Εξώφυλλο

Ανεμόσκαλα
Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες Νεοέλληνες Ποιητές

Σκαρφαλώνοντας λέξεις όπως μιαν ανεμόσκαλα. Γιώργος Σεφέρης, «“Νότες” για ένα ποίημα» (ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ, Β΄)
  • Λεπτομέρεια από την προσωπογραφία του Διονυσίου Σολωμού, έργο αγνώστου ή του Προσαλέντη (1856;). Βρίσκεται στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.

  • Θυρεός οικογένειας Σολωμού

  • Το σπίτι του Σολωμού στη Ζάκυνθο, πριν καταστραφεί από τους σεισμούς του 1853 [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Λυκείου]

  • Η χρυσή σφραγίδα του ποιητή με το μονόγραμμα στο κέντρο είχε γραμμένη περιμετρικά τη φράση "VERUM AMO VERUM VOLO " (=Την αλήθεια αγαπώ την αλήθεια θέλω)

  • Χαρακτικό του Τάσσου που κοσμεί το εξώφυλλο του αφιερωματικού τεύχους της Νέας Εστίας 104, ετ.ΝΒ΄, Χριστούγεννα 1978, αρ.1235 [ψηφιακό αρχείο στο ΕΚΕΒΙ]

  • Σωτήρης Σόρογκας, εικονογράφηση για τη Γυναίκα της Ζάκυθος (χειμώνας 1997) [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Λυκείου]

  • «Η Δόξα». Έργο του Ν. Γύζη για την έκδοση Διονύσιου Σολωμού, Άπαντα τα ευρισκόμενα. Μετά προλόγου περί του βίου και των έργων του ποιητού υπό Κωστή Παλαμά και μετά πέντε φωτοτυπιών κατά σχεδιογραφήματα Ν. Γύζη και Γ. Ιακωβίδου. Εν Αθήναις: Τύποις Π. Δ. Σακελλαρίου, 1901. Το σχεδιογράφημα συνοδεύει το επίγραμμα «Η καταστροφή των Ψαρών».


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΔ. ΣΟΛΩΜΟΣΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1798Γέννηση στη Ζάκυνθο (8 Απριλίου). Πατέρας του ο κόντες Νικολάος Σολωμός και μητέρα του η Αγγελική Νίκλη, υπηρέτρια στο σπίτι του κόντε. Από την ερωτική σχέση τους θα γεννηθεί το 1802 και ο αδερφός του, Δημήτριος.Εκτέλεση του Ρήγα και των συντρόφων του.
~ Πατρική διδασκαλία. Αδ. Κοραής, Αδελφική διδασκαλία.
Γέννηση του Giacomo Leopardi (-1837).
1807Γάμoς των γονιών του. Θάνατος του πατέρα του. Δεύτερος γάμος της μητέρας του. Γέννηση του ετεροθαλούς αδερφού του, Ιωάννη Λεονταράκη.Καταλύεται η Επτάνησος Πολιτεία (1800-1807).U. Foscolo, Dei Sepolcri. G.W.F. Ηegel, Phänomenologie des Geistes.
1808Αναχώρηση για την Ιταλία, με συνοδό τον Don Santo Rossi. Γράφεται στο Λύκειο της Αγίας Αικατερίνης στη Βενετία.Οι Άγγλοι καταλαμβάνουν τη Ζάκυνθο και ώς το 1815 και τα υπόλοιπα Επτάνησα.
Ίδρυση της Ιονικής Ακαδημίας στην Κέρκυρα (-1815).
Ο Πάπας Πίος Ζ´ αφορίζει τον Ναπολέοντα.
Μπετόβεν, Πέμπτη συμφωνία (Ποιμενική).
1809Εγκαθίσταται στην Κρεμόνα, κοντά στον Don Santo Rossi, και φοιτά στο Λύκειο της Κρεμόνας (-1815).  
