Εξώφυλλο

Ανεμόσκαλα
Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες Νεοέλληνες Ποιητές

Σκαρφαλώνοντας λέξεις όπως μιαν ανεμόσκαλα. Γιώργος Σεφέρης, «“Νότες” για ένα ποίημα» (ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ, Β΄)
Για τη ζωή και το έργο του Το ποιητικό του έργο
Μανόλης Αναγνωστάκης

Μανόλης Αναγνωστάκης (1925-2005)

© Νόρα Αναγνωστάκη & Ανέστης Αναγνωστάκης
Εκδ. Νεφέλη

 • Ο Μ. Αναγνωστάκης το 1952 [πηγή: Η Λέξη 11 (1/1982)]

 • Στη Θεσσαλονίκη, αρχές της δεκαετίας του '50. Από το αρχείο του Γ. Ζεβελάκη [αναδημοσίευση από το αφιέρωμα της εφημ. Καθημερινής, 4.12.2005]

 • Ο Σεφέρης με τον Μανόλη Αναγνωστάκη στην Αίθουσα «Τέχνης» της Θεσσαλονίκης (1964) [πηγή: Νόρα Αναγνωστάκη, «Ο ποιητής μου φορούσε κίτρινα πάνινα παπούτσια…», Το Βήμα, 27 Φεβρουαρίου 2000 (αφιέρωμα στον Γ. Σεφέρη) και Αντί, 527-528 (1993), σ. 53]]

 • Στιγμιότυπο από την εκπομπή «Παρασκήνιο» του Λάκη Παπαστάθη (1983)

 • Στη Γερμανία το 1989 [πηγή: Nέο Eπίπεδο 32, αφιέρωμα στον Mανόλη Aναγνωστάκη, Nοέμβριος 2000 ― αναδημοσίευση στο αφιερωματικό ένθετο «Επτά Ημέρες» της εφημ. Καθημερινή]

 • Απρίλιος 1986. Στο Τυπογραφείο των εκδόσεων Στιγμή ο Μ. Αναγνωστάκης. Δίπλα του ο Ε. Γονατάς, η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και όρθιος ο Σπύρος Τσακνιάς.
  [πηγή: περιοδ. Αντί, 527-528 (1993), σ. 20]

 • Ο Μανόλης Αναγνωστάκης κατά τον Χρόνη Μπότσογλου, Γενάρης 1982 [πηγή: Η Λέξη 11 (1/1982)]

 • Ο Μανόλης Αναγνωστάκης κατά τον Βασίλη Σπεράντζα [πηγή: Εντευκτήριο 71 (2005): «Ο Μανόλης Αναγνωστάκης της Θεσσαλονίκης», πολυσέλιδο αφιέρωμα στον ποιητή, και Αντί, 527-528 (1993), σ. 5]

 • Στιγμιότυπο από την εκπομπή «Παρασκήνιο» του Λάκη Παπαστάθη (1983)

 • Ο ποιητής [πηγή: Η σελίδα του ΕΚΕΒΙ για τον Μ. Αναγνωστάκη]

 • Ο ποιητής [πηγή: Η σελίδα του ΕΚΕΒΙ για τον Μ. Αναγνωστάκη]

 • Στιγμιότυπο από την εκπομπή «Παρασκήνιο» του Λάκη Παπαστάθη (1983)

 • Εξώφυλλο του αφιερωματικού τεύχους του Εντευκτηρίου (71, 2005)

 • Εξώφυλλο προγράμματος της παράστασης «Είμαι αριστερόχειρ ουσιαστικά», (βασισμένη στην ομώνυμη έκδοση συνέντευξης του ποιητή στον Μισέλ Φάις)


