Εξώφυλλο

Ανεμόσκαλα
Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες Νεοέλληνες Ποιητές

Σκαρφαλώνοντας λέξεις όπως μιαν ανεμόσκαλα. Γιώργος Σεφέρης, «“Νότες” για ένα ποίημα» (ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ, Β΄)
Για τη ζωή και το έργο του Το ποιητικό του έργο
Μίλτος Σαχτούρης

Μίλτος Σαχτούρης (1919-2005)

© Εκδ. Κέδρος

  • Ο Σαχτούρης στο γραφείο του σπιτιού του, 1943 [πηγή: αφιερωματικό τεύχος περ. Η λέξη 123/124 (Σεπτ.-Δεκ. 1994)]

  • Στους Δελφούς το 1957 [φωτ. Άρη Κωνσταντινίδη, πηγή: αφιερωματικό τεύχος περ. Η λέξη 123/124 (Σεπτ.-Δεκ. 1994)]

  • 11 Δεκεμβρίου 1979. Στιγμιότυπο από την εκπομπή Παρασκήνιο, Κληρονόμος πουλιών (Μίλτος Σαχτούρης) (2004) [Ψηφιακό αρχείο Δημόσιας Τηλεόρασης]

  • Ο ποιητής [πηγή: Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία, ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ]

  • 28 Μαρτίου 1988, Παλαιά Βουλή. Στην εκδήλωση για τη βράβευσή του Μ. Σαχτούρη με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης του έτους 1987. Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ Τα λόγια της πόλης, Ύδρα - Μίλτος Σαχτούρης ή ποιος είναι ο τρελός λαγός (1993)[Ψηφιακό αρχείο Δημόσιας Τηλεόρασης]

  • 12 Ιουλίου 1992, στο διαμέρισμα του Σαχτούρη, στην Κυψέλη. Στιγμιότυπο από την εκπομπή Περισκόπιο [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο ΕΡΤ]

  • Στιγμιότυπο από την εκπομπή Περισκόπιο [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο ΕΡΤ]