1815Γράφεται στο πανεπιστήμιο της Παβίας όπου παρακολουθεί μαθήματα νομικής επιστήμης. Πρώτα ιταλόγλωσσα ποιήματα («La Distruzione di Gerusalemme» και ώς το 1818 «Ode per prima messa», δύο σονέτα στο ίδιο θέμα, και τα σονέτα «In lode d'un fabbricatore d'organi» και «Per Nozze»).Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων (ώς το 1864) υπό την προστασία της Μεγάλης Βρετανίας.Μάχη του Βατερλό.
~ A. Manzoni, Inni Sacri.
1817Λαμβάνει το πτυχίο του Δοκίμου από τη Νομική Σχολή της Παβίας.Σύνταγμα του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων, από τον πρώτο άγγλο Αρμοστή στα Επτάνησα Thomas Maitland.
~ M. Περδικάρης, Προδιοίκησις εις τον Eρμήλον. περ. Φιλολογικός Tηλέγραφος (Βιέννη 1817-1821).
Ανοίγει στο κοινό η αίθουσα του Βρετανικού μουσείου με τα ελγίνεια μάρμαρα του Παρθενώνα.
1818Επιστρέφει στη Ζάκυνθο. Αρχίζει να συνθέτει τα πρώτα του ελληνόγλωσσα γυμνάσματα και αυτοσχέδια. Συγχρόνως, γράφει στα ιταλικά αυτοσχέδια ποιήματα.Σε ισχύ το νέο Σύνταγμα των Iονίων νήσων.
~ Z. Δαούτης, Διάφορα ηθικά και αστεία στιχουργήματα.
Byron, Childe Harold (IV). Μ. Shelley, Frankenstein. P.B. Shelley, «Ozymandias».
1820Γράφει το σονέτο «Alla Sra Stella Macrì». Εκφωνεί στα ιταλικά επικήδειο λόγο για τον φίλο του Σπυρίδωνα Γρυπάρη.Ο Guilford πρόεδρος του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.Απελευθερωτικά κινήματα ξεσπούν στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Μετά την αποτυχία τους στην Ιταλία, πολυάριθμοι πρόσφυγες φθάνουν στα Επτάνησα.
~ Lamartine, Méditations poétiques. J. Keats, Lamia.
1821Συνυπογράφει αναφορά προς τον βασιλιά της Αγγλίας για αναθεώρηση του Συντάγματος του 1817. Συνθέτει τα ποιήματα (-1822) «Τα δύο αδέλφια», «Η τρελή μάνα», «Η σκιά του Ομήρου», «Ωδή εις τη Σελήνη», «Η Ευρυκόμη», «Η Αγνώριστη», «Η Ξανθούλα», «Η Ψυχούλα». Παράλληλα, συνεχίζει να γράφει ιταλόγλωσσα αυτοσχέδια ποιήματα και συνθέτει τo σονέτo «Preghiera al Santo Dionisio».
Ο Δημήτριος Σολωμός παντρεύεται την Έλενα Αρβανιτάκη.
Έκρηξη της ελληνικής επανάστασης. Άλωση Τριπολιτσάς (Οκτώβριος). Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου.
~ Σπ. Τρικούπης, Ο Δήμος. Ποίημα κλέφτικον (Παρίσι). Ο Κάλβος κατηγορείται στην Ιταλία για καρμποναρισμό και καταφεύγει στη Γενεύη.
Θάνατος του Ναπολέοντα.
~ Τhomas De Quincey, Confessions of an English Opium-Eater.
Γέννηση του Baudelaire, του Flaubert και του Dostoevskij. Θάνατος του John Keats.
1822Εκδίδεται στην Κέρκυρα η ιταλόγλωσση συλλογή αυτοσχέδιων ποιημάτων Rime Improvvisate. Γνωριμία με τον Σπυρίδωνα Τρικούπη.Ψηφίζεται το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος. Καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Σφαγή της Χίου.P.B. Shelley, Hellas (γρ. 1821). Θάνατος του Shelley.
1823Συνθέτει τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν και ξεκινά την ωδή «Εις Μάρκο Μπότσαρη» (-1824). Γράφει το σονέτο «Sulla morte di Pio VII». Δεύτερη έκδοση της συλλογής Rime Improvvisate (Κέρκυρα).
