Εξώφυλλο

Ανεμόσκαλα
Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες Νεοέλληνες Ποιητές

Σκαρφαλώνοντας λέξεις όπως μιαν ανεμόσκαλα. Γιώργος Σεφέρης, «“Νότες” για ένα ποίημα» (ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ, Β΄)

III

ΣΟΥΦΡΑΖΕΤΕΣ

Είμαστε μεις οι σουφραζέτες, των γυναικώνε το καμάρι και των αντρών μας η τρομάρα, με το σακάκι και τη φούστα, 5 με το σκληρό και το γοβάκι, με τρανσπαράν και με κολάρα.

ΑΝΤΡΕΣ

Τί σαχλαμάρα! τί σαχλαμάρα!

ΣΟΥΦΡΑΖΕΤΕΣ

Τον κόσμον όλον αψηφάμε, κόρτε δεν ξέρουμε τί είναι, 10 για μας δεν έχει ο έρως τόξα. Να κατορθώσουμε μονάχα θητεία και ψήφο να χαρούμε, άλλη δε θέλουμε πια δόξα.

ΑΝΤΡΕΣ

Θε μου τί λόξα! Θε μου τί λόξα!

ΣΟΥΦΡΑΖΕΤΕΣ

15 Εδοκιμάσαμε τους άντρες, κατά διαβόλου μάς επήγαν, μα τώρα ήρθε η σειρά μας. Του κράτους τώρα τα ηνία πρέπει να πάρουμε στα χέρια, 20 στα χέρια δω τα στιβαρά μας.

ΑΝΤΡΕΣ

Ω συφορά μας! Ω συφορά μας!

ΣΟΥΦΡΑΖΕΤΕΣ

Θέλουμε ισότητα και ψήφο, στα υπουργεία θέλουμε θέσεις, και ό,τι άλλο μάς ανήκει. 25 Μα και στρατιώτες θα ντυθούμε, να πολεμήσουμε θα πάμε και θε να φέρουμε τη νίκη.

ΑΝΤΡΕΣ

Ένα ποντίκι! Ένα ποντίκι!

ΣΟΥΦΡΑΖΕΤΕΣ

Όλοι με μας αν κοροϊδεύουν 30 και διαρκώς αν σατιρίζουν την ευγενή μας την ιδέα, θα ’ρθεί μια μέρα που θα μάθουν ότι καλύτερα γελάει όποιος γελάει τελευταία.

ΑΝΤΡΕΣ

35 Τα λέτε ωραία! Τα λέτε ωραία!

ΣΟΥΦΡΑΖΕΤΕΣ

Σαν πάρουμε την εξουσία στους άντρες μας θα εμπιστευθούμε το σπίτι, το νοικοκυριό μας. Θα μαγειρεύουν στην κουζίνα, 40 θα συγυρίζουνε, θα πλένουν, και θα κουνάνε το μωρό μας.

ΑΝΤΡΕΣ

Αλίμονό μας! Αλίμονό μας!

ΣΟΥΦΡΑΖΕΤΕΣ

Κυρία Παρρέν και λαίδη Πάνκχωρστ, ξανθές Αγγλίδες, Ελληνίδες 45 με μάτια μαύρα και μεγάλα, για την ιδέα παραμελούμε τη νιότη μας, την ομορφιά μας, τον έρωτα και όλα τ’ άλλα.

ΑΝΤΡΕΣ

Θα σας βάλουμε στη γυάλα!

ΣΟΥΦΡΑΖΕΤΕΣ

50 Άντρες, αν δε σας πείθουν λόγια, τότε μονάχο σύνθημά μας θα ’ναι: πελέκι και λεπίδα! Θα πολεμήσουμε μαζί σας ώσπου να φύγει του αίματός μας 55 η τελευταία η ρανίδα.

ΑΝΤΡΕΣ

Μια κατσαρίδα, μια κατσαρίδα!