Εξώφυλλο

Ανεμόσκαλα
Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες Νεοέλληνες Ποιητές

Σκαρφαλώνοντας λέξεις όπως μιαν ανεμόσκαλα. Γιώργος Σεφέρης, «“Νότες” για ένα ποίημα» (ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ, Β΄)
Για τη ζωή και το έργο του Το ποιητικό του έργο
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1863-1933)

© (Ατελών ποιημάτων)
Ρενάτα Λαβανίνι, Εκδ. Ίκαρος
Αρχείο Καβάφη (Ίδρυμα Ωνάση)

Βροχή

.................

έχει λιγνά δυο δένδρα μικρό ένα περιβόλι· και κάμνει εκεί της εξοχής μια παρωδία το νερό — 5 μπαίνοντας σε κλωνάρια οπού δεν έχουν μυστικά· ποτίζοντας τες ρίζες που έχουν ασθενικό χυμό· τρέχοντας εις το φύλλωμα 10 που με κλωστές δεμένο πεζό και μελαγχολικό κρεμνά στα παραθύρια· και πλένοντας καχεκτικά φυτά που μες σε γλάστρες 15 τα ’στησ’ αράδα αράδα μια φρόνιμη νοικοκυρά.

Βροχή, που τα μικρά παιδιά κοιτάζουνε χαρούμενα μέσ’ από κάμαρη ζεστή, 20 κι όσο πληθαίνει το νερό και πέφτει πιο μεγάλα, χτυπούν τα χέρια και πηδούν. Βροχή, που ακούν οι γέροι με σκυθρωπήν υπομονή, 25 με βαρεμό κι ανία· γιατί εκείνοι από ένστικτον δεν αγαπούνε διόλου βρεμένο χώμα και σκιές.

Βροχή, βροχή — εξακολουθεί 30 πάντα ραγδαία να βρέχει. Μα τώρα πια δεν βλέπω. Θόλωσ’ απ’ τα πολλά νερά του παραθύρου το υαλί. Στην επιφάνειά του 35 τρέχουν, γλιστρούν, κι απλώνονται κι ανεβοκατεβαίνουν ρανίδες σκορπισμένες και κάθε μια λεκιάζει και κάθε μια θαμπώνει. 40 Και μόλις πλέον φαίνεται θολά θολά ο δρόμος και μες σε πάχνη νερουλή τα σπίτια και τ’ αμάξια.

[1894]