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΜ. ΣΑΧΤΟΥΡΗΣΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1919Γέννηση στην Αθήνα. Γιος του Δημήτριου Σαχτούρη και της Αγγελικής Παπαδήμα, δισέγγονος του ναυάρχου του '21 καπετάν Γιώργη Σαχτούρη.Συνθήκη του Neuilly. Απόβαση ελληνικού στρατού στη Σμύρνη.
~ I. Γρυπάρης, Σκαραβαίοι και τερρακόττες. Κ.Γ. Καρυωτάκης, Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων. Κ. Θεοτόκης, Ο κατάδικος, Κ. Παλαμάς, Τα παράκαιρα· Τα δεκατετράστιχα.
Συνθήκη των Βερσαλλιών. Δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών.
~ B. Μαγιακόφσκι, 150.000.000 (-1920). Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Carl Friedrich Georg Spitteler.
1937Εγγραφή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.Κ. Πολίτης, Eroica (σε συνέχειες στα Νέα Γράμματα). Γ. Ρίτσος, Το τραγούδι της αδελφής μου.Η Ιταλία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Roger Martin du Gard.
1938Δημοσιεύει με το ψευδώνυμο «Μίλτος Χρυσάνθης» ένα διήγημα στο περιοδικό Εβδομάδα, ενώ στο ίδιο περιοδικό θα δημοσιεύσει ακόμα ένα πριν λήξει το έτος. Μέχρι το 1941 θα δημοσιεύσει συνολικά 5 διηγήματα, με τελευταίο τους «Παραθεριστές» στη Νέα Εστία 349 (1 Ιουλ. 1941). Πρόκειται για μικρό μέρος του λογοτεχνικού υλικού που στέλνει την περίοδο αυτή προς δημοσίευση σε περιοδικά (Εβδομάς, Νεοελληνικά Γράμματα, Νέα Εστία, κ.ά.).Υπερεαλισμός Α΄ (συλλογικός τόμος). Μ. Αξιώτη, Δύσκολες Νύχτες. Ν. Εγγονόπουλος, Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν. Γ. Θεοτοκάς, Το δαιμόνιο. Ν. Καζαντζάκης, Οδύσσεια. Μ. Καραγάτσης, Γιούγκερμαν. Π. Πρεβαλάκης, Το χρονικό μιας πολιτείας. Γύρω από τη συλλογή του Εγγονόπουλου ξεσπά διαμάχη γνωστή ως «σουρεαλιστικό σκάνδαλο». 1η ατομική έκθεση Γ. Τσαρούχη (Αθήνα).Η Αυστρία γίνεται επαρχία της Γερμανίας. Σύμφωνο του Μονάχου.
~ J.-P. Sartre, La nausée. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Pearl Buck.
1939Πεθαίνει ο πατέρας του. Συνεχίζει την προσπάθεια δημοσίευσης έργων σε περιοδικά.Εντείνονται οι εκτοπίσεις και οι περιορισμοί από το μεταξικό καθεστώς.
~ Ν. Εγγονόπουλος, Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής. Μελισσάνθη, Ωσαννά και οραματισμός. Μυρτιώτισσα, Κραυγές.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναγνωρίζουν την κυβέρνηση του Φράνκο. Η Γερμανία επιτίθεται στην Πολωνία. Έναρξη του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου. ~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Frans Eemil Sillanpää.
1940Εγκαταλείπει τις σπουδές του στη Νομική. Δημοσιεύει δύο διηγήματα στα περιοδικά Αχαϊκά Νέα και Νεοελληνική Λογοτεχνία.Τορπιλισμός «Έλλης» στο λιμάνι της Τήνου (Αύγ.). Ελληνοϊταλικός Πόλεμος (έως 1941).
~ Οδ. Ελύτης, Προσανατολισμοί. Γ. Σαραντάρης, Στους φίλους μιας άλλης χαράς. Γ. Σεφέρης, Τετράδιο Γυμνασμάτων και Ημερολόγιο καταστρώματος [Α΄].
Συνθηκολόγηση Γαλλίας. Μάχη της Αγγλίας. Δολοφονία Λ. Τρότσκι.
~ E. Hemingway, For Whom the Bell Tolls. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: -
1941Κυκλοφορεί με το ψευδώνυμο Μίλτος Χρυσάνθης την ποιητική συλλογή Η μουσική των νησιών μου, με ποιήματα γραμμένα μέσα σε έναν μήνα, πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα. Με το ίδιο ψευδώνυμο έχει δημοσιεύσει το διήγημα «Παραθεριστές» στη Νέα Εστία (1 Ιουλ.). Αργότερα θα αποκηρύξει τη συλλογή, καθώς δεν θα τη συμπεριλάβει στους συγκεντρωτικούς τόμους του έργου του. Στις 5 Νοεμβρίου κάνει την πρώτη αιμόπτυση, από τη φυματίωση που θα τον ταλαιπωρήσει ως το 1945. Από τον Νοέμβρη ξεκινά να γράφει ποιήματα που θα εντάξει αργότερα στην πρώτη του αναγνωρισμένη συλλογή.Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα (10 Απριλίου 1941). Στις 27 Απριλίου οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα. Ίδρυση ΕΔΕΣ και ΕΑΜ (Σεπτ.).Στις 17 Ιανουαρίου 1941 υπογράφεται το σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.
1944Δημοσιεύει, με την υποστήριξη του Οδυσσέα Ελύτη, 6 ποιήματα στο περιοδικό Νέα Γράμματα, τχ. 3. Τον Αύγουστο του 1944 ξεκινά να γράφει τα ποιήματα που θα ενταχθούν αργότερα στη δεύτερη συλλογή του, Παραλογαίς (με ποιήματα γραμμένα από τον Αύγουστο του 1944 ώς τον Φεβρουάριο του 1948).«Kίνημα της Mέσης Aνατολής» στον στρατό και το ναυτικό για τη συγκρότηση κυβέρνησης με βάση την ΠEEA (1 Απριλ.). Πέφτει η κυβέρνηση Π. Κανελλόπουλου, αναλαμβάνει ο Γ. Παπανδρέου. Διάσκεψη Λιβάνου για συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης. Απελευθέρωση Αθήνας. Επιστροφή εξόριστης κυβέρνησης. Δεκεμβριανά.
~ Ν. Εγγονόπουλος, Μπολιβάρ ένα ελληνικό ποίημα. M. Kαραγάτσης, O κοτζάμπασης του Καστρόπυργου. T. Παπατσώνης, Ursa Minor. Ν.Γ. Πεντζίκης, Ο πεθαμένος και η ανάσταση. K. Πολίτης, Tο Γυρί (-1945). Μ. Χατζηλαζάρου, Μάης, Ιούνης και Νοέμβρης. Επανέκδοση περιοδικού Τα Νέα Γράμματα.
Απόβαση Αγγλοαμερικανών στη Νορμανδία. Απελευθέρωση Παρισιού. «Συμφωνία ποσοστών» για τα Βαλκάνια κατά τη συνάντηση Churchill-Στάλιν στη Μόσχα.
~ J. Anouilh, Αντιγόνη. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Johannes Vilhelm Jensen.
1945Έκδοση της πρώτης αναγνωρισμένης συλλογής του Η λησμονημένη (ποιήματα γραμμένα από τον Νοέμβρη του 1941 ώς τον Μάη του 1944), με εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον Ν. Εγγονόπουλο (εκδ. Ίκαρος), ο οποίος τον γνωρίζει από το 1943. Ποιήσή του περιλαμβάνεται στο λιβελλογράφημα εναντίον νέων (κυρίως υπερρεαλιστών) ποιητών Άρτζης Μπούρτζης = Κώστας Παράσχος), , Αθήνα: Τυπ. Πυρσός.Συμφωνία της Βάρκιζας. Αμνηστία και αφοπλισμός του ΕΛΑΣ. Επάνοδος Ν. Ζαχαριάδη. Αυτοκτονία Ά. Βελουχιώτη.
~ Μ. Αναγνωστάκης, Εποχές. Ε. Βακαλό, Θέμα και Παραλλαγές. Ε.Χ. Γονατάς, Ο ταξιδιώτης. Α. Εμπειρίκος, Ενδοχώρα. περιοδ. Κοχλίας (1945-1948). περ. Ελεύθερα Γράμματα (1945-1951), Τετράδιο, (1945, 1947).
Διάσκεψη της Γιάλτας. Συνθηκολόγηση Γερμανίας. Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (Αύγ.). Τερματισμός Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Gabriela Mistral.
1947Δημοσιεύει 4 ποιήματα στο δεύτερο τεύχος του περ. Τετράδιο.Θάνατος Γεωργίου Β΄. Βασιλέας Παύλος. Ίδρυση στρατοπέδου της Mακρονήσου. Επίσημη παράδοση των Δωδεκανήσων. Σχηματισμός Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης με επικεφαλής τον Μάρκο Bαφειάδη. Αναγκαστικός νόμος 509. Το KKE εκτός νόμου.
~ Ν. Βαλαωρίτης, Η τιμωρία των μάγων. N. Kαββαδίας, Πούσι. M. Kρανάκη, Contre-Temps. Θ. Πετσάλης, Oι Mαυρόλυκοι (-1948). Γ. Σεφέρης, Κίχλη.
«Δόγμα Τρούμαν». Ψυχρός Πόλεμος (-1989). Απόφαση του ΟΗΕ για διχοτόμηση της Παλαιστίνης.
~ A. Camus, La Peste. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: André Gide.
1948Τυπώνει με δικά του έξοδα σε 250 αντίτυπα (τα πρώτα 50 εκτός εμπορίου) τη συλλογή Παραλογαίς με ποιήματα που γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα της κατοχής ως την αρχή του εμφυλίου.Ένωση Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Μάχη του Γράμμου (Ιούν.)
~ Μ. Αναγνωστάκης, Εποχές 2. Ν. Εγγονόπουλος, Έλευσις. Κ. Θ. Δημαράς, Iστορία της Nεοελληνικής Λογοτεχνίας (-1949).