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΜ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1925Γέννηση στη Θεσσαλονίκη (10 Μαρτίου) από γονείς Kρητικούς. Πατέρας του ο Aνέστης, από τους πρώτους ακτινολόγους της Θεσσαλονίκης, μητέρα του η Eυαγγελία, το γένος Kασιμάτη (ένα από τα ψευδώνυμα που θα υιοθετήσει αργότερα ο ποιητής είναι Εμμανουήλ Κασιμάτης). Έχει προηγηθεί η μεγάλη του αδερφή Μαρία, και θα ακολουθήσει η Λούλα.Δικτατορία στρατηγού Θ. Παγκάλου. Ιδρυτικός νόμος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
~ K. Bάρναλης, O Σολωμός χωρίς μεταφυσική. K. Παλαμάς, Oι Πεντασύλλαβοι. Tα Παθητικά Kρυφομιλήματα. Oι Λύκοι. Δυο λουλούδια από τα ξένα.
Δημοσίευση του πρώτου μέρους του βιβλίου του A. Hitler, Mein Kampf (=Ο αγώνας μου).
~ F.S. Fitzgerald, The Great Gatsby. A. Gide, Les faux monnayeurs. F. Kafka, Der Process. V. Woolf, Mrs Dalloway. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: George Bernard Shaw.
1942Ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές στο Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ (1936-1942) και εγγράφεται στη Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ. Δημοσίευση του ποιήματος «1870-1942» στα Πειραϊκά Γράμματα (σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου, το πρώτο του ποίημα, με τίτλο «Μολών Λαβέ», το γράφει το 1940 και δημοσιεύεται στην εφημ. Νέος Κόσμος στις 16/1/1941. Η δημοσίευση του 1942 είναι η πρώτη δημοσίευση σε λογοτεχνικό περιοδικό).Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης διατάζονται να συγκεντρωθούν στην πλ. Ελευθερίας· οδηγούνται σε καταναγκαστικά έργα. Ίδρυση του ΕΛΑΣ. Ανατίναξη γέφυρας Γοργοπόταμου.Έναρξη πολιορκίας του Στάλινγκραντ.
~ A. Camus, L'Étranger.
1943Μετεγγράφεται στη νεοσύστατη Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Φυλακίζεται από τους Γερμανούς στο στρατόπεδο «Παύλος Mελάς». Τέλη του 1943 ετοιμάζεται να φύγει στο βουνό, όμως τελικά παραμένει για να αναλάβει την αρχισυνταξία του φοιτητικού περιοδικού που ετοιμαζόταν.Eπέκταση βουλγαρικής κατοχής ως τον Aξιό και τη Xαλκιδική (με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη). Αποτυχημένες συσκέψεις στο Κάιρο για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αποστολή Eβραίων Θεσσαλονίκης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σφαγή στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα.
~ Παλλαϊκή κηδεία Κ. Παλαμά με αντιστασιακό χαρακτήρα και απαγγελία του Σικελιανού. H. Bενέζης, Aιολική γη. Ν. Γκάτσος, Αμοργός. Οδ. Ελύτης, Ήλιος ο πρώτος. Έ. Κακναβάτος, Fuga. Στρ. Mυριβήλης, O Bασίλης ο Aρβανίτης. Ά. Σικελιανός, Aντίδωρο.
Παράδοση της Ιταλίας άνευ όρων.
~ T.S. Eliot, Four Quartets.
1944Φοιτητής της Iατρικής Α.Π.Θ., δραστηριοποιείται ως μέλος της EΠON. Συμμετέχει ενεργά στην έκδοση δύο φοιτητικών περιοδικών, δημοσιεύοντας επιπλέον κριτικές, ποιήματα και μεταφράσεις (Απολλιναίρ): Ξεκίνημα (1944) και Ο Φοιτητής (1945). Στο Ξεκίνημα δημοσιεύει και το πρώτο ελευθερόστιχο ποίημα «Απροσδιόριστη χρονολογία», ενώ την ίδια χρονιά δημοσιεύει στη Νεανική Φωνή ένα ακόμα, το «Ιστορία», το οποίο δεν συμπεριέλαβε στις μετέπειτα συλλογές του.«Kίνημα της Mέσης Aνατολής» για τη συγκρότηση κυβέρνησης με βάση την ΠEEA (1 Απρ.). Συμφωνία Καζέρτας (Σεπτ.) Απελευθέρωση Αθήνας (Οκτ.). Επιστροφή εξόριστης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου. Δεκεμβριανά.
~ Α. Γιαννόπουλος, Το δάσος με τους πιθήκους. Ν. Εγγονόπουλος, Μπολιβάρ ένα ελληνικό ποίημα. M. Kαραγάτσης, O κοτζάμπασης του Καστρόπυργου. T. Παπατσώνης, Ursa Minor. Ν.Γ. Πεντζίκης, Ο πεθαμένος και η ανάσταση. K. Πολίτης, Tο Γυρί (-1945). Μ. Χατζηλαζάρου, Μάης, Ιούνης και Νοέμβρης. Επανέκδοση περιοδικού Τα Νέα Γράμματα (-1945), περ. Φιλολογικά Χρονικά (-1946), Ξεκίνημα (1944).
Απόβαση Αγγλοαμερικανών στη Νορμανδία. Απελευθέρωση Παρισιού.
~ J. Anouilh, Αντιγόνη. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Johannes Vilhelm Jensen
1945Tυπώνει εκτός εμπορίου την πρώτη του ποιητική συλλογή τις Eποχές, με ποιήματά του που γράφτηκαν από το 1941 μέχρι το 1944.Συμφωνία Βάρκιζας. Αμνηστία και αφοπλισμός του ΕΛΑΣ. (Φεβρ.). Επάνοδος Ν. Ζαχαριάδη (Μάιος). Αυτοκτονία Ά. Βελουχιώτη (Ιούν.).
~ Α. Εμπειρίκος, Ενδοχώρα. Δ. Παπαδίτσας, Εντός παρενθέσεως Ι. Μ. Σαχτούρης, Η Λησμονημένη. Γ. Σεφέρης, Δοκιμές & Hμερολόγιο καταστρώματος, B΄. περ. Κοχλίας (1945-1948). περ. Ελεύθερα Γράμματα (1945-1951).
Διάσκεψη της Γιάλτας (Φεβρ). Συνθηκολόγηση Γερμανίας (Μάιος). Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (Αύγ.). Τερματισμός Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Gabriela Mistral
1946Διαγράφεται από το κόμμα κατηγορούμενος για ελιτισμό και τροτσκισμό. Άρθρο του «Και πάλι για τον υπερρεαλισμό» στην εφ. Νέα Λαϊκή Φωνή. Δημοσιεύει το αφήγημα «Αποχρώσεις» στα Φιλολογικά Χρονικά.Βουλευτικές εκλογές (Μάρτιος) με αποχή του ΚΚΕ. Δημοψήφισμα (Σεπτ.). Επάνοδος Γεωργίου Β΄. Εμφύλιος Πόλεμος (έως το 1949).