Γεννιέται η κόρη του Δημητρίου Σολωμού Αννέττα.
Β' Εθνοσυνέλευση στο Άστρος Κυνουρίας. Ιδρύεται η Ιόνιος Ακαδημία. Θάνατος Μάρκου Μπότσαρη. Θάνατος του Πάπα Πίου Ζ´. Ο Byron περνά από τη Ζάκυνθο πηγαίνοντας στο Μεσολόγγι.Δόγμα Μονρόε.
1824Γράφει τον πεζό Διάλογο για τη γλώσσα, τα λυρικά Εις το θάνατον του Λορδ Μπάιρον (1η επεξεργασία -1825), Λάμπρος (1η επεξεργασία -1826), «Προς τον κύριον Γεώργιον Δε Ρώσση» και «A Lord Guilford»(;) και τρία πολύγλωσσα σατιρικά ποιήματα με στόχο τον γιατρό Διονύσιο Ροΐδη («Η βίζιτα», «Το ιατροσυμβούλιο», «Πρωτοχρονιά»).
Οι στροφές 151-158 του Ύμνου εις την Ελευθερίαν δημοσιεύονται στην εφ. Literary Gazzette του Λονδίνου (11Σεπτ.), με αγγλική μετάφραση του G. Lee.
Αρνητικές κριτικές για τη συλλογή Rime Improvvisate από τον παλιό του φίλο Τζουζέπε Μοντάνι, στο ιταλικό περιοδικό Antologia και από τον Francesco Scalfi στην Revue Encyclopédique.
Καταστροφή των Ψαρών. Θάνατος του Μπάιρον στο Μεσολόγγι (επικήδειος του Σπ. Τρικούπη). Έναρξη λειτουργίας της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα.
~ Γέννηση του Αριστοτέλη Βαλωρίτη. Α. Κάλβος, Λύρα (Γενεύη). Α. Μάτεσις, Η ανάγνωση του «Passio». Αγγελική Πάλλη, «Εις τον θάνατο του Λόρδ Βάϊρον» (στο παρισινό Le Globe).
Leopardi, Canzoni. C. Delavigne, Messénienne sur lord Byron. Ο Delacroix ζωγραφίζει τη «Σφαγή της Χίου».
1825Ο δεύτερος τόμος των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών του Claude Fauriel, που κυκλοφορεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 1824 αλλά με χρονολογία 1825, συμπεριλαμβάνει τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν του Σολωμού σε πεζή γαλλική μετάφραση του Stanislas Julien.
Ο τόμος μεταφράζεται στα αγγλικά από τον φιλέλληνα Charles Brinsley Sheridan. Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν τυπώνεται και στο Μεσολόγγι, με ιταλική μετάφραση του Gaetano Grassetti, σε συνεργασία με τον ποιητή. Επαινετική κριτική από τον Σπ. Τρικούπη στην Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος και από τον Γεώργιο Ψύλλα στην Εφημερίδα των Αθηνών.
Γράφει το επίγραμμμα «Η καταστροφή των Ψαρών» και διάφορα επικαιρικά («Στο θάνατο της μικρής ανεψιάς», «Ο ίσκιος του γέρου»).
Απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο.Ξεκινά η δημοσίευση του μυθιστορήματος του Αlessandro Manzoni, I promessi sposi (-1827).
1826Γέννηση της Αγγελικής, κόρης του Δημητρίου Σολωμού. Βαπτίζεται από τον ποιητή.
Γράφει το λυρικό «Φαρμακωμένη», με αφορμή την αυτοκτονία της Μαριέτας Παπαγεωργοπούλου, και το σατιρικό «Όνειρο» εναντίον του Ιωάννη Μαρτινέγκου.
Ξεκινά (Απρίλ.) το πεζό σατιρικό Η Γυναίκα της Ζάκυθος (α' στάδιο επεξεργασίας -Δεκέμβριος 1829).
Έξοδος του Μεσολογγίου. Πρωτόκολλο της Πετρούπολης.
~ Ο Α. Κάλβος τυπώνει τα Λυρικά (Παρίσι) και εγκαθίσταται στην Κέρκυρα.
