Εξώφυλλο

Ανεμόσκαλα
Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες Νεοέλληνες Ποιητές

Σκαρφαλώνοντας λέξεις όπως μιαν ανεμόσκαλα. Γιώργος Σεφέρης, «“Νότες” για ένα ποίημα» (ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ, Β΄)
Για τη ζωή και το έργο του Το ποιητικό του έργο
Γιώργος Σεφέρης

Γιώργος Σεφέρης (1900-1971)

© Άννα Λόντου
Εκδ. Ίκαρος

  • Φοιτητής στο Παρίσι το 1920 [πηγή:Wikimedia Commons]

  • Ο Σεφέρης στο Παρίσι το 1922, σε έναν εξώστη της Notre-Dame [πηγή: περιοδ. Η Λέξη 53, 3-4/1986]

  • Ο Γ. Σεφέρης με τον Γ. Θεοτοκά, Ιανουάριος 1941. Αναμνηστική φωτογραφία που τραβήχτηκε από πλανόδιο φωτογράφο μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη (βλ. Γ. Θεοτοκάς, «Ο Γιώργος Σεφέρης όπως τον γνώρισα«, Εποχές 10 (1964): 14. Από την αλληλογραφία Σεφέρης - Θεοτοκάς, 1930-1966, επιμέλεια Γιώργος Σαββίδης, εκδ. Ερμής.

  • Η Μαρώ Σεφέρη, ο Σεφέρης (με φωτογραφική μηχανή στα χέρια) και ο Κατσίμπαλης στην Κω το 1955 [πηγή: Φωτογραφικό αρχείο Σεφέρη, ΜΙΕΤ, αναδημοσίευση από την εφημ, Το Bήμα 15.03.2009]

  • Πρέσβης στο Λονδίνο (1961) με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Καραμανλή και της Αγγλίας H. Macmillan. [πηγή: περιοδ. Η Λέξη 53, 3-4/1986]

  • Στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC στο Λονδίνο, όπου παρουσίαζε σειρά εκπομπών, όταν υπηρετούσε την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο. [πηγή: ΠΟΘΕΓ]

  • 1963, Στοκχόλμη, Απονομή Νόμπελ [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου]

  • Ο φωτογράφος Σεφέρης. Κύπρος. Μνήμη και αγάπη. Με το φακό του Γιώργου Σεφέρη, πρόλογος - σχεδιασμός - επιμέλεια Ε. Χ. Κάσδαγλης. Λευκωσία 1990.

  • Ο Σεφέρης με τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τη Νόρα Αναγνωστάκη και την Ντόρα Τσάτσου στην Αίθουσα «Τέχνης» της Θεσσαλονίκης (1964) [πηγή: Νόρα Αναγνωστάκη, «Ο ποιητής μου φορούσε κίτρινα πάνινα παπούτσια…», Το Βήμα, 27.2.2000]

  • Γιώργος και Μαρώ Σεφέρη.

  • Ο Γ. Σεφέρης με την ματιά του Γιάννη Ψυχοπαίδη [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου]

  • Ο Σεφέρης στο γραφείο του σπιτιού του [πηγή: αρχείο ΕΛΙΑ, αναδημοσίευση στο ΕΚΕΒΙ]

  • Από την κηδεία του Γ. Σεφέρη (22 Σεπτ.), που πήρε χαρακτήρα αντιδικτατορικής εκδήλωσης.

  • Το εξώφυλλο της στερεότυπης έκδοσης των σεφερικών ποιημάτων (εκδ. Ίκαρος).