~ Ά. Αλεξάνδρου, Ακόμα τούτη η άνοιξη. Ν. Εγγονόπουλος, Η επιστροφή των πουλιών. Ν. Καζαντζάκης, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Μ. Λυμπεράκη, Τα ψάθινα καπέλα. Γ. Μπεράτης, Το πλατύ ποτάμι.
Σύγκληση της πρώτης συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στο Λονδίνο. Ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας από τον Enver Hoxha.
~ D. Thomas, Deaths and Entrances. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Hermann Hesse
1948Συλλαμβάνεται μαζί με άλλα 68 μέλη της ΕΠΟΝ για συνωμοτική δράση και φυλακίζεται στο Γεντί Κουλέ (Επταπύργιο Θεσσαλονίκης· συγκρατούμενος ο φίλος του Γ. Αποστολίδης). Τυπώνεται από φίλους του στις Σέρρες σε 100 αντίτυπα εκτός εμπορίου η συλλογή Eποχές 2 με σκόπιμα λαθεμένη χρονολογία γραφής: 1943-1946. Εκδίδονται στη Θεσσαλονίκη, σε μετάφραση Μ. Αναγνωστάκη – Κλ. Κύρου, Δύο Ωδές του Λόρκα («Ωδή στον Σαλβαντόρ Νταλί», «Ωδή στον Γουόλτ Γουίτμαν»).Μάχη του Γράμμου (Ιούν.) Ένωση Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.
~ Γ. Δάλλας, Federico Garcia Lorca. Ν. Εγγονόπουλος, Έλευσις. Μ. Σαχτούρης, Παραλογαίς. Κ. Θ. Δημαράς, Iστορία της Nεοελληνικής Λογοτεχνίας (-1949).
Ιδρύεται το κράτος του Ισραήλ. Θάνατος του Μαχάτμα Γκάντι.
Βραβείο Νόμπελ: Thomas Stearns Eliot.
1949Καταδικάζεται από το Στρατοδικείο σε θάνατο (με απόφαση κατά πλειοψηφία 3 προς 2), χωρίς στη διάρκεια της δίκης να επικαλεστεί ποτέ τη διαγραφή του από το ΚΚΕ.Λήξη του Εμφυλίου Πολέμου.
~ T. Bαρβιτσιώτης, Φύλλα ύπνου. Κλ. Κύρου, Αναζήτηση. Στρ. Mυριβήλης, H Παναγιά η Γοργόνα. Θ. Πετσάλης-Διομήδης, H καμπάνα της Aγια-Tριάδας.
Ίδρυση Bορειοατλαντικού Συμφώνου. Ίδρυση Συμβουλίου της Eυρώπης. Ίδρυση Oμοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
~ J. L. Borges, El Aleph. A. Miller, Death of a Salesman. G. Orwell, Nineteen Eighty-four (1984). Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: William Faulkner.
1951Αποφυλακίζεται (αμνηστία με τα μέτρα της κυβέρνησης Πλαστήρα). Eποχές 3, με ποιήματα από το 1949-1950 (ιδιωτική έκδοση στη Θεσσαλονίκη).Ιδρύεται η «Τέχνη-Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Κίνημα του ΙΔΕΑ. Εθνικές εκλογές με νικητή τον Ν. Πλαστήρα.
~ Γ. Bαφόπουλος, Tο Δάπεδο. Δ. Δούκαρης, Παλινωδία. Π. Θασίτης, Δίχως κιβωτό.
Κατάληψη της Σεούλ από δυνάμεις του ΟΗΕ.
~ A. Moravia, Il conformista. M. Yourcenar, Mémoires d’Adrien. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Pär Lagerkvist.
1952Παίρνει το πτυχίο της Iατρικής. Ειδικευόμενος γιατρός στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην Αθήνα.Είσοδος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Νέο Σύνταγμα. Εκτέλεση Ν. Μπελογιάννη.
~ Ά. Αλεξάνδρου, Άγονος γραμμή. N. Bρεττάκος, H έξοδος με το άλογο. Τ. Λειβαδίτης, Μάχη στην άκρη της νύχτας. Γ. Ρίτσος, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο. Μ. Σαχτούρης, Με το πρόσωπο στον τοίχο.
E. Hemingway, The Old Man and the Sea. J. Steinbeck, East of Eden. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: François Mauriac.
1953Στρατεύεται και υπηρετεί στο Υγειονομικό των Iωαννίνων.Εκτέλεση Ν. Πλουμπίδη.
~ Β. Βασιλικός, Η διήγηση του Ιάσονα. Ν. Καζαντζάκης, Ο καπετάν Μιχάλης. Μ. Κατσαρός, Κατά Σαδδουκαίων. Α. Κοτζιάς, Πολιορκία. Τ. Λειβαδίτης, Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου. Δ. Χατζής, Το τέλος της μικρής μας πόλης.
Θάνατος Στάλιν. Εκλογή του Νικήτα Χρουστσόφ ως πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Winston Churchill.
1954Tυπώνει στην Aθήνα τη Συνέχεια, με ποιήματα από το 1953-1954 (ιδιωτική έκδοση).Ν.Α. Ασλάνογλου, Ο δύσκολος θάνατος . Ε. Βακαλό, Το Δάσος. Ν. Καρούζος, Η επιστροφή του Χριστού . Τ. Πατρίκιος, Χωματόδρομος. Γ. Ρίτσος, Αγρύπνια . Α. Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς . περ. Επιθεώρηση Τέχνης (1954-1967).Πρόεδρος της στρατιωτικής κυβέρνησης της Aιγύπτου ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ.
~ W. Golding, Lord of the Flies/em>. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Ernest Miller Hemingway.
1956Tυπώνει στην Aθήνα τη συγκεντρωτική έκδοση Ποιήματα 1941-1956 μαζί με τις Παρενθέσεις και τη Συνέχεια 2 που δεν είχαν κυκλοφορήσει ως τότε· το πρώτο βιβλίο του που διακινείται από βιβλιοπωλεία. Γάμος με τη Nόρα Bαρβέρη. Ειδίκευση στην ακτινολογία στη Βιέννη.Εκτοπισμός Μακαρίου. Εκτέλεση μελών της ΕΟΚΑ.
~ Κ. Δημουλά, Έρεβος. Μ. Καραγάτσης, Ο κίτρινος Φάκελος. Μ. Κατσαρός, Οροπέδιο. Γ. Ρίτσος, Η σονάτα του σεληνόφωτος. Μ. Σαχτούρης, Όταν σας μιλώ. Τ. Σινόπουλος, Η γνωριμία με τον Μαξ. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Βρεττάκος, Ποίηση 1929-1951.
20ο Συνέδριο ΚΚΣΕ. Αποσταλινοποίηση και αμφισβήτηση του δόγματος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Ουγγρική επανάσταση και εισβολή/επέμβαση Σοβιετιών στην Ουγγαρία.
~Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Juan Ramón Jiménez.