Ποιήματα του F. Hölderlin.
1827Γράφει τη «Νεκρική Ωδή Ι» για τον Σπυρίδωνα Σολωμό, γιο του ετεροθαλούς αδελφού του Ροβέρτου.
Συνεχίζει την επεξεργασία του «Εις τον θάνατον του Λορδ Μπάιρον» (2η επεξεργασία -1829) και εκφωνεί στην καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου στη Ζάκυνθο το «Elogio di Ugo Foscolo».
Εκλογή Ι. Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας. Συνθήκη του Λονδίνου. Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
~ Εκδίδεται στην Κέρκυρα το βιβλίο Ποιήματα και πεζά τινά του Ι. Βηλαρά. Ι. Ρ. Νερουλός, Cours de litterature graicque moderne (Γενεύη). Α. Σούτσος, Σάτυραι.
Θάνατος του Ugo Foscolo και του William Blake. Leopardi, Οperette morali.
1828Διανομή της πατρικής περιουσίας μεταξύ του Διονυσίου και του Δημητρίου και δικαστικές προστριβές. Οριστική εγκατάσταση στην Κέρκυρα (τέλη Δεκεμβρίου).Πρωτόκολλο του Λονδίνου: περιορισμός των ελληνικών συνόρων.Κήρυξη β' ρωσοτουρκικού πολέμου. Γέννηση του Verne, του Ibsen και του Tolstoy.
1829Ο Λούντζης αρχίζει να μεταφράζει για τον Σολωμό κείμενα γερμανικής φιλοσοφίας και αισθητικής. Γνωρίζεται με τον μουσικό Νικόλαο Μάντζαρο.
Τυπώνει σε μονόφυλλο την ωδή «Εις μοναχήν» και επεξεργάζεται την «Νεκρική Ωδή ΙΙ» και την «Προφητεία απάνου στο πέσιμο του Μισολογγιού» (το λεγόμενο Α´ Σχεδίασμα των Ελεύθερων ΠολιορκημένωνΓυναίκα της Ζάκυθος (-Νοέμβριος 1833).
Νέο Πρωτόκολλο του Λονδίνου: αυτονομία και σύνορα στη γραμμή Αμβρακικός-Παγασητικός.Εdgar Allan Poe, Al Aaraaf, Tamerlane, Minor Poems. Πρεμιέρα της όπερας του G. Rossini, William Tell στο Παρίσι
1830 Η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος.
~ Α. Μάτεσις, Ο Βασιλικός.
V. Hugo, Hernani (επεισόδια στην πρεμιέρα). Stendhal, Le Rouge et le Noir.
1831Ταξίδι στη Ζάκυνθο. Συμφιλίωση με τον αδερφό του Δημήτριο.Δολοφονία του Καποδίστρια.
~ Α. Ραγκαβής, Δήμος και Ελένη. Π. Σούτσος, Οδοιπόρος.
 Επαναστατικά κινήματα στην Ιταλία, τα οποία καταστέλλουν οι Αυστριακοί.
~ Leopardi, Canti (Φλωρεντία). Bellini, Norma. Goethe Faust (οριστική έκδοση).
1832Θάνατος του ετεροθαλούς αδελφού του Ροβέρτου Σολωμού, πρωτότοκου γιου του Νικολάου Σολωμού από τον πρώτο γάμο του και μόνου νόμιμου κληρονόμου του, σύμφωνα με το ισχύον ώς το 1841 δίκαιο.Η Ελλάδα ανεξάρτητη μοναρχία.Θάνατος του Samuel Taylor Coleridge.