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΓ. ΣΕΦΕΡΗΣΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1900(29 Φεβρουαρίου / 13 Μαρτίου): Γέννηση του Γιώργου Σεφεριάδη στη Σμύρνη, πρωτότοκου γιου του Στέλιου και της Δέσπως Σεφεριάδη.
Ο πατέρας του ήταν ποιητής, δημοτικιστής και μεταφραστής αρχαίου δράματος, αργότερα διακεκριμένος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Αδέλφια του η Ιωάννα, μετέπειτα σύζυγος του Κ. Τσάτσου, και ο Άγγελος.
Ίδρυση της Εθνικής Πινακοθήκης.
~ Κ. Παλαμάς,Οι Χαιρετισμοί της Ηλιογέννητης. Aργ. Eφταλιώτης, H μαζώχτρα.
Προσάρτηση της Δημοκρατίας του Transvaal Pretoria από τη Bρετανία. ~ P. Claudel, Connaissance de l’ Est.
1910Παρακολουθεί Οιδίποδα Τύραννο στη Σμύρνη, σε μετάφραση του πατέρα του. «Θυμάμαι, δέκα χρονώ, πρώτη φορά που με πήγαν στο Θέατρο, τα σφυρίγματα και τους γλωσσαμύντορες να χτυπιούνται με τους άλλους θεατές· η Κυβέλη και ο Παπαγεωργίου παίζαν Οιδίποδα Τύραννο, μετάφραση Στέλιου Σεφεριάδη, σε ριμασμένους δεκαπεντασύλλαβους» (Δοκιμές Ι).Ο Ε. Βενιζέλος στην Ελλάδα. Γενικές εκλογές και κυβέρνηση Βενιζέλου (-1915). Ίδρυση «Εκπαιδευτικού Ομίλου».
~ K.Π. Kαβάφης, Ποιήματα. K. Παλαμάς, H Φλογέρα του βασιλιά. Αυτοκτονία Π. Γιαννόπουλου.
E. M. Forster, Howards End. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Paul Johann Ludwig Heyse.
1914Με την κήρυξη του πολέμου η οικογένεια Σεφεριάδη εγκαθίσταται στην Αθήνα.Ί. Δραγούμης, Ελληνικός πολιτισμός. K. Θεοτόκης, H τιμή και το χρήμα. Γρ. Ξενόπουλος, Στέλλα Bιολάντη. N. Πολίτης, Eκλογαί από τα τραγούδια του Ελληνικού λαού.Έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ( -1918). Προσάρτηση της Κύπρου από τη Βρετανία. ~ P. Claudel, Deux poèmes d’été. J. Joyce, Dubliners.
1918Εγκατάσταση της οικογένειας στο Παρίσι, όπου ο Στ. Σεφεριάδης εργάζεται ως δικηγόρος· εκεί ο Σεφέρης θα ανακαλύψει αρχικά την ποίηση του Laforgue. Γράφει ποιήματα που θα παραμείνουν ανέκδοτα.Μάχη του Σκρα. Ανακωχή του Μούδρου μεταξύ Συμμάχων-Τουρκίας.
~ Γρ. Ξενόπουλος, Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας.
Τερματισμός του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σοβιετική πρωτεύουσα η Μόσχα.
~ G. Apollinaire, Caligrammes. Tr. Tzara, Dada Manifesto.
1919Η οικογένεια επιστρέφει στην Αθήνα, αλλά ο Σεφέρης θα μείνει στο Παρίσι ώς το 1924 για να σπουδάσει νομική (ενώ παράλληλα τον απασχολεί η λογοτεχνία).Συνθήκη του Neuilly. Απόβαση ελληνικού στρατού στη Σμύρνη.
~ I. Γρυπάρης, Σκαραβαίοι και τερρακόττες. Κ.Γ. Καρυωτάκης, Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων. Κ. Θεοτόκης, Ο κατάδικος. Κ. Παλαμάς, Τα παράκαιρα· Τα δεκατετράστιχα.
Συνθήκη των Βερσαλλιών. Δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών.
~ B. Μαγιακόφσκι, 150.000.000 (-1920). Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Carl Friedrich Georg Spitteler.
1921Η πρώτη δημόσια εμφάνιση: διάλεξη με θέμα «Jean Moreas» στον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών του Παρισιού.Πρωθυπουργός ο Δημήτριος Γούναρης. Πορεία του ελληνικού στρατού προς τον Σαγγάριο.
~ Κ.Γ. Καρυωτάκης, Νηπενθή. Π. Xορν, Tο Φιντανάκι.
Κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Anatole France.
1922«Σοννέτο» στο παρισινό φοιτητικό περιοδικό (Βωμός, Παρίσι 25.1.22) με υπογραφή Γιώργος Σκαλιώτης (ψευδώνυμο με πιθανή αναφορά στη Σκάλα της Σμύρνης). Χειρόγραφό του χρονολογείται Παρίσι, Ιούνιος 1918, σύμφωνα με τον κατάλογο του αρχείου Σεφέρη.Μικρασιατική Καταστροφή.
~ Κ. Βάρναλης, Το φως που καίει. Κ. Θεοτόκης, Οι σκλάβοι στα δεσμά τους. Π. Πικρός, Χαμένα κορμιά. Ποιητική ανθολογία Οι Νέοι από τον Τ. Άγρα.
Άνοδος του Μουσολίνι στην Ιταλία. Ίδρυση Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).
~ J. Joyce, Ulysses. T.S. Eliot, The Waste Land. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Jacinto Benavente.
1923Γνωρίζει την Jacqueline Pouillolon. Γράφει μερικά ποιήματα στα γαλλικά.Συνθήκη της Λωζάνης.
~ Γ. Μ. Αποστολάκης, Η ποίηση στη ζωή μας. Κ. Βάρναλης, Ο Λαός των Μουνούχων. Φ. Κόντογλου, Pedro Cazas. περ. Kυπριακά Xρονικά (-1937).
H Άγκυρα πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους.
~ R. M. Rilke, Duineser Elegien. I. Svevo, La coscienza di Zeno. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: William Butler Yeats.
1924Πτυχιούχος Νομικής. Περνά μερικούς μήνες στο Λονδίνο. Σύνθεση του «Fog».Εγκαθίδρυση Α΄ Ελληνικής Δημοκρατίας (-1935).
~ Η. Βουτιερίδης, Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας (-1927). Θρ. Καστανάκης, Οι πρίγκηπες. Σ. Μυριβήλης, Η ζωή εν τάφω. περ. Νέα Γράμματα.
Θάνατος του Λένιν. ~ A. Breton, Manifeste du surréalismeύ. L. Aragon, Une vague de rêves. T. Mann, Der Zauberberg. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Wladyslaw Stanislaw Reymont.
1925Επιστρέφει στην Αθήνα. Αρχίζει να κρατά ημερολόγιο.Δικτατορία στρατηγού Θ. Παγκάλου.
~ K. Bάρναλης, O Σολωμός χωρίς μεταφυσική. Α. Kαμπάνης, Iστορία της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. K. Παλαμάς, Oι Πεντασύλλαβοι. Tα Παθητικά Kρυφομιλήματα. Oι Λύκοι. Δυο λουλούδια από τα ξένα. Γέννηση Μ. Αναγνωστάκη.
Δημοσίευση του πρώτου μέρους του βιβλίου του A. Hitler, Mein Kampf.
~ F.S. Fitzgerald, The Great Gatsby. A. Gide, Les faux monnayeurs. F. Kafka, Der Process. V. Woolf, Mrs Dalloway. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: George Bernard Shaw.
1926Θάνατος της μητέρας του (9 Σεπτ.)· αφήνει τη σελίδα στο ημερολόγιο λευκή. Διαβάζει τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη. Ξεκινά (πιθανώς) την πρώτη γραφή του μυθιστορήματος Έξι νύχτες στην Ακρόπολη. Διορίζεται ακόλουθος του Υπουργείου Εξωτερικών.Ανατροπή δικτατορίας Παγκάλου. Κυβέρνηση Γ. Κονδύλη.
~ Ίδρυση Ακαδημίας Αθηνών.
F. Kafka, Das Schloss. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Grazia Deledda.
1928Δημοσιεύει σε δύο συνέχειες στη Νέα Εστία μετάφραση του «Μια βραδιά με τον κ. Τεστ» του Βαλερί. Γνωρίζει τη Λουκία Φωτοπούλου, με την οποία θα συνδεθεί ερωτικά.Κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου.
~ Αυτοκτονία Καρυωτάκη. Κ. Παλαμάς, Δειλοί και σκληροί στίχοι. Έκθεση Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Μιχάλη Τόμπρου στην Αθήνα.
B. Brecht, Die Dreigroschenoper. A. Huxley, Point Counter Point . Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Sigrid Undset.
1929Τον Οκτώβριο, μαζί με τον Κ. Τσάτσο, επισκέπτεται τον Παλαμά.Ψήφιση του «Ιδιώνυμου», που καθιστούσε παράνομη τη δημοσίευση κομμουνιστικών ιδεών.
~ Ορ. Διγενής [= Γ. Θεοτοκάς], Ελεύθερο Πνεύμα. Στρ. Δούκας, Ιστορία ενός αιχμαλώτου.