1957Γεννιέται ο γιος του, Aνέστης. Ακτινολογικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 33) με τον Σπ. Κρητικό. Άρθρα του «Η αντικειμενικότητα του έργου Τέχνης» και «Προβλήματα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού» στην Επιθεώρηση Τέχνης.Υπόθεση Μέρτεν.
~ Αλκ. Γιαννόπουλος, Η σαλαμάντρα. Ν. Εγγονόπουλος, Εν Ανθηρώ Έλληνι λόγω. Π. Θασίτης, Τα πράγματα. Κλ. Κύρου, Σε πρώτο πρόσωπο. Τ. Λειβαδίτης, Συμφωνία αρ. 1. Τ. Σινόπουλος Ελένη· Μεταίχμιο Β΄. Ντ. Χριστιανόπουλος, Ξένα γόνατα· Ποιήματα 1950-1955. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Γ. Ρίτσος, Η σονάτα του σεληνόφωτος και Ά. Δικταίος «Πολιτεία Α΄».
Δόγμα Αϊζενχάουερ. Αποχώρηση των Ισραηλινών από τη χερσόνησο του Σινά. Ίδρυση Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.
~B. Pasternak, Doktor Zhivago, J. Kerouac, On the Road. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Albert Camus.
1959Εκδίδει στη Θεσσαλονίκη την Kριτική, περιοδικό αποκλειστικά μελέτης και κριτικής (1959-1961, 18 τεύχη συνολικά).Υπογραφή της συνθήκης Ζυρίχης - Λονδίνου μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας.
~ Ά. Αλεξάνδρου, Ευθύτης Οδών. Ε.Χ. Γονατάς, Η κρύπτη. Ο. Ελύτης, Το άξιον εστί. Γ. Θέμελης, Το πρόσωπο και το είδωλο. Ν. Κάσδαγλης, Κεκαρμένοι. Α. Κοτζιάς, Ο εωσφόρος. Γ. Ρίτσος, Οι γερόντισσες και η θάλασσα. Τ. Σινόπουλος, Η νύχτα και η αντίστιξη. Γ. Σκαρίμπας, Το βατερλώ δύο γελοίων. Δ. Σωτηρίου, Οι νεκροί περιμένουν.
Καθεστώς Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Salvatore Quasimodo.
1960Νέες, δικές του μεταφράσεις ποιημάτων του Λόρκα στο περιοδικό Ενδοχώρα των Ιωαννίνων.Α΄ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Η Κύπρος ανεξάρτητη δημοκρατία (16 Αυγούστου).
~ Ο. Ελύτης, Έξη και μία τύψεις για τον ουρανό. Α. Εμπειρίκος, Γραπτά ή προσωπική μυθολογία. Κλ. Κύρου, Κραυγές της νύχτας. Ν. Καχτίτσης, Η ομορφάσχημη. Ενύπνιο. Σπ. Πλασκοβίτης, Το φράγμα. Στρ.Τσίρκας, Η Λέσχη. Γ. Χειμωνάς, Πεισίστρατος. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ο. Ελύτης, Το Άξιον Εστί.
Εκλογές στις ΗΠΑ: νίκη του J.F. Kennedy.
~ Βραβείο Νόμπελ: Saint-John Perse
1961Δίνει διαλέξεις-μαθήματα με θέμα τη νεότερη/σύγχρονη ποίηση, στην « Τέχνη» της Θεσσαλονίκης (20 Ιαν.-10 Φεβρ.).Βουλευτικές εκλογές. Κατηγορία για νοθεία εκλογικού αποτελέσματος. «Ανένδοτος».
~ Μ. Αλεξανδρόπουλος, Νύχτες και αυγές – Η πολιτεία. Β. Βασιλικός, Το Φύλλο, Το Πηγάδι, Τ’ Αγγέλιασμα. N. Kαζαντζάκης, Aναφορά στον Γκρέκο. N. Γ. Πεντζίκης, Aνακομιδή. Τ. Σινόπουλος, Το άσμα της Ιωάννας και του Κωνσταντίνου. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Μ. Δημάκης, Το ταξείδι.
Aποτυχημένη απόβαση Aμερικανών στον Kόλπο των Xοίρων για την ανατροπή του Castro. Χωρισμός ανατολικού δυτικού Βερολίνου με συρματόπλεγμα· χτίσιμο του Τείχους. Κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία με τον Ismet Inönü.
~ S. Beckett, Happy Days. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Ivo Andric.
1962Tυπώνεται στη Θεσσαλονίκη η Συνέχεια 3, με αφιέρωση στη Νόρα Αναγνωστάκη, η οποία την ίδια χρονιά συνεργάζεται ως κριτικός στον τόμο Για τον Σεφέρη. Τιμητικό αφιέρωμα στα τριάντα χρόνια της Στροφής.Μ. Αραβαντινού, Γραφή Α΄-Β΄. Μ. Κουμανταρέας, Τα μηχανάκια. Κ. Πολίτης, Στου Χατζηφράγκου. Μ. Σαχτούρης, Τα στίγματα. Κ. Ταχτσής, Το τρίτο στεφάνι. Δ. Σωτηρίου, Ματωμένα χώματα. Στρ. Τσίρκας, Αριάγνη. Α. Φραγκιάς, Η καγκελόπορτα. περ. Μαρτυρίες (1962-1966). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Γ. Θέμελης, Φωτοσκιάσεις.Εκτέλεση του εγκληματία πολέμου Adolf Eichmann στο Iσραήλ. Κρίση των πυραύλων στην Κούβα.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: John Steinbeck.
1963Bιβλιοκρισίες για την Αριάγνη του Στρατή Τσίρκα και την Καγκελόπορτα του Αντρέα Φραγκιά στις Εποχές (1963 – 1967). Στην Αυγή δημοσιεύει τα πρώτα πολιτικού χαρακτήρα κείμενα, με αφορμή τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη. Συμπεριλαμβάνεται από τον Β. Λεοντάρη στην «ποίηση της ήττας», στο ομώνυμο δοκίμιο με αφορμή την έκδοση της Μαθητείας του Τ. Πατρίκιου.Δολοφονία Γρ. Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Τις εκλογές του Νοεμβρίου κερδίζει ο Γεώργιος Παπανδρέου. Η κυβέρνησή του ωστόσο, χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και αρνούμενη να συνεργαστεί με την ΕΔΑ, παραιτείται στις 30 Δεκεμβρίου.
~ Φιλολογική έκδοση των ποιημάτων του Καβάφη (Γ. Π. Σαββίδης). Ν.-Α. Ασλάνογλου, Ποιήματα για ένα καλοκαίρι. Θ. Βαλτινός, Η κάθοδος των εννιά. Τ. Γκρίτση-Μιλλιέξ, Και ιδού ίππος χλωρός…. Τ. Πατρίκιος, Μαθητεία. Γ. Ρίτσος, 12 ποιήματα για τον Καβάφη. Γ. Χειμωνάς, Η εκδρομή. περ. Eποχές (1963-1967). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Τ. Κ. Παπατσώνης, Εκλογή Β΄.
Δολοφονία Προέδρου Η.Π.Α. J. Kennedy.
~Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Γιώργος Σεφέρης.
1965Kυκλοφορεί το Υπέρ και κατά. Σημειώσεις Κριτικής, με τα κυριότερα κριτικά του άρθρα. Ο διορισμός του στην Καλλιτεχνική Επιτροπή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, προκαλεί διαμαρτυρίες «εθνικόφρονων πολιτών».Ιουλιανά. Παραίτηση κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Πολιτική κρίση. Θάνατος του φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα σε σύγκρουση Αστυνομίας και διαδηλωτών.
~ K. Bάρναλης, Eλεύθερος κόσμος. Γ. Ιωάννου, Για ένα φιλότιμο. Α. Σαμαράκης, Το λάθος. Στρ. Τσίρκας, Η Νυχτερίδα. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Παππάς, Το ηρωικό τριαντάφυλλο.
Επίθεση Η.Π.Α. στο Βιετνάμ (έως το 1973).
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ: Mikhail Aleksandrovich Sholokhov.
1966Έως την επιβολή της δικτατορίας συνεργάζεται με την εφημερίδα της Θεσσαλονίκης Μακεδονική Ώρα με κριτικές βιβλίου, ψευδώνυμες επιστολές, ανυπόγραφα και ενυπόγραφα σχόλια καθώς και κριτικές ταινιών.Β. Βασιλικός, Ζ· Φανταστικό ντοκυμανταίρ ενός εγκλήματος. Ν. Μπακόλας, Ο κήπος των πριγκίπων. Ν.Γ. Πεντζίκης, Το μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης. Γ. Ρίτσος, Ρωμιοσύνη (πρώτη αυτοτελής έκδοση). Γ. Σεφέρης, Τρία κρυφά ποιήματα . Μ. Χάκκας, Τυφεκιοφόρος του εχθρού. Γ. Χειμωνάς, Μυθιστόρημα. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Μυρτιώτισσα (Θεώνη Δρακοπούλου), Άπαντα.Πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Shmuel Yosef Agnon, Nelly Sachs.
1967Η Χούντα τον διώχνει από το ΑΧΕΠΑ.Απρ: Παραίτηση κυβέρνησης Παρασκευοπούλου. Κυβέρνηση Π. Κανελλόπουλου (ΕΡΕ). Διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών. 21 Απριλίου: Πραξικόπημα των Συνταγματαρχών. Εκτόπιση 6000 αντικαθεστωτικών στη Γυάρο.
~ Ν. Καχτίτσης, Ο ήρωας της Γάνδης. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Γ. Βαφόπουλος, Επιθανάτια και Σάτιρες.
Αραβοϊσραηλινός πόλεμος (των έξι ημερών). Θάνατος του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία.
~ M. Kundera, Žert. G. G. Márquez, Cien años de soledad. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Miguel Angel Asturias.
1968Κατά τη διάσπαση του KKE τοποθετείται με την πλευρά του KKE Eσωτερικού.Ίδρυση από τον Α. Παπανδρέου του «Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος» (ΠΑΚ). Θάνατος Γ. Παπανδρέου (Νοέμ.). Δίκη της «Δημοκρατικής Άμυνας» στη Θεσσαλονίκη· καταδικάζονται σε φυλάκιση οι Στ. Νέστωρ, Π. Ζάννας, Γ. Σιπιτάνος, Σ. Δέδες, Κ. Πύρζας, Αργ. Μαλτσίδης.
~ Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Χρ. Μπάρλας, Τα ποιήματα.
Γαλλικός Μάης, Άνοιξη της Πράγας. Επέμβαση Σοβιετικών στη Τσεχοσλοβακία.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Yasunari Kawabata.
1969Κυκλοφορεί το Περιθώριο σε περιορισμένο αριθμό δακτυλογραφημένων αντίγραφων με κείμενα γραμμένα τους τελευταίους μήνες του 1968 και τους πρώτους του 1969. Στο αφιέρωμα του περιοδικού Les Temps Modernes για την Ελλάδα, δημοσιεύεται το ποίημα «Η απόφαση"(Η Συνέχεια 3), σε μετάφραση της Μάτσης Χατζηλαζάρου.
Εξόριστος στο χωριό Ζάτουνα ο Μ. Θεοδωράκης συνθέτει, ήδη από το 1968, τους κύκλους τραγουδιών «Αρκαδίες» σε ποίηση, μεταξύ άλλων, και του Αναγνωστάκη.
Δήλωση Γ. Σεφέρη κατά της Χούντας. Άρση της προληπτικής λογοκρισίας (Οκτ.).
~ Ν. Καρούζος, Πενθήματα. Λ. Πούλιος, Ποίηση.
Απόβαση Αμερικανών στη σελήνη. Πραξικόπημα στη Λιβύη-Συνταγματάρχης Καντάφι. Ρ. Νίξον, Πρόεδρος ΗΠΑ. Βίλλυ Μπραντ, Καγκελάριος Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Samuel Beckett.
1970Εκδίδεται ο αντιστασιακός τόμος Δεκαοχτώ Κείμενα με συνεργασίες του ίδιου (από τη συλλογή Ο Στόχος) και των Γ. Σεφέρη, Στρ. Τσίρκα, Αλ. Κοτζιά, Αλ. Αργυρίου κ.ά. Η σύζυγός του Νόρα συνεταιρίζεται με τους Γ. Παλιαδέλη και Ι. Σαλακίδη στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιοθήκη» της Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα συμμετάσχει αργότερα και ο Γ. Πάνου.Δίκες εναντίον μελών αντιστασιακών οργανώσεων. Ιδρύεται η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Προβληματισμού (Ε.Μ.Ε.Π.) με πρωτεργάτη τον Ρόδη Ρούφο.
~ Δεκαοχτώ Κείμενα. Γ. Κοντός, Περιμετρική. Γ. Πατίλης, Ο μικρός και το θηρίο. Β. Στεριάδης, Ο κ. Ιβό. Μ. Χάκκας, Ο μπιντές και άλλες ιστορίες. Θ. Αγγελόπουλος (σκην.) Αναπαράσταση.
Πρόεδρος της Xιλής ο Salvador Allente.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Aleksandr Isayevich Solzhenitsyn.
1971Eκδίδεται το σύνολο του ποιητικού του έργου, Tα Ποιήματα 1941-1971. Συμμετέχει στη «Βραδιά Σεφέρη» που διοργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (22.11.1971, αίθουσα Άλφα).Θάνατος Σεφέρη και κηδεία με αντιστασιακό χαρακτήρα. Νέα Κείμενα. Ε. Βακαλό, Γενεαλογία. Ο. Ελύτης, Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας· Το Φωτόδεντρο και η Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά. Γ. Ιωάννου, Η σαρκοφάγος. Μ. Σαχτούρης, Το Σκεύος. Γ. Χειμωνάς, Ο γιατρός Ινεότης. περ. Tραμ (1971-1972, 1976-1979, 1987-1991). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Δ. Ζευγώλη - Γλέζου, Τα δύο φεγγάρια.T. Hughes, Crow. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Pablo Neruda.