1833Έναρξη οικογενειακής δίκης: αντιμαχία Διονυσίου και Δημητρίου με τον Ιωάννη Λεονταράκη. Ποιητική εκτόνωση με την 3η επεξεργασία της Γυναίκας της Ζάκυθος και με σειρά σατιρικών ποιημάτων. Σχεδιάζει ένα σπονδυλωτό, οκταμερές ποιητικό σύνθεμα με 4 λυρικά και 4 σατιρικά μέρη, το λεγόμενο Σύνθεμα 1833-1834 και για τον σκοπό αυτό επεξεργάζεται τα «Η Τρίχα», «Ο Κρητικός»(-1834), «Η Φαρμακωμένη στον Άδη», το ήδη δημοσιευμένο «Το όραμα του Λάμπρου» (από τον Λάμπρο) και σχεδιάζει τα «Ο Φυλακισμένος», «Ο Φουρκισμένος», «Η μετατόπιση του αγάλματος του Μέτλαντ», «Δεύτερο όνειρο».Άφιξη του βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο.
~ Α. Σούτσος, «Προς την Α.Μ. τον βασιλέα της Ελλάδος, Όθωνα».
 Η Αγγλία καταργεί τη δουλεία στις αποικίες της.
~ A. Pushkin, Eugene Onegin.
1834Ελεύθεροι πολιορκισμένοι (Β΄ σχεδίασμα -1844)· ο τίτλος του συνθέματος δόθηκε από τον Ι. Πολυλά ως «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», αλλά ο Σολωμός σημειώνει στο εξώφυλλο του τετραδίου Ζ6 τον τίτλο «Οι ελεύθεροι πολιορκισμένοι»). Δημοσιεύεται ένα κομμάτι από τον «Λάμπρο» (απόσπασμα αρ. 25) στην Ιόνιο Ανθολογία. Εγκαταλείπει την προσπάθεια για το οκταμερές Σύνθεμα.Η Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας.
~ περ. Ιόνιος Ανθολογία (Κέρκυρα, Ιαν. 1834 – Ιαν. 1835). Π. Σούτσος, O Λέανδρος.
Honoré de Balzac, Le père Goriot (=Ο Μπάρμπα-Γκοριό)
1835Σύνταξη νέας διαθήκης: γενικός κληρονόμος ο ομομήτριος αδερφός του Δημήτριος.Aλ. Σούτσος, O εξόριστος του 1831.G. Leopardi, Canti (Νάπολη, δεύτερη έκδοση).
1836Ταξίδι στη Ζάκυνθο τον Σεπτέμβριο (όπου θα παραμείνει για 9 μήνες). Έκδοση πρώτης δικαστικής απόφασης της "οικογενειακής δίκης", ευνοϊκής για τον Διονύσιο και τον Δημήτριο.Δ. Bυζάντιος, Bαβυλωνία.N.V. Gogol, Η μύτη.
1837Επιστροφή τον Μάιο στην Κέρκυρα. Έκδοση της δεύτερης δικαστικής απόφασης της "οικογενειακής δίκης", ευνοϊκής για τον Διονύσιο και τον Δημήτριο.Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Αρχαιολογική Εταιρεία.Ενθρόνιση της βασίλισσας Βικτωρίας. Θάνατος του Giacomo Leopardi.
1838Απόφαση Ανωτάτου Συμβουλίου της Δικαιοσύνης, επίσης ευνοϊκή για τον Διονύσιο και τον Δημήτριο. Η Βουλή τούς αναγνωρίζει τον τίτλο του κόμητος. Ο Δημήτριος εγκαθίσταται στη Ζάκυνθο όπου θα εκλεγεί βουλευτής (1839).  Ch. Dickens, Oliver Twist.
1841 Σε ισχύ οι νέοι αστικοί κώδικες στα Επτάνησα, οι οποίοι αναγνωρίζουν κληρονομικά δικαιώματα στα νόθα τέκνα. Κρητική Επανάσταση.
~ Δ. Bυζάντιος, H Γυναικοκρατία. A. Mάτεσης, Eις τον θάνατον της Aγγελικής.
 
1842Γνωρίζεται με τον Ιάκωβο Πολυλά.Γρ. Παλαιολόγος, ΖωγράφοςE. Sue, Les mysteres de Paris (=Τα μυστήρια των Παρισίων) (-1843)
1843Γάμος της Αννέτας Σολωμού, κόρης του Δημητρίου, με τον φίλο του ποιητή Νικόλαο Λούντζη.Κίνημα 3ης Σεπτεμβρίου. Παραχώρηση συντάγματος. 