Παγκόσμια οικονομική κρίση.
~A. Breton, Δεύτερο Μανιφέστο του Σουρρεαλισμού. P. Éluard, L’amour la poesie. E. M. Remarque, Im Westen nichts Neues). Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Thomas Mann.
1930Τον Σεπτέμβρη συνθέτει το ποίημα «Λεωφόρος Συγγρού, 1930» και το αφιερώνει στον Γιώργο Θεοτοκά, τον οποίο θα γνωρίσει λίγο αργότερα μέσω της αδερφής του, συζύγου πια του Κων. Τσάτσου.Ίδρυση Εθνικού Θεάτρου. Θ. Ντόρρος, Στου γλυτωμού το χάζι. Στ. Ξεφλούδας, Τα τετράδια του Παύλου Φωτεινού. Κ. Πολίτης, Λεμονοδάσος. Γ. Μπεράτης, Διασπορά. Γ. Σκαρίμπας, Καημοί στο Γριπονήσι. περ. Πρωτοπόροι (1930-1931).Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Sinclair Lewis.
1931Στροφή (σε 200 αντίτυπα με έξοδα του ίδιου, ψευδώνυμο Γιώργος Σεφέρης). Η κριτική διχάζεται. Υποπρόξενος στο Λονδίνο, από όπου αλληλογραφεί και με τη μουσικοκριτικό Λουκία Φωτοπούλου, χρησιμοποιώντας και το προσωπείο του Στράτη Θαλασσινού. Γνωριμία με το έργο του Έλιοτ.Β' Βαλκανική Συνδιάσκεψη Κωνσταντινούπολης.
~ Α. Καραντώνης, Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Η. Βενέζης, Το νούμερο 31328. περ. Νέοι Πρωτοπόροι (1931-1936). περ. Ο Κύκλος (1931-1939, 1945-1947).
Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Erik Axel Karlfeldt.
1932Η Στέρνα, έκδ.: συνθετικό ποίημα που ξεκίνησε να γράφει το 1931 και εκδίδει σε 50 αντίτυπα, εκτός εμπορίου. Δημοσιεύονται στη Νέα Εστία (15 Ιαν. και 1 Σεπτ. αντίστοιχα) δύο ποιήματα που θα συμπεριλάβει αργότερα στο Τετράδιο Γυμνασμάτων: το πρώτο με τίτλο «Μια νύχτα στην ακρογιαλιά» (ο τίτλος στην οριστική έκδοση είναι «Παντούμ»), το δεύτερο «Πάνω σε ένα ξένο στίχο».Βουλευτικές εκλογές με απλή αναλογική - αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.
Εγκαίνια Εθνικού Θεάτρου. ~ περ. Μακεδονικές Ημέρες (1932-1939, 1952-1953).
Ο Φ. Ρούζβελτ πρόεδρος των ΗΠΑ.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: John Galsworthy.
1933Συνεχίζει να εμβαθύνει στο έργο του Έλιοτ. Ξεκινά τη σύνθεση του Μυθιστορήματος.Βουλευτικές εκλογές. Κίνημα Πλαστήρα. Κυβέρνηση Π. Τσαλδάρη. Απόπειρα δολοφονίας Ε. Βενιζέλου.
~ Θάνατος Κ.Π. Καβάφη. Ν. Καββαδίας, Μαραμπού. Μ. Καραγάτσης, Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν. Κ. Πολίτης, Εκάτη. Νικήτας Ράντος (ψευδ. Ν. Καλαμάρη), Ποιήματα. Γ. Σαραντάρης, Οι αγάπες του χρόνου. περ. Ιδέα (1933-1934).
Ο Χίτλερ νέος καγκελάριος της Γερμανίας.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Ivan Alekseyevich Bunin.
1934Επιστροφή από το Λονδίνο. Εγκατάσταση στην τριπλοκατοικία της οικογένειας, στην Πλάκα (Κυδαθηναίων 9). Ο Α. Εμπειρίκος τού δείχνει πίνακες του Θεόφιλου. Ολοκληρώνει τη γραφή της συλλογής Μυθιστόρημα.Γ. Ρίτσος, Τρακτέρ. Ά. Σικελιανός, Διθύραμβος του Ρόδου.Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Luigi Pirandello.
1935Αναδημοσιεύει επώνυμα πια τη Στέρνα, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του στο περ. Τα Νέα Γράμματα, με διευθυντή τον Ανδρέα Καραντώνη (και βασικό αφανή συντελεστή τον στενό φίλο του Σεφέρη Γ. Κατσίμπαλη). Κυκλοφορεί το Μυθιστόρημα. Τον Οκτώβριο ολοκληρώνει τη Γυμνοπαιδία. Ανατυπώνει τρία ποιήματα που πρωτοδημοσιεύτηκαν στα Τα Νέα Γράμματα, με τον γενικό τίτλο Σχέδια στο περιθώριο («Λεωφόρος Συγγρού», «Σαν ένα πουλί … [= το μετέπειτα Hampstead]», «Φωτιές του Άη Γιάννη», ποιήματα που θα ενταχθούν το 1940 στην αυτοτελή συλλογή Τετράδιο Γυμνασμάτων).Κίνημα της 1ης Μαρτίου. Αντικίνημα Κονδύλη για την παλινόρθωση του βασιλιά.
~ Α. Εμπειρίκος, Υψικάμινος. Κ. Π. Καβάφης, Ποιήματα (έκδοση Αλεξάνδρειας). Α. Μελαχρινός, Φίλτρα επωδών. Γ. Ρίτσος, Πυραμίδες. Γ. Σκαρίμπας, Μαριάμπας. Σταυράκιος Κοσμάς [= Ν.Γ. Πεντζίκης], Αντρέας Δημακούδης, ένας νέος μονάχος. Έκδοση περιοδικών Τα Νέα Γράμματα (1935-40, 1944-45), Νεοελληνικά Γράμματα (1935-1936, 1936-1941) και Το 3ο Μάτι (1935-1937). Πρώτα ποιήματα του Οδ. Ελύτη. Ο Εμπειρίκος δίνει διάλεξη περί υπερρεαλισμού.
Εισβολή της Ιταλίας στην Αβησσυνία (σημερινή Αιθιοπία). Ίδρυση της Βέρμαχτ.
~ T. S. Eliot, Ash-Wendsday. Murder in the Cathedral. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: -
1936Έκδοση των πρώτων σεφερικών μεταφράσεων της ποίησης του Τ. Σ. ΄Ελιοτ στο περ. Τα Νέα Γράμματα και αυτοτελώς (Θ.Σ. Έλιοτ. Η Έρημη χώρα). Ερωτική σχέση με τη Μαρίκα (Μαρώ), σύζυγο Λόντου (το γένος Μ. Ζάννου). Διορίζεται πρόξενος στην Κορυτσά.Αιματηρά γεγονότα το Μάιο στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την απεργία του καπνεργοστασίου «Κομέρσιας». Θάνατος Γ. Κονδύλη, Ελ. Βενιζέλου, Π. Τσαλδάρη. Δικτατορία Μεταξά.
~ Γ. Θεοτοκάς, Αργώ. Γ. Ρίτσος, Επιτάφιος.
Ισπανικός εμφύλιος (-1939). Δολοφονία του Lorca.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Eugene Gladstone O’Neill.
1937«Απορίες διαβάζοντας Κάλβο» στα Νέα Γράμματα με τον επίτιτλο Δοκιμές. Υπογράφει δύο σημειώματα στο ίδιο περιοδικό με το ψευδώνυμο Λάμπης Παπαβασίλης, με θέμα τη σκοτεινότητα της κριτικής, ως απάντηση σε σειρά άρθρων του Αιμ. Χουρμούζιου στην Καθημερινή. Τον Δεκέμβρη επιστροφή στην Αθήνα και στην Μαρώ από την Κορυτσά, αφού δέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του ξένου τύπου επί δικτατορίας.Κ. Πολίτης, Eroica (σε συνέχειες στα Νέα Γράμματα). Γ. Ρίτσος, Το τραγούδι της αδελφής μου.Η Ιταλία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Roger Martin du Gard.
1938Αποσπάται στο Υφυπουργείο Τύπου και Τουρισμού με προϊστάμενο τον Θ. Νικολούδη. Επισκέπτεται με τη Μαρώ την Ασίνη. «Διάλογος πάνω στην ποίηση» του Σεφέρη με τον Κ. Τσάτσο στα Νέα Γράμματα πάνω στο ζήτημα της νέας ποίησης. Δημοσιεύσεις μεταφράσεων και ποιημάτων στο ίδιο περιοδικό.Υπερεαλισμός Α΄ (συλλογικός τόμος). Μ. Αξιώτη, Δύσκολες Νύχτες. Ν. Εγγονόπουλος, Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν. Γ. Θεοτοκάς, Το δαιμόνιο. Ν. Καζαντζάκης, Οδύσεια. Μ. Καραγάτσης, Γιούγκερμαν. Π. Πρεβελάκης, Το χρονικό μιας πολιτείας. Γ. Ρίτσος, Εαρινή συμφωνία. Γύρω από τη συλλογή του Εγγονόπουλου ξεσπά διαμάχη γνωστή ως «σουρεαλιστικό σκάνδαλο». 1η ατομική έκθεση Γ. Τσαρούχη (Αθήνα).Η Αυστρία γίνεται επαρχία της Γερμανίας. Σύμφωνο του Μονάχου.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Pearl Buck.
1939Πεθαίνει η Λουκία Φωτοπούλου. Δημοσίευση ποιημάτων και μετάφραση τριών Κάντος του E. Pound στα Νέα Γράμματα. Γνωρίζει στο σπίτι του Γ. Κατσίμπαλη στην Κηφισιά τους A. Gide, H. Miller, L. Durrell.Εντείνονται οι εκτοπίσεις και οι περιορισμοί. Εκτοπισμός Κων. Τσάτσου. Ιδρύεται η Εθνική Λυρική Σκηνή.