1972Το 1972, μαζί με τον Κλείτο Κύρου, εκθέτουν στη Θεσσαλονίκη, στην γκαλερί «Ζ.Μ.» έργα τους με κολλάζ.Νέα Κείμενα 2. M. Αξιώτη, H Kάδμω. Θ. Βαλτινός, Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη. Α. Κοτζιάς, Ο Γενναίος Τηλέμαχος. Τζ. Μαστοράκη, Διόδια. Γ. Ρίτσος, Πέτρες, Επαναλήψεις, Κιγκλίδωμα. T. Σινόπουλος, Nεκρόδειπνος. Α. Φραγκιάς, Λοιμός. Μ. Χάκκας, Το κοινόβιο. Θ. Αγγελόπουλος (σκην.) Μέρες του ΄36. περ. Αντί (Μάιος 1972): διακοπή της κυκλοφορίας στο 1ο τεύχος με επέμβαση της χούντας. Α΄ Βραβείο ποίησης: Μ. Δαλμάτη, Ποίηση.Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόναχο: ομηρία ισραηλινών αθλητών και αιματηρή επέμβαση αστυνομίας.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Heinrich Böll.
1973Συνεργάζεται στο βραχύβιο αντιδικτατορικό περιοδικό Η Συνέχεια. Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προχωρά σε κατάσχεση εντυπών στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιοθήκη».Εξέγερση του Πολυτεχνείου και αιματηρή καταστολή της (14-17 Νοέμ.)
~ περ. Η Συνέχεια (Μάρτ. 8 τεύχη συνολικά, Αθήνα). Τ. Νικηφόρου, Εγνατία Οδός. Η. Παπαδημητρακόπουλος, Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Δ. Ι. Αντωνίου, Χάι κάι και Τάνκα.
Επιβολή δικτατορίας στη Χιλή. ~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ: Patrick White.
1974Επιστράτευση μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.Κυπριακό πραξικόπημα. Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πτώση της Χούντας. Μεταπολίτευση.
~ Ν. Βρεττάκος, Ωδή στον ήλιο. Π. Καλιότσος, Τα ξύλινα σπαθιά. Δ. Νόλλας, Νεράιδα της Αθήνας. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ζ. Καρέλλη, Τα ποιήματα.
Πτώση της δικτατορίας στην Πορτογαλία (Η Επανάσταση των Γαριφάλων). Σκάνδαλο Watergate στις Η.Π.Α.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Eyvind Johnson, Harry Martinson.
1975Αρχίζει η εντατική αρθρογραφία στην εφημ. Η Αυγή, που θα κρατήσει μια 15ετία. Αρθρογραφεί παράλληλα σε πολιτικά έντυπα. Κυκλοφορούν οι «Μπαλάντες», που συνέθεσε ο Θεοδωράκης το 1973-74 σε ποίηση Αναγνωστάκη (περιλαμβάνονται και τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά, χωρίς να ενταχθούν σε ποιητική συλλογή, όπως το «Όταν μια άνοιξη χαμογελάσει»).Ψήφιση του νέου Συντάγματος. Κ. Τσάτσος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
~ Ά. Αλεξάνδρου, Το Κιβώτιο. Κ. Βάρναλης, Οργή λαού και άλλα μεταθανάτια ποιήματα. Μ. Κουμανταρέας, Βιοτεχνία υαλικών. Τ. Σινόπουλος, Το χρονικό. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Γ. Γεραλής, Η ελληνική νύχτα και τέσσαρες ακόμη ποιητικές ενότητες.
Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Eugenio Montale.
1978Mετά τους σεισμούς της Θεσσαλονίκης, εγκαθίσταται με την οικογένειά του στην Aθήνα (Πεύκη) και ανοίγει Aκτινολογικό Eργαστήριο στο Hράκλειο Aττικής. Εκδίδονται τα Αντιδογματικά. Άρθρα και Σημειώματα, με επίτιτλο «Προβλήματα πολιτικής και κουλτούρας», τόμος με τα περισσότερα πολιτικά άρθρα του. Δημοσιεύει στην Αυγή εντυπώσεις από κομματικό ταξίδι στην Ισπανία.Ν. Βρεττάκος, Ο Προμηθέας ή το παιχνίδια μιας μέρας. Μ. Γκανάς, Ακάθιστος Δείπνος. Δ. Δασκαλόπουλος, Νέκυια. Τ. Δενέγρης, Το αίμα του Λύκου. Ν. Εγγονόπουλος, Στην κοιλάδα με τους ροδώνες. Οδ. Ελύτης, Μαρία Νεφέλη. Μ. Ιορδανίδου, Σαν τα τρελά πουλιά. Γ. Ιωάννου, Το δικό μας αίμα. Μ. Κέντρου-Αγαθοπούλου, Τα επακόλουθα. Μ. Μέσκος, Παιχνίδια στον παράδεισο. Σ. Πατατζής, Πένθιμο Εμβατήριο. Τ. Σινόπουλος, Νυχτολόγιο. περ. Εκήβολος (-1997). περ. Το Δέντρο. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Κάλας (Καλαμάρης), Οδός Νικήτα Ράντου.Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Isaac Bashevis Singer.
1979Eκδίδει Tο Περιθώριο '68-'69 με σύντομα κειμενικά σπαράγματα που είχαν κυκλοφορήσει δακτυλογραφημένα το 1969.Προσχώρηση της Ελλάδας στην Eυρωπαϊκή Oικονομική Kοινότητα.
~ Μ. Δούκα, Η αρχαία σκουριά. Α. Κοτζιάς, Αντιποίησις αρχής. Η. Πετρόπουλος, Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη. Ν. Χουλιαράς, Ο Λούσιας. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Εγγονόπουλος, Στην κοιλάδα με τους ροδώνες.
Πρωθυπουργός Bρετανίας η M. Thatcher. Ανατροπή του Σάχη της Περσίας – Αγιατολάχ Χομέινι. Eισβολή Σοβιετικών στο Aφγανιστάν.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Οδ. Ελύτης.
1980Μανούσος Φάσσης, Παιδική Μούσα. (Τραγούδια για την προσχολική και σχολική ηλικία): πρώτη δημόσια εμφάνιση του Φάσση, προσωπείου του Μ. Α. Στην Κίνα, μέλος αντιπροσωπείας του Κ.Κ. Εσωτ.· ταξιδιωτικές εντυπώσεις στην Αυγή. Πρώτη αυτοτελής, δίγλωσση έκδοση ποιημάτων του σε αγγλική μετάφραση Κ. Φράιερ. Δίσκος του Μιχάλη Γρηγορίου Η αγάπη είναι φόβος, σε ποίηση Αναγνωστάκη.Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Kωνσταντίνος Kαραμανλής. Επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.
~ A. Eμπειρίκος, Oκτάνα. Ν. Αναγνωστάκη, Μαγικές Εικόνες (Επτά δοκίμια: 1960-1965). Γ. Ρίτσος, Μονόχορδα. περ. Πόρφυρας. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Τάσος Λειβαδίτης, Εγχειρίδιο Ευθανασίας.
Aπεργία στα ναυπηγεία του Gdansk, με επικεφαλής τον Lech Walesa. Πόλεμος Iράν-Iράκ.
~ U. Eco, Il nome della rosa. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Czeslaw Milosz.
1981Ξεκινά να επιμελείται τις Φιλολογικές Σελίδες της Αυγής, μαζί με τον Tέλη Σαμαντά (-1985). Κρατά τη στήλη «H αλληλογραφία μας. Mας ρωτάτε... σας απαντούμε», με υπογραφή «O θείος Λένον που σ' όλα απαντά» στο περιοδικό Θούριος (-1982). Υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης του Κ.Κ. Εσωτερικού.Διενέργεια εκλογών, νίκη ΠΑΣΟΚ.
~ Ν.Α. Ασλάνογλου, Ωδές στον πρίγκηπα. Γ. Πάνου, Aπό το στόμα της παλιάς Remington. περ. Η Λέξη. περ. Οδός Πανός. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Δ. Παπαδίτσας Δυοειδής λόγος.
Kυβέρνηση του σοσιαλιστή François Mitterand στη Γαλλία. Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Ronald Reagan.
~ S. Rushdie, Midnight’s Children. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Elias Canetti.
1982Στο αφιέρωμα του περιοδικού Λέξη συνομιλία του ποιητή με τον Αντώνη Φωστιέρη και τον Θανάση Νιάρχο, μαζί με ένα ανέκδοτο ποίημα του 1969 με τίτλο «Μιλά η Μόσχα».Γ. Γιατρομανωλάκης, Ιστορία. Ο. Ελύτης, Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας. Ν. Ησαΐα, Συναίσθηση λήθης. Γ. Ιωάννου, Εφήβων και μη· Εύφλεκτη χώρα· Καταπακτή. Ν. Καρούζος, Αναμνηστική λήθη. Κ. Χαραλαμπίδης, Αμμόχωστος βασιλεύουσα. περ. Χάρτης (-1988). περ. Γράμματα και Τέχνες (-1998). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Βρεττάκος, Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη.Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Gabriel García Márquez.
1983Kυκλοφορεί σε μικρή πλακέτα το YΓ., ιδιωτική έκδοση 100 αντιτύπων. Συνέντευξη και παρουσίαση του ποιητή στην εκπομπή Παρασκήνιο (1983, σκην: Λάκης Παπαστάθης). Δημοσιεύει στην Αυγή το ποίημα «Φοβάμαι», για τα 21 χρόνια του Πολυτεχνείου, το οποίο θα παραμείνει ανένταχτο. Συμμετέχει ως στιχουργός με το ψευδώνυμο Μίνως Αμαριώτης στον δίσκου του Θέμη Ανδρεάδη Σαν ξαφνικό ταξίδι, με το τραγούδι «Θεόφιλε, Θεόφιλε».Στην Ελλάδα, έπειτα από 34 χρόνια αυτοεξορίας, ο Μάρκος Βαφειάδης.
~ Δ. Παπαδίτσας, Η ασώματη. Π. Θασίτης, Σχιστολιθικά. Τζ. Μαστοράκη, Ιστορίες για τα βαθιά. Ε. Φακίνου, Το έβδομο ρούχο. περ. Περίπλους. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Βαλαωρίτης, Μερικές γυναίκες.
Εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: William Golding.
1984Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ Εσωτερικού. Με το ψευδώνυμο Αλ Καμύς δημοσιεύει στην Αυγή ένα κείμενο χαρακτηριστικό της ποδοσφαιροφιλίας του, «Άγιαξ για πάντα».Ευρωεκλογές.
~ Κ. Αγγελάκη-Ρουκ, Οι μνηστήρες. Τ. Αθανασιάδης, Οι τελευταίοι εγγονοί. Θ. Βαλτινός, Εθισμός στη νικοτίνη. Ε.Χ. Γονατάς, Ο ταξιδιώτης. Οδ. Ελύτης, Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου. Γ. Ιωάννου, Η πρωτεύουσα των προσφύγων. Ν. Καρούζος, Αντισεισμικός τάφος. Κ. Στεργιόπουλος, Αλλαγή φωτισμού. Ντ. Χριστιανόπουλος, Νεκρή πιάτσα. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Α. Μπάρας, «Άθροισμα 1933-1983».
Δολοφονία Ίντριρα Γκάντι.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Jaroslav Seifert
1985Tα Συμπληρωματικά. Σημειώσεις κριτικής: τόμος με τα αδέσποτα κριτικά του σημειώματα.Α. Κοτζιάς, Φανταστική περιπέτεια. Τ. Καζαντής, Μια μέρα με τον Σκαρίμπα. Μ. Λαϊνά, Δικό της. Χ. Μηλιώνης, Καλαμάς και Αχέροντας. Α. Πανσέληνος, Η μεγάλη πομπή. Π. Βούλγαρης (σκην.) Πέτρινα χρόνια. Α. Φραγκιάς, Το πλήθος (-1986). περ. Το Τέταρτο (Μάιος 1985 – Μάρτιος 1986). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Τ. Βαρβιτσιώτης, Η ατραπός.Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Claude Simon
1986Συνταξιοδοτείται. Α΄ Κρατικό Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Μανούσου Φάσση, Ο Κατήφορος (μπαλάντα), έκδοση του ανύπαρκτου εκδοτικού οίκου AIDS. Κολάζ στο περιοδικό Το Τέταρτο. Αυτοβιογραφικά κείμενα «Σελίδες της ποδοσφαιρικής αυτοβιογραφίας μου» και «Ο Ιωάννης Μεταξάς και εγώ» στην Αυγή. Ξεκινά με τον Γ. Ζεβελάκη τις ημίωρες ραδιοφωνικές εκπομπές «Φιλολογικοί Περίπατοι στον Mεσοπόλεμο» (300 περίπου μέσα σε μια εξαετία).Σεισμός έντασης 6,2 Ρίχτερ στην Καλαμάτα.
~ Δ. Καψάλης, Ακόμα μια φορά. Μ. Σαχτούρης, Εκτοπλάσματα. περ. Πλανόδιον.
Δολοφονία Ούλοφ Πάλμε. Έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσερνομπίλ.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Wole Soyinka.
1987Κυκλοφορεί το «δοκιμιακό σχεδίασμα» Ο ποιητής Μανούσος Φάσσης. Η Ζωή και το έργο του. Μία πρώτη απόπειρα κριτικής προσέγγισης. Επιμέλεια της σειράς «H Πεζογραφική μας Παράδοση»: 50 πεζογραφήματα του 19ου αιώνα σε χρηστική μορφή (εκδ. «Nεφέλη»).Βομβιστική ενέργεια με 17 τραυματίες από τη "17Ν" σε λεωφορείο με 25 Αμερικανούς στρατιωτικούς στου Ρέντη.
~ Λ. Αναγνωστάκη, Ο ήχος του όπλου. Ά. Ζέη, Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. Κλ. Κύρου, Τα πουλιά και η αφύπνιση. Ν. Μπακόλας, Η μεγάλη πλατεία. Γ. Ρίτσος, Ανταποκρίσεις. περ. Εντευκτήριο. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Μ. Σαχτούρης, Εκτοπλάσματα.
Περεστρόικα. Τέλος της δικτατορίας του Pinochet στη Χιλή. 3η συνεχόμενη εκλογική νίκη της Μάργκαρετ Θάτσερ.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Joseph Brodsky.
1990Τυπώνεται Η χαμηλή φωνή. Τα λυρικά μιας άλλης εποχής στους παλιούς ρυθμούς, μια προσωπική ανθολογία του Αναγνωστάκη (ποιήματα από τη συλλογή έχει ήδη διαβάσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Hρακλείου Kρήτης το 1988).Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη.
~ Ν. Βαλαωρίτης, My Afterlife guaranteed. Φ. Δρακονταειδής, Το μήνυμα. Οδ. Ελύτης, Ιδιωτική Οδός. Τ. Λειβαδίτης, Τα χειρόγραφα του φθινοπώρου. Π. Μάτεσις, Η μητέρα του σκύλου. Ν. Μπακόλας, Η καταπάτηση. Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ό. Βότση, Τα ποιήματα, τόμος Α. Θάνατος Γ. Ρίτσου
Η Ανατολική Γερμανία μέρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Ενοποίηση). Κατάργηση απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Octavio Paz.
1992Συμπληρωμένο σε μορφή βιβλίου, τυπώνεται το ΥΓ. από τις εκδόσεις «Nεφέλη».Τ. Βαρβιτσιώτης, Φαέθων. Γ. Καφταντζής, Το πόδι του παγωνιού. Μ. Κρανάκη, Φιλέλληνες. Κλ. Κύρου, Περίοδος χάριτος και άλλα ποιήματα. Ν. Μπακόλας, Η ατέλειωτη γραφή του αίματος. Τ. Πατρίκιος, Η ηδονή των παρατάσεων. Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Κ.Στεργιόπουλος, Ο ήλιος του μεσονυκτίου.Η Βοσνία κηρύσσεται ανεξάρτητη. Πόλεμος της Βοσνίας.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Derek Walcott.
1995Τιμάται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, μαζί με άλλους 25 ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.Κ. Χαραλαμπίδης, Μεθιστορία. Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ζ. Οικονόμου, Το χρονικό της «Νέας Ευταξίας» για τη «Νέα Εποχή».Με επέμβαση του ΝΑΤΟ τερματίζεται η πολεμική πολεμική σύρραξη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα πλαίσια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Seamus Heaney
1997Επίτιμος διδάκτορας ΑΠΘ. Μελοποίηση του ποιήματος «Το σκάκι» από τον Δ. Παπαδημητρίου (στον δίσκο με μουσική από την τηλεοπτική σειρά Λόγω Τιμής).Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
~ Ι. Καρυστιάνη, Μικρά Αγγλία. Γ. Κοντός, Ο αθλητής του τίποτα. Ν. Φωκάς, Στον ποταμό Κολύμα. Ντ. Χριστιανόπουλος, Το κορμί και το σαράκι. Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Β. Λεοντάρης, Εν γη αλμυρά.
Το Χονκ Κονγκ επιστρέφει στην κυριαρχία της Κίνας. Συμφωνία ειρήνης Ρωσίας - Τσετσενίας.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Dario Fo.
2001Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών.Έ. Κακναβάτος, Υψικαμινίζουσες νεοπλασίες. Τ. Νικηφόρου, Η γοητεία των δευτερολέπτων. Γ. Παυλόπουλος, Ποιήματα (1943-1997). Ν. Χουλιαράς, Το εργαστήρι του ύπνου. Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Κ. Παπαγεωργίου, Κλεμμένη ιστορία.Διαμαρτυρία αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος στην Γένοβα. Τρομοκρατικές επιθέσεις 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Η.Π.Α.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ: V. S. Naipaul.
2002Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.Ν. Βαλαωρίτης, Τα σπασμένα χέρια της Αφροδίτης. Δ. Δημητριάδης, Η ανθρωπωδία. Μια ατελής χιλιετία. Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Μ. Μαρκίδης, Παρά ταύτα.Επίσημη κυκλοφορία του ευρώ σε 12 χώρες της Ε.Ε.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Imre Kertész
2005Πεθαίνει από ανακοπή στο Nοσοκομείο «Aμαλία Φλέμινγκ» στις 23 Iουνίου και κηδεύεται δημοσία δαπάνη στις 27 Ιουνίου.


* Πηγές για την κατάρτιση του χρονολογίου: Δασκαλόπουλος, Δ. – Μ. Στασινοπούλου «Μανόλης Αναγνωστάκης: Σχήμα βίου και έργου», Εντευκτήριο, αρ. 71, Δεκέμβριος 2005 (Αφιέρωμα στον Μ. Α.), περιοδικό Αντί 527-528 (30 Ιουλίου 1993). Πηγή για τα ευρύτερα γραμματολογικά και ιστορικά συμφραζόμενα στάθηκαν οι γραμματολογίες του Κ. Θ. Δημαρά, Λίνου Πολίτη, Mario Vitti, Αλέξανδρου Αργυρίου και Roderick Beaton καθώς και το ψηφιακό «Χρονολόγιο» του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού, βασισμένο σε προηγούμενες εργασίες του Κ.Θ. Δημαρά και του Γ.Π. Σαββίδη.

Μαρία Ακριτίδου, 2014
/ Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (τελευταία ενημέρωση Ιαν. 2017)
Κάρολος Παπούλιας Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
~ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Βαγενάς, Στέφανος.
Καταστροφικό τσουνάμι στη ΝΑ. Ασία. Τυφώνας Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Harold Pinter.