Εξώφυλλο

Ανεμόσκαλα
Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες Νεοέλληνες Ποιητές

Σκαρφαλώνοντας λέξεις όπως μιαν ανεμόσκαλα. Γιώργος Σεφέρης, «“Νότες” για ένα ποίημα» (ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ, Β΄)
Για τη ζωή και το έργο του Το ποιητικό του έργο
Κωνσταντίνος Καβάφης

Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933)

© (Ατελών ποιημάτων)
Ρενάτα Λαβανίνι, Εκδ. Ίκαρος
Αρχείο Καβάφη (Ίδρυμα Ωνάση)

Η κηδεία του Σαρπηδόνος

Βαριάν οδύνην έχει ο Ζευς. Τον Σαρπηδόνα εσκότωσεν ο Πάτροκλος· και τώρα ορμούν ο Μενοιτιάδης κι οι Αχαιοί το σώμα ν’ αρπάξουνε και να το εξευτελίσουν.

5 Αλλά ο Ζευς διόλου δεν στέργει αυτά. Το αγαπημένο του παιδί — που το άφησε και χάθηκεν· ο Νόμος ήταν έτσι — τουλάχιστον θα το τιμήσει πεθαμένο. Και στέλνει, ιδού, τον Φοίβο κάτω στην πεδιάδα 10 ερμηνευμένο πώς το σώμα να νοιασθεί.

Του ήρωος τον νεκρό μ’ ευλάβεια και με λύπη σηκώνει ο Φοίβος και τον πάει στον ποταμό. Τον πλένει από τες σκόνες κι απ’ τ’ αίματα· κλείει την πληγή του, μη αφήνοντας 15 κανένα ίχνος να φανεί· της αμβροσίας τ’ αρώματα χύνει επάνω του· και με λαμπρά Ολύμπια φορέματα τον ντύνει. Το δέρμα του ασπρίζει· και με μαργαριταρένιο χτένι κτενίζει τα κατάμαυρα μαλλιά. 20 Τα ωραία μέλη σχηματίζει και πλαγιάζει.

Τώρα σαν νέος μοιάζει βασιλεύς αρματηλάτης — στα είκοσι πέντε χρόνια του, στα είκοσι έξι — αναπαυόμενος μετά που εκέρδισε, μ’ άρμα ολόχρυσο και ταχυτάτους ίππους, 25 σε ξακουστόν αγώνα το βραβείον.

Έτσι σαν που τελείωσεν ο Φοίβος την εντολή του, κάλεσε τους δυο αδελφούς τον Ύπνο και τον Θάνατο, προστάζοντάς τους να παν το σώμα στην Λυκία, τον πλούσιο τόπο.

30 Και κατά εκεί τον πλούσιο τόπο, την Λυκία τούτοι οδοιπόρησαν οι δυο αδελφοί Ύπνος και Θάνατος, κι όταν πια έφθασαν στην πόρτα του βασιλικού σπιτιού παρέδωσαν το δοξασμένο σώμα, 35 και γύρισαν στες άλλες τους φροντίδες και δουλειές.

Κι ως το ’λαβαν αυτού, στο σπίτι, αρχίνησε με συνοδείες, και τιμές, και θρήνους, και μ’ άφθονες σπονδές από ιερούς κρατήρας, και μ’ όλα τα πρεπά η θλιβερή ταφή· 40 κι έπειτα έμπειροι, της πολιτείας εργάται, και φημισμένοι δουλευταί της πέτρας ήλθανε κι έκαμαν το μνήμα και την στήλη.

[1908*]