~ Δ. Ι. Αντωνίου, Ποιήματα. Ν. Εγγονόπουλος, Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής. Μελισσάνθη, Ωσαννά και οραματισμός. Μυρτιώτισσα, Κραυγές.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναγνωρίζουν την κυβέρνηση του Φράνκο. Η Γερμανία επιτίθεται στην Πολωνία. Έναρξη του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Frans Eemil Sillanpää.
1940Βιάζεται να τυπώσει και να συγκεντρώσει το μέχρι τότε ποιητικό του έργο: τις νέες συλλογές Τετράδιο Γυμνασμάτων και Ημερολόγιο καταστρώματος [Α΄] καθώς και την πρώτη συγκεντρωτική έκδοση (του μέχρι το 1936 έργου του) με τίτλο Ποιήματα. 28 Οκτωβρίου: «Έγραψα μαζί με τον Νικολούδη το διάγγελμα του βασιλιά».Τορπιλισμός «Έλλης» στο λιμάνι της Τήνου (Αύγ.). Ελληνοϊταλικός Πόλεμος (έως 1941).
~ Οδ. Ελύτης, Προσανατολισμοί. Γ. Σαραντάρης, Στους φίλους μιας άλλης χαράς.
Συνθηκολόγηση Γαλλίας. Μάχη της Αγγλίας. Δολοφονία Λ. Τρότσκι.
~ E. Hemingway, For Whom the Bell Tolls. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: -
1941Μετά τη γερμανική εισβολή, γάμος με τη Μαρώ και αναχώρηση με την ελληνική κυβέρνηση για την Αίγυπτο, με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη. Από την Αίγυπτο βρίσκεται γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στην Πρετόρια (Νότιος Αφρική). Γράφει τα πρώτα ποιήματα που θα συμπεριλάβει αργότερα στη συλλογή Ημερολόγιο Καταστρώματος Β΄. Γράφει το Χειρόγραφο Σεπτ. ’41. Αντιγράφει με το χέρι τις ωδές του Κάλβου και τα ποιήματα του Καβάφη.Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα (10 Απριλίου 1941). Στις 27 Απριλίου οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα. Ίδρυση ΕΔΕΣ και ΕΑΜ (Σεπτ.).Στις 17 Ιανουαρίου 1941 υπογράφεται το σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.
1942Τον Μάρτιο εκδίδεται στην Αλεξάνδρεια η Λύρα του Κάλβου, με πρόλογο του Σεφέρη (εκδ. Νεοαλεξανδρινών). Από τον Απρίλιο μετάθεση στο Κάιρο, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τύπου & Πληροφοριών. Δημοσιεύεται τον Μάιο ένα πρώτο σχόλιό του για την καβαφική ποίηση («A note on Cavafy», Citadel Καΐρου), για το ποίημα «Τρώες». Τον Ιούλιο στην Ιερουσαλήμ, επίσκεψη στον Ιορδάνη και στη Νεκρά Θάλασσα. Επιστροφή στο Κάιρο.Ίδρυση του ΕΛΑΣ. Ανατίναξη γέφυρας Γοργοπόταμου (Νοέμ.). Ίδρυση Θεάτρου Τέχνης (Κάρολος Κουν).
~ Ά. Σικελιανός, Ακριτικά (1941-1942).
Έναρξη πολιορκίας του Στάλινγκραντ.
~ A. Camus, L'Étrange.
1943Τον απασχολεί η έκδοση ενός περιοδικού, με τίτλου Εύνοστος, το οποίο όμως δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ. Διαλέξεις για τον Μακρυγιάννη και τον Παλαμά στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο. Γνωριμία με τον Στρατή Τσίρκα, καθηγητικό στέλεχος του Ελληνικού Απελευθερωτικού Συνδέσμου (ΕΑΣ). Ο ΕΑΣ με τη βοήθεια του Σεφέρη οργανώνει την έκθεση «Δυο χρόνια σκλαβιάς – Δυο χρόνια αγώνα» στην Αλεξάνδρεια.Αποτυχημένες συσκέψεις στο Κάιρο με αντιπροσωπεία ελληνικών αντάρτικων ομάδων για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και το πολιτειακό ζήτημα. Σφαγή στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα.
~ Κηδεία Κ. Παλαμά με αντιστασιακό χαρακτήρα και απαγγελία του Σικελιανού. H. Bενέζης, Aιολική γη. Ν. Γκάτσος, Αμοργός. Οδ. Ελύτης, Ήλιος ο πρώτος. Έ. Κακναβάτος, Fuga. Στρ. Mυριβήλης, O Bασίλης ο Aρβανίτης. Ά. Σικελιανός, Aντίδωρο, Ο Δαίδαλος στην Κρήτη.
περ. Καλλιτεχνικά Νέα (-1945).
Παράδοση της Ιταλίας άνευ όρων.
~ T.S. Eliot, Four Quartets. A. de Saint-Exupéry, Le Petit Prince.
1944Εκδίδονται οι Δοκιμές στο Κάιρο καθώς και μια χειρόγραφη έκδοση των Ακριτικών του Σικελιανού με αυτόγραφο πρόλογο Γ. Σεφέρη. Ημερολόγιο καταστρώματος, β΄ στην Αλεξάνδρεια (ιδιωτική έκδοση). Συνεργάζεται στο περ. Personal Landscape. Παραίτηση από τη Διεύθυνση Τύπου. Υπηρεσιακό ταξίδι στο Λονδίνο με τον Γ. Καρτάλη. Τον Σεπτέμβριο ακολουθεί την κυβέρνηση στην Ιταλία, στον τελευταίο σταθμό πριν την επιστροφή στην Ελλάδα (Cava dei Tirreni). Στις 23 Οκτωβρίου επιστρέφει στην Αθήνα, όπου και ζει τα Δεκεμβριανά (στις 6 Δεκέμβρη σημειώνει: «Μαύρη μέρα. Από την αυγή ο αλληλοσπαραγμός»).«Kίνημα της Mέσης Aνατολής» στον στρατό και το ναυτικό για τη συγκρότηση κυβέρνησης με βάση την ΠEEA (1 Απριλ.). Πέφτει η κυβέρνηση Π. Κανελλόπουλου, αναλαμβάνει ο Γ. Παπανδρέου. Διάσκεψη Λιβάνου για συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης. Απελευθέρωση Αθήνας. Επιστροφή εξόριστης κυβέρνησης. Δεκεμβριανά.
~Αυτοκτονία Ν. Λαπαθιώτη. Ν. Εγγονόπουλος, Μπολιβάρ ένα ελληνικό ποίημα. M. Kαραγάτσης, O κοτζάμπασης του Καστρόπυργου. T. Παπατσώνης, Ursa Minor. Ν.Γ. Πεντζίκης, Ο πεθαμένος και η ανάσταση. K. Πολίτης, Tο Γυρί (-1945). Μ. Χατζηλαζάρου, Μάης, Ιούνης και Νοέμβρης. Επανέκδοση περιοδικού Τα Νέα Γράμματα.
Απόβαση Αγγλοαμερικανών στη Νορμανδία. Απελευθέρωση Παρισιού. «Συμφωνία ποσοστών» για τα Βαλκάνια κατά τη συνάντηση Churchill-Στάλιν στη Μόσχα.
~ J. Anouilh, Αντιγόνη. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Johannes Vilhelm Jensen.
1945Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αντιβασιλέα, Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. (1945-46). Ημερολόγιο Καταστρώματος Β΄, έκδοση εμπορίου από τον Ίκαρο, με εξώφυλλο του Γ. Τσαρούχη. Ως επίμετρο «Η τελευταία μέρα» που «ανήκει στο Ημερολόγιο Καταστρώματος Α΄, όπου δεν μπόρεσε να δημοσιευτεί». Συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, με Γενικό Διευθυντή τον Γ. Θεοτοκά (-1946).Συμφωνία της Βάρκιζας. Αμνηστία και αφοπλισμός του ΕΛΑΣ.
~ Μ. Αναγνωστάκης, Εποχές. Ε. Βακαλό, Θέμα και Παραλλαγές. Ε.Χ. Γονατάς, Ο ταξιδιώτης. Α. Εμπειρίκος, Ενδοχώρα. Δ. Παπαδίτσας, Εντός παρενθέσεως Ι. Μ. Σαχτούρης, Η Λησμονημένη. Ά. Tερζάκης, Η πριγκιπέσσα Ιζαμπώ. περ. Κοχλίας (1945-1948). περ. Ελεύθερα Γράμματα (1945-1951). περ. Τετράδιο (1945, 1947). περ. Αγγλοελληνική επιθεώρηση (1945-1955).
Διάσκεψη της Γιάλτας. Συνθηκολόγηση Γερμανίας. Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (Αύγ.). Τερματισμός Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Gabriela Mistral.
1946Ξεκινά συνεργασία με το περιοδικό Αγγλοελληνική Επιθεώρηση, μεταφράζοντας Yeats. Γνωρίζει τον Paul Elyard. Από τον Οκτώβρη παύει η απόσπασή του στο γραφείο του Δαμασκηνού και παίρνει δύο μήνες άδεια, που θα τους περάσει στη βίλα «Γαλήνη» στον Πόρο. Εκεί συνθέτει τα «Η κυρία Ζεν», «Κίχλη» και τη δοκιμή «Κ. Π. Καβάφης, Θ. Σ. Έλιοτ· παράλληλοι». «Ερωτόκριτος»: διάλεξη στην αίθουσα Παρνασσός. «Κ. Π. Καβάφης, Θ. Σ. Έλιοτ παράλληλοι»: διάλεξη στο Βρετανικό Συμβούλιο Αθήνας.Βουλευτικές εκλογές (Μάρτιος). Δημοψήφισμα (Σεπτέμβριος). Επάνοδος Γεωργίου Β΄. Εμφύλιος Πόλεμος (έως το 1949).
~ Ν. Εγγονόπουλος, Η επιστροφή των πουλιών. Ν. Καζαντζάκης, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Γ. Μπεράτης, Το πλατύ ποτάμι. Ά. Tερζάκης, Tαξίδι με τον Έσπερο. Απρίλης.
Σύγκληση της πρώτης συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στο Λονδίνο. Ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας από τον Enver Hoxha.
~ Dylan Thomas, Deaths and Entrances. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Hermann Hesse.
1947Βραβεύεται με το έπαθλο Παλαμά (εξ ημισείας με τον Ι. Μ. Παναγιωτόπουλο), γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις. Πρώτη δημοσίευση, στο 1ο τεύχος του περιοδ. Τετράδιο (και σε ανάτυπο), του ποιήματος «Τελευταίος σταθμός», που δεν είχε συμπεριληφθεί στις μέχρι τότε εκδόσεις του Ημερολογίου Καταστρώματος Β΄. Έκδοση της Κίχλης. Ομιλία για τον Θεόφιλο στα εγκαίνια της έκθεσης έργων του. Γνωριμία με τον Ζήσιμο Λορεντζάτο. Ανθολογείται στη συλλογή Domaine Grec (Παρίσι).Θάνατος Γεωργίου Β΄. Βασιλέας Παύλος. Ίδρυση στρατοπέδου της Mακρονήσου. Επίσημη παράδοση των Δωδεκανήσων. Σχηματισμός Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης με επικεφαλής τον Μάρκο Bαφειάδη. Αναγκαστικός νόμος 509. Το KKE εκτός νόμου.
~ Ν. Βαλαωρίτης, Η τιμωρία των μάγων. N. Kαββαδίας, Πούσι. M. Kρανάκη, Contre-Temps. Θ. Πετσάλης, Oι Mαυρόλυκοι (-1948).
«Δόγμα Τρούμαν». Ψυχρός Πόλεμος (-1989). Απόφαση του ΟΗΕ για διχοτόμηση της Παλαιστίνης.
~ A. Camus, La Peste. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: André Gide.
1948Σύμβουλος πρεσβείας στην Άγκυρα. Πρώτη αυτοτελής μετάφραση ποιημάτων του στα αγγλικά: The King of Asine and other poems, μτφρ. B. Spencer, Ν. Βαλαωρίτης, L. Durrell – πρόλογος του Rex Warner. Στέλνει στον Λορεντζάτο «Ένα ημερολόγιο για την Κίχλη».Ένωση Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Μάχη του Γράμμου (Ιούν.)
~ Μ. Αναγνωστάκης, Εποχές 2. Ν. Εγγονόπουλος, Έλευσις. Μ. Σαχτούρης, Παραλογαίς.
Κ. Θ. Δημαράς, Iστορία της Nεοελληνικής Λογοτεχνίας (-1949).
Ανεξαρτησία της Βιρμανίας. Δολοφονία Μαχάτμα Γκάντι. Ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και πόλεμος Ισραήλ με τον Αραβικό Σύνδεσμο.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Thomas Stearns Eliot.
1949Ταξίδι Κωνσταντινούπολη, Προύσα. Αντιγραφή του ημερολογίου του. Επιστολή στον Κατσίμπαλη για την Κίχλη, που θα δημοσιευτεί τον επόμενο χρόνο με τίτλο «Ένα γράμμα για την Κίχλη» στην Αγγλοελληνική επιθεώρηση.Λήξη του Εμφυλίου Πολέμου.
~ Στρ. Mυριβήλης, H Παναγιά η Γοργόνα. Θ. Πετσάλης-Διομήδης, H καμπάνα της Aγια-Tριάδας.
Ίδρυση Bορειοατλαντικού Συμφώνου. Ίδρυση Συμβουλίου της Eυρώπης. Ίδρυση Oμοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
~ J. L. Borges, El Aleph. A. Miller, Death of a Salesman. G. Orwell, Nineteen Eighty-four (1984). Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: William Faulkner.
1950Ποιήματα 1924 – 1946, νέος συγκεντρωτικός τόμος από τον εκδοτικό οίκο «Ίκαρος». Πεθαίνει ο αδελφός του Άγγελος. Το καλοκαίρι περιήγηση στα παράλια της Μ. Ασίας· για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια στη Σμύρνη («δυο βήματα προς το μέρος του σπιτιού μας: το τίποτε»). Εκδρομή στα μοναστήρια της Καππαδοκίας. Ακολουθεί κι άλλο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, και αργότερα πάλι στη Σμύρνη και στην Έφεσο. Επιστροφή στην Αθήνα τον Δεκέμβρη.Ρ. Αποστολίδης, Πυραμίδα 67. Γ. Θεοτοκάς, Ιερά Οδός. Μ. Λυμπεράκη, Ο άλλος Αλέξανδρος. Ντ. Χριστιανόπουλος, Εποχή των ισχνών αγελάδων.Πόλεμος της Κορέας (έως το 1953). Μακαρθισμός.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Earl (Bertrand Arthur William) Russell.
1951Μετάθεση στην πρεσβεία του Λονδίνου ως συμβούλου. Συναντήσεις με T.S. Eliot, W. H. Auden, E.M Forster, D. Thomas, Γ. Π. Σαββίδη. 7 Ιουλίου: ραδιοφωνική ομιλία στο BBC για τον Σικελιανό. Πεθαίνει ο πατέρας του.Πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές. Κίνημα του ΙΔΕΑ. Εθνικές εκλογές. Κυβέρνηση Ν. Πλαστήρα.
~ Θεσμοθέτηση των Βραβείων των 12. Μ. Αναγνωστάκης, Εποχές 3. Π. Θασίτης, Δίχως κιβωτό. Θάνατος Ά. Σικελιανού (γενν. 1884).
Κατάληψη της Σεούλ από δυνάμεις του ΟΗΕ.
~ A. Moravia, Il conformista (= Ο κομφορμιστής). M. Yourcenar, Mémoires d’Adrien (=Ανδριανού απομνημονεύματα). Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Pär Lagerkvist.
1952Ραδιοφωνική ομιλία στο BBC για την «Ιθάκη» του Καβάφη. Γνωριμία με τον Edmund Keely. Μετάθεση στο Λίβανο, αναχώρηση από το Λονδίνο στις 20 Νοέμβρη. Διαπιστευμένος πρέσβης στον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία και το Ιράκ.Είσοδος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Νέο Σύνταγμα. Εκτέλεση Ν. Μπελογιάννη. Οι Ελληνίδες αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
~ Ά. Αλεξάνδρου, Άγονος γραμμή. Ν. Κάσδαγλης, Σπιλιάδες. Γ. Ρίτσος, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο. Μ. Σαχτούρης, Με το πρόσωπο στον τοίχο.
E. Hemingway, The Old Man and the Sea (=Ο γέρος και η θάλασσα). J. Steinbeck, East of Eden. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: François Mauriac.
1953Εκδίδεται το Τρεις μέρες στα μοναστήρια της Καππαδοκίας. Πρώτο ταξίδι στην Κύπρο τον Νοέμβριο, ως ιδιώτης.Εκτέλεση Ν. Πλουμπίδη.
~ Β. Βασιλικός, Η διήγηση του Ιάσονα. Ν. Καζαντζάκης, Ο καπετάν Μιχάλης. Μ. Κατσαρός, Κατά Σαδδουκαίων. Α. Κοτζιάς, Πολιορκία. Τ. Λειβαδίτης, Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου. Θ.Δ. Φραγκόπουλος, Ποιήματα. Δ. Χατζής, Το τέλος της μικρής μας πόλης.
Τερματισμός του πολέμου της Κορέας. Θάνατος Στάλιν.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Sir Winston Leonard Spencer Churchill.
1954Δημοσιεύεται στα Κυπριακά Γράμματα συνέντευξη του Σεφέρη με τον Κύπρο Χρυσάνθη (Ιαν.) καθώς και μια σειρά από τα «ποιήματα για την Κύπρο» (Σεπτ. και σε ανάτυπο με αυτόν τον τίτλο), ενώ το «Σαλαμίνα της Κύπρος» δημοσιεύεται στη Νέα Εστία (1 Σεπτ.) Σειρά ταξιδιών στη Μέση Ανατολή. Ξαναγράφει και ολοκληρώνει το μυθιστόρημα Έξι νύχτες στην Ακρόπολη. Δεύτερο ταξίδι στην Κύπρο τον Οκτώβριο.Μ. Αναγνωστάκης, Η συνέχεια. Ν.-Α. Ασλάνογλου, Ο δύσκολος θάνατος. Ε. Βακαλό, Το Δάσος. Ν. Καρούζος, Η επιστροφή του Χριστού. Τ. Πατρίκιος, Χωματόδρομος. Γ. Ρίτσος, Αγρύπνια . Α. Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς. περ. Επιθεώρηση Τέχνης (1954-1967).Πρόεδρος της στρατιωτικής κυβέρνησης της Aιγύπτου ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ.
~ W. Golding, Lord of the Flies. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Ernest Miller Hemingway.
1955Στην Βηρυτό τον επισκέπτεται ο Αντωνίου. Τρίτο ταξίδι του ζεύγους Σεφέρη στην Κύπρο. Ταξίδι στη Ρόδο όπου γνωρίζει τον Ν. Κάσδαγλη. Εγκαταλείπει ανολοκλήρωτο το κυπριακής θεματικής μυθιστόρημα Βαρνάβας Καλοστέφανος που είχε ξεκινήσει το 1954. Το ποίημα «Ελένη» δημοσιεύεται στη Νέα Εστία (15 Οκτ.) Κυκλοφορεί τον Δεκέμβρη η συλλογή «... Κύπρον, ού μ’ εθέσπισεν ...» (αργότερα μετονομάζεται σε Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ΄).Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή. Ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ στην Κύπρο (Απρ.). Ανάκληση ελληνικού στρατιωτικού σώματος από την Κορέα (Οκτ.). Έναρξη Tριμερούς Συνδιάσκεψης στο Λονδίνο για το Κυπριακό. Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή το Κυπριακό.
~ Δίκη και αθώωση του Τάσου Λειβαδίτη. Ν. Κάσδαγλης, Τα δόντια της μυλόπετρας. Ν. Καζαντζάκης, Ο τελευταίος πειρασμός. Γ. Ρίτσος, Πρωινό άστρο. Κ. Στεργιόπουλος, Τα τοπία του φεγγαριού. Α. Φραγκιάς, Άνθρωποι και σπίτια.
Παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού W. Churchill. Νέος πρωθυπουργός ο A. Eden.
~ Vl. Nabokov, Lolita. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Halldór Kiljan Laxness.
1956Τον Φεβρουάριο τον επισκέπτεται στη Βηρυτό ο Μαραμπού (Ν. Καββαδίας). Μετάθεση στη Β΄ Πολιτική Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών (1956-57). Επιστροφή στην Αθήνα (Ιουλ.), με στάσεις στο Πόρτ Σάιντ και στην Αλεξάνδρεια.Εκλογές, νίκη ΕΡΕ (Κ. Καραμανλής). Εκτοπισμός Μακαρίου. Εκτέλεση των μελών της ΕΟΚΑ Καραολή και Δημητρίου. Υπουργός Εξωτερικών ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσα.
~ Μ. Καραγάτσης, Ο κίτρινος Φάκελος. Γ. Ρίτσος, Η σονάτα του σεληνόφωτος. Μ. Σαχτούρης, Όταν σας μιλώ. Τ. Σινόπουλος, Η γνωριμία με τον Μαξ. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Βρεττάκος, Ποίηση 1929-1951.
Ανεξάρτητα κράτη το Σουδάν, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Τυνησία. Κατάληψη της διώρυγας του Σουέζ από τους Αμερικανούς.
~ A. Camus, La chute. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Juan Ramón Jiménez.
1957Ταξίδι στη Νέα Υόρκη στην έδρα του ΟΗΕ. Διορίζεται πρεσβευτής στο Λονδίνο (-1962), το τελευταίο πόστο στο εξωτερικό. Θα εμπλακεί στις κρίσιμες διεργασίες για το κυπριακό ζήτημα και θα καταγράψει τα γεγονότα στο Πολιτικό Ημερολόγιο που κρατά.Ψήφισμα ΟΗΕ για την Κύπρο. Υπόθεση Μέρτεν.
~ Ν. Εγγονόπουλος, Εν Ανθηρώ Έλληνι λόγω. Τ. Σινόπουλος, Ελένη· Μεταίχμιο Β΄. Α΄ Κρατικό Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Γ. Ρίτσος, Η σονάτα του σεληνόφωτος και Ά. Δικταίος «Πολιτεία Α΄».
Δόγμα Αϊζενχάουερ. Πρωθυπουργός της Βρετανίας ο H. Macmillan. Αποχώρηση των Ισραηλινών από τη χερσόνησο του Σινά. Συνθήκες της Ρώμης. Ίδρυση Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.
~ S. Beckett, Fin de parti (=Τέλος του παιχνιδιού). L. Durrell, Bitter Lemons of Cyprus (=Πικρολέμονα). Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Albert Camus.
1958Συμμετέχει τον Δεκέμβρη στο Παρίσι στην κρίσιμη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Αγγλίας για το Κυπριακό. Καταγράφει τη διαφωνία του στο προτεινόμενο σχέδιο με εμπιστευτικό έγγραφο στον υπουργό Ευάγγελο Αβέρωφ.Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, με την ΕΔΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. «Σχέδιο Macmillan» για την Κύπρο (Ιουν.) Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για ανεξαρτησία της Κύπρου (Σεπτ.) .
~ Γ. Ρίτσος, Ανυπόταχτη πολιτεία· Όταν έρχεται ο ξένος. Μ. Σαχτούρης, Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Εγγονόπουλος, Εν ανθηρώ έλληνι λόγω.
Ανακήρυξη της ενωμένης Αραβικής Δημοκρατίας Αιγύπτου και Συρίας από τον Νάσσερ. Στρατηγός Ντε Γκωλ Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
~ M. Yourcenar, Présentation critique de Constantin Cavafy. T. Williams, Suddenly, Last Summer. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Boris L. Pasternak (άρνηση παραλαβής από τον συγγραφέα του Δρ. Ζιβάγκο
1960Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Cambridge.Η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητη δημοκρατία (16 Αυγ.).
~ Ο. Ελύτης, Έξη και μία τύψεις για τον ουρανό. Α. Εμπειρίκος, Γραπτά ή προσωπική μυθολογία. Σπ. Πλασκοβίτης, Το Φράγμα. Στρ. Τσίρκας, Η Λέσχη. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ο. Ελύτης, Το Άξιον Εστί.
Ο J. F. Kennedy Πρόεδρος των Η.Π.Α.
~ W. H. Auden, Homage to Clio. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Saint-John Perse.
1961Βραβείο Foyle για τη μετάφραση των ποιημάτων του από τον Rex Warner. Μελοποίηση 4 ποιημάτων του από τον Μίκη Θεοδωράκη (Επιφάνεια).H Κυπριακή Δημοκρατία μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βουλευτικές εκλογές· κατηγορία για νοθεία. Η αντιπολίτευση ξεκινά τον «Ανένδοτο».
~ Β. Βασιλικός, Το Φύλλο, Το Πηγάδι, Τ’ Αγγέλιασμα. Ν. Καζαντζάκης, Αναφορά στον Γκρέκο. N. Γ. Πεντζίκης, Ανακομιδή. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Μ. Δημάκης, Το ταξείδι.
Αποτυχημένη απόβαση Αμερικανών στον Κόλπο των Χοίρων για την ανατροπή του Castro. Χωρισμός ανατολικού και δυτικού Βερολίνου με συρματόπλεγμα· χτίσιμο του Τείχους. Κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία (Ismet Inönü).
~ S. Beckett, Happy Days. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Ivo Andric.
1962Εκδίδεται η τρίτη συγκεντρωτική έκδοση, με τη προσθήκη πια της συλλογής του 1955 «... Κύπρον, ού μ’ εθέσπισεν ...» με αλλαγμένο τίτλο ως Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ΄. Δεύτερη, επαυξημένη, συγκεντρωτική έκδοση των δοκιμίων (Δοκιμές). Με πρωτοβουλία του Γ. Π. Σαββίδη κυκλοφορεί ο συλλογικός τόμος Για τον Σεφέρη. Τιμητικό αφιέρωμα στα τριάντα χρόνια της Στροφής. Οριστική επιστροφή στην Αθήνα τον Αύγουστο. Εγκατάσταση στο σπίτι της οδού Άγρας 20.Γ. Kορδάτος, Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μ. Κουμανταρέας, Τα μηχανάκια. Το νεκρό σπίτι, Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού. Κ. Πολίτης, Στου Χατζηφράγκου. Δ. Σωτηρίου, Ματωμένα χώματα. Κ. Ταχτσής, Το τρίτο στεφάνι. Στρ. Τσίρκας, Αριάγνη. Α. Φραγκιάς, Η καγκελόπορτα. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Γ. Θέμελης, Φωτοσκιάσεις.Εκτέλεση του εγκληματία πολέμου Adolf Eichmann στο Ισραήλ. Κρίση των πυραύλων στην Κούβα.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: John Steinbeck.
1963Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ομιλία στη Στοκχόλμη. Χλιαρή υποδοχή στην Ελλάδα. Κυκλοφορεί η μετάφραση Φονικό στην εκκλησιά του Έλιοτ, καθώς και σε ανάτυπο το οδοιπορικό κείμενο Δελφοί. Συμμετέχει στην ομάδα συμβούλων του περιοδικού Εποχές με διευθυντή τον Ά. Τερζάκη.Διακοινοτικές συγκρούσεις στην Κύπρο. Χάραξη της «πράσινης γραμμής» στη Λευκωσία. Δολοφονία Γρ. Λαμπράκη. Παραίτηση Κ. Καραμανλή.
~ Φιλολογική έκδοση των ποιημάτων του Καβάφη από τον Γ. Π. Σαββίδη. Ν.-Α. Ασλάνογλου, Ποιήματα για ένα καλοκαίρι. Θ. Βαλτινός, Η κάθοδος των εννιά. Τ. Γκρίτση-Μιλλιέξ, Και ιδού ίππος χλωρός….. Τ. Πατρίκιος, Μαθητεία. Γ. Ρίτσος, 12 ποιήματα για τον Καβάφη. Δ. Χατζής, Το τέλος της μικρής μας πόλης (β΄ έκδ. α΄ έκδ. Βουκουρέστι 1953). Γ. Χειμωνάς, Η εκδρομή. περ. Εποχές (1963-1967). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Τ. Κ. Παπατσώνης, Εκλογή Β΄.
Δολοφονία Προέδρου Η.Π.Α. John F. Kennedy.
~ S. Plath, The Bell Jar.
1964Επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης (ομιλία με θέμα «Η γλώσσα στην ποίηση μας», που θα κυκλοφορήσει αυτοτελώς μαζί με το σχετικό ψήφισμα και τους πανηγυρικούς λόγους) και Οξφόρδης. Συνταξιοδοτείται από το διπλωματικό σώμα.Εκλογική νίκη Ένωσης Κέντρου (Γ. Παπανδρέου). Θάνατος βασιλέα Παύλου. Κωνσταντίνος Β΄.
~ Έκδοση Αυτογράφων Έργων του Σολωμού από τον Λ. Πολίτη. Γ. Θεοτοκάς, Ασθενείς και οδοιπόροι. Γ. Ιωάννου, Για ένα φιλότιμο. Ν. Καχτίτσης, Ο Εξώστης. Δ. Π. Παπαδίτσας, Εν Πάτμω. «Άξιον Εστί» του Ο. Ελύτη σε μουσική Μ. Θεοδωράκη στο θέατρο «Ρεξ» στην Αθήνα. Μ. Κακογιάννης, Zorba the Greek (σκην.). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Δ. Π. Παπαδίτσας, Ποιήματα Ι (1941-1963).
Νόμπελ ειρήνης στον Martin Luther King.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Jean-Paul Sartre.
1965Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Princeton. Διάλεξη με αφορμή τον θάνατο του Έλιοτ. Κυκλοφορούν οι Αντιγραφές, όπου συγκεντρώνονται οι μεταφράσεις του, και σε περιορισμένο αριθμό το Άσμα Ασμάτων σε μετάφρασή του. Συναντά τον Πάουντ στην Αθήνα. 6η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων με σχέδια Γιάννη Μόραλη.Ιουλιανά. Παραίτηση κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Πολιτική κρίση. Απέλαση 6000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης
~ K. Bάρναλης, Eλεύθερος κόσμος. Γ. Ιωάννου, Για ένα φιλότιμο. Ν. Kαχτίτσης, H περιπέτεια ενός βιβλίου. T.K. Παπατσώνης, Mολδοβαλαχικά του μύθου. Α. Σαμαράκης, Το λάθος. Στρ. Τσίρκας, Η Νυχτερίδα. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Παππάς, Το ηρωικό τριαντάφυλλο.
Πόλεμος του Βιετνάμ (έως το 1973).
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Mikhail Aleksandrovich Sholokhov.
1966«Η συνομιλία με τον Φαβρίκιο», δοκιμή με αφορμή τον θάνατο του Θεοτοκά. Κυκλοφορεί η συλλογή Τρία κρυφά ποιήματα και η μεταγραφή του της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Επίτιμο μέλος American Academy of Arts and Sciences.Aνατροπή της κυβέρνησης Στεφανόπουλου μετά την άρση εμπιστοσύνης της ΕΡΕ.
~ Δ. Ι. Αντωνίου, Τα θαλασσινά. Β. Βασιλικός, Ζ· Φανταστικό ντοκυμανταίρ ενός εγκλήματος. Ν. Μπακόλας, Ο κήπος των πριγκίπων. Ν.Γ. Πεντζίκης, Το μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης. Γ. Ρίτσος, Ρωμιοσύνη. Α. Σχίνας, Αναφορά περιπτώσεων. Γ. Χειμωνάς, Μυθιστόρημα. Θάνατος Γ. Θεοτοκά. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Μυρτιώτισσα (Θεώνη Δρακοπούλου), Άπαντα.
Πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Shmuel Yosef Agnon, Nelly Sachs.
196721 Απριλίου σημειώνει στο ημερολόγιο: «Προκόβουμε καταπληκτικά». Αρνείται τον ετήσιο διορισμό στην έδρα της ποίησης Harvard: «αν δεν υπάρχει ελευθερία της έκφρασης στον ίδιο σου τον τόπο, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Η κατάσταση του αυτοεξόριστου δε με ελκύει· θέλω να μείνω με το λαό μου και να μοιραστώ τα γυρίσματα της τύχης του». Κυκλοφορεί η συλλογή Σήμα του Άγγελου Σεφεριάδη με σημειώματα και φροντίδα του Γ. Σεφέρη.Απρ: Παραίτηση κυβέρνησης Παρασκευόπουλου. Κυβέρνηση Π. Κανελλόπουλου (ΕΡΕ). Διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών. 21 Απριλίου: Πραξικόπημα των Συνταγματαρχών. Εκτόπιση 6000 αντικαθεστωτικών στη Γυάρο.
~ Δ.I. Aντωνίου, Iνδίες. Ν. Καχτίτσης, Ο ήρωας της Γάνδης. Ρ. Ρούφος, Οι γραικύλοι. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Γ. Βαφόπουλος, Επιθανάτια και Σάτιρες.
Αραβοϊσραηλινός πόλεμος (των έξι ημερών). Θάνατος του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία.
~ M. Kundera, Žert. G. G. Márquez, Cien años de soledad. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Miguel Angel Asturias.
1968Ταξίδι στην Ιταλία. Ταξίδι στις ΗΠΑ. Εταίρος του Institute of Advanced Studies στο πανεπιστήμιο του Princeton. Επιστροφή στην Ελλάδα (Δεκ.). Στις φυλακές Αβέρωφ ο Μ. Θεοδωράκης επιστρέφει στο ποίημα «Επιφάνεια, 1937» (απόσπασμα μελοποίησε το 1960), και ξεκινά να το μελοποιεί ολόκληρο, μαζί με 4 ποιήματα από τη συλλογή Μυθιστόρημα.Απόπειρα κατά Γ. Παπαδόπουλου από Αλ. Παναγούλη. Θάνατος Γ. Παπανδρέου. Εκδηλώσεις κατά του καθεστώτος στην κηδεία.
~Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Χρ. Μπάρλας, Τα ποιήματα.
Δολοφονία του Martin Luther King. Παρισινός Μάης. Άνοιξη της Πράγας. Επέμβαση Σοβιετικών στη Τσεχοσλοβακία.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Yasunari Kawabata.
196928 Μαρτίου: Δήλωση εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Το καθεστώς του αφαιρεί τον τίτλο του «πρέσβη επί τιμή» και τη χρήση του διπλωματικού διαβατηρίου. Λίγο αργότερα, μετά από ενέργειες της Μαρώς, αποκτά κανονικό διαβατήριο προκειμένου να ταξιδέψει στο Παρίσι για λόγους υγείας.Άρση της προληπτικής λογοκρισίας.
~ Λ. Πούλιος, Ποίηση.
Απόβαση Αμερικανών στη σελήνη. Πραξικόπημα συνταγματάρχη Καντάφι στη Λιβύη. Ρ. Νίξον, Πρόεδρος ΗΠΑ. Βίλλυ Μπραντ, Καγκελάριος Ομοσπ. Δημοκρατίας Γερμανίας
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Samuel Beckett.
1970Δημοσιεύεται στον αντιστασιακό συλλογικό τόμο Δεκαοχτώ κείμενα (με συνεργασίες των Μαν. Αναγνωστάκη, Στρ. Τσίρκα, Αλ. Κοτζιά, Αλ. Αργυρίου κ.ά) το ποίημα «Οι γάτες τ’ Αϊ-Νικόλα».Δίκες εναντίον μελών αντιστασιακών οργανώσεων. Απόπειρα δολοφονίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ιδρύεται η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Προβληματισμού (Ε.Μ.Ε.Π.).
~ Δεκαοχτώ Κείμενα. Γ. Κοντός, Περιμετρική. Ξ. Α. Κοκόλης, Πίνακας Λέξεων των Ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη. Μ. Χάκκας, Ο μπιντές.
Πρόεδρος της Xιλής ο Salvador Allente.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Aleksandr Isayevich Solzhenitsyn.
19717 Φεβρουαρίου γράφει την τελευταία του δοκιμή «Τα πάντα πλήρη θεών», 31 Μαρτίου το τελευταίο ποίημα «Επί Ασπαλάθων». Επιπλοκές από εγχείρηση τον οδηγούν στο θάνατο (20 Σεπτ.). Η κηδεία (22 Σεπτ.) πήρε χαρακτήρα αντιδικτατορικής εκδήλωσης.


*Πηγές για την κατάρτιση του χρονολογίου: Μ. Στασινοπούλου, Χρονολόγιο-Εργογραφία Γιώργου Σεφέρη [1900-1971], εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2000., Ρ. Μπήτον, Γιώργος Σεφέρης. Περιμένοντας τον άγγελο, μτφρ. Μ. Προβατά, Ωκεανίδα, Αθήνα 2003. Πηγή για τα ευρύτερα γραμματολογικά και ιστορικά συμφραζόμενα στάθηκαν οι γραμματολογίες του Κ. Θ. Δημαρά, Λίνου Πολίτη, Mario Vitti, Αλέξανδρου Αργυρίου και Roderick Beaton καθώς και το ψηφιακό «Χρονολόγιο» του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού, βασισμένο σε προηγούμενες εργασίες του Κ.Θ. Δημαρά και του Γ.Π. Σαββίδη.


Μ. Ακριτίδου, 2014
/ Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (τελευταία ενημέρωση Ιαν. 2017)
Το Συμβούλιο της Ευρώπης αφαιρεί από την Ελλάδα το δικαίωμα αντιπροσώπευσης στην ευρωπαϊκή βουλή. Σύσταση οργάνωσης «EOKA Β΄» στην Κύπρο.
~ Νέα Κείμενα. Οδ. Ελύτης, Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας. Το Φωτόδεντρο και η Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά. Μ. Σαχτούρης, Το Σκεύος. Γ. Χειμωνάς, Ο γιατρός Ινεότης. περ. Tραμ (1971-1972, 1976-1979, 1987-1991). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Δ. Ζευγώλη - Γλέζου, Τα δύο φεγγάρια.
Νίκη της Ίντιρα Γκάντι στις εκλογές της Ινδίας. E. L. Doctorow, The Book of Daniel. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Pablo Neruda.