1844Ελεύθεροι πολιορκισμένοι (Γ΄ σχεδίασμα σε ανομοιοκατάληκτους δεκαπεντασύλλαβους -1851;). Έκδοση μελοποίησης του Ύμνου από τον Ν. Μάντζαρο, με αφιέρωση στον βασιλιά Όθωνα. «Νικηφόρος ο Βρυέννιος» (1844/47-51).Ψήφιση συντάγματος από το ελληνικό κοινοβούλιο.Θάνατος του Claude Fauriel. Γέννηση του F. Nietzsche. A. Dumas, Τρεις σωματοφύλακες.
1845Ο Δημήτριος διορίζεται Έπαρχος Ζακύνθου. G. Leopardi, Canti (οριστική έκδοση). Ε.Α.Poe, The Raven and Other Poems. E. Lear, Book of Nonsense.
1846Γράφει το σχεδίασμα «La donna velata» (για τη σύζυγο του Gaetano Grassetti Αδελαΐδα Καρβελά).Θ. Kολοκοτρώνης, Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836.Κήρυξη πολέμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Μεξικό για τα εδάφη του Νέου Μεξικού.
1847Αρχίζει την επεξεργασία του «Πόρφυρα» (-1849), με αφορμή τη θαναφόρα επίθεση καρχαρία στον άγγλο στρατιώτη William Mills. Επιστροφή και στην ιταλόγλωσση στιχουργία (-1851, με τα ποιήματα «Saffo», «L'albero mistico», «La Madre Greca», «L'Usignolo e lo Sparviere», κ.ά.). Απαγγέλει το σονέτο «Orfeo» στο θέατρο της Κέρκυρας.Aρ. Bαλαωρίτης, Στιχουργήματα. Γ. Tερτσέτης, Aπλή γλώσσα. Ε. Φραγκούδης, Θέρσανδρος. περ. ΕυτέρπηCh. Brontë, Jane Eyre. E. Brontë, Wuthering Heights (=Ανεμοδαρμένα ύψη).
1848«Εις τον θάνατο Αιμιλίας Ροδόσταμο» (Emilia Rodostamo).Kαθιέρωση της ελευθερίας του Tύπου στα Iόνια νησιά. Εξέγερση του Σταυρού στη Κεφαλονιά.Φεβρουαριανή επανάσταση στη Γαλλία. Επαναστατικά κινήματα στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. K. Marx, Fr. Engels, Kommunistisches Manifest.
1849Παρασημοφορείται από το βασιλιά Όθωνα με το χρυσό Σταυρό του Σωτήρος. Επεξεργάζεται το «Carmen Seculare / Το μυστικό δέντρο» και τυπώνει σε μονόφυλλο το επίγραμμα «Εις Φραγκίσκα Φραίζερ». Γράφει το σατιρικό «Εις Μεγιστάνα», εναντίον του Γεωργίου Κομούτου. Δημοσίευση 15 σολωμικών ποιημάτων στην εφημερίδα Αιών: αρ. 932 (15.1.1849), 933 (19.1849), 945 (5.3.1849), 948 (17.3.1849), βλ. σχετικά τα στοιχεία στο Παρουσιολόγιο Νεοελληνικής ΠοίησηςΚυκλοφορεί στην Κέρκυρα η εφ. Πατρίς (-1852), ανάμεσα στους συντάκτες και ο Κάλβος. Εξέγερση της Σκάλας στην Κεφαλονιά που καταστέλλεται από τους άγγλους. Κυβέρνηση Κριεζή. Yπόθεση Pacifico.François René de Chateaubriand, Mémoires d’outre-tomb (-1850).
1850Ο Δημήτριος Σολωμός ορίζεται από τον Αρμοστή Πρόεδρος της Γερουσίας. Αυτοκτονεί η κόρη του Αγγελική. Ο ποιητής συγκρούεται με τον Αρμοστή Η.G.Ward. Γράφει τα «Εις το θάνατο της ανεψιάς του», «Προς τον Βασιλέα της Ελλάδας ενώ εδιάβαινε τα νερά της Κέρκυρας», «Για τον θάνατο κυρίας Αγγλίδας». Συνάντηση με τον Σπ. Τρικούπη.«Παρκερικά ή Πατσιφικά ή Υπόθεση Πατσίφικο» (επίδοση τελεσιγράφου από τον Bρετανό πρεσβευτή για την ικανοποίηση των οικονομικών απαιτήσεων Bρετανών υπηκόων, αποκλεισμός του λιμανιού του Πειραιά).
