Εξώφυλλο

Ανεμόσκαλα
Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες Νεοέλληνες Ποιητές

Σκαρφαλώνοντας λέξεις όπως μιαν ανεμόσκαλα. Γιώργος Σεφέρης, «“Νότες” για ένα ποίημα» (ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ, Β΄)
Για τη ζωή και το έργο του Το ποιητικό του έργο
Κώστας Βάρναλης

Κώστας Βάρναλης (1884-1974)

© Ευγενία Βάρναλη
Εκδ. Κέδρος

Οι Δέκα Εντολές για Γυναίκες

(Απ’ το «Σκολειό για γυναίκες» του Μολιέρου).

Πρώτη

Όποια μπαίνει με στεφάνι στο κρεβάτι τ’ αλλουνού σ’ ό,τι κάνει και δεν κάνει πάντα να κοιτάει ομπρός της, 5 να μη βγάνει από το νου, πως δεν είναι κανενού παρά μοναχά τ’ αντρός της.

Δεύτερη

Για φορέματα και λούσα η φτωχιά καθώς κι η πλούσα 10 τον αφέντη θα ρωτά. Αυτός δίνει το ταΐνι κι ό,τι θέλει αυτός θα γίνει. Τηνε θέλει κάτου κάτου για τα μάτια τα δικά του.

Τρίτη

15 Άκου κι άλλη μιαν ορμήνεια: σκόνες, αλοιφές, καρμίνια, όλ’ αυτά να μην τα ιδώ, σύνεργα του Οξαποδώ! Όποια βάφεται και σειέται, 20 γέρασε και δε μασιέται ή ζητάει με το κερί όσο πιότερους μπορεί.

Τέταρτη

Όντας βγαίνει, το φακιόλι χαμηλά να το τραβά, 25 για να μην κοιτάει στραβά και να τη ματιάζουν όλοι. Θα πηγαίνει σαν κοκόνα κι όλο θα ’χει την εικόνα του καλού της 30 μες στα βάθη του μυαλού της.

Πέμπτη

Δε θα μπαίνει, δε θα βγαίνει μες στο σπίτι σου κανείς άλλος από συγγενής 35 κι όποιος θέλει τον αφέντη. Αν ζητάνε την κυρά του, είναι μήνυμα κεράτου!

Έχτη

Δε θα παίρνει δώρα, δώρα και ρεγάλα, 40 ή μικρά ή μεγάλα. Ο καθένας τώρα γέρος, παλικάρι, δίνει για να πάρει!

Έβδομη

Στην κάμαρα δε θα ’χει 45 χαρτί και καλαμάρι. Κι άμα ποτέ τής λάχει καμιά γραφή να πάρει, στον άντρα της θα τρέχει χωρίς να χολοσκάνει 50 κι αυτός καθήκον έχει απόκριση να κάνει.

Όγδοη

Τις ανοστοπαρέες περιδιαγραμμάτου που κάνουν οι ωραίες, 55 σαχλές μέχρι θανάτου, τις μισούν οι γνωστικοί, γιατί στα σαλόνια εκεί όλες τούτες οι γαλιάντρες δώστου βρίζουνε τους άντρες!

Ένατη

60 Στο πράσινο τραπέζι χαρτάκια δε θα παίζει η καλοκυρά. Αν παρατραβήξ’ η φέστα, συφορά! 65 Χάνει τον παρά, χάνει και τα ρέστα!

Δέκατη

Εκδρομές και φαγοπότι με τον ένα κι άλλο ιππότη πότ’ εδώ και πότ’ εκεί 70 δεν το εγκρίν’ η λογική. Πάντα, με μούτρα λερωμένα, ο άντρας πλερώνει τα σπασμένα.

[Molière]