήμαν στην Τροία. Ιδρυση Βουλγαρικής εξαρχίας
~ Dante Gabriel Rossetti, Poems.
1871«Φανερωμένη» στο Αττικόν Ημερολόγιον. Ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών (προπύργιου της καθαρεύουσας) τον καλεί να συνθέσει ωδή για τον Γρηγόριο τον Ε', ενόψει των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του πατριάρχη (τον Απρίλιο έχει γίνει η μετακομιδή των οστών του Γρηγορίου Ε' από την Οδησσό στην Αθήνα).Κυβέρνηση Α. Κουμουνδούρου. Εορτασμοί πεντηκονταετηρίδας του 1821.
~ Σπ. Ζαμπέλιος, Οι Κρητικοί γάμοι. Ν. Γ. Πολίτης, Μελέτη επί του βίου των νεωτέρων Ελλήνων.
Κομμούνα Παρισίων. Ίδρυση της γερμανικής αυτοκρατορίας.
~ F. Dostoevsky, Οι δαιμονισμένοι.
1872«Ο αδριάς του αοίδιμου Γρηγόριου του Ε΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως» (σε δημώδη γλώσσα). Δέχεται επαίνους αλλά και επιθέσεις μετά την απαγγελία για την ωδή στον πατριάρχη. Ταξίδι στη Βενετία για να συναντήσει την οικογένειά του. «Η αγράμπελη» στο Αττικόν Ημερολόγιον (του έτους 1873).Κυβέρνηση Ε. Δεληγεώργη.
~ Α. Λασκαράτος, Στιχουργήματα διάφορα.
 
1873Δημοσίευση του ποιητικού προλόγου του, χαμένου, συνθετικού ποιήματος «Ο Γώγος» στο Αττικόν Ημερολόγιον (του έτους 1874). Ο γιος του Αιμίλιος γράφεται στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου ήδη βρίσκεται ο μεγαλύτερος αδερφός του Ιωάννης.Λαυρωετικά.
~ Θάνατος Δ. Παπαρρηγόπουλου και Ι. Καρασούτσα.
Αρχή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
~ A. Rimbaud, Une Saison en Enfer. Λ. Τολστόι, Άννα Καρένινα.
1874Γράφει ποιήματα γάμων και θανάτου Ιουλίας Ράλλη Βαλαωρίτου. Ο γιος του Αιμίλιος στη Λειψία για σπουδές. Γερμανική μετάφραση της ωδής για τον Πατριάρχη: Das Standbild Gregors V. Ein Zuruf von Aristoteles Valaoritis ins deutsche übersetzt von Antonio Manaraki Athen Druck von Andreas Coromilas 1874.Κυβέρνηση Δ. Βούλγαρη. Χ. Τρικούπης, «Τις πταίει;».
~ Γ. Βιζυηνός, «Ο Κόδρος, επικόν ποίημα, βραβευθέν κατά τον Βουτσιναίον ποιητικόν διαγωνισμόν του 1874».
Πρώτη έκθεση των Ιμπρεσιονιστών ζωγράφων στο Παρίσι.
1875Θάνατος της κόρης του Ναθαλίας στη Βενετία. «Επί τω θανάτω της θυγατρός μου Ναθαλίας» (γρ) [δημοσίευση στο Αττικόν Ημερολόγιον (του έτους 1876) (1875)]. «Εις το λεύκωμα της Κας» (γρ.)Κυβέρνηση Χ. Τρικούπη. Κυβέρνηση Α. Κουμουνδούρου.
~ Γ. Μαρκοράς, Ο Όρκος.
Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία. Εξέγερση χωρικών Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
1876«Εις το λεύκωμα της Κας», δημ. Εστία (Ιαν.). «Επί τω θανάτω της θυγατρός μου Ναθαλίας», δημ. Εστία (Ιαν.). «Το ρόδον και η δροσούλα» (sic), Εστία (Απρ.). «Η πρωτομαρτιά ή το χελιδόνι», Εστία (Ιούλ.) (α' δημοσίευση στο περ. Κόριννα, Β', τεύχ. 4, (Ιούνιος 1876).
Στην Αθήνα με τον αδερφό του που έχει εκλεγεί βουλευτής. Αρνείται πάλι το Υπουργείο Εξωτερικών που του προσφέρει ο Κουμουνδούρος. Μέλος της Κεντρικής Εθνικής Επιτροπής που οργανώνει ανεπίσημα την επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την Κρήτη. Το καλοκαίρι στη Βενετία με την οικογένειά του. Επανέρχεται στη Λευκάδα όπου απαγγέλει αυτοσχέδιο λόγο στα εγκαίνια του Γυμνασίου, για την ίδρυση του οποίου είχε κάνει και ο ίδιος ενέργειες.
Λιντσάρισμα προξένων στη Θεσσαλονίκη. Κυβέρνηση Α. Κουμουνδούρου.
~ περ. Εστία (-1895) .
Βουλγαρική εξέγερση. Οθωμανικό σύνταγμα.
~ St. Mallarmé, L' Après-midi d' un faune. ~ M. Twain, Τhe Adventures of Tom Sawyer.
1877«Κανάρης», δημ. Εστία (Οκτ.) (η καταλογογράφηση ως ανωνύμου στην ψηφιακή βάση είναι λανθασμένη, καθώς ο τόπος γραφής Μαδουρή αρκούσε για την ταύτιση του ποιητή -έχει προηγηθεί λίγες μέρες πριν η δημοσίευση σε μονόφυλλο, ως παράρτημα του περιοδικού).
«Επί τω θανάτω Αντωνίου Κονδάρη (Προς τον τεθλιμμένον πατέρα του)» δημ. Εστία (Νοέμβρ.).
Αλληλογραφεί με τον Ροΐδη γύρω από τη διαμάχη για την ποίηση. Μεταφράζει τη «Λίμνη» του Lamartine. Δίγλωσση έκδοση του «Θανάση Βάγια» με γερμανική μετάφραση στη σειρά Neugriechischer Parnass: oder Sammlung der ausgezeichneteren Werke der neueren Dichter Griechenlands, Original und Uebersetzung, von Antonio Manaraki.
Οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη (μετά τη δίμηνη διακυβέρνηση Δεληγιώργη και την επταήμερη διακυβέρνηση Κουμουνδούρου). Κινήματα σε Ήπειρο και Θεσσαλία, και Κρήτη.
~ Εμ. Ροΐδης, Περί συγχρόνου ελληνικής ποιήσεως. Διαμάχη Ροΐδη-Βλάχου για την ποίηση.
Ρωσοτουρκικός πόλεμος.
~ L. Tolstoy, Άννα Καρένινα.
1878«Λίμνη» του Lamartine, δημ. Εστία (Ιαν.) και σε ανάτυπο. «Χαρακτηρισμός του Αλή πασσά», δημ. Εστία (Απρ.). [«Επί τω θανάτω
του αστρονόμου Αγγέλου Σέκκη»], δημ. Εστία (Αύγ.). «Ο Καλογιάννος», δημ. Εστία (Νοέμβρ.).
Θάνατος του πεθερού του, Αιμίλιου Τυπάλδου. Ταξίδι στη Βενετία το καλοκαίρι. Δωρίζει με τη γυναίκα του τη σημαντική βιβλιοθήκη του πεθερού του στη Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Βουλής. Ο γιος του Αιμίλιος προσβάλλεται από φυματίωση στη Γερμανία και πάει στη Μαδέρα με τη μητέρα του για ανάρρωση.
Κυβέρνηση Κουμουνδρούρου. Επανάσταση στη Θεσσαλία.
~ Κ. Παλαμάς, Μισολόγγι. Ι. Παπαδιαμαντόπουλος, Τρυγόνες και Έχιδναι. εφημ. Ραμπαγάς (-1889).
Συνθήκη Αγ. Στεφάνου. Παραχώρηση της Κύπρου στους Άγγλους. Συνέδριο Βερολίνου. Σύμβαση της Χαλέπας, (ή και Χάρτης της Χαλέπας) μεταξύ της Οθωμανικής κυβέρνησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών.
1879Απευθείας συνομιλίες ελληνικής και τουρκικής πλευράς στην Πρέβεζα - ο Βαλαωρίτης φιλοξενεί συχνά τους Έλληνες αντιπροσώπους. Αρχίζει να γράφει το Φωτεινό. Μεταφράζει Dante. Πεθαίνει στις 24 Ιουλίου από καρδιακή προσβολή.
Δημοσίευση της μελέτης του Εμ. Ροΐδη στην Εστία (2 Σεπτ.) και ανατύπωση σε αυτοτελές φυλλάδιο. Δημοσίευση του ημιτελούς Φωτεινού στην Εστία (Σεπτ.). Δίγλωσση έκδοση του «Αστραπόγιαννου» με γερμανική μετάφραση στη σειρά Neugriechischer Parnass: oder Sammlung der ausgezeichneteren Werke der neueren Dichter Griechenlands, Original und Uebersetzung, von Antonio Manaraki.

*Αγγέλα Γιώτη, 2014
/ Εμπλουτισμός και τελευταία ενημέρωση από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ( Ιαν. 2017)
Οι πρώτες εργατικές απεργίες (Σύρος).
~ Δ. Βικέλας, Λουκής Λάρας. Α. Παπαδιαμάντης, Η Μετανάστις. Ο Ιω. Καμπούρογλου ξεκινά τη μετάφραση της Νανάς. περ. η Διάπλασις των Παίδων
Πόλεμος του Ειρηνικού.
~ H. Ibsen, Et dukkehjem. E. Zola, Nana.