~ A. Λασκαράτος, Kατά της αγυρτίας. Α. Ραγκαβής, Ο αυθέντης του Μορέως. περ. Πανδώρα.
Α. Τennyson, In Memoriam Α.Η.Η.
1851Γνωρίζει στην Κέρκυρα τον ιταλό αυτοσχεδιαστή Giuseppe Regladi, που θα γίνει ο πρώτος βιογράφος του. Απαγγέλει στην Ιόνιο Ακαδημία το ιταλόγλωσσο ποίημα «La Navicella Greca». Πρώτη εγκεφαλική συμφόρηση. Ο Δημήτριος Σολωμός παραιτείται από Πρόεδρος της Γερουσίας.Θέσπιση των πανεπιστημιακών ποιητικών διαγωνισμών. Βράβευση του Γ. Ζαλοκώστα για το ποίημα «Το Μεσολόγγιον» στον Ράλλειο διαγωνισμό.
Στ. Kουμανούδης, Στράτης Kαλοπίχειρος.
H. Melville, Moby Dick. G. Verdi, Rigoletto.
1852Γράφει το «Sonetto in morte di Stelio Marcoran».Ο Α. Κάλβος εγκαταλείπει την Κέρκυρα και εγκαθίσταται στην Αγγλία. Καταδίκη του Θ. Καΐρη.
~ Σπ. Ζαμπέλιος, Άσματα δημοτικά της Ελλάδος. Στ. Ξένος, Η ηρωίς της ελληνικής επαναστάσεως. A. Σούτσος, O Περιπλανώμενος, άσμα τέταρτον.
Ο Ναπολέων Γ' αυτοκράτορας της Γαλλίας.
~ L. de Lisle, Poèmes antiques. H. B. Stowe, Uncle Tom's Cabin or, Life Among the Lowly. A. Tennyson, Ode on the Death of the Duke of Wellington.
1853Εκλέγεται μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας της Κέρκυρας. Δημοσίευση ποιημάτων στο περ. Ευτέρπη. Ο Εμμανουήλ Στάης δημοσιεύει τη μελέτη Κριτική. Ο Λάμπρος του Σολωμού (Αθήνα). Ο Γεώργιος Κανδιάνος Ρώμας του αφιερώνει την ποιητική του συλλογή Άνθη (Κέρκυρα).
Γράφει το επίγραμμα «Αd Alice Ward», για την κόρη του Αρμοστή.
Δημοσιεύεται μεταθανάτια η Grammatica della lingua Greca Moderna (Μάλτα) του Gaetano Grassetti, όπου περιέχονται και αποσπάσματα από τον Λάμπρο.
Κ. Ασώπιος, Τα Σούτσεια, ήτοι ο Κύριος Παναγιώτης Σούτσος εν γραμματικοίς, εν φιλολόγοις, εν σχολάρχαις, εν μετρικοίς και εν ποιηταίς εξεταζόμενος. Π. Σούτσος, Νέα Σχολή του γραφομένου λόγου ή Ανάστασις της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσης εννοούμενης υπό πάντων.Ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Κριμαϊκός πόλεμος (-1856). Η Βρετανία σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. ~ Ch. Dickens, Bleak House.
1854Γράφει το σχεδίασμα «Ανατολικός Πόλεμος». Νέα εγκεφαλική συμφόρηση. Επίγραμμα «Al Signore Cavaliere Giovanni Fraser», για την αναχώρηση του πρώην γραμματέα του Αρμοστή.Ο N. Tommaseo φεύγει από την Κέρκυρα. Επαναστατικό κίνημα στο Pαδοβίζι (Άρτα). Στρατιωτική κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους άγγλους και τους γάλλους.Κριμαϊκός πόλεμος (-1856). Βρετανία και Γαλλία σύμμαχοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1855Δημοσιεύεται στο περιοδικό Ευτέρπη η μετάφραση του ποιητή από το ποίημα του Μεταστάσιο «[Σε σκληρότατη θάλασσα τρέχω...]». Συνεισφέρει σημαντικό ποσό για τα θύματα της χολέρας στην Κέρκυρα.Π. Καλλιγάς, Θάνος Βλέκκας.W. Whitman, Leaves of Grass.
1856Η ωδή «Εις μοναχήν» δημοσιεύεται με τον τίτλο «Το ρασοφορομένο κοράσιο» στο περιοδικό Θελξινόη (αρ. 21, 1856).
Μετά από νέο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, θα παραμείνει κλινήρης μέχρι το θάνατό του.
Α. Λασκαράτος, Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς. Ι. Τυπάλδος, Ποιήματα διάφορα, με αφιέρωση στον Σολωμό.Τέλος Κριμαϊκού Πολέμου. Χάττι Χουμαγιούν.
~ G. Flaubert, Madame Bovary. Victor Hugo, Les Contemplations
1857Η «Φαρμακωμένη», ποίημα που είχε δημοσιευτεί αλλοιωμένο σε ανθολογίες όσο ζούσε ο ποιητής υπό διάφορους τίτλους, δημοσιεύεται σε μορφή εγκεκριμένη από τον Σολωμό στο περιοδικό Πανδώρα (αρ. 165, 1.2.1857) με τον τίτλο «Η Φαρμακευμένη κόρη».
Στις 9/27 Φεβρουαρίου πεθαίνει στην Κέρκυρα. Η βουλή διακόπτει τις εργασίες της και κηρύσσεται δημόσιο πένθος.
Τυπώνονται οι συλλογικοί τόμοι Συλλογή των γνωστών ποιημάτων του Ιππότ. Διονυσίου Κομ. Σολωμού (Έκδοση Ρωσσολίμου, Ζάκυνθος) και Ποιήματα Σολωμού και Ωδή εις τον θάνατόν του (Αθήνα, ψηφιοποιημένη έκδοση).
A. Bαλαωρίτης, Mνημόσυνα.Ch. Baudelaire, Les Fleurs du mal.
1859Θάνατος της μητέρας του.
Τον Οκτώβριο κυκλοφορεί η καθοριστική για την πρόσληψη του ποιητή έκδοση Διονυσίου Σολωμού Τα Ευρισκόμενα με επιμέλεια και «Προλεγόμενα» του Ιάκωβου Πολυλά (Ζάκυνθος, τυπογραφείο Ερμής Αντωνίου Τερζάκη) ( ψηφιοποιημένη έκδοση).
Ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος δημοσιεύει τη μελέτη Πόθεν η κοινή λέξις τραγουδώ. Σκέψεις περί ελληνικής ποιήσεως (Αθήνα, ψηφιοποιημένη έκδοση), όπου προκρίνει το νεανικό έργο του Σολωμού και απορρίπτει το ώριμο. Ο Πολυλάς θα απαντήσει με το βιβλίο Πόθεν η μυστικοφοβία του κ. Σπ. Ζαμπελίου; Στοχασμοί (Κέρκυρα1860, ψηφιοποιημένη έκδοση).

*Κ. Τικτοπούλου, 2014
/ Εμπλουτισμός και τελευταία ενημέρωση από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ( Ιαν. 2017)
Ψήφισμα της Βουλής της Επτανήσου υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα.
~ Γέννηση Κ. Παλαμά. Θεμελιώνεται η Ακαδημία Αθηνών. Α. Βαλαωρίτης, Η Κυρά Φροσύνη, Το σήμαντρον (Κέρκυρα).
Νίκη του Ναπολέοντα ΙΙΙ και του Βίκτορα Εμμανουήλ II στη μάχη του Solferino, στη Λομβαρδία (δεύτερος πόλεμος για την ιταλική ανεξαρτησία). Έναρξη των εργασιών για τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ.