Εξώφυλλο

Ανεμόσκαλα
Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες Νεοέλληνες Ποιητές

Σκαρφαλώνοντας λέξεις όπως μιαν ανεμόσκαλα. Γιώργος Σεφέρης, «“Νότες” για ένα ποίημα» (ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ, Β΄)
Για τη ζωή και το έργο του Το ποιητικό του έργο
Άγγελος Σικελιανός

Άγγελος Σικελιανός (1884-1951)

© Κώστας Μπουρναζάκης
Εκδ. Ίκαρος

 • Ο νεαρός ποιητής στο εξώφυλλο του πρώτου τόμου της συγκεντρωτικής έκδοσης των ποιημάτων του , με τον επίτιτλο Λυρικός βίος (εκδ. Ίκαρος).

 • Ο Παλαμάς και ο Σικελιανός στον τάφο του Βαλαωρίτη, Λευκάδα 1925. Στις 7 Ιουνίου 1925 στη Λευκάδα γιορτάστηκαν τα 100χρονα από τη γέννηση του Βαλαωρίτη με λαμπρές τελετές, με αποκορύφωση την αποκάλυψη της προτομής του από τον γλύπτη Δημητριάδη αλλά και τις απαγγελίες πανηγυρικών ποιημάτων από τον Κωστή Παλαμά («Αριστοτέλης Βαλαωρίτης») και τον Άγγελο Σικελιανό («Ωδή στο Βαλαωρίτη»).

 • Ο Σικελιανός στην κηδεία του Παλαμά (28 Φεβρ. 1943). Πρώτη σειρά από αριστερά: Σπ. Μελάς, Μαρίκα Κοτοπούλη, Αγγ. Σικελιανός, Μιχ. Μαντούδης (διευθυντής Γραμμάτων του τότε υπουργείου Παιδείας). Μεταξύ Σικελιανού και Μαντούδη διακρίνεται ο Ηλίας Βενέζης (Φωτ.: Κ. Μεγαλοκονόμου). Πηγή: Ιστορία Στ΄ Δημοτικού (2012).

 • Εξώφυλλο του έργου αναφοράς για τον βίο και το έργο του Σικελιανού: Κώστας Μπουρναζάκης 2006. Xρονογραφία Άγγελου Σικελιανού (1884-1951). Αθήνα: Ίκαρος.

 • Εξώφυλλο της έκδοσης με συνεντεύξεις του Σικελιανού σε επιμέλεια Κώστα Μπουρναζάκη (2011, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη).

 • Το εξώφυλλο του αφιερωματικού τεύχους της Νέας Εστίας (1952)

 • Το εξώφυλλο της έκδοσης των Ακριτικών το 1944, που ακολούθησε την χειρόγραφη κυκλοφορία του 1942 στην Αθήνα. Η πανομοιότυπη έκδοση στο Κάιρο κυκλοφόρησε με αυτόγραφα προλεγόμενα του Γ. Σεφέρη, στην πρωτοβουλία άλλωστε του οποίου (και του Αλέξανδρου Ξύδη) οφείλεται.

Εργογραφία

Η εργογραφία που ακολουθεί καταγράφει μόνο τις αυτοτελείς εκδόσεις. Ο Γ.Κ. Κατσίμπαλης εξέδωσε τα εξής τεύχη βιβλιογραφίας για τον Σικελιανό, διαθέσιμα πια στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ανέμης:

Συμπληρώσεις στη βιβλιογραφία του Κ. Κατσίμπαλη έχουν καταθέσει ερευνητές όπως ο Γ.Π. Σαββίδης, ο Δ. Δασκαλόπουλος, ο Φ. Γιοφύλλης, ο Ι.Μ. Χατζηφώτης και η Ε. Χατζηδάκη. Σημαντικό τώρα πια βοήθημα αποτελεί το αναλυτικότατο εργογραφικό χρονολόγιο: Μπουρναζάκης, Κ. 2006. Xρονογραφία Άγγελου Σικελιανού (1884-1951). Αθήνα: Ίκαρος, σε συνδυασμό με την εργογραφία που δημοσιεύεται στον τόμο Καψωμένος, Ε. 2011. Εισαγωγή στη ποίηση του Σικελιανού. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (όπου και προηγούμενη βιβλιογραφία, με καταγραφή μεμονωμένων άρθρων και αθησαύριστα ή ανέκδοτα ποιήματα του Σικελιανού). Η εργογραφία (αυτοτελών και συγκεντρωτικών εκδόσεων μόνο) και η βιβλιογραφία που ακολουθεί εδώ δεν έχει στόχο εξαντλητικό αλλά σκοπεύει να αποτελέσει έναν οδηγό για τους αναγνώστες της ψηφιακής Ανεμόσκαλας.

Ποίηση (πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις)

1909

Αλαφροΐσκιωτος. Αθήνα: τυπ. Π. Δ. Σακελλαρίου. Επετειακή φωτομηχανική ανατύπωση το 1989, με επιμέλεια και επιλεγόμενα Γ.Π. Σαββίδη, Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

1915

Πρόλογος στη Ζωή Α΄. Αθήνα: τυπ. Εστίας, Κ. Μάϊσνερ και Ν. Καργαδούρη.

Πρόλογος στη Ζωή Β΄. Αθήνα: τυπ. Εστίας, Κ. Μάϊσνερ και Ν. Καργαδούρη.

1916;

Πρόλογος στη Ζωή Γ΄. Αθήνα: τυπ. Εστίας, Κ. Μάϊσνερ και Ν. Καργαδούρη. [Ο Γ.Π. Σαββίδης έχει παρατηρήσει πως σύμφωνα με τον Κατάλογο του Τυπογραφείου Εστίας είναι τυπωμένο το 1915, βλ. Σαββίδης 2012: 98].

[1918]

Το ποίημα. Αθήνα: τυπ. Εστίας, Κ. Μάϊσνερ και Ν. Καργαδούρη. Πρόκειται για το Πάσχα των Ελλήνων. Η έκδοση στοιχειοθετείται αλλά δεν κυκλοφορεί.

1920

Στίχοι. Βιβλίο Α΄. Αθήνα: έκδοση των Νέων. Πρόκειται για έκδοση από το περιοδικό Οι Νέοι, την οποία ο Σικελιανός απέσυρε από την κυκλοφορία.

1925

Ωδή στο Βαλαωρίτη. Αυτοτελής έκδοση σε τετρασέλιδο, τοποχρονολογημένο: Δελφοί, 27 Ιουνίου 1925.

1927 (Δεκ. 1926;)

Η Αφιέρωση. Αθήνα: τυπ. Εστίας, Κ. Μάϊσνερ και Ν. Καργαδούρη (με επιγραφή "Άρχα των Αρίστων"). Πρόκειται για αυτόνομο τύπωμα της λυρικής εισαγωγής στον πεζό Δελφικό Λόγο. Όπως έχει προτείνει ο Γ. Π. Σαββίδης (2003) πρέπει να θεωρηθεί σπάραγμα μιας ευρύτερης έκδοσης που έμεινε ανολοκλήρωτη.

1930

Ο όρκος των Κοινοτήτων προς τη Μάνα Ελλάδα. Χ.τ.: χ.ε.

1939

Εκδίδεται για πρώτη φορά αυτοτελώς το συνθετικό ποίημα Μήτηρ Θεού, ενσωματωμένο στο ανάτυπο (από το περ. Νέα Πολιτική) της Έλλης Λαμπρίδη, Σχόλια στη Μητέρα Θεού του Άγγελου Σικελιανού.

1942

Ακριτικά (1941-1942). Αθήνα: χ.ε. [100 αριθμημένα αντίτυπα, χειρόγραφα, υπογραμμένα από τον ποιητή με ξυλογραφίες του Σπ. Βασιλείου]

1944

Μήτηρ Θεού. Αθήνα: Εκδ. «Άλφα» Ι. Σκαζίκη / τυπ. Ελληνικής Εκδοτικής Εταιρείας. Με μετάφραση και εισαγωγή του R. Levesque.

Ακριτικά. Κάιρο [=Αλεξάνδρεια, λιθογραφείο "Η άγκυρα", Δ. Βαφειάδη]. Χειρόγραφη έκδοση, τυπωμένη φωτολιθογραφικά, των ποιημάτων της επίσης χειρόγραφης αθηναϊκής έκδοσης του 1942, μαζί με τις ξυλογραφίες του Σπ. Βασιλείου. Με αυτόγραφα προλεγόμενα από τον Γ. Σεφέρη. Ανατύπωση μέσα σε λίγους μήνες. Την ίδια χρονιά και σε δίγλωσση ελληνική και αγγλική έκδοση στη Νέα Υόρκη, σε μετάφραση του Paul Nord αλλά και σε γαλλική έκδοση σε μετάφραση του O. Merlier.

Δράματα - Θεατρικά (πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις)

1932

Ο τελευταίος ορφικός διθύραμβος ή Ο διθύραμβος του ρόδου. Αθήνα: τυπ. Μουσικών Χρονικών. Την τραγωδία αυτή μεταφράζει ο ίδιος ο Σικελιανός στα γαλλικά και την εκδίδει το 1933 (εκδ. Πυρσός).

1943

Ο Δαίδαλος στην Κρήτη. Τραγωδία. Αθήνα: τυπ. Ελληνικής Εκδοτικής Εταιρείας.

1944

Σίβυλλα. Τραγωδία Αθήνα: τυπ. Ελληνικής Εκδοτικής Εταιρείας.

1946

Ο Χριστός στη Ρώμη. Τραγωδία. Αθήνα: "Άλφα" Ι.Μ. Σκαζίκη. [β' έκδοση στη σειρά Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη, ν. 6, Αθήνα: εκδ. Τα Νέα Βιβλία].

Ανθολογήσεις (ποιητικές). Επιλογή

1935

Τα Λυρικά του Σικελιανού. Πρόλογος - Εκλογή απ' το έργο του: Άγις Θέρος Αθήνα: Πυρσός.

1943

Αντίδωρο. Αθήνα: τυπ. Ελληνικής Εκδοτικής Εταιρείας. Πρόκειται για εκλογή του ίδιου του Σικελιανού από το ποιητικό έργο του. Νέα έκδοση της ανθολογίας με φιλολογική επιμέλεια και σημειώσεις του Κ. Μπουρναζάκη: Αντίδωρο. Αθήνα: Ίκαρος, 2003.

1998

Ανθολογία. Επιλογή - φιλολογική επιμέλεια Ζήσιμος Λορεντζάτος, Γλωσσάρι Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Αθήνα: Ίκαρος.

Δοκίμια-μελέτες (πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις)

1918

Auguste Rodin. Αλεξάνδρεια: έκδοση Γραμμάτων, χ.χ. (και Αθήνα: τυπ. Εστίας, 1918).

1919

Περικλής Γιαννόπουλος. Αθήνα: τυπ. Εστίας [εκτός εμπορίου].

1922

Ανοιχτό Υπόμνημα στη Μεγαλειότητά Του. Χ.τ., χ.ε.

1926

Δελφικές Εορτές. Αθήνα: τυπ. Εστίας.

1927

Δελφικές Εορτές - Fêtes de Delphes - Delphic Festival - Feste di Delfi -Delphische Festspiele 1927. Λεύκωμα για τις Α' Δελφικές Εορτές, με πρόλογο του Σικελιανού. Βλ. σχετικό τεκμήριο στη Δελφική Συλλλογή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών.

1928

Δελφικός Λόγος Ι. Λόγος Σπερματικός. Αθήνα: τυπ. Εστίας.

1930

Δελφική Έκκληση. Χ.τ., χ.ε.

Δελφικό Πανεπιστήμιο. Αθήνα: τυπ. Π. Δ. Σακελλαρίου.

Δελφικές Εορτές 1930. Ιδρυτής Άγγελος Σικελιανός. Fêtes de Delphes 1930. Fondées par Angelos Sikelianos 1930. Χ.τ., χ.ε.

Δελφικός Χαιρετισμός προς του αδελφούς Έλληνες της Αιγύπτου και προς την Μητέρα Αίγυπτο. Χ.τ., χ.ε.

1931

Η Δελφική Ιδέα. Ομιλία Πρώτη. Αθήνα: τυπ. Π. Δ. Σακελλαρίου [τύπωμα ομιλίας που δόθηκε στον "Παρνασσό"].

1932

Η Δελφική Ένωση. Ένα προανάκρουσμα. Αθήνα: χ.ε.

1933

Ένα νέο υπαίθριο θέατρο στην Αθήνα. Un nouveau théâtre en plein air à Athènes. Αθήνα: τυπ. Εστίας.

1943

Κωστής Παλαμάς. Αθήνα: Άλφα. [διαθέσιμο στην Ανέμη]

[1944]

Ο πρώτος πανηγυρικός της απελευθέρωσης. Ηχήστε οι σάλπιγγες. Αθήνα: εκτύπωσις εργοστασίου Βιτσικουνάκη [η πρώτη ραδιοφωνική ομιλία της απελευθέρωσης, 14-10-944].

1988

Το Αγιορείτικο Ημερολόγιο. Επιμ. Ιωάννα Κωνσταντουλάκη-Χάντζου. Αθήνα: Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη.

2004

Κήρυγμα ηρωισμού. Επιμ. Κ. Μπουρναζάκης. Αθήνα: Ίκαρος. Ανέκδοτη πρώτη διάλεξη του Σικελιανού που εκφωνήθηκε το 1909. Σε επίμετρο δημοσιεύονται τα άρθρα εφημερίδων και περιοδικών του 1909 που αναφέρονται στη διάλεξη του Σικελιανού.

Αλληλογραφία-Συνεντεύξεις (αυτοτελείς εκδόσεις)

1952

Γράμματα του Άγγελου Σικελιανού (μ' εξηγητικά κείμενα του Φώτου Γιοφύλλη). Αθήνα: Μαυρίδης.

1980

Γράμματα στην Άννα. Πρόλογος Άννας Σικελιανού. Αθήνα: Ίκαρος.

1981

Ανέκδοτα ποιήματα και γράμματα. Επιμέλεια Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη. Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

2000

Γράμματα. Φιλολογική επιμέλεια Κώστας Μπουρναζάκης, Αθήνα: Ίκαρος. Α΄ (1902-1930) & Β΄ (1931-1951).

2008

Γράμματα στην Εύα Πάλμερ Σικελιανού. Φιλολογική επιμέλεια Κώστας Μπουρναζάκης. Αθήνα: Ίκαρος

2013

Άγγελος Σικελιανός, Συνεντεύξεις και συνομιλίες. Φιλολογική επιμέλεια Κώστας Μπουρναζάκης. Ηράκλειο: «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη».

Συγκεντρωτικές εκδόσεις

1946

Λυρικός Βίος. Τόμος Α΄: Αλαφροΐσκιωτος, Ραψωδίας του Ιονίου, Λυρικά Α΄. Επιμέλεια Γιάννη Σκαζίκη. Αθήνα: Οι Φίλοι του Βιβλίου.

Λυρικός Βίος. Τόμος Β΄: Πρόλογος στη ζωή (Οι πέντε «Συνειδήσεις»). Επιμέλεια Γιάννη Σκαζίκη. Αθήνα: Οι Φίλοι του Βιβλίου. Σε αυτήν την έκδοση δημοσιεύται για πρώτη φορά «Η συνείδηση της προσωπικής δημιουργίας».

1947

Λυρικός Βίος. Τόμος Γ΄: Μήτηρ Θεού, Πάσχα των Ελλήνων, Δελφικός Λόγος, Λυρικά Β΄ . Επιμέλεια Γιάννη Σκαζίκη. Αθήνα: Οι Φίλοι του Βιβλίου.

1950-1955

Θυμέλη. Αθήνα: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Collection de l' Institut Français d' Athènes). Α΄ [Ο διθύραμβος του ρόδου, Σίβυλλα, Ο Δαίδαλος στην Κρήτη, 1950], Β΄ [Ο θάνατος του Διγενή, 1950] & Γ΄ [Ασκληπιός, τυπώνεται Δεκέμβρη του 1954, χρόνος κυκλοφορίας 1955]. Με ξυλογραφίες του Γ. Κεφαλληνού στον Α΄ τόμο, του Σπ. Βασιλείου στον Β΄ και του Α. Τάσσου στον Γ΄. Ο Β΄τόμος τυπωμένος ήδη τον Δεκέμβριο του 1947 στο τυπογραφεί του Μηνά Μυρτίδη. Στη συγκεντρωτική αυτή σειρά δεν συμπεριλήφθηκε η τραγωδία Ο Χριστός στη Ρώμη (έκδ. 1946), ενώ, στον μεταθανάτιο τρίτο τόμο εκδίδεται για πρώτη φορά η ημιτελής τραγωδία Ασκληπιός, ένα απόσπασμα της οποίας σε πρωιμότερη μορφή είχε δημοσιευθεί το 1919 στο περιοδικό Λύρα.

1965-1986

Άπαντα, φιλ. επιμ. Γ. Π. Σαββίδης, Αθήνα: Ίκαρος. [15 τόμοι, με συνεχείς επανεκδόσεις]. Συγκεκριμένα:

Το ποιητικό έργο του Α. Σικελιανού κυκλοφορεί σε στερεότυπη έκδοση κάτω από τον γενικό τίτλο «Λυρικός βίος», από τις εκδόσεις Ίκαρος:

 • Λυρικός βίος Α΄: Πρόλογος, Αλαφροΐσκιωτος, Ραψωδίες του Ιονίου. Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης ( Άπαντα 1)
 • Λυρικός βίος Β΄: Λυρικά: Σειρά πρώτη. Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης (Άπαντα 2) [Δελφικός ύμνος, Επίνικοι α΄(1912-1913) Νέκυια α΄(1910-1925), Σονέτα, Αφροδίτης Ουρανίας].
 • Λυρικός βίος Γ΄: Πρόλογος στη ζωή. Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης (Άπαντα 3)
 • Λυρικός βίος Δ΄: Μήτηρ Θεού, Πάσχα των Ελλήνων, Δελφικός λόγος: Η αφιέρωση. Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης (Άπαντα 4)
 • Λυρικός βίος Ε΄: Λυρικά: Σειρά δεύτερη. Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης ( Άπαντα 5). [Νέκυια β´ (1930-1945): Στη Μαρία Πολυδούρη - Ιωάννης Συκουτρής - Μνημόσυνο Παπαδιαμάντη - Μακρυγιάννης - Μαλακάσης - Παλαμάς - Βλαχογιάννης - Ανδρέας Κάλβος / Ορφικά: Ο χορός του Πινδάρου - Το βρέφος - Δαίδαλος - Η αυτοκτονία του Ατζεσιβάνο, μαθητή του Βούδα - Ιερά Οδός - Στ' Όσιου Λουκά το μοναστήρι - Haute actualité - Αττικό / Ίμεροι: [Το μέγα τούτο το λαιμόν από μαργαριτάρια…] - Ύμνος στον Εωσφόρο το άστρο - Στο έρμο χωράφι εκεί στη Σαλαμίνα - Φθινόπωρο 1936 - Carmen occultum - Γράμματα - Αφαία - Τα περιστέρια - Η κορφή της Νισύρου - Λιλίθ - Μελέτη θανάτου - Μέγιστον μάθημα / Επίνικοι β´ (1940-1946): Δεκαπενταύγουστο του 1940 - Το πανανθρώπινο εμβατήριο της Ελλάδας - Στρατιώτες του μετώπου - Κλεισούρα - 'Πρωτέας' - Γράμμα από το μέτωπο - Στυγός όρκος - Ελληνικός νεκρόδειπνος - Άγραφον - Διόνυσος επί λίκνω - Σόλωνος απόλογος - Ανάσταση - Το μήνυμά της - Ελευθερία του 1944 - 25 Μαρτίου 1821-25 Μαρτίου 1946 - Ελεύτερα Δωδεκάνησα - Η Αντίσταση - Πνευματικό Εμβατήριο]
 • Λυρικός βίος ΣΤ΄: Άγνωστα και ανέκδοτα ποιήματα 1902-1951. Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης ( Άπαντα 6).

Απαραίτητο συμπλήρωμα στις παραπάνω στερεότυπες εκδόσεις αποτελεί πλέον η έκδοση με τις συνοδευτικές σημειώσεις, γλωσσάρι και ευρετήριο του επιμελητή τους: Σαββίδης, Γ.Π. 2012. Σημειώσεις στον Λυρικό Βίο του Άγγελου Σικελιανού. Επιμέλεια - προσθήκες Ν. Δεληγιαννάκη. Αθήνα: Σπουδαστήριο νέου ελληνισμού.

Τα δραματικά έργα συγκεντρώνονται σε τρίτομη έκδοση κάτω από τον τίτλο «Θυμέλη», σε επιμέλεια Γ.Π. Σαββίδη από τις εκδόσεις Ίκαρος:

 • Θυμέλη Α΄. Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης. [Ο Διθύραμβος του Ρόδου / Σίβυλλα].
 • Θυμέλη Β΄. Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης. [Ο Δαίδαλος στην Κρήτη / Ο Χριστός στη Ρώμη].
 • Θυμέλη Γ΄. Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης. [Χριστός λυόμενος ή ο θάνατος του Διγενή / Ασκληπιός].

Τα πεζά έργα συγκεντρώνονται σε πεντάτομη έκδοση κάτω από τον τίτλο «Πεζός λόγος», σε επιμέλεια Γ.Π. Σαββίδη από τις εκδόσεις Ίκαρος:

 • Πεζός λόγος Α΄. Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης. [Ροντέν / Περικλής Γιαννόπουλος / Ανοικτό Υπόμνημα στη Μεγαλειότητά του / Ομιλίες μου στους αρίστους κ.λπ. (1908-1928)].
 • Πεζός λόγος Β΄. Δελφικά (1921-1951). Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης. [Προανάκρουσμα (1921): Δελφικός λόγος: Ι. 'Λόγος σπερματικός' (1921) / Πρώτες δελφικές εορτές (1926-1927): Δελφικές εορτές 1927: Προκήρυξη (1926), Δελφικοί αγώνες 1927: Προκήρυξη (1926), Η προσπάθειά μου στους Δελφούς. Τα πραγματικά κίνητρα: Δύο άρθρα (1926), Η δελφική Ελλάδα: Άρθρο (1926), Τα προσωπεία στην τραγωδία του Προμηθέα δεσμώτη: Άρθρο (1926), Δελφική έκκληση 1927: Λόγος (1927) / Η δελφική προσπάθεια: Διευκρινίσεις και προεκτάσεις (1927-1932) {Οι γενικές πνευματικές γραμμές της δελφικής προσπάθειας: Ομιλία (1927), Δελφικός λόγος. Η πνευματική βάση της δελφικής προσπάθειας: Επτά άρθρα (1927), Η μοιραία επιστροφή των Ιδεών-Μητέρων: Δύο άρθρα (1928), Το Δελφικό Πανεπιστήμιο: Προσχέδιο (1929), Η αποστολή της κοινότητος: Ομιλία (1930), Η επιστροφή στη γη και στο λαό: Ομιλία-άρθρο (1930-32), Η επιστροφή προς τον βαθύτερον ιστορικό εαυτό μας: Τρία άρθρα (1932) / Δεύτερες δελφικές εορτές (1929-1930): Δελφικές εορτές 1930: Προκήρυξη (1929), Δελφική έκκληση 1930 (1930), Δελφικός χαιρετισμός προς τους αδελφούς Έλληνες της Αιγύπτου και προς την Μητέρα Αίγυπτο (1930), Λόγος εναρκτήριος (1930), Συνθετική εισήγηση για τη δελφική προσπάθεια (1930) / Η δελφική ιδέα: Διευκρινίσεις και προεκτάσεις (1930-1936) {Η δελφική ιδέα: Απάντηση στον Ι. Μαιναλιώτη (1930), Λίγα λόγια στα μέλη της Βαλκανικής Συνδιάσκεψης: Προσφώνηση (1930), Appel aux intellectuels des Balkans et de la Turquie. La Première Conférence Balkanique, sous les auspices de l' idée delphique: Άρθρο (1930), Η δελφική ιδέα: Ομιλία πρώτη (1931), Ο δελφικός πυρήν φορεύς της παγκοσμίου πνευματικής θελήσεως: Ομιλία-άρθρο (1931), Το πρόβλημα της μουσικής και του χορού στο αρχαίο δράμα: Δύο άρθρα (1931), Η δελφική ένωση: Ένα προανάκρουσμα (1931), Μια κοινή εκπαιδευτική συνείδηση: Άρθρο (1932), Η ζωή και το έργο του Πινδάρου: Μελέτη (1932), Ένα νέο υπαίθριο θέατρο στην Αθήνα; Προκήρυξη (1933), Ο δελφισμός και η παγκόσμια και εθνική αποστολή του: Δύο άρθρα (1934), Ο δελφισμός και η θέση του στην εποχή μας: Άρθρο (1935), Η δελφική ιδέα: Τελευταία ομιλία (1936)} / Απόλογος {Αιξωνή: Άρθρο (1951)} / Επίμετρο Α´: Προσφώνηση σε Ελβετούς εκδρομείς στους Δελφούς (1925), Αποσπάσματα επιστολών προς τον Μάριο Βαϊάνο (1925), Επιστολή στον Άλκη Θρύλο (1926), Επιστολή στον Φώτο Γιοφύλλη (1929), Οι επικριταί του δελφικού έργου: Απάντηση στον Κώστα Χωρικό (1929), Επιστολή στο Ελεύθερον Βήμα (1931), Επιστολή στον Απόστολο Μελαχρινό (1931),'Εις ποίον σημείον είναι η Δελφική Προσπάθεια;': Απάντηση σε συνέντευξη της Αιμιλίας Καραβία (1935), Η δελφική ιδέα και η ψυχή των Ελληνίδων: Άρθρο (1937) / Επίμετρο Β´: Fêtes de Delphes 1927: Προκήρυξη (1926), Paroles delphiques: Δελφική έκκληση 1927 (1927), Fêtes de Delphes 1930: Προκήρυξη (1929), Avant-propos: Πρόλογος στην γαλλική έκδοση του Δελφικού Πανεπιστημίου (1929), Appel delphique 1930: Δελφική έκκληση 1930 (1930) - Un nouveau théâtre en plein air à Athènes: Προκήρυξη (1933)]
 • Πεζός λόγος Γ΄ (1929-1938). Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης. [Επιφυλλίδες, Άρθρα, Μελέτες, Ομιλίες (1929-1938)].
 • Πεζός λόγος Δ΄ (1940-1944). Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης. [Ποιο το δράμα της Γαλλίας στο επίπεδο του πνεύματος (1940) / Ίων Δραγούμης (1940) / Εικοσιοχτώ του Οχτώβρη του 1940 / Η ελληνική πνευματική επιστράτευση: ραδιοφωνική ομιλία (1940) / Ελληνικές πνευματικές αξίες: ραδιοφωνική ομιλία (1940) / Το σημερινό ελληνοκεντρικό πνευματικό μας αίτημα (1941) / Ο Δωριέας Πρωθιεράρχης μας (1941) / Πηνελόπη Σικελιανού (1941) / Από τα τελευταία χρόνια του Παλαμά: ομιλία (1943) / Λίγα λόγια για την Αλεξανδρινή Λογοτεχνία: ομιλία (1943) / Η διδασκαλία της Εκάβης (1943) / Πρόλογος στην Αιολική Γη (1944) / Το κοινωνικό περιεχόμενο του Χριστιανισμού (1944) / Αιμιλία Στεφ. Δάφνη: ομιλία (1944) / Ένας χαιρετισμός στους πνευματικούς μου αδελφούς της Επαρχίας (1944) / Γιώργος Δελής: ομιλία (1944) / Πώς βλέπω τον Υπερρεαλισμό (1944) / Αρχιτεκτονική και Μουσική: ομιλία (1944) / Αριστοτέλης Βαλαωρίτης: ομιλία (1944) / Ο Λυρισμός στη φυλή μας (1944) / Το μεγάλο μήνυμα: ραδιοφωνική ομιλία (1944) / Προς μια αποφασιστική πνευματική στροφή: ομιλία (1944) ΕΠΙΜΕΤΡΟ Α': Συνέντευξη με τον Γ. Ρούσσο (1939), Για τους Αιγυπτιώτες (1940;), Στους Ελληνόπαιδες (1942;), Η Mary Webb και το Ακριβό Φαρμάκι (1942;), Δωροθέα Λεάνδρου Παλαμά (1944) / ΕΠΙΜΕΤΡΟ Β': Τα ποιήματα της Πηνελόπης Σικελιανού].
 • Πεζός λόγος Ε΄ (1945-1951). Επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδης. [Επιφυλλίδες, Άρθρα, Μελέτες, Ομιλίες (1945-1951)].

Ανέκδοτα του Σικελιανού συγκεντρώνονται στους παρακάτω αυτοτελείς τόμους:

 • Τριαντατρία και τρία ανέκδοτα κείμενα 1902-1950. Επιστολές, ποιήματα κλπ. Επιμέλεια Γ.Π. Σαββίδης. Αθήνα: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), 1981. Αναδημοσίευση στο Σαββίδης 2003.
 • Ανέκδοτα ποιήματα και γράμματα. Επιμέλεια Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη. Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1981.
 • Ανέκδοτα ποιήματα και πεζά. Επιμέλεια Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη. Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1989.

Στη συναγωγή Σαββίδης 2003 (βλ. παρακάτω) περιλαμβάνονται άρθρα, πολλά από τα οποία αφορούν ανέκδοτο υλικό από το αρχείο του ποιητή. Αναλυτική καταγραφή των μέχρι το 2007 δημοσιευθέντων άγνωστων ή αθησαύριστων ποιημάτων του Σικελιανού καταθέτει η επιμελήτρια του τόμου Σαββίδης, Γ.Π. 2012. Σημειώσεις στον Λυρικό Βίο του Άγγελου Σικελιανού. Επιμέλεια - προσθήκες Ν. Δεληγιαννάκη. Αθήνα: Σπουδαστήριο νέου ελληνισμού.

Αναλυτική εργογραφία και βιβλιογραφία για τον Σικελιανό περιλαμβάνεται πλέον στον συλλογικό τόμο Καψωμένος 2011.

Για μεταφράσεις ποιημάτων του Σικελιανού, ο αναγνώστης μπορεί να συμβουλευτεί και τη βάση βιβλιογραφίας «Μεταφράσεις της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας σε άλλες γλώσσες» στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα.

Βιβλιογραφία-Δικτυογραφία

Βασική βιβλιογραφία (επιλογή)

Δεν καταλογογραφούνται εξαντλητικά τα άρθρα που περιλαμβάνονται στα αφιερώματα περιοδικών, τα οποία και καταγράφονται στη συνέχεια. Για τους σύμμεικτους τόμους, δίνονται ενδεικτικά περιεχόμενα, βλ. τώρα όμως την ψηφιακή βάση "Σύμμεικτα της νεοελληνικής φιλολογίας".

 • Anton, J. P. & Β. Ν. Ακριτίδη. επιμ. 2002. 70 χρόνια από τις πρώτες δελφικές εορτές : Το αρχαίο δράμα στους Δελφούς από τον Άγγελο Σικελιανό έως τις μέρες μας. Αθήνα: Α. Α. Λιβάνης & Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
 • Αλιβιζάτου Λ. 1983. «Αναδρομή στα χρόνια 1941-1944. Ένα ανέκδοτο γράμμα του Άγγελου Σικελιανου, ένα λανθάνον ποίημά του και μερικές άλλες μαρτυρίες από το Αρχείο Γιώργου Θεοτοκά». Η λέξη 24: 512-519.
 • Αυγέρης, Μ. 1957. Ο Σικελιανός. Κριτική μελέτη. Αθήνα: Ίκαρος.
 • Βαγενάς, Ν. (επιμ.) 2001. Άγγελος Σικελιανός. Γιατί βαθιά μου δόξασα, Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού - Εθνικό Κέντρο Βιβλίου 2001. Αναλυτικά περιεχόμενα στη βιβλιογραφική βάση "Σύμμεικτα της Νεοελληνικής Φιλολογίας".
 • Βογιατζόγλου, Α. 1999. Η Μεγάλη Ιδέα του λυρισμού. Μελέτη του «Προλόγου στη ζωή» του Σικελιανού. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
 • ____. 2003. «Ο Σικελιανός ανάμεσα στον Νουμά και τα Γράμματα Αλεξανδρείας. Σκέψεις με αφορμή 24 άγνωστες επιστολές του ποιητή προς τον Δημήτρη Ταγκόπουλο». Κονδυλοφόρος 2: 95-111.. Αθήνα: Καστανιώτης.
 • ____. 2005. Η γένεση των πατέρων. Ο Σικελιανός ως διάδοχος των εθνικών πατέρων. Αθήνα: Καστανιώτης.
 • Γαραντούδης, Ε. 2001. «Σικελιανός και Ντ' Αννούντσιο. Η ρυθμική επίδραση του Laus vitae στον "Αλαφροΐσκιωτο"». Νέα Εστία 1740: 910-921.
 • Γεράσιμος Γρ. 1971. Σικελιανός 1884 - 1951 - Βίος, Έργα, Ανθολογία, Κριτικές, Εικόνες, Βιβλιογραφία. Αθήνα: Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών.
 • Γλυτζουρής, Αντ. 2010. «Παρακμή, μυστικισμός και οι νεκροφάνειες της ελληνικής ράτσας. Ο Ασκληπιός του Άγγελου Σικελιανού». Στο Μυστικισμός και τέχνη. Από τον θεοσοφισμό του 1900 στη 'νέα εποχή': εξάρσεις και επιβιώσεις (7 & 8 Δεκεμβρίου 2007). Αθήνα: Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας - Σχολή Μωραΐτη, 119-142.
 • ____. 2012. «Η συμβολή της Εύας Πάλμερ Σικελιανού στην αναβίωση της αρχαίας τραγωδίας στο νεοελληνικό θέατρο». Στο ΧΙΙΙ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος 2007, Η γυναίκα στο αρχαίο δράμα Πρακτικά Συμποσίου / XIII International Meeting on Ancient Drama 2007, The Woman in Ancient Drama. Δελφοί: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 275-282.
 • Δασκαλόπουλος, Δ. 1983. Βιβλιογραφικά Σικελιανού 1980-1982. Αθήνα: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.).
 • Δεληγιαννάκη, Ν. 1989. «Ο Σικελιανός και η μεσαιωνική παράδοση (Ο Θάνατος του Διγενή και το Ακριτικό Έπος)». Παλίμψηστον 8: 125-149.
 • Δημόπουλος, Τ. 1981. Σικελιανός ο ορφικός. Αθήνα: Ίκαρος.
 • ____. 1971. Σικελιανός. Η διαλεκτική ενός λυρικού βίου. Αθήνα: Ίκαρος.
 • Ελύτης, Ο. 1987. Ανοιχτά Χαρτιά. 3η έκδ. Αθήνα: Ίκαρος.
 • Ekdawi, S. 1993. «Το αντικείμενο του πόθου στους Ίμερους του Άγγελου Σικελιανού». Ακτή 14:208-212. [= 2001 στο Θέματα Λογοτεχνίας 17 (αφιέρωμα Άγγελος Σικελιανός): 145-149.
 • Ιλίνσκαγια, Σ. 2004. «Με του νησιού μου τ' όνομα… Η νησιώτικη ιδιοσυγκρασία του Άγγελου Σικελιανού». Στο Η Ελλάδα των νησιών. Από τη Φραγκοκρατία ως σήμερα. Πρακτικά του Β΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών, Ρέθυμνο (10-18.5.2002). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, τόμ. Β': 381-385.
 • Καραντώνης, Α., επιμ. 1955. Παλαμάς - Σικελιανός - Καβάφης. Αθήνα: Αετός.
 • ____. χ.χ. «Αναδρομή στον Σικελιανό». Στο Από τον Σολωμό ώς τον Μυριβήλη. Αθήνα: Εστία. 264-278.
 • ____. 1977. «Άγγελος Σικελιανός». Στο Φυσιογνωμίες. Αθήνα: Παπαδήμας. Ι, 376-398 & ΙΙ, 362-413.
 • Κατσιγιάννη, Α. 2005. «Άγγελος Σικελιανός και Maurice de Guérin». Κονδυλοφόρος 4: 129-137.
 • Κατσίμπαλης, Γ. Κ. 1946. Βιβλιογραφία Α. Σικελιανού. Αθήνα: Ελληνική Εκδοτική Εταιρεία Α.Ε.
 • ____. 1952. «Συμπλήρωμα Βιβλιογραφίας Α. Σικελιανού». Νέα Εστία 611: 218-241.
 • Καψωμένος, Ε., επιμ. 2011. Εισαγωγή στην ποίηση του Σικελιανού: επιλογή κριτικών κειμένων. Ηράκλειο: ΠΕΚ. Περιλαμβάνει τα εξής: Ιωάννης Κονδυλάκης: «Αλαφροΐσκιωτος Αγγέλου Σικελιανού» / Σπήλιος Πασαγιάννης: «Ο Αλαφροΐσκιωτος» / Αρίστος Καμπάνης: «{Αλαφροΐσκιωτος}» / Γρηγόριος Ξενόπουλος(;): «Άγγελος Σικελιανός Αλαφροΐσκιωτος» / Κωσταντίνος Χατζόπουλος: «Λυρική ποίηση» / Δημ. Ζαχαριάδης: «Άγγελος Σικελιανός Αλαφροΐσκιωτος» / Τάκης Δημόπουλος: «Ο Διθύραμβος του ρόδου του Σικελιανού» / Κλέων Παράσχος: «Άγγελος Σικελιανός» / Έλλη Λαμπρίδη: «Σχόλιο στη Μητέρα Θεού» / Γιώργος Καραπάνος: «Το χρέος της πνευματικής μας τάξης» / Robert Levesque: «Εισαγωγή στη Μητέρα Θεού» / Εύα Σικελιανού: «Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός» / Οδυσσέας Ελύτης: «Πέντε κορυφαίοι Νεοέλληνες λυρικοί: Σολωμός, Κάλβος, Παλαμάς, Καβάφης, Σικελιανός» / Ε. Π. Παπανούτσος: «Το πνευματικό κλίμα της σικελιανικής ποίησης» / Λίνος Πολίτης: «Μορφές του νεοελληνικού λυρισμού» / Θεόδωρος Ξύδης: «Το Πάσχα των Ελλήνων του Σικελιανού» / Robert Liddell: «Η ποίηση του Άγγελου Σικελιανού» / Γιώργος Θεοτοκάς: «Άγγελος Σικελιανός» / Μάρκος Αυγέρης: «Σικελιανός» / Κ. Θ. Δημαράς: «Ο Σικελιανός είναι μέσα στην ελληνική παράδοση» / Αντρέας Καραντώνης: «Στοχασμοί για την ποίηση του Άγγελου Σικελιανού» / Κ. Ι. Δεσποτόπουλος: «Ο Σικελιανός και τα μυθικά σύμβολα» / Βασίλης Φράγκος: «Η απάντηση του Σικελιανού στο πρόβλημα του αιώνα μας» / Γιώργος Σεφέρης: «Άγγελος Σικελιανός» / Γεώργιος Αντωνόπουλος: «Η σχέσις ανθρώπου-κόσμου προϋπόθεσις ερμηνείας του Αλαφροΐσκιωτου» / Philip Sherrard: «Άγγελος Σικελιανός», μτφ. Σοφία Σκοπετέα / Τάκης Δημόπουλος: «Μεταπτώσεις του σικελιανικού λυρισμού. Από τον Αλαφροΐσκιωτο έως τις τραγωδίες» / Οδυσσέας Ελύτης: «{Για τον Άγγελο Σικελιανό}» / Κώστας Στεργιόπουλος: «Μια ματιά στη ζωή και την ποίηση του Σικελιανού» / Νάσος Βαγενάς: «Σεφέρης, Σικελιανός, Καβάφης» / Κώστας Γεωργουσόπουλος: «Ο Θάνατος του Διγενή: Απόπειρα αναγνώρισης» / Ασημάκης Πανσέληνος: «Άγγελος Σικελιανός ή τα πολιτικά πρόσωπα των θεών» / Νίκος Γ. Σβορώνος: «Προτάσεις για τη μελέτη της ιδεολογίας του Σικελιανού» / Παντελής Πρεβελάκης: «Ο Αλαφροΐσκιωτος» / Γ. Π. Σαββίδης: «Ποίηση και ιστορία στο Σικελιανό (1922-1945): Τρεις μεταμορφώσεις ενός ποιήματος» / Edmund Keeley: «Ο Σικελιανός και η ελληνική μυθολογία», μτφ. Σπύρος Τσακνιάς / Χ.-Δ. Γουνελάς: «Κρατύλος και Σικελιανός: Μεταφυσική και ποίηση» / Άννα Κατσιγιάννη: «Σημειώσεις για τη στιχουργία του Προλόγου στη ζωή» / Αντρέας Κ. Φυλακτού: «Ο αρχαιοελληνικός μύθος στο Λυρικό βίο» / Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος: «Μήτηρ Θεού: Ο μηχανισμός της μυθοπλασίας» / David Ricks: «Σικελιανός: Η ομηρική κληρονομιά», μτφ. Αριστέα Παρίση / Αθηνά Βογιατζόγλου: «Η ποίηση ως παρομοίωση: Η τολμηρή αισθητική πρόταση των Συνειδήσεων» / Ρίτσα Φράγκου-Κικίλια: «Το κατορθωμένο σώμα. (Ένα ακατόρθωτο βιβλίο του Άγγελου Σικελιανού)» / Σόνια Ιλίνσκαγια: «Η διάσταση του χρόνου στον Αλαφροΐσκιωτο του Άγγελου Σικελιανού» / Ευριπίδης Γαραντούδης: «Η μετρική του Αλαφροΐσκιωτου: Από τη ρυθμική επίδραση του Laus vitae του D' Annunzio στον 'ελευθερωμένο δεκαπεντασύλλαβο'» / Ρίτσα Φράγκου-Κικίλια: «'… Ένα με το βάθος του {ορφικού} Όλβου της Σιωπής'» / Βιβέτ Τσαρλαμπά-Κακλαμάνη: «Οι ομιλίες του Σικελιανού: Θεματολογία, προβληματική και απήχηση» / Μαντώ Μαλάμου: «Μύθος και ιστορία στο θέατρο του Σικελιανού» / Κώστας Μπουρναζάκης: «Άγγελος Σικελιανός: 'Κήρυγμα ηρωϊσμού'» / Αντρέας Κ. Φυλακτού: «Άγγελος Σικελιανός - Οδυσσέας Ελύτης: Λυρικές σχέσεις».
 • Κοκόλης, Ξ. Α. 2001. «Τα ημιτελή "άπαντα" του Σικελιανού». Αντί Β' 749: 54-58. [με επισημάνσεις παροραμάτων].
 • Κοκόλης, Ξ. Α. 2009. Δύο τόποι - Δύο ποιήματα : «Πρέβεζα» του Καρυωτάκη, «Ιερά Οδός» του Σικελιανού. Νησίδες.
 • Κοπιδάκης, Μ. 1987. «Η αυτοκτονία του Ατζεσιβάνο του Α. Σικελιανού. Σχόλια στην εικονοποιία του ποιήματος». Παλίμψηστον 4: 105-113.
 • Mackridge, P. 2013. «Ο άναρχος Ρυθμός: H στιχουργία του "Προλόγου στη ζωή" του Σικελιανού». Κονδυλοφόρος 12: 91-106. [με επισημάνσεις παροραμάτων].
 • Μαλάμου, Μ. 2014. Τα προσωπεία του Διονύσου: η Θυμέλη του Αγγέλου Σικελιανού και το αρχαίο δράμα. Αθήνα: Γρηγόρης.
 • Μπουρναζάκης, Κ. 2003. «Τα ριζιμιά βιώματα κι ένα "δημοτικό τραγούδι" του Άγγελου Σικελιανού». Νέα Εστία (αφιέρωμα στο Δημοτικό Τραγούδι) 1762: 876 - 891.
 • Μπουρναζάκης, Κ. 2006. Xρονογραφία Άγγελου Σικελιανού (1884-1951). Αθήνα: Ίκαρος.
 • Ξανθουδάκης, 2010. Χ. «Μητρόπουλος και Σικελιανός». Μουσικός Ελληνομνήμων 6: 13-28
 • Ξύδης, Θ. 1973. Άγγελος Σικελιανός. Αθήνα: Ίκαρος.
 • Παπαδάκη, Λ. 1995. Το εφηβικό πρότυπο και η δελφική προσπάθεια του Άγγελου Σικελιανού. Αθήνα: Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας / Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών. Ψηφιοποιημένο στον δικτυακό τόπο του ΙΑΕΝ.
 • Πετράκου Κ. - Μουζενίδου Α. (επιμ.) 2003. Ο Σικελιανός και το θέατρο. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα 2003. Πρακτικά της ημερίδας, που οργανώθηκε από το ΤΘΣ στις 17 Δεκεμβρίου 2001 για την επέτειο των 50 χρόνων από τον θάνατο του "Σύμμεικτα Νεοελληνικής Φιλολογίας".
 • Πρεβελάκης, Π. 1984. Άγγελος Σικελιανός. Τρία κεφάλαια βιογραφίας κι ένας πρόλογος. Αθήνα: Μ.Ι.Ε.Τ.
 • Ricks, David. 1993. «Σικελιανός: Η ομηρική κληρονομιά». Στο Η σκιά του Ομήρου. Δοκίμιο για τη νεοελληνική ποίηση (1821-1940). Μετάφραση: Αριστέα Παρίση. Αθήνα: Καρδαμίτσας. 85-99. [αγγλ. έκδ.: Cambridge University Press, 1989]. Και στον συγκεντρωτικό τόμο Καψωμένος 2011.
 • Σαββίδης, Γ. Π. 1966. «Βιβλιογραφικά στο Σικελιανό (1909-1945)». Επιθεώρησις Ηώς 103: 305-336.
 • ____. 2003. Λυχνοστάτες για τον Σικελιανό, φιλ. επιμ. Αθηνά Βογιατζόγλου. Αθήνα: Ερμής. [ 1. Προσεγγίσεις στη Σίβυλλα (1965) / 2. Για το Αρχείο Άγγελου Σικελιανού (1966) / 3. Για μια πρώτη παρουσίαση του "Κήπου" (1969) / 4. Ο "Δελφικός Λόγος" του Σικελιανού (Λύση ενός βιβλιογραφικού προβλήματος) (1970) / 5. Ο Χριστιανικός Μύθος στον Σικελιανό (1980) / 6. Ο λόγος του Σικελιανού για τον Rupert Brook (1980) / 7. Άγγελου Σικελιανού Lord Byron: Ανέκδοτο σχεδίασμα τραγωδίας (1981) / 8. Τριάντα τρία και τρία ανέκδοτα κείμενα 1902-1950 (1981) / 9. Ο Σικελιανός και οι άγγλοι ποιητές (Μπάυρον, Σέλλεϋ, Κητς, Σαίξπηρ κ.ά.) (1981) / 10. Μία προσθήκη στα βιβλιογραφικά του Σικελιανού (1981) / 11. Δώδεκα ανέκδοτοι στίχοι από το Μήτηρ Θεού του Άγγελου Σικελιανού (1984) / 12. Για τα εκατόχρονα του Σικελιανού (1984) / 13. Ένα ανέκδοτο πεζό του Σικελιανού: Εγκώμιο του ζεύγους Οκταβίου και Μέλπως Μερλιέ (1986) / 14. Ποίηση και ιστορία στον Σικελιανό (1922-1945). Τρεις μεταμορφώσεις ενός ποιήματος (1986) / 15. Ανέκδοτα ποιήματα του Σικελιανού (I) (1988) / 16. Ανέκδοτοι στίχοι του Σικελιανού (II) (1986) / 17. Πώς υποδέχτηκαν τον "Αλαφροΐσκιωτο" (1989) / 18. Δεκαοκτώ "ημίμετρα" του Σικελιανού: πρώτη απογραφή και συνοπτική περιγραφή (1991) / 19. Γράμματα του Σικελιανού που δεν γράφτηκαν ποτέ! (1957) / 20. Βιβλιογραφικά στον Σικελιανό 1909-1945 (1960) / 21. Ένα δήθεν ανέκδοτο ποίημα του Σικελιανού (1966) / 22. Αγγλικό κείμενο Χριστιανικού Μύθου (1979) / 23. Η "Αιξωνή" (1983)
 • ____. 2012. Σημειώσεις στον Λυρικό Βίο του Άγγελου Σικελιανού. Επιμέλεια - προσθήκες Ν. Δεληγιαννάκη. Αθήνα: Σπουδαστήριο νέου ελληνισμού.
 • Σικελιανού, Ά. 1985. Η ζωή μου με τον Άγγελο. 2η έκδ. Αθήνα: Εστία.
 • Σικελιανού, Ε. 1945. «Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός». Νέα Εστία 443: 1069-1077.
 • Σκαρτσής, Σ., επιμ. 1998. Πρακτικά Δέκατου Έκτου Συμποσίου Ποίησης. Πάτρα: Αχαϊκές Εκδόσεις. Δείτε αναλυτικά τα περιεχόμενα στη βιβλιογραφική βάση του ΚΕΓ με τα Σύμμεικα Νεοελληνικής Φιλολογίας.
 • Σκλαβενίτης, Δ. & Τ. Ε. Σκλαβενίτης, επιμ. 2002. Άγγελος Σικελιανός 50 χρόνια από το θάνατό του: Πρακτικά ΣΤ΄ συμποσίου: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας. Αθήνα: Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών.
 • Φαρμάκη, Π. 2012. Υφολογική ανάλυση της ποίησης του Άγγελου Σικελιανού: η λειτουργικότητα του επιθέτου στην ποίηση του Άγγελου Σικελιανού. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: διδακτορική διατριβή, διαθέσιμη στη βάση του ΕΚΤ.
 • Φράγκου-Κικίλια, Ρ. 1981. «Ξαναδιαβάζοντας τον Άγγελο Σικελιανό». Διαβάζω 46: 42-63.
 • ____. 1984. Πέντε μελετήματα για τον Άγγελο Σικελιανό. Αθήνα: Θεωρία.
 • ____. 1996. Άγγελος Σικελιανός. Οι απόψεις του για τον υπερρεαλισμό και μερικά συμπεράσματα. Αθήνα: Ίρις.
 • ____. 2002. Βαθμίδες μύησης. Αθήνα: εκδόσεις Πατάκη.
 • Φυλακτού, Α. 1992. Η πορεία της ποιητικής αυτογνωσίας του Άγγελου Σικελιανού. Λευκωσία: έκδοση του περ. Ακτή.
 • ____. 1994. Ο Λυρικός Βίος του Άγγελου Σικελιανού. Από το ατομικό στο ομαδικό πνεύμα. Λευκωσία: έκδοση του περ. Ακτή.
 • ____. 2012. Ο Εμπειρίκος συνομιλεί με τον Σικελιανό. Λευκωσία: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου.
 • Χατζηπανταζής, Θ. 1993. «Ποιητής και ιστορία: Η περίπτωση της Σίβυλλας του Άγγελου Σικελιανού», Επιστημονικό Συμπόσιο Η Ελλάδα του '40 (19 και 20 Απριλίου 1991), Αθήνα: Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας. 11-123.

Αφιερώματα περιοδικών

 • Αγγλοελληνική Επιθεώρηση 11 (1950).
 • Πρόσπερος 5 (Κέρκυρα 1951).
 • Νέα Εστία 576 (1951) [ψηφιακό αρχείο ΕΚΕΒΙ].
 • Νέα Εστία 611 (1952) [ψηφιακό αρχείο ΕΚΕΒΙ].
 • Νέα Εστία 936 (1966) [ψηφιακό αρχείο ΕΚΕΒΙ].
 • Ηώς (μηνιαία επιθεώρηση) 98-102 (1966): Αφιέρωμα Εύα Palmer-Σικελιανού : Δελφικές εορτές. Δείτε τα αναλυτικά περιεχόμενα της ανατύπωσης του αφιερώματος από τις εκδ. Παπαδήμα στη βιβλιογραφική βάση "Σύμμεικτα Νεοελληνικής Φιλολογίας".
 • Νέα Εστία 1056 (1971) [ψηφιακό αρχείο ΕΚΕΒΙ].
 • Κριτικά Φύλλα 18 (1974).
 • Κριτικά Φύλλα 28-30 (1975).
 • Νέα Εστία 1175 (1976) [ψηφιακό αρχείο ΕΚΕΒΙ].
 • Τετράδια Ευθύνης 11 (1980). Κότινος στον Άγγελο Σικελιανό: τριάντα χρόνια από τον θάνατό του [ανατύπωση εκδ. Αστρολάβος/Ευθύνη, 1995]. Αναλυτικά περιεχόμενα στη βιβλιογραφική βάση του ΚΕΓ "Σύμμεικτα της Νεοελληνικής Φιλολογίας".
 • Νέα Εστία 1361 (1984).
 • Πόρφυρας 66 (1993).
 • Η λέξη 126 (1995).
 • Επτά Ημέρες (εφ. Καθημερινή), 6 Ιουλίου 1997.
 • Ίβυκος 18 (1997).
 • Αντί 749 (2001).
 • Διαβάζω 424 (2001).
 • Θέματα λογοτεχνίας 17 (2001) & 18-21 (2001-2002).
 • Νέα Εστία 1740 (2001).
 • Ομπρέλα 54 (2001).
 • Φιλολογική 76 (2001).
 • Νέα Εστία 1781 (2005). Πλούσιο αφιέρωμα με ανέκδοτο υλικό σε επιμέλεια Κ. Μπουρναζάκη.

Δικτυακές πηγές - Τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ

© 2014, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Τελευταία ενημέρωση: 2015.