Ανεξαρτησία της Βιρμανίας. Δολοφονία Μαχάτμα Γκάντι. Ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και πόλεμος Ισραήλ με τον Αραβικό Σύνδεσμο.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Thomas Stearns Eliot.
1949Στρατεύεται.Λήξη του Εμφυλίου Πολέμου.
Τ. Βαρβιτσιώτης, Φύλλα ύπνου. Μ. Κατσαρός, Μεσολόγγι. Κ. Κύρου, Αναζήτηση. Δ. Παπαδίτσας, Εντός παρενθέσεως ΙΙ.
Ίδρυση Bορειοατλαντικού Συμφώνου. Ίδρυση Συμβουλίου της Eυρώπης. Ίδρυση Oμοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
~ J. L. Borges, El Aleph. A. Miller, Death of a Salesman. G. Orwell, Nineteen Eighty-four (1984). Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: William Faulkner.
1952Τυπώνει με δικά του έξοδα σε 200 αντίτυπα τη συλλογή Με τον πρόσωπο στον τοίχο με ποιήματα που γράφτηκαν κατά τη στρατιωτική του θητεία, από τον Δεκέμβριο του 1948 ώς τον Μάρτιο του 1952.Είσοδος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Νέο Σύνταγμα. Εκτέλεση Ν. Μπελογιάννη.
~ Ά. Αλεξάνδρου, Άγονος γραμμή. N. Bρεττάκος, H έξοδος με το άλογο. Τ. Λειβαδίτης, Μάχη στην άκρη της νύχτας. Γ. Ρίτσος, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο.
E. Hemingway, The Old Man and the Sea (=Ο γέρος και η θάλασσα). J. Steinbeck, East of Eden (=Ανατολικά της Εδέμ). Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: François Mauriac.
1955Πεθαίνει η μητέρα του. Αναγκάζεται να πουλήσει σημαντικό μέρος της γονικής περιουσίας. Γνωρίζει τη ζωγράφο Γιάννα Περσάκη.Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή. Ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ στην Κύπρο (Απρ.). Ανάκληση ελληνικού στρατιωτικού σώματος από την Κορέα (Οκτ.). Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή το Κυπριακό.
~ Δίκη και αθώωση του Τάσου Λειβαδίτη. Ν. Κάσδαγλης, Τα δόντια της μυλόπετρας. Ν. Καζαντζάκης, Ο τελευταίος πειρασμός. Γ. Ρίτσος, Πρωινό άστρο. Γ. Σεφέρης, …Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν…. Κ. Στεργιόπουλος, Τα τοπία του φεγγαριού. Α. Φραγκιάς, Άνθρωποι και σπίτια.
Παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού W. Churchill. Νέος πρωθυπουργός ο A. Eden.
~ Vl. Nabokov, Lolita. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Halldór Kiljan Laxness.
1956Tυπώνει στην Aθήνα τη συλλογή Όταν σας μιλώ. Α΄ Βραβείο «Νέοι ευρωπαίοι ποιητές» από την ιταλική ραδιοφωνία και τηλεόραση (RAI).Εκτοπισμός Μακαρίου. Εκτέλεση μελών της ΕΟΚΑ.
~ Κ. Δημουλά, Έρεβος. Μ. Καραγάτσης, Ο κίτρινος Φάκελος. Μ. Κατσαρός, Οροπέδιο. Γ. Ρίτσος, Η σονάτα του σεληνόφωτος. Τ. Σινόπουλος, Η γνωριμία με τον Μαξ. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Βρεττάκος, Ποίηση 1929-1951.
20ο Συνέδριο ΚΚΣΕ. Αποσταλινοποίηση και αμφισβήτηση του δόγματος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Ουγγρική επανάσταση και εισβολή/επέμβαση Σοβιετιών στην Ουγγαρία.
~ A. Ginsberg, Howl and Other Poems. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Juan Ramón Jiménez.
1958Τυπώνει τη συλλογή Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο (ιδιωτική έκδοση σε 300 αντίτυπα, από το τυπογραφείο Ταρουσόπουλου όπως και οι προηγούμενες).Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, με την ΕΔΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
~ Γ. Ρίτσος, Ανυπόταχτη πολιτεία· Όταν έρχεται ο ξένος. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Εγγονόπουλος, Εν ανθηρώ έλληνι λόγω.
Ανακήρυξη της ενωμένης Αραβικής Δημοκρατίας Αιγύπτου και Συρίας από τον Νάσσερ. Στρατηγός Ντε Γκωλ Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
~ T. Williams, Suddenly, Last Summer. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Boris L. Pasternak.
1960Τυπώνει τη συλλογή Ο περίπατος, με εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον Αλέκο Φασιανό (με έξοδα του συγγραφέα σε 300 αντίτυπα, τυπογραφείο Ταρουσόπουλου). Στο περιοδικό Κριτική η Νόρα Αναγνωστάκη δημοσιεύει την πρώτη σημαντική μελέτη για το έργο του.Α΄ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Η Κύπρος ανεξάρτητη δημοκρατία (16 Αυγούστου).
~ Ο. Ελύτης, Έξη και μία τύψεις για τον ουρανό. Α. Εμπειρίκος, Γραπτά ή προσωπική μυθολογία. Ν. Καχτίτσης, Η ομορφάσχημη. Ενύπνιο. Σπ. Πλασκοβίτης, Το φράγμα. Στρ.Τσίρκας. Η Λέσχη. Γ. Χειμωνάς, Πεισίστρατος. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ο. Ελύτης, Το Άξιον Εστί.
Εκλογές στις ΗΠΑ: νίκη του J.F. Kennedy.
~ Βραβείο Νόμπελ: Saint-John Perse
1962Τυπώνει τη συλλογή Τα στίγματα (500 αντίτυπα, για λογαριασμό του συγγραφέα). Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης.Μ. Αραβαντινού, Γραφή Α΄-Β΄. Μ. Κουμανταρέας, Τα μηχανάκια. Το νεκρό σπίτι, Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού. Κ. Πολίτης, Στου Χατζηφράγκου. Στρ. Τσίρκας, Αριάγνη. Κ. Ταχτσής, Το τρίτο στεφάνι. Δ. Σωτηρίου, Ματωμένα χώματα. Α. Φραγκιάς, Η καγκελόπορτα. περ. Μαρτυρίες (1962-1966). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Γ. Θέμελης, Φωτοσκιάσεις.Εκτέλεση του εγκληματία πολέμου Adolf Eichmann στο Iσραήλ. Κρίση των πυραύλων στην Κούβα.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: John Steinbeck.
1964Τυπώνει τη συλλογή Σφραγίδα ή η όγδοη σελήνη (600 αντίτυπα, για λογαριασμό του συγγραφέα).Εκλογική νίκη Ένωσης Κέντρου (Γ. Παπανδρέου). Θάνατος βασιλέα Παύλου. Κωνσταντίνος Β΄.
~ Γ. Θεοτοκάς, Ασθενείς και οδοιπόροι. Γ. Ιωάννου, Για ένα φιλότιμο. Ν. Καχτίτσης, Ο Εξώστης. Δ. Π. Παπαδίτσας, Εν Πάτμω. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Δ. Π. Παπαδίτσας, Ποιήματα Ι (1941-1963).
Νόμπελ ειρήνης στον Martin Luther King.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Jean-Paul Sartre.
1968Ο Κίμων Φράιερ μεταφράζει ποιήματά του σε αυτοτελή αγγλική έκδοση.Απόπειρα κατά Γ. Παπαδόπουλου από Αλ. Παναγούλη. Θάνατος Γ. Παπανδρέου. Εκδηλώσεις κατά του καθεστώτος στην κηδεία.
~Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Χρ. Μπάρλας, Τα ποιήματα.
Δολοφονία του Martin Luther King. Παρισινός Μάης. Άνοιξη της Πράγας. Επέμβαση Σοβιετικών στη Τσεχοσλοβακία.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Yasunari Kawabata.
1971Κυκλοφορεί τη συλλογή Το σκεύος (εκδ. Κείμενα, 2000 αντίτυπα), με αφιέρωση στη ζωγράφο και σύντροφό του Γιάννα Περσάκη.Θάνατος Σεφέρη και κηδεία με αντιστασιακό χαρακτήρα. Νέα Κείμενα. Ε. Βακαλό, Γενεαλογία. Οδ. Ελύτης, Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας· Το Φωτόδεντρο και η Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά. Γ. Χειμωνάς, Ο γιατρός Ινεότης. περ. Tραμ (1971-1972, 1976-1979, 1987-1991). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Δ. Ζευγώλη - Γλέζου, Τα δύο φεγγάρια.Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Pablo Neruda
1978Κυκλοφορεί η συγκεντρωτική έκδοση Ποιήματα 1945-1971 από τις εκδόσεις Κέδρος. Σε επιμέλεια Μάνου Ελευθερίου ηχογραφούντα αναγνώσεις ποιημάτων του σε απαγγελία του ίδιου του ποιητή.Ν. Βρεττάκος, Ο Προμηθέας ή το παιχνίδια μιας μέρας. Μ. Γκανάς, Ακάθιστος Δείπνος. Δ. Δασκαλόπουλος, Νέκυια. Τ. Δενέγρης, Το αίμα του Λύκου. Στην κοιλάδα με τους ροδώνες. Οδ. Ελύτης, Μαρία Νεφέλη. Μ. Ιορδανίδου, Σαν τα τρελά πουλιά. Γ. Ιωάννου, Το δικό μας αίμα. Μ. Κέντρου-Αγαθοπούλου, Τα επακόλουθα. Μ. Μέσκος, Παιχνίδια στον παράδεισο. Σ. Πατατζής, Πένθιμο Εμβατήριο. Τ. Σινόπουλος, Νυχτολόγιο. περιοδ. Εκήβολος (-1997). περιοδ. Το Δέντρο. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Κάλας (Καλαμάρης), Οδός Νικήτα Ράντου.Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Isaac Bashevis Singer.
1979Πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο αφιέρωμα στο έργο του στην εκπομπή «Επιλογή». Εκδήλωση για τα 60 χρόνια του στη Θεσσαλονίκη και μονογραφία για το έργο του από τον Γ. Δάλλα.Προσχώρηση της Ελλάδας στην Eυρωπαϊκή Oικονομική Kοινότητα.
~ Μ. Δούκα, Η αρχαία σκουριά. Αλ. Κοτζιάς, Αντιποίησις αρχής. Η. Πετρόπουλος, Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη. Ν. Χουλιαράς, Ο Λούσιας. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Εγγονόπουλος, Στην κοιλάδα με τους ροδώνες.
Πρωθυπουργός Bρετανίας η M. Thatcher. Ανατροπή του Σάχη της Περσίας – Αγιατολάχ Χομέινι. Eισβολή Σοβιετικών στο Aφγανιστάν.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Οδ. Ελύτης.
1980Κυκλοφορεί η συλλογή Χρωμοτραύματα (εκδ. Γνώση) και μονογραφία του Δ.Ν. Μαρωνίτη για το έργο του.Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Kωνσταντίνος Kαραμανλής. Επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.
~ A. Eμπειρίκος, Oκτάνα. Ν. Αναγνωστάκη, Μαγικές Εικόνες (Επτά δοκίμια: 1960-1965). Γ. Ρίτσος, Μονόχορδα. περ. Πόρφυρας. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Τάσος Λειβαδίτης, Εγχειρίδιο Ευθανασίας.
Aπεργία στα ναυπηγεία του Gdansk, με επικεφαλής τον Lech Walesa. Πόλεμος Iράν-Iράκ.
~ U. Eco, Il nome della rosa. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Czeslaw Milosz.
1986Κυκλοφορεί η συλλογή Εκτοπλάσματα (εκδ. Στιγμή). Στο μεσοδιάστημα από την έκδοση της προηγούμενης συλλογής έχουν μεσολαβήσει αφιερώματα στο έργο του από περιοδικά καθώς και νέες ξενόγλωσσες μεταφράσεις ποιημάτων του.Σεισμός έντασης 6,2 Ρίχτερ στην Καλαμάτα.
~ Δ. Καψάλης, Ακόμα μια φορά. περ. ΠλανόδιονΤα Ποιήματα 1941-1971.
Δολοφονία Ούλοφ Πάλμε. Έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσερνομπίλ.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Wole Soyinka.
1987Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Εκτοπλάσματα.Βομβιστική ενέργεια με 17 τραυματίες από τη "17Ν" σε λεωφορείο με 25 Αμερικανούς στρατιωτικούς στου Ρέντη.
~ Ά. Ζέη, Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα Γ. Ρίτσος, Ανταποκρίσεις. περ. Εντευκτήριο.
Περεστρόικα. Τέλος της δικτατορίας του Pinochet στη Χιλή. 3η συνεχόμενη εκλογική νίκη της Μάργκαρετ Θάτσερ.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Joseph Brodsky.
1990Κυκλοφορεί η συλλογή Καταβύθιση (εκδ. Κέδρος), με προμετωπίδα σε δικό του σχέδιο. Γερμανική μετάφραση ποιημάτων του, ενώ έχει προηγηθεί το 1989 η γαλλική μετάφραση της συλλογής Με το πρόσωπο στον τοίχο.Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη.
~ Ν. Βαλαωρίτης, My Afterlife guaranteed. Φ. Δρακονταειδής, Το μήνυμα. Οδ. Ελύτης, Ιδιωτική Οδός. Τ. Λειβαδίτης, Τα χειρόγραφα του φθινοπώρου. Π. Μάτεσις, Η μητέρα του σκύλου. Ν. Μπακόλας, Η καταπάτηση. Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ό. Βότση, Τα ποιήματα, τόμος Α'. Θάνατος Γ. Ρίτσου.
Η Ανατολική Γερμανία μέρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Ενοποίηση). Κατάργηση απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Octavio Paz.
1992Γυρίζεται στο σπίτι του το ντοκιμαντέρ Ποιος είναι ο τρελός λαγός, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή (από τη σειρά εκπομπών Τα λόγια της πόλης).Τ. Βαρβιτσιώτης, Φαέθων.Μ. Κρανάκη, Φιλέλληνες. Κλ. Κύρου, Περίοδος χάριτος και άλλα ποιήματα. Ν. Μπακόλας, Η ατέλειωτη γραφή του αίματος. Τ. Πατρίκιος, Η ηδονή των παρατάσεων. Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Κ.Στεργιόπουλος, Ο ήλιος του μεσονυκτίου.Η Βοσνία κηρύσσεται ανεξάρτητη. Πόλεμος της Βοσνίας.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Derek Walcott.
1995Γαλλική μετάφραση του έργου του σε δίτομη αυτοτελή έκδοση. Παράσημο από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στο Αίγιο.
Κ. Χαραλαμπίδης, Μεθιστορία. Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ζ. Οικονόμου, Το χρονικό της «Νέας Ευταξίας» για τη «Νέα Εποχή».
Με επέμβαση του ΝΑΤΟ τερματίζεται η πολεμική πολεμική σύρραξη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα πλαίσια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Seamus Heaney
1996Κυκλοφορεί η συλλογή Έκτοτε (εκδ. Κέδρος).Κρίση των Ιμίων. Βουλευτικές εκλογές. Κυβέρνηση Κ. Σημίτη.
~ Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Κ. Χαραλαμπίδης, Μεθιστορία.
Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Wislawa Szymborska
1998Κυκλοφορεί η συλλογή Ανάποδα γυρίσαν τα ρολόγια (εκδ. Κέδρος).Σ. Δημητρίου, Η φλέβα του λαιμού. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Γ. Κοντός, Ο αθλητής του τίποτα.Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: José Saramago.
2000Κυκλοφορεί ο τόμος Ποιός είναι ο τρελός λαγός; με συνομιλίες του.Δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου Στίβεν Σόντερς από την 17 Νοέμβρη.
~ Ν. Θέμελης, Η ανατροπή. Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Χρ. Λιοντάκης, Με το φως.
Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Gao Xingjian.
2001Κυκλοφορεί ο δεύτερος συγκεντρωτικός τόμος ποιημάτων του Ποιήματα 1980-1998 από τις εκδόσεις Κέδρος.Έ. Κακναβάτος, Υψικαμινίζουσες νεοπλασίες. Τ. Νικηφόρου, Η γοητεία των δευτερολέπτων. Γ. Παυλόπουλος, Ποιήματα (1943-1997). Ν. Χουλιαράς, Το εργαστήρι του ύπνου. Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Κ. Παπαγεωργίου, Κλεμμένη ιστορία.Διαμαρτυρία αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος στην Γένοβα. Τρομοκρατικές επιθέσεις 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Η.Π.Α.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ: V. S. Naipaul.
2003Μέγα Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.Δυνάμεις του αμερικανικού στρατού επιτίθενται στο Ιράκ.
~ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Μ. Πρατικάκης, Το νερό.
Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: John M. Coetzee.
2005Πεθαίνει στις 29 Μαρτίου στην Αθήνα και κηδεύεται με δημόσια δαπάνη.

*Πηγές για το χρονολόγιο: Αργύρης Παλούκας, «Βίος και έργο Μίλτου Σαχτούρη. Συνοπτικό χρονολόγιο», Εντευκτήριο 84 (2009) / Δώρα Μέντη, Ο προσωπικός μύθος. Ένα ερμηνευτικό κλειδί στην ποίηση του Σαχτούρη, Αθήνα, Καστανιώτης 2004. Πηγή για τα ευρύτερα γραμματολογικά και ιστορικά συμφραζόμενα στάθηκαν οι γραμματολογίες του Κ. Θ. Δημαρά, Λίνου Πολίτη, Mario Vitti, Αλέξανδρου Αργυρίου και Roderick Beaton καθώς και το ψηφιακό «Χρονολόγιο» του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού, βασισμένο σε προηγούμενες εργασίες του Κ.Θ. Δημαρά και του Γ.Π. Σαββίδη.
Κάρολος Παπούλιας Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
~ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Βαγενάς, Στέφανος.
Καταστροφικό τσουνάμι στη ΝΑ. Ασία. Τυφώνας Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Harold